Pasca cu ciocolata


Pasca de Pasti, reteta cu aluat dospit – Retete culinare de Pasti

Pasca cu branza si ciocolata

Pasca cu ciocolata si aluat pufos cu drojdie, reteta pas cu pas. Mod de preparare si ingrediente pasca de Pasti cu crema de branza si ciocolata. 

M-ati intrebat de multe ori daca nu am o reteta de pasca si, din pacate, raspunsul pana astazi a fost nu. Va aduc asadar o pasca mai inedita, cu un aluat cu cacao si crema de branza cu ciocolata. Sotul meu nu iubeste intr-un mod deosebit pasca, dar pasca cu ciocolata a mancat-o cu multa pofta.

Va propun si aceste retete de pasca simple si delicioase, pentru masa de Pasti:

Ingrediente – Pasca cu ciocolata (forma rotunda de 20-22 cm diametru)

Aluat Pasca cu ciocolata

  • 300-350 g faina
  • 20 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
  • 150 g lapte
  • 100 g apa
  • 70 g zahar
  • 1 ou
  • 35 g unt moale
  • 1 plic zahar vanilat
  • 30 gr cacao
  • 1 varf cutit sare

Umplutura de branza Pasca

  • 250 g ricotta/branza dulce de vaci
  • 1 ou
  • 4 linguri de zahar
  • 1 lingura plina cu gris
  • 1 lingura plina cu faina
  • 50 g bobite ciocolata
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita de gris pentru pudrat foaia de aluat inferioara

Pentru uns si ornat

Mod de Preparare aluat dospit pentru pasca

  • Amestecam 300 g faina cu 30 g cacao si le punem intr-un vas incapator. Amestecam laptele cu apa si le incalzim foarte putin pe foc mic (sau puteti sa amestecati apa mai calda cu laptele rece astfel incat sa obtineti un amestec lichid caldut, NU fierbinte). Frecam drojdia cu 1 lingurita de zahar, apoi o amestecam cu laptele si apa si o adaugam in centrul fainii.
  • Framantan putin aluatul, apoi adaugam oul, batut usor cu o furculita, zaharul, zaharul vanilat si un varf de cutit de sare. Framantam din nou pana cand aluatul incepe sa prinda consistenta, apoi adaugam untul la temperatura camerei. Framantam pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini.
  • In functie de faina folosita, s-ar putea sa mai fie nevoie de cca 50 g faina. Adaugati treptat, lingura cu lingura, si framantati pana obtineti un aluat elastic.
  • Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si lasam aluatul sa dospeasca 1 ora, intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer reci. Dupa 1 ora, impartim aluatul in doua bucati. Intindem una dintre bucati, pe planul de lucru usor pudrat cu faina, intr-o foaie de cca 0,7-1 cm.
  • In poza de mai jos, aluatul inainte de dospire si foaia de aluat care se aseaza in forma.
Pasca cu branza si ciocolata - aluat
  • Tapetam forma cu unt si asezam pe fundul acesteia o foaie de hartie de copt. Punem foaia de aluat in forma.
  • Din cealalta bucata de aluat, formam 3 snururi lungi cat circumferinta formei. Impletim snuruletele de aluat si le asezam de jur imprejurul foii de aluat din forma.

Pasca cu branza si ciocolata - aluat impletit

  • Acoperim forma si o lasam pentru 30 minute, intr-un loc ferit de curenti reci de aer.
Mod de preparare umplutura
  • Eu am folosit ricotta pentru ca nu am avut de unde sa cumpar branza de vaci, dar am facut aceeasi umplutura si cu branza de vaci in trecut si iese la fel de buna.
  • Amestecam ricotta/branza de vaci cu oul apoi adaugam zaharul, zaharul vanilat, grisul si faina iar la sfarsit adaugam bobitele de ciocolata.
  • Foarte important, pasca se umple numai inainte de a fi bagata la cuptor. Daca o umplem imediat dupa ce am adaugat aluatul in forma si apoi o lasam la dospit cu tot cu umplutura, aluatul se umezeste si dupa coacere ramane crud.
  • Dupa 30 minute de dospire, pudram foaia inferioara de aluat cu 1 lingurita de gris si umplem pasca cu crema de branza.
  • Ungem marginile impletite cu 1 albus usor batut cu furculita si presaram coditele de zahar pe cordonul impletit.
  • Adaugam inca cca 10 g de bobite de ciocolata peste umplutura de branza si introducem pasca in cuptorul preincalzit la 180°C, treapta a doua de jos in sus, functie traditionala ( caldura si de jos si de sus) pentru 40-45 minute.
  • Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca cam 5 minute, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca complet pe un gratar.

Pasca cu branza si ciocolata - umplutura

  • Recunosc ca eu nu am asteptat sa se raceasca decat cateva minutele mici.:)) Mi-era tare pofta si imi disparea si lumina asa ca am „sacrificat-o” cat inca era calda bine. Daca o lasati sa se raceasca bine bine, o sa se taie mult mai frumos.

Pasca cu branza si ciocolata - detaliu final

Pofta buna si spor la pregatiri!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Pasca cu ciocolata
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
4.51star1star1star1star1star Based on 39 Review(s)

70 comentarii la “Pasca cu ciocolata

  1. Emily spune:

    Arata de milioane! Frumoasa si delicata, asa cum ii sade bine 😉
    te pup draga mea si-ti doresc sa ai o saptamana minunata :*

    • Laura spune:

      Alice, draga mea, primesti si mai multe feliute dar la urmatoarea pasca pentru ca asta a cam disparut de multisor.:))
      Pup dulce!!

  2. Adriana Lupu spune:

    Laura draga aceasta pasca am sa o fac si eu.Arata foarte bine si sunt sigura ca are si un gust super bun.Pupici si o saptamana frumoasa sa ai.

  3. Melcul Bucatar spune:

    Arata bestial si abia astept sa fac si eu una in curand 😀
    De mult timp caut o reteta de pasca cu ciocolata, si desi poate suna bizar, nu am gasit. Ce ma surprinde e ca si cea cu ciocolata se face cu crema de branza. Eram ferm convinsa ca ar trebui sa aiba o umplutura de ciocolata.

    • Laura spune:

      Melcul Bucatar, ma bucur tare mult ca iti place. Se poate face si cu crema de ciocolata dar ar fi mult prea grea si nu ar mai semana foarte mult cu pasca traditionala.
      Spor la gatit si daca o incerci sa imi spui daca ti-a placut!!

  4. Andreea spune:

    O super idee! N-am facut pana acum Pasca tocmai pentru ca mi-a fost frica de aluatul care nu se coace inauntru. Dar de data asta am sa incerc, mai ales ca este asa delicios cu cioco. Pup cu drag!

  5. violeta spune:

    Te urmaresc de mult ,imi place ce postezi ,dar astazi nu inteleg ce vrei sa spui cu sint nedumerita .Te pup VIOLETA

  6. Anda C spune:

    Buna Laura
    Ma inspir mereu de aici……esti deosebita……vreau sa iti multumesc pt toata munca ta.Imi esti de mare ajutor mereu.

  7. Ana Maria Ciolacu spune:

    Arata fantastic !! <3 Anul asta cred ca o sa fac si eu o pasca. A ta arata fabulos, iar varianta cu cacao in aluat e prea tare… <3
    Multi pupi! 🙂
    <3<3<3

  8. Corina spune:

    Ohhhh, peste ce am dat eu aici! Cautam o singura idee pentru ceva deosebit de pasti si am gasit….cateva zeci! Pasca si spirala cu spanac – cu siguranta vor fii pe masa mea! Multumesc! X

  9. catalina spune:

    LAURA ESTI NEMAIPOMENITA…CU RETETA ACEASTA IMI CURG BALELE…AM VREO 4 ANI DE CAND NU AM MANCAT PASCA…SI MI-E POFTA DE NU MAI POT..ANUL ACESTA AM SA INCERC SA FAC SI EU,SA VAD CE MI-O IESI SI AM SA INCERC CHIAR RETETA ACEASTA…AICI(IN SPANIA)NU GASESC BRANZA DE VACA…OARE DACA AS INCERCA CU REQUESON CREZI CA MI-AR IESI?MULTUMESC

    • Laura spune:

      Catalina, draga mea, eu zic ca iti iese sigur pentru ca requesonul e aproape identic cu ricotta. Scurge-l foarte bine inainte de-a-l folosi.
      Pup cu mare drag.

  10. Diana spune:

    Laura, ai scris acolo:
    „Foarte important, pasca se umple numai inainte de a fi bagata la cuptor. Daca o umplem inainte, aluatul se umezeste si dupa coacere ramane crud.”
    Deci vrem ca aluatul sa fie crud? asa trebuie sa iasa?
    Vreau sa o fac si eu desi nu am forma asa mica si va trebui sa dublez cantitatile.

    • Laura spune:

      Diana, draga mea, mersiluuuuc mult ca mi-ai atras atentia!!! Chiar nu mi-am dat seama ca suna complet ciudat ce am scris. Vroiam sa spun ca se umple numai inainte de a fi bagata la cuptor si nu inainte de dospirea aluatului din forma.
      Puuup cu drag!!

  11. claudia spune:

    E la cuptor si arata fantastic! Planul meu era sa o avem pt duminica asta de Paste, dar se prea poate sa trebuiasca sa mai fac inca una.

  12. Viorica Manaila spune:

    Laura, muza mea culinara, ce fericire ca existi! Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si multa inspiratie! Anul trecut am uimit-o pe mama (experta in cozonac) cu Treccia Rusa; nu-i venea sa creada cat e de economica reteta!Anul acesta voi face pasca cu ciocolata. De-abia astept! Am trimis tuturor cunostintelor mele (si nu-s putine!) sa citeasca si sa vada creatiile tale extraordinare. Paste Fericit!

  13. jeny spune:

    Matusa mea facea pasca cu ciocolata,dar nu am avut reteta pana acum.Multumesc Laura.am sa ma simt acasa anul asta de Paste.

  14. Cosmin Ordean Boc spune:

    Buna ziua,
    Arata extraordinar,nu am gustat pana acum niciodata Pasca ,la noi sunt traditionali cozonacii cu nuca sau mac si torturile de Paste , dar voi incerca cu siguranta reteta dvs.
    Anul acesta in schimb ,noi pregatim pentru Sarbatori cateva torturi tot de ciocolata decorate cu specific pascal ,primul dintre ele puteti chiar sa-l vedeti la adresa: , am fi foarte onorati ,daca ne vizitati.
    Va asteptam cu placere,
    Echipa simplu si bun,Timisoara

  15. Ioana spune:

    In primul rand vreau sa iti multumesc pentru toate retetele pe care le postezi 🙂 Tot ce am incercat pana acum a iesit perfect!
    Apoi am nevoie de un sfat: forma mea rotunda e de 26 cm. Cat sa adaug la fiecare ingredient sa imi iasa pasca bine? Crezi ca e ok daca adaug cam 30% la cantitatile mentionate de tine? Multumesc!

    • Laura spune:

      Ioana, draga mea, este absolut perfect un 30% in plus fata de cantitatile pentru foarma de 18 cm.
      Pup dulce si Paste Fericit!

  16. ALINA spune:

    Arata delicioasa am sa incerc si eu aceasta reteta recunosc ca pana acum nu am mai facut pasca in casa niciodata dar asta arata mult prea bine si as vrea si eu chiar daca imi e putin teama ca nu o sa imi iasa!

  17. maria spune:

    E in Gandul de azi minunata pasca. Eu am sarit ca arsa (au specificat sursa) recunoscand poza:)) Iti doresc sarbatori luminate, cel putin la nivelul fotografiilor tale fermecate:))

  18. Apa.Faina.Sare. spune:

    Laura, multumesc pentru inspiratie. Am facut si eu o pasca, in stilul meu :), dar daca nu erai tu, nu stiu cum m-as fi descurcat.
    te pup si iti multumesc inca o data si inca o data… pentru tot ce faci. Pana n-am avut blog n-am stiut cata munca se ascunde in spatele unui articol. Sunt impresionata de fiecare data cand vin aici la tine.

    Paste fericit!
    codruta

  19. Amalia spune:

    Buna Laura! Imi place foarte mult reteta aceasta de pasca si m-am gandit sa o fac pentru Paste. Dar am vazut ca ingredientele sunt pentru o forma de 18 cm, daca poti te rog sa imi spui cum sa modific gramajul ingredientelor pentru o forma de 24 cm? Pentru ca e cea mai mica forma a mea rotunda si nu as vrea sa cumpar alta. Maine vreau sa o fac asa ca astept raspuns. Multumesc anticipat!

    • Laura spune:

      Amalia, draga mea, trebuie sa majorezi toate ingredientele cu 25% pentru o forma de 24 cm.
      Pup cu drag si Paste Fericit!!

  20. poppteo spune:

    Buna ziua

    am facut aceasta pasca care a iesit minunata la gust. Singurul bemol – a debordat din forma (de 18cm). Nu arata prea frumos.

    De incercat intr-o forma de 20.

    multumesc pt reteta, excelent

    • Laura spune:

      Ma bucur tare mult ca ti-a placut dar imi pare rau ca a evadat din forma si ca nu a avut un aspect atat de frumos. 🙁
      Este posibil ca eu sa fi folosit o faina nu la fel de buna ca a ta sau sa fi lasat pasca sa dospeasca un pic mai putin si din cauza asta a ramas in forma.
      Oricum, ma bucur tare mult ca ti-a placut!
      O zi minunata sa ai si iti multumesc ca ai incercat reteta!

  21. mihaela spune:

    Am facut-o si eu azi. E delicioasa. Eu am facut o portie si jumate ca tava mea are 26 cm. Aluatul mi-a iesit foarte bine. Imi place mult gustul!
    La mine branza a ramas cam moale. Adica cand am taiat mai curgea un pic. Am taiat-o cand era doar un pic caldutza. Eu am pus crema de branza ca ptr 2 portii si am lasat-o 45 min la cuptor. Sa fie prea multa umplutura si sa nu reuseasca sa se faca bine? Data viitoare pun mai putin, cat ptr o portie jumate. Oricum e foarte gustoasa. Multumesc ptr reteta!

    • Laura spune:

      Mihaela, draga mea, ma bucur ca ti-a placut!
      Ai dublat si restul ingredientelor pentru umplutura sau doar cantitatea de branzica? Daca asa ai facut si ti-a ramas moale, data viitoare, lasa la scurs intr-o sita branza pentru cca 30 de minute si neaparat dubleaza si cantitatea restului ingredientelor.
      Pupicei!

  22. Adi-Elena spune:

    Varianta dukan a acestei retete se poate? De fapt retete dukan pt Paste! Este absolut minunat tot ceea ce faci! Iti urmaresc site-ul cu mare interes si am si testat din retetele tale delicioase….acum cu dieta astept mai multe retete dukan!

    • Laura spune:

      Elena, draga mea, tocmai am postat o reteta delicioasa de cozonac dukan si o sa vin si cu o pasca dukan cat se poate de curand. Pup cu drag!

  23. Ada spune:

    Am facut pasca ieri, am dublat cantitatile, avand tava de 26, dar imi iesise aluatul foarte lipicios si cremos, nu reuseam sa fac nimic cu el, asa ca am adaugat mai multa faina si unt si am reusit pana la urma. Mi-au iesit 2 tavi :)) a crescut foarte mult, si am pus crema de branza Philadephia.. mmm yaaaammmy 😀 Acum ii duc soacrei mele sa vedem ce parere va avea! 😀

    • Laura spune:

      Ada, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a iesit. In general, fiecare tip de faina are un grad diferit de absorbtie al ingredientelor lichide, asa ca este posibil sa mai ai nevoie de cateva linguri cu faina pentru a obtine un aluat elastic.
      Pup cu drag si sper ca soacra ta a fost impresionata!

  24. Diana spune:

    Buna Laura,

    M-am hotarat sa incerc ptr prima oara o reteta de pasca, reteta ta, insa am o intrebare, eu nu vreau sa iasa marginile asa groase (adica vreau mai putin aluat), in acest caz ce ma sfatuiesti sa fac:
    -n-o mai las la dospit in tava,
    -o las doar 10-15 min la dospit in tava
    -intind o singura foaie si o asez in forma si pe margini (ca la tarta).

    Sau alte variante? Ce ma sfatuiesti?

    Iti multumesc si-ti doresc Sarbatori linistite si luminate!

    • Laura spune:

      Draga mea, daca vrei o pasca cu margini subtiri, poti intinde o singura foaie pe fundul si marginile formei, exact ca la tarta.
      Sarbatori linistite!

  25. alina spune:

    buna Laura, a disparut butonul de print/pdf sau nu mai vad eu? Imi era mai usor sa printez retetele tale care sunt super: miros, gust, aspect (in realizarea ta 😉 ) Sarbatori fericite!

  26. Nicoleta spune:

    Buna Laura, e prima data cind incerc aceasta reteta si a iesit minunat, in plus nu m-am omorit cu munca! E delicioasa, multumim mult pentru idee si pentru explicatiile pas cu pas, copiii au adorat sa ma ajute! Urmaresc des retetele tale, de fiecare data a fost o reusita cind le-am facut. Sotul meu e mexican si ador sa-i fac cunoscute retete romanesti si internationale. Te pupam din Canada,
    Nicoleta

  27. Ramona spune:

    Buna Laura!
    Aluatul il pot congela, pentru vreo doua zile? Am multe preparate de facut intr-o zi si as vrea sa-mi usurez munca preparand din timp aluatul.
    Aceasta pasca am facut-o si anul trecut si a avut un foarte mare succes.
    Iti multumesc frumos! Paste fericit!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Ramona, sigur, aluatul se poate congela pentru 2 zile. Il poti congela chiar si pentru 2-3 saptamani. Il muti cu o seara inainte in frigider, iar a doua zi, cand este complet decongelat, il scoti din frigider si il lasi la dospit pana isi dubleaza volumul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor