Retete culinare mancare – Pui cu cartofi la cuptor
Deliciosul pui cu cartofi la cuptor si legume se afla destul de des pe masa noastra, mai ales cand timpul nu imi permite sa gatesc zilnic. Saptamana trecuta a fost destul de aglomerata la mine, asa ca am gatit destul de putin. Joi am fost un pic mai libera si am executat rapid o friptura de pui cu cartofi la cuptor.
Dintre toate retetele cu carne de pui, friptura este una dintre preferatele noastre. Cred ca sunt destul de putine persoane care spun nu in fata unui copan crocant de pui cu cartofi la cuptor.
Datorita marinadei, in care am tinut carnea de pui inainte de preparare, rezultatul final a fost deosebit de gustos si aromat.
Este foarte important ca pulpele de pui si legumele sa fie asezate in tava intr-un singur strat, astfel incat sa se rumeneasca uniform, iar cartofii sa fie taiati in bucati aproximativ de aceeasi marime. In niun caz sa nu dezosati sau depelati puiul, pielea si osul sunt elementele cheie pentru o friptura de pui suculenta.
Daca doriti, puteti incerca aceasta reteta cu pui intreg. Il transati in bucati potrivite si il folositi in locul pulpelor.
Ingrediente – Pui cu cartofi la cuptor
- 1 kg pulpe de pui
- 5-6 cartofi mari rosii
- 1 lingura ulei de masline (pentru cartofi)
- boia dulce
- piper macinat
- 1 lingurita sare
Marinada pentru carne de pui – Ingrediente
- 1 ceapa medie
- 2 morcovi medii
- 1 pahar de vin alb demisec
- 3 catei de usturoi
- 1/2 pahar ulei de masline/floarea soarelui
- 1/2 lamaie (doar sucul)
- 2 lingurite sare
- 1 lingura rasa zahar brun
- ierburi aromatice proaspete (patrunjel, maghiran, salvie, rozmarin)
- 6 boabe ienupar
- 7-8 boabe piper
- apa
Cum se face puiul la cuptor – Preparare pas cu pas
- Punem pulpele de pui intregi, sau taiate in doua, intr-un vas incapator.
- Emulsionam uleiul cu sucul de lamaie si il turnam uniform peste bucatile de pui. Adaugam o ceapa taiata in feliute subtiri, morcovii taiati rondele, usturoiul curatat si tocat marunt, boabele de ienupar si piper si vinul.
- Dizolvam sarea si zaharul intr-un pahar de apa calduta si il adaugam peste pui.
- Tocam marunt ierburile aromatice si le adaugam si pe ele in marinada.
Acoperim in totalitate puiul cu apa. Bucatile de pui trebuie sa fie complet acoperite cu marinada.
- Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il bagam in frigider pentru 4 ore.
- Intre timp, curatam cartofii, ii taiem in patratele potrivite si ii punem intr-un vas cu apa rece.
- Dupa 4 ore, scoatem cu o paleta carnea de pui si legumele din marinada. Frecam pulpele de pui cu sare, piper si boia. Punem in tava de cuptor 3-4 linguri de ulei, adaugam pulpele de pui si legumele.
- Scurgem cartofii, ii stergem cu hartie absorbanta de bucatarie si ii amestecam cu uleiul, boiaua dulce (puteti folosi si boia picanta sau afumata), sare si piper. Punem cartofii in tava, intre bucatile de pui.
- Adaugam 1-2 polonice din marinada peste pui si cartofi. Acoperim tava cu folie de aluminiu si o introducem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 60 minute.
- Dupa 60 de minute, eliminam folia de aluminu si mai lasam deliciosul pui cu legume si cartofi sa se rumeneasca inca 10-15 minute sau pana cand puiul formeaza o crusta crocanta si aurie.
- Il servim cu pofta!
O super idee pentru o cina usoara.Multumesc draga Laura.Pupici
Adriana, scumpa, asa este. Merge de minune retetuta asta pentru cina.
Pup dulce!
O bunatate de pui avem aici! mi s-a facut pofta de niste pulpite cu pielea crocanta 🙂
Timea, scumpa, tare ma bucur ca iti place reteta!
Pup cu drag!
Arata tare bine puiul cu cartofiori!Yummy, ce pofta mi-ai facut!Pup!
Licuta, scumpa, ma bucur ca-ti place reteta! E tare simpluta dar atat de buna!
Pup dulce!!
Ti-e foame, nu ti-e foame, nu mai are nici o importanta… te uiti la pozele astea si esti plin de pofte!
:)))))) Ma bucur mult ca-ti place reteta!
O saptamana excelenta sa ai!
Delicios ! Si eu pregatesc destul de des o reteta ,aproape similara ,:) de pui cu cartofi si rozmarin, preferatii mei,dar asta este deosebita !
P.S: Imi place la nebunie rasnita !:)
Adriana, draga mea, tare ma bucur ca iti place reteta!! Se face simplu foc si rezultatul este delicios!
Pup dulce dulce!!
Ce bine arata!!! trebuie sa mai gatesc si eu niste pui in curand…. mi s-a facut o pofta uitandu-ma la poze… 🙂
Dika, draga mea, ma bucur mult ca iti place reteta! Eu deloc nu eram fan carne de pui dar de la o vreme o pregatesc destul de des.
O saptamana excelenta sa ai!
inteleg ca ai tinut 4 ore cartofii in apa….stiam ca nu e bine
Gabi, nu i-am tinut 4 ore in apa. I-am curatat cu cca 30-45 de minute inainte de a scoate puiul din marinata.
Am sa merg sa scriu excat lucrul acesta in reteta ca sa nu existe confuzii.
O saptaman excelenta iti doresc!
Buna Laura,
Excelente retetele si superbe pozele . Felicitari ptr blogul tau culinar !
In acesta primavara,am descoperit blogul tau, din intamplare si de atunci te urmaresc cu placere; iti multumesc ptr retete si detalii lor.Mult succes in continuare !
Irena, draga mea, multumesc tare mult pentru vizita!
Te pup cu drag si te mai astept pe la mine!
Pe gustul meu acest preparat!!
Buna ziua, Laura!
Multumesc pentru retetela tale grozave! Am incercat multe dintre ele si au iesit grozav.S
pune-mi, aici cand adaugam vinul?
Lumi, draga mea, multumesc mult de apecieri si multumesc ca mi-ai atras atentia asupra vinului!
Am corectat acum reteta!
Pup cu drag!
Draga Laura,
Arata extraordinar! In cazul in care las puiul la marinat mai mult de 4 ore, exista vreo problema?
Multumesc,
Cristina
Cristina, draga mea, poti lasa puiul la marinat pana la 12 ore numai ca in acest caz trebuie sa fii atenta sa nu pui foarte multe condimente cu un gust pregnant ( in cazul de fata ma refer la rozmarin care are o aroma puternica).
Te pup cu drag!
Crezi ca ar iesi molcuta si carnea de pasare de tara?
Ionela, draga mea, nu stiu ce sa zic… Trimite-mi mie pasarea de tara si iti spun daca mi-a iesit moale.:))))))
Draga mea, acum serios vorbind, o sa iasa o simfonie de gust cu pui de tara.
Pup dulce!
Arata superb Laura,dealtfel ca si toate retetele tale.Pt ca sunt o incepatoare in acest domeniu am sa iti pun cateva intrebari simple pt cei experimentati :Cuptorul preincalzit cu cate minute poate fi echivalat? si Ai pus cuptorul pe functia de coacere si sus si jos ? Iti multumesc
Adelaide, scumpa, ma bucur ca iti place reteta! Preincalzesti cuptorul pentru cca 8-10 minute iar functia de coacere este cea traditionala, cu caldura si de jos si de sus.
Pup cu mare drag si spor la bucatarit!!
Hello,
F buna reteta. Clasica! Ce imi place mie sa fac este sa fierb cartofii pt 8-10 minute, sa ii smotocesc putin in strecuratoare si sa ii las sa se raceasca. Lucru asta o sa formeze o crusta f crocanta deasupra dupa vreo 40 min la cuptor!
Andrei, si eu ador cartofii pregatiti in acest fel. Eu ii fierb un picut mai putin si adaug cativa catei de usturoi necuratati si o crenguta mica de rozmarin. O nebunie!!
Weekend minunat iti doresc!
delicioasa reteta!
cred ca e o greseala cu sucul de masline
Dana, draga mea, poti exclude sucul de lamaie din marinata, dar iti garantez ca nu influenteaza negativ gustul final.
Te pup!
Nu vreau sa exclud sucul de lamaie, dar scrie in reteta suc de masline in loc de suc de lamaie
Te pup si astept cat mai multe retete rapide si delicioase! Toate retetele tale pe care le-am incercat au iesit foarte bune.
Dana mea draga, nu as fi observat daca nu-mi spuneai!! Multumesc mult mult!
Pup cu mult drag!
As vrea sa intreb daca puiul se fierbe inainte un pic daca e de casa
Draga mea, puiul de tara are o consitenta mai dura putin, dar mie tocmai asta imi place. Eu nu fierb niciodata puiul de tara.
Pup cu drag!
Un bucater „de nevoie” ajunge cu retetele dvs „prof”