Ciorba radauteana


Ciorba Radauteana – Reteta originala cu carne de pui

Ciorba radauteana - reteta de ciorba traditionala romaneasca - www.lauraadamache.ro
Ciorba radauteana, reteta traditionala cu carne de pui

Reteta de ciorba radauteana este o reteta traditionala romaneasca, fiind una dintre ciorbele mele preferate (alaturi de ciorba de perisoare si ciorba de vacuta), asta si pentru ca seamana mult cu reteta de ciorba de burta (dar e mai simplu de facut decat aceasta) pe care o ador.

Ciorba radauteana originala – Cine a inventat aceasta ciorba?

Daca va intrebati cine a facut prima data aceasta ciorba, ei bine, aceasta minunata ciorba cu pui este creatia doamnei Cornelia Dumitrescu, experta in arta culinara la restaurantul „Nordic” din Radauti.

Daca acum toate gospodinele preparara aceasta delicioasa ciorba cu carne de pui, trebuie sa stiti ca prima varianta continea carne de  curcan. Deci daca nu sunteti foarte prieteni cu ciorba de burta, dar totusi va plac ingredientele folosite la prepararea ei, puteti incerca ciorba radauteana. Va veti bucura de un gust asemanator, dar cu mult mai putine calorii in farfurie.

Nu stiu exact cand am gustat pentru prima data aceasta ciorba, mami o facea foarte des, dar cum nu am fost niciodata fan ciorbe, nu o mancam in copilarie. Cred ca la un moment dat, probail dupa ce mi s-a explicat ca seamana cu ciorba de burta, am gustat-o si a fost dragoste la prima degustare.

In timpul dietei Dukan, am facut de foarte multe ori aceasta ciorba, bineinteles smantana era inlocuita cu iaurt grecesc 0%, dar si asa era nemaipomenit de gustoasa.

Ingredientul principal este puiul. Eu prepar aceasta ciorba cu pulpe si piept de pui, este mult mai gustoasa decat doar cu piept de pui. Legumele ca radacina de patrunjel, telina si pastranacul, morcovii si ceapa sunt esentiale pentru gustul final al acestei ciorbe traditionale.

De multe ori am inlocuit ceapa cu prazul, o leguma pe care o indragesc foarte mult si care mi se pare ca adauga o nota usor dulceaga ciorbei radautene.

Cu ce se acreste ciorba radauteana?

Multe persoane m-au intrebat daca se poate acri ciorba cu bors sau lamaie. Raspunsul este nu. Asa cum in ciorba de burta nu au ce cauta borsul sau lamaia, nici in aceasta ciorba nu le putem folosi. Otetul este singurul ingredient pe care il vom foloi pentru acrirea ciorbei radautene.

De ce se branzeste ciorba (oricare, nu doar cea radauteana)?

O alta intrebare pe care am primit-o foarte des. Raspunsul este valabil pentru orice ciorba in care se adauga liezonul.

Liezonul este amestecul de galbenusuri si smantana care se adauga in mancaruri pentru a le da o consitenta cremoasa si bogata. Dar, ca sa impiedicam branzirea ciorbelor, acest amestec nu se adauga niciodata direct in ciorba (vezi la finalul retetei cum se prepara si se incorporeaza corect liezonul).

Galbenusurile si smantana se amesteca intr-un vas separat, iar peste amestecul obtinut se adauga 2-3 polonice din ciorba fierbinte. Stingem focul si, dupa 2-3 minute, adaugam liezonul in ciorba. Daca veti respecta acest lucru, nu veti avea niciodata probleme cu branzirea ciorbelor.

Si cum iarna de afara nu vrea deloc sa plece, nu cred ca exista ceva mai delicios decat o farfurie de ciorba, calda si delicioasa.

Acestea fiind zise, iata reteta de ciorba radauteana in varianta ei originala, cu carne de pui.

Ingrediente pentru Ciorba radauteana

  • 1 kg g pulpe si piept de pui
  • 2 radacini patrunjel
  • 100 g radacina telina
  • 2 radacini pastarnac
  • 2-3 morcovi medii
  • 1 praz (doar partea alba)
  • 4-5 catei usturoi
  • 2 galbenusuri
  • 250 ml smantana fermentata
  • otet dupa gust (cca 50 ml)
  • 4 l apa
  • sare
  • patrunjel

Mod de preparare pas cu pas pentru ciorba radauteana cu pui

  • Taiem pulpele si pieptul de pui in bucati mai mici (eu am taiat pulpele in doua, la fel si pieptul de pui) si le punem intr-o oala plina cu 4 l de apa. Punem ciorba, pe foc foarte mic, si o spumam regulat. In momentul in care nu se mai formeaza spuma (cca 15 minute) adaugam telina, morcovii, pastarnacul, patrinjelul si prazul (doar partea alba) taiate in bucati de potrivite. Fierbem supa cca 1 ora, pe foc mic sau pana cand legumele sunt fierte si carnea se desprinde de pe oase.
  • Scoatem carnea si legumele din ciorba. Indepartam pielita de pe copane si piept si taiem carnea de pui in suvite subtiri. Punem carnea din nou in ciorba.
  • Daca doriti, puteti taia in cubulete mici morcovul, pastarnacul, telina si radacina de patrunjel si le adaugati in ciorba.

Desi eu prefer ciorba radauteana fara legume, acestea avand doar rolul de a da un gust divin ciorbei, sotul meu prefera sa adaug si legumele taiate in cubulete foarte foarte mici.

  • Fierbem ciorba, pe foc mic, inca 5 minute, apoi stingem focul si lasam ciorba radauteana sa isi traga sufletul pana preparam liezonul.

Cum se preparara liezonul pentru ciorbe?

  • Intr-un vas separat, amestecam galbenusurile si smantana. Adaugam peste ele 2-3 din ciorba fierbinte, amestecam bine si adaugam amestecul obtinut in oala cu ciorba radauteana (in cazul nostru). Atentie, ciorba nu trebuie sa fiarba! Deci adaugam liezonul abia dupa ce stingem focul.
  • Amestecam cu grija, fara graba. La sfarsit adaugam usturoiul, dat prin razatoarea cu gauri mici si otetul.
  • Servim ciorba radauteana cu patrunjel proaspat tocat.

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Ciorba radauteana
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
31star1star1stargraygray Based on 487 Review(s)

90 comentarii la “Ciorba radauteana

  1. Emily spune:

    super delicioasa si perfecta pentru vremea rece de afara! Ador usturoiul in ciorbite 🙂
    pupicei fata frumoasa si o saptamana de exceptie!

    • Laura spune:

      Licuta, scumpa, ma bucur tare mult ca iti place! Eu nu prea eram fan ciorba dar de cand suntem in Germania am cam inceput sa le iubesc.:))
      Pup dulce!!

  2. Sorina spune:

    Buna Laura,

    Mmmm, ce bine arata. Dupa ce se termina ciorbita facuta ieri, aceasta este pe lista cu siguranta. De mult vreau sa fac o ciorba radauteana. Nu am mai facut si nici nu am mai mancat pana acum. Dar cred ca este foarte buna. Mie nu imi place deloc ciorba de burta, insa sunt convinsa ca nu din cauza gustului, ci pur si simplu nu pot gusta cand vad bucatile alea de burta. Asa ca fiind cu pui, sigur va fi buna.
    P.S. Am postat un comment si la chec mulino bianco, daca vrei, te rog sa imi raspunzi si mie.

    Multumesc si seara frumoasa!

    • Laura spune:

      Sorina, scumpa, abia astept sa imi spui cum ti s-a parut!! Ce ciorbita ai facut acum? Mi s-a facut pofta de ciorbe in ultima perioada asa ca ma intereseaza tot ce se numeste ciorba!:))
      Scumpa mea, fug sa iti raspund si la checulet. Am fost un picut prinsa zilele trecute si nu am reusit sa raspund decat partial la comentarii.
      Pup dulce!!

  3. Diana spune:

    Delicioasa! Eu o mai fac cu leustean ori tarhon uneori, in loc de patrunjel.

    Vreau sa te intreb ceva: de ce arunci apa si speli carnea dupa primul clocot? Cred ca ai o motivatie buna si aplicabila la orice alta ciorba/supa cu carne.

    Site-ul e minunat: retetele deosebite dar simple iar prezentarea de exceptie.

    • Laura spune:

      Diana, scumpa mea, eu nu am mai vazut leustean si tarhon de ani buni. Si le iubesc atat de mult pe amandoua. Mi-am cumparat niste seminte si abia astept sa ajung acasa sa le plantez.
      Intotdeauna arunc prima apa, la orice supa. In acest fel, elimin o parte din grasimea carnii si, cel mai important, supa iese clara clara.
      E un truc invatat de la mami a mea care face cea mai clara supa de vita si de pui vazute vreodata.
      Pup dulce!

      P.S: Pentru o supa clara, in afara de trucul cu apa, supa nu trebuie niciodata sa fiarba in clocote mari si nici sa fie acoperita integral cu capac. Capacul trebuie tras intr-o parte astfel incat sa acopere trei sferturi din oala.

      • Budusan ionela spune:

        Am facut de 2 ori într-o saptamana, prima data perfecta, a doua oara a iesit prea acra. Oare stii sa imi spui te rog ce sa mai pun sa scot din acreala? Mersi mult si felicitări pt rețete!

        • Laura Adamache spune:

          Draga Ionela, daca ciorba iese prea acra, mai poti adauga smantana. Amesteci, intr-un vas separat, 1-2 linguri de smantana cu 1 polonic de ciorba si adaugi amestecul in oala cu ciorba. Ciorba nu trebuie sa fiarba! Stingi focul inainte cu cca 5 minute inainte de a adauga smantana.

  4. alina spune:

    Sa cresti mare…bucatareasa si in continuare! Am incredere in retetele tale, Laura si curand le voi incerca pe si mai multe pentru ca…ma mut in casuta meaaaaa!!!! Abia astept sa-mi fac de cap in bucatarie :d . Laura nu iti mai spun pentru ca stii deja : gatesti dumnezeieste! Am o curiozitate: tot cu canon eos 500d faci pozele astea extraordinare? Te intreb pentru ca vreau sa imi achizitionez si eu unul si, cum nu prea ma pricep, ma uit si eu pe la altii?! :d :”> Pupici! Sa gatim bine dragelor!:d

    • Laura spune:

      Vaaaai, Alina, scumpa mea, cat de fericita cred ca esti!!!! Intr-adevar, cand te mutiin casa ta, traiesti o senzatie unica!! Sa va bucurati sanatosi de ea si sa va aduca numai fericire si clipe minunate!
      Pozutele sunt facute tot cu Canonul 500D.
      Pup dulce si felicitaaaari!!

  5. Sorina spune:

    Buna Laura,
    Multumesc mult pentru raspunsuri, checul il voi repeta cu siguranta si voi folosi mixerul. Trebuie sa imi iasa. Cat despre ciorbite, eu gatesc la fiecare 3 zile alta. Piticul meu e cam mofturos, insa ciorbele sunt cam singurele la care nu stramba din nas. Ultima ciorba facuta este de pui, acrita cu corcoduse verzi, puse de mama mea la borcan asta primavara. Inainte de asta am facut de pe blogul Teo`s Kitchen o supa de cartofi, care mi-a placut foarte mult. Fac ciorba de vita, de dovlecei, de pui a la grec, supa cu galuste sau cu taitei de casa. Incerc sa variez cat pot. De aceea urmatoarea, adica maine, va fi aceasta ciorbita.
    Te pup!

    • Laura spune:

      Sorina, scumpa mea, daca intampini vreo problema, te rog mult sa imi scrii. O sa urmaresc cu atentie comentariile de la tine si iti voi raspunde imediat.
      Ma bucur tare mult ca iti place ciorbita si sper sa iti placa si gustul daca o vei incerca.
      Pup dulce!!

  6. Mina spune:

    Este si ciorba mea preferata.Imi place tare mult cum arata ciorba ta.De fapt tot ce faci tu arata minunat.
    Si eu arunc prima apa de pe carne dar eu stiam ca se curata de medicamentele si hormonii cu care au fost injectate pasarile.Poate ma insel dar imi place sa cred ca e mai sanatos asa.
    Iti doresc o seara frumoasa!

    • Laura spune:

      Mina, draga mea, multumesc mult!
      Ai dreptate, cred ca se curata si de medicamentele cu care a fost tratat. Ma gandeam acum, ca mamele si bunicile noastre nu trebuiau sa ia in considerare acest aspect pentru ca pe vremea lor, puiul era pui.:((
      Tare trist cand te gandesti asa, nu?
      Pup dulce!

  7. Ionela spune:

    Eu am retinut secretele ciorbei clare de la ciorba ta de vacuta. Am uitat sa comentez acolo, cred, dar de la tine am invatat sa fac minunatia aceea cu taitei de casa, e exceptionala! Te pup cu drag!

  8. Adriana spune:

    Buna Laura!

    Te admir de mult, toate retetele tale mi-au iesit extraordinar! Acum in sfarsit am ocazia sa-ti ofer un premiu de blog cu toata aprecierea mea! sper sa il revendici si sa il dai mai departe cui vrei tu!

  9. hulya spune:

    An unusual chicken soup but worth a try . I like the vinegar effect in there, similar to tripe soup. Thanks for sharing. Happy Valentine’s Day

    • Laura spune:

      It’s similar with tripe soup but this one is lighter. Anyway, if you like tripe soup, you surely like this soup too.
      Happy Valentine’s Day to you too !

  10. alina spune:

    Ma mai strecor si eu inca o data si iti multumesc pentru cuvintele calde si frumoase (si pentru raspuns)! Multumim frumos Laura, scumpa mea … bucatareasa :d! Pupici si imbratisari … cam reci ce-i drept (zgarcit termometrul si la Galati ce sa-i faci ?! :d)

    • Laura spune:

      Alina scumpa, imbratisari inghetate si de la mine pentru ca si aici ne ninge de vreo 2 zile si e tare frigut!
      Asteptam primavara ca sa ne imbratisam mai calduros un pic.:))
      Pup dulce!!

  11. Anca spune:

    Imi plac mult retetele tale mai ales ca pui gramajul la fix. Noua ne place mult ciorba de burta si o s-o incerc si pe asta. Buna idee!

  12. Iulia spune:

    Geniala reteta 🙂 Am incercat-o in weekend si a iesit super bine (pentru o prima incercare).
    Laura, multumesc pentru retetele super inspirate!!!

  13. Alex spune:

    Buna
    Fac si eu o varianta a supei asteia, diferenta fiind ca, alaturi de pieptul de pui, fierb si un os de vita, astfel incat ciorba sa iasa mai densa. O sa aplic si sugestiile tale data viitoare.
    Multumesc, asadar, si mai astept retete de supe/ciorbe, in planul asta imi cam lipseste experienta.
    Alex

    • Laura spune:

      Alex, promit ca o sa vin in curand cu mai multe retete de supe si ciorbe. Nu prea le mancam noi foarte des dar iarna sunt delicioase.
      O zi excelenta sa ai!

  14. roxana spune:

    este preferata mea!! 🙂 imi aminteste de anii de facultate,cand am gustat pentru prima data.:) delicioasa!!! cine nu a avut ocazia sa incerce!! sau daca ajung prin Bucovina s-o serveasca la mama ei acasa ;).. felicitati pentru toate ideile de bun gust de aici ;).cu bine!

  15. Sorina spune:

    Buna Laura,

    Ma tin de tare mult sa iti scriu, insa nu prea stau bine cu timpul. Am facut ciorbita radauteana, a iesit foarte buna. Sotului i-a placut foarte mult, piciului mai putin. Insa cert este ca o voi repeta. Multumesc mult pentru reteta.
    La fel iti multumesc tare mult pentru reteta de tarta cu dovlecei, pe care am repetat-o aseara. Imi place tare mult. E reteta mea preferata. Am comentat la tarte si prima data cand am facut-o. Si pentru maine am pus ochii pe chiftelutele de dovlecei cu vinete. Se poate oare fara ton? Nu ma omor dupa el si nici baietelul meu. Il pot inlocui cu altceva sau pur si simplu sa nu il mai pun?

    Te pup dulce si iti multumesc tare mult pentru retete. Am incercat foarte multe, insa nu am scris comentariu la ele. De acum promit sa postez un comentariu de fiecare data cand incerc ceva!

  16. Lacramioara spune:

    A iesit excelenta! Am incercat multe din retetele tale si au iesit foarte bune. Multumim ca impartasesti cu noi talentul tau. Domnul sa te binecuvinteze!

  17. ioan spune:

    buna ciorba dar buna rau.sunt un ciorbar convins ,pe unde ajung fie in vizita la prieteni fie in vacanta vreau ciorba ,acasa i-mi fac singur de multe ori reusesc de multe ori nu dar de data asta da mi-a iesit ….felicitari

  18. Alina spune:

    Buna ziua,

    Am o intrebare legata de ultimul pas al retetei. Ouale si smantana se adauga dupa cele 10 minute in care ciorba s-a racit. Este indicat sa adaugam galbenusurile crude la ciorba ? Nu ar trebui sa fiarba putin impreuna cu ciorba?

    • Laura spune:

      Alina, draga mea, galbenusurile se pun crude in orice ciorba. Ciorba este calda si dupa 10 minute dupa ce am stins focul, asa ca galbenusurile nu mai pot prezenta niciun pericol.
      Pup cu drag!

  19. daniela spune:

    Excelenta ciorbita draga Laura! Multumesc mult pentru retetele traditionale, descrise cu claritate si precizie. De cate ori vreau sa imi potolesc dorul de casa, incerc ceva bun de la tine! Buni a mea gateste divin, dar daca nu sunt langa ea, sa vad cum face e foarte greu sa-i reproduc creatiile, caci nu masoara ingredientele si totul e aproximativ…

    Tine-o tot asa!
    Salutari din Franta!
    Dani

  20. Alina spune:

    Buna Laura, multumim mult pentru retetele minunate!
    Te rog mult ajuta-ma cu un raspuns: daca inlocuiesc otetul cu bors, iese la fel de buna? cantitatea de bors adaugata trebuie sa fie mai mare decat cea de otet din reteta ?
    Multu din nou, te pup!

    • Laura spune:

      Draga mea, nu iti recomand sa inlocuiesti otetul cu bors. Borsul are un gust deosebit si nu cred ca s-ar potrivi acestei ciorbite.
      Pup cu drag!

  21. Aurica spune:

    cat de bine arata, aproape ca simt mirosul si gustul, o reteta sanatoasa si delicioasa si reusita, merge servita cu familia si prietenii 🙂

  22. Iulia spune:

    Pot spune doar atat: EXCELENTA!!! Acum trebuie doar sa-l astept pe sot sa vina acasa ca sa savuram impreuna nebunia asta de ciorba 🙂 sper sa pape si pitica mea de 2 anisori.
    Am pus zeama de lamaie in loc de otet, in rest am urmarit pas cu pas tot ce ai scris si mi-a iesit fix ca la un restaurant de lux.
    Multumim!

    PS am facut multe retete postate de tine, esti sursa mea de inspiratie, insa nu am avut timp sa-ti scriu. Asa ca: laude multiple pentru toate retetele 🙂

  23. Jana spune:

    Multumesc pentru reteta. Este pentru prima oara cand am incercat-o si e absolut delicioasa. M-a intrigat sotul meu, care o gustase in Romania, si-mi povestea despre ea cu atata pofta, ca am decis sa-i fac o surpriza. Seamana putin cu ciorba de pui a la grec, parerea mea. Multumesc inca o data si multa inspiratie in continuare!

  24. Maria spune:

    Vreau să îți mulțumesc din suflet pentru rețeta aceasta! Este pentru prima oară când am gătit o ciorbă de la cap la coadă, cu ajutorul rețetei tale, și sunt fără cuvinte, a ieșit perfectă! Bineînțeles fiind mai mică fugeam de ciorbe în ultimul hal, dar crescând și mutându-mă cu o prietenă, nu o mai am nici pe mami, nici pe bunica să-mi gătească, dar noroc cu oameni faini ca tine care ne ajută!

  25. Iulian spune:

    Mii de mulţumiri doamnă Laura, cu unele şi din partea soţiei (de data asta chiar sincere)! Zic asta pentru că soţia mă cam lua peste picior cu reţetele „doamnei Laura Adamache” (deşi le mânca des şi cu poftă, iar acum nu mai găteşte deloc, doar eu mai fac asta) Soţia a fost plecată în Germania timp de doi ani să îngrijească o nepoată care avea cancer. M-am trezit singur la peste 50 de ani, fără să-mi facă nimeni de mâncare. Doar cu ajutorul internetului mi-am făcut propria „carte de bucate” (vreo 24 de file) dintre care 12 reţete sunt de d-na Laura, 8 sunt de la d-na Teo (din Cluj), iar deserturile sunt de la o olteancă. Astăzi am scris acest comentariu, aproape obligat de soţie, pentru că i-a plăcut mult de tot ciorba rădăuţeană şi mi-a zis că „ar fi bucuroasă doamna Laura să-i transmiţi şi tu nişte mulţumiri” (că oricum foloseşti de mult reţetele ei). De fapt trebuie să mulţumesc pentru toate reţetele, dar mai ales pentru cea de pandişpan. Sunt prietene ale soţiei care rămân cu gura căscată şi nu le vine a crede că eu am făcut blatul de pandişpan (mai ales că acum am cuptor electric), restul reţetelor care implică un astfel de blat sunt finalizate de către soţie. Şi la sfârşit am lăsat ce este mai bun: d-na Laura Adamache, aveţi din partea unui bărbat de 60 de ani cele mai sincere urări de bine, sănătate şi fericire, pentru că mie mi-aţi schimbat viaţa în bine! (V-am zis că soţia nu mai găteşte deloc, ea se ocupă de curăţenie, inclusiv cea din bucătărie, …ha, ha..). Toate cele bune!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Iulian, multumesc tie si sotiei pentru aprecieri! Va multumesc mult ca ati incercat retetele mele si ca v-au placut.
      Multa sanatate va doresc si Sarbatori fericite!

  26. Fasie Camelia spune:

    La ciorba de burta, de obicei, pun si un os/doua de vita, de preferat cu sita si maduva, pentru un gust mai bun. A incercat cineva si aici aceasta combinatie? Tocmai experimentez acum … sper sa nu stric ceva.

  27. Faude spune:

    Apreciez faptul că autoarea ne oferă instrucțiuni clare și ușor de urmat, astfel încât chiar și cei care nu sunt obișnuiți cu gătitul pot încerca să pregătească această ciorbă acasă.

    De asemenea, este interesant să aflăm câteva detalii despre această rețetă tradițională românească, precum faptul că ingredientul cheie este smântâna și că rețeta originală conține pui.

  28. Adrian-Corneliu Soimu spune:

    Regret să vă informez că în Turcia, țara de baștină a ciorbei de burtă, respectiva zeamă se acrește cu lămîie, și nu cu oțet sau cu borș…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor