Retete culinare Mancare – Tocanita de vita
Tocanita de vita este una dintre mancarurile pe care le savuram cu mare placere toamna.
Si cum la noi toamna a venit deja, am fugit la magazin si am cumparat o bucata frumoasa de carne de vita pe care am transformat-o rapid intr-o delicioasa tocanita de vita.
Am imbogatit-o cu rosii deshidratate si cateva ciuperci champignon.
Ingrediente – Tocanita de vita
- 600 g carne de vita
- 4 rosii deshidratate
- 200 g ciuperci champignon
- 1 salota/1 ceapa
- 3 linguri ulei de masline/floarea soarelui
- 1oo ml suc de rosii
- 4 catei de usturoi
- 400 ml apa calda
- sare
- piper
Mod de preparare – Tocanita de vita
- Taiem carnea in patratele potrivite de cca 3-4 cm.
- Intr-o cratita, pe foc mic spre mediu, punem uleiul de masline sau de floarea soarelui. Cand acesta este incins, adaugam carnea de vita. O calim cca 5-6 minute, sau pana cand isi schimba culoarea, apoi adaugam salota/ceapa, taiata in felii foarte subtiri, si cateii de usturoi tocati marunt.
- Dupa ce ceapa s-a inmuiat, adaugam cca 200 ml de apa calda si rosiile deshidratate.
- Acoperim cratita cu un capac si lasam tocanita de vita sa fiarba, pe foc mic, pana cand carnea este patrunsa. Mai adaugam apa calda (cca 200 ml) din cand in cand, in cazul in care sosul scade prea mult.
- Inainte cu cca 20 de minute de a stinge focul, adaugam ciupercile champignon, curatate si taiate in bucati potrivite, sare si piper macinat dupa gust, si sucul de rosii.
- Amestecam bine, acoperim cratita cu capac si mai lasam tocanita pe foc mic pana cand ciupercile sunt si ele patrunse.
- Servim tocanita cu piure de cartofi, orez sau, cel mai bine, cu o mamaliguta delicioasa.
Pofta buna!
Aceasta tocanita se poate servi si in dieta dukan (croaziera – PV)
Sumar
Nume Reteta:
Tocanita de vita
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
64 Review(s) Based on
O nebunie, o deliciosenie, mai ales cu rosii deshidratate…felicitari pentru o alegere minunata!
Laura, draga mea, rosiile deshidratate dau un gust aparte, delicios.
Pup dulce dulce si ma bucur ca-ti place retetuta!
Ce bunatate de tocanita ai facut Laura.Mi/ai facut pofta.Am sa prestez si eu maine .Multumesc de idee.Pupici
Adriana, scumpa, pup dulce si sa-mi spui cum a iesit!
Pofta buna sa ai!
Sunt mare fan al tocanitelor, iar preparatul tau arata fff gustos! Pupici 🙂
Angi, scumpa, si eu iubesc tocanitele, mai ales pe cele cu carne de vita. Sunt delicioase.
Pup dulce!!
Laura draga a iesit super buna.Baietii mei au fost foarte incantanti si au papat tot din farfurie.Multumim si sa ai o zi frumoasa.Pupici
Ce ma bucur ca le-a placut baieteilor tai!! Sa le dai un pupic mare mare din partea mea!
Asa ceva imi facea mama mea cand eram mica. Si era una dintre mancarurile mele preferate. Doar ca reteta difera putin – mama punea si un morcov in tocanita si nu punea rosii deshidratate (pe atunci nu se gaseau in comert). Ii dadea un gust dulceag.
Chiar ma gandeam zilele trecute sa incerc si eu retea mamei – acum stiu si cum se face !
Adriana, draga mea, ma bucur ca ti-am amintit de reteta mamei tale.
Sper tare mult sa iti placa daca o incerci!
Pup cu drag!
Salutare! De unde luam rosii deshidratate?..si daca nu gasim le putem inlocui cu cele normale?
Nico, cred ca rosii deshidratate se gasesc in supermarketurile mari. Daca nu le gasesti, le poti inlocui cu rosii proaspete.
Pupicei!
Tu ai uscat rosile? Ce bine arata!
Ionela, rosiile sunt cumparate. Pup!
mie imi place mult serbetul – un dulce cu acest … dulce 🙂 poti sa faci odata?
sunt in spania si cand merg in romania ma omor mereu sa cumpar serbet de capsuni de trandafiri de vanilie de cacao, doamneeee, nu ma pot abtine dar tot cautand pe net nu am gasit pana acum o reteta cu serbet asaaa, mai imperiala 🙂
si se apropie o aniversare in familia mea si mi ar placea un tort cu serbet … in fine eu nu prea ma pricep la combinatii, pe cand tuuuuu 🙂
imi poti da vreo sugestie sau o reteta?
multumesc, aurelia
Draga mea, nu am facut niciodata serbet. Il mancam cu drag in copilarie dar acum parca mi se pare un pic prea dulce.
Pupicei cu mult drag si daca voi face serbet, cu drag voi posta reteta.
multumesc pentru raspuns, dar nu m ai inteles, ma refeream la prajituri cu serbet, dulciuri la care se foloseste serbetul – te am intrebat bazandu ma pe creativitatea si talentul care ti caracterizeaza preparatele, gandind ca probabil vei face vreodata vreun tort cu crema de serbet, de ex. deoarece aici pe blogul tau am gasit de toate… numai din serbet ceva, n am gasit 🙂
desigur ca e optiunea ta in a alege si posta pe blog, pe mine m a luat valul si de aceea mi am permis sa intreb.
iti doresc sanatate sii un week end placut
aurelia
Aurelia, draga mea, nu cred ca am mancat niciodata un tort/prajitura cu serbet. Eu il papam simplu, alaturi de un pahar cu apa sau chiar scufundat in apa sau ceai.
M-ai facut curioasa si chiar am s-o intreb pe mami daca are vreo reteta de tort cu serbet.
Pup!
Arata super, o incerc azi 😀
E f.buna,am mancat asa ceva in Ungaria,dar avea boia de mi-a venit rau.
Draga Laura, esti ultima mea speranta….am gatit multe retete de pe site-ul tau, au iesit delicioase, dar de tocanita de vita n-am curaj sa ma apuc, pentru ca tot ce am gatit eu pana in prezent din carne de vita s-a terminat lamentabil….am ciudatul talent de a transforma si carnea frageda de vitel intr-o talpa de pantof…..nimeni nu se poate atinge de ea!!!! nici macar eu, care sunt destul de indulgenta cu creatiile mele culinare, daca intelegi ce vreau sa spun….unde gresesc?am incercat ultima data sa fac friptura la tava, am calit carnea cam 20 min in ulei, apoi am pus-o in cuptor cu ceapa si 2 cani de apa si am lasat-o vreo 2,5 ore….la final, nu se poate mesteca, se desface in fibre tari ca ata…..ti-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ai da niste sfaturi referitoare la modul de a gati carnea de vita, mai ales ca e o carne care imi place….multumesc mult
Marea problema la noi in Romania e ca majoritatea macelarilor sunt niste simpli angajati care vand NISTE bucati de carne. Carne, despre care nu stii exact de la ce rasa provine, varsta la care animalul a fost sacrificat si mai mult decat atat modul cum se hacuie si se ciopartesc pe la noi animalele nu are nimic in comun cu ceea ce se intampla in alte tari unde clientul este atras in macelarie de vitrina frumos garnisita de bucati de carne taiate aproape artistic iar macelarul respectiv e in plus si un bun consilier in cazul in care nu esti sigur pe tine si nu stii ce sa ceri. Constient de calitatea marfii lui macelarul e primul care te va indruma ce sa alegi si cum sa gatesti respectiva bucata de carne tocamai ca sa nu dai gres si sa mai treci pe la el. La noi greu vei gasi astfel de macelari. Vei gasi multa carne inferioara calitativ atat in macelarii particulare cat si in marile hypermarketuri dar si carne de calitate atat la preturi mari dar si la preturi acceptabile daca ai un dram de noroc.
In ce priveste carnea de vitel, daca intr-adevar e de vitel 🙂 nu prea ai voie sa dai gres; e posibil ca ceva in tehnica de preparare sa nu fie ok din moment ce va iese tare. Iar la acea friptura la tava calirea timp de 20 min. in ulei mie mi se pare excesiva si cauza pentru care acea carne a devenit nemasticabila. Atat cu vitelul cat si cu vita dar si la alte tipuri de carne esential e sa stii sa lucrezi cu timpii si temperaturile de preparare in functie de modul cum e taiata carnea (una e sa gatesti bucatele pt. stroganoff de ex. si altceva e sa gatesti un muschi intreg).
Draga mea, carnea de vita poate fi destul de dificil de preparat si asta pentru ca multe pesoane au tendinta de-a o gati prea mult si nu neaparat corect. Pentru friptura de vita iti recomand sa folosesti intotdeauna o marinada. Pe langa faptul ca friptura va deveni frageda, va capata si un plus de gust. Dintr-o marinada nu trebuie sa lipseasca elementul acid (vin, otet, suc de lamaie), uleiul (recomand uleiul extravirgin de masline) si aromele (patrunjel, rozmarin, salvie, piper, enibahar, etc). Poti adauga desigur si radacinoase (telina, patrunjel, morcovi, etc). Iti recomand sa folosesti un vas de ceramica pentru marinada si, cel mai important, bucata de carne sa fie complet acoperita de lichid. Carnea rosie se marineaza minim 6 ore, dar eu iti recomand sa o lasi de pe o zi pe alta.
Dupa ce o scoti din marinada, o tamponezi bine cu hartie absorbanta si o sigilezi, nu o prajesti, in tigaia in care ai incalzit 2 linguri de ulei, nu mai mult, la foc mediu. Prin sigilare, bucata de carne isi pastreaza inauntru toate sucurile. Nu trebuie sa tii carnea pe foc decat cateva minute, maxim 4-5 minute, depinde de marimea bucatii de carne, sau pana cand se rumeneste usor pe toate partile.
Dupa aceea, pui friptura in tava, adaugi legume, daca doresti, si apa sau supa de vita/legume. Acoperi tava cu folie de aluminiu si o coci in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru un minim de 90 de minute (mi-e greu sa iti dau timpi exacti pentru ca nu stiu ce cantitate are bucata de carne, din ce parte a animalului provine, ce tip de cuptor ai, etc). In general, ca sa testezi daca o friptura este gata, o intepi in centru si daca lichidul care iese din friptura este complet trasparent, atunci este gata. Dupa ce observi acest lucru, elimini folia de aluminu si o mai lasi sa se rumeneasca inca cca 30 minute. O stropesti des cu sosul format in tava.
Dupa ce friptura este gata, o scoti din tava si o invelesti imediat in folie de aluminiu. O lasi astfel invelita pentru cca 15-20 de minute. Friptura o sa fie frageda in acest fel. Sunt foarte multe de spus despre coacerea carnii de vita si promit sa dezvolt subiectul intr-un articol separat. Te pup si imi cer
scuze ca am intarziat atat de mult cu raspunsul!
P.S: In timp ce sigilezi carnea si o intorci de pe o pate pe alta, ai grija sa nu o intepi. Foloseste un cleste pentru carne.
Cornel, iti multumesc mult pentru comentariu! Din pacate, ai dreptate, la noi animalele sunt ciopartite, iar carnea din macelarii sau hypermarketuri nu are deloc un aspect placut. Cred ca la noi carnea de vita nu trece printr-un proces de maturare dupa ce animalul este sacrificat. Daca ar fi asa, poate ne-am putea bucura de fripturi mai bune.
Domnule Cornel si draga mea Laura, va multumesc amandurora pentru raspunsurile voastre! o sa aplic sfaturile si sper ca va iesi bine. Multumesc mult!
Buna ziua,
De origina romana traiesc in Israel.
Am a aceleasi probleme cu gatitul carnei de vita.
Care e partea de vita recomandata pentru friptura care se moaie rapid relativ?
Multumesc pentru un raspuns
Rachel
Buna! Am citit și recitit rețeta.Cred ca imi scapă mie…când punem roșiile deshidratate?
Mulțumesc.
Bună ziua! Când se pun roșiile uscate? În rețetă nu sunt trecute decât la ingrediente.
Foarte gustoasa si usor de preparat.
Alina, draga mea, sa va fie de bine! Ma bucur mult ca ti-a placut.
Te pup!