Turta Dulce


Turta dulce, un desert care ne imbogateste masa de Craciun

Turta dulce detaliu
Turta dulce, reteta germana plina de gust si aroma

Turta dulce – prajitura Craciunului! Stiu ca a trecut deja Craciunul si nu mai sta nimeni sa faca turta dulce dar vreau totusi sa postez reteta pentru Craciunul viitor. Imi pare extrem de rau ca nu am apucat sa o fac inainte de Craciun, dar in acest an am gatit cam pe ultima suta de metri, si asta din cauza ca ne-am intors din Germania doar cu 4 zile inainte de Sarbatori.

Am tot fost intrebata daca nu cunosc o reteta de biscuiti de turta dulce care nu se intaresc dupa ce se racesc. Ei bine, va invit sa faceti acesti biscuiti de turta dulce extrem de pufosi chiar si dupa ce se racesc, este o reteta germana, absolut minunata.

Va recomand sa incercati si reteta de turta dulce pufoasa, este atat de buna incat cu siguranta va veti indragosti de ea. Mie nu imi lipseste de pe masa de Craciun, alaturi de un cozonac (pufos, desigur).

Ingrediente – Turta dulce cca 30 bucati

  • 500 g faina
  • 350 g miere
  • 100 g zahar
  • 100 g unt
  • 1 ou
  • 1 lingura cacao
  • 10 g bicarbonat de sodiu
  • 3 linguri lapte
  • 25 g condimente pentru turta dulce (scortisoara, cardamom, nucsoara, cuisoare, anason, coriandru)

Ingrediente – Glazura turta dulce

  • 350 g zahar pudra
  • 1 albus mare proaspat
  • 2-3 picaturi suc de lamaie

Turta dulce – Mod de preparare

  • Amestecam mierea cu untul si zaharul intr-o craticioara cu fund gros si o punem pe foc foarte mic. Cand zaharul este complet topit, stingem focul si lasam amestecul sa se raceasca cca 3-4 minute.
  • Adaugam oul, 1 lingura de cacao, mixul de condimente si amestecam bine.
Turta dulce preparare aluat
  • Adaugam faina data prin sita in mixul de miere si framantam sau mixam pana la inglobarea perfecta.
  • Vom obtine un aluat extrem de lipicios si neascultator deci daca aveti un robot, folositi-l cu incredere.
  • La sfarsit adaugam bicarbonatul dizolvat in 3 linguri de lapte si framantam bine pana il distribuim in aluat.
Turta dulce aluat
  • Invelim aluatul in folie de plastic alimentara si il bagam la frigider pentru 24 de ore.
  • Dupa timpul de repaus, impartim aluatul in doua bucati si intindem fiecare bucata pe planul de lucru foarte bine infainat intr-o foaie subtire de 0,3 -0,5 cm grosime.
  • Decupam aluatul cu forme si asezam turta dulce in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt,
Biscuiti de turta dulce decupati
  • Preincalzim cuptorul la 180°C si coacem turta dulce pentru 8 minute.
  • Daca vrem ca turta dulce sa fie frageda si dupa ce se raceste, nu o coacem mai mult de 8 minute in cuptorul electric sau 10-12 minute circa in cuptorul pe gaz. Cand biscuiteii au crescut dar nu s-au colorat nici macar pe margini, este timpul sa ii scoatem.
  • Ii lasam apoi sa se raceasca in tava (pentru ca sunt foarte moi imediat scosi din cuptor) si apoi incepem sa ii decoram dupa preferinta.

Mod de preparare glazura pentru turta dulce

  • Mixam foarte bine un albus de ou amestecat cu un varf de cutit de sare si 2-3 picaturi de suc de lamaie.
  • Adaugam treptat zaharul pudra si mixam pana obtinem o glazura cremoasa care nu isi pierde forma in momentul in care decoram turta dulce.
  • Pentru glazura roz, am adaugat 1/4 lingurita de alchermes in glazura alba.
  • Pentru decor am folosit bombonele colorate, inimioara albe si roz si bilute argintii de zahar.
Turta dulce detaliu final

Pofta buna!

Gingerbread cookies – english version
  • Recipe Type: Dessert
  • Author: Laura Adamache
  • Prep time: 30 mins
  • Cook time: 10 mins
  • Total time: 40 mins
  • Serves: 30
I am being asked if I don’t know a recipe for gingerbread cookies which do not turn hard when cooled. Well, I do know one and here it is – these gingerbread cookies are extremely moist and don’t turn to stone when cool.
Ingredients
  • Ingredients for 30 pieces
  • 500 grams of plain flour
  • 350 grams of honey
  • 100 grams of caster sugar
  • 100 grams of unsalted butter
  • 1 egg
  • 1 tablespoon of cocoa powder
  • 10 grams baking soda
  • 3 tablespoons of milk
  • 25 grams of finely ground gingerbread allspice (cinnamon, cardamom, nutmeg, cloves, anise, coriander)
  • Icing
  • 350 grams of icing sugar
  • 1 egg white
  • 2-3 drops of lemon juice
Instructions
  1. Mix the butter, the honey and the sugar in a double boiler and place it on very low heat. When the sugar has completely dissolved, remove from heat and let it cool for 3-4 minutes.
  2. Add in the egg, 1 tablespoon of cocoa powder, the allspice and stir well.
  3. Add the sifted flour and knead or whisk until they are perfectly blended. The dough will be very sticky and naughty, so if you have a food processor, use it with all confidence.
  4. In the end, add the baking soda dissolved in 3 tablespoons of milk and knead well until it’s fully incorporated.
  5. Wrap the dough in plastic cling film and put it in the fridge for 24 hours.
  6. After 24 hours, remove from fridge and divide the dough into two pieces. Roll each piece on the well floured working surface into a very thin sheet, with a thickness of 0,3 – 0,5 cm.
  7. Cut the dough using cookie cutters then place the cookies in the baking pan, lined with baking paper.
  8. Preheat the oven at 180°C and bake the gingerbread cookies for 8 minutes. If you want the cookies to be moist after they’re cool, don’t bake them for longer than 8 minutes in the electric oven or 10-12 minutes in the gas oven. When the cookies have risen but are not browned on the edges, it’s time to remove them from the oven.
  9. Let them cool in the pan (because they are very soft when you take them out of the oven) then start to decorate them at your liking.
  10. The icing
  11. Firmly whisk an egg white with a pinch of salt and 2-3 drops of lemon juice. Gradually add in the icing sugar and whisk until you get a creamy icing which doesn’t lose shape when we decorate the sweet bread cookies.
  12. For the pink icing I added a quarter of a teaspoon of Alchermes (Red Italian liqueur) in the white icing.
  13. I used colored sprinkles, white and pink sugar hearts and silver sugar balls for decoration.
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Turta dulce
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 45 Review(s)

101 comentarii la “Turta Dulce

    • Laura spune:

      :)))))) Cccris, bine spus!!! cand e vorba de turta dulce chiar nu avem nevoie de Craciun ca sa o savuram. Pup cu drag!!

  1. FLORY spune:

    Anul asta am facut si eu turta dulce,nu s-a intarit deloc pentru ca am copt-o f putin,exact cum ai spus si tu.Oricum are o aroma si-un gust de neuitat.Pupici !

  2. catkitchen spune:

    Chiar nu conteaza ca au trecut sarbatorile , iar reteta o putem face oricand dorim , nu 😉 …. turta dulce e delicioasa, iar prezentarea ta , superba!!!

  3. ynna spune:

    Ooo multumesc muult pentru reteta este bine venita si acum, cu reteta in mana astept cu nerabdare sa o incerc, acum stiu ca o sa-mi iasa.
    Felicitari pt. prezentare de nota 10000… ca de obicei!!!!!!!!!!!

    • Felicia spune:

      Am facut reteta azi. La 500 gr de făina însă e mult prea mult zahăr și miere, au ieșit foarte dulci. Data viitoare, voi pune jumătate din cantitatea de zahăr și miere.

  4. adriana lupu spune:

    foarte bine arata turta dulce.si eu vreau macar una.te roog!eu am facut biscuiti cu nutela astazi,dar saptamana viitoare sigur voi face si aceasta minunatie de turta dulce.te pup si sa ai un sfarsit de saptamana frumos.

    • Laura spune:

      Adriana, scumpa mea, cu mare drag te-as invita la turta dulce daca as mai avea. De fapt, mai am vreo 3-4 biscuitei atarnati in brad dar nu cred ca se mai pot papa dupa atata timp.
      Puuuup cu mare drag!!!

  5. Claudia spune:

    La multi ani si un an nou cu sanatate si fericire! Imi pare rau ca nu am reusit pana acum sa intru sa iti las un mesaj cu urari.
    Reteta e binevenita, si eu cautam o astfel de turta dulce pufoasa si aromata.
    Formele tale sunt fantastice! cu atata imaginatie le-ai decorat!!! minunat!
    Te pup

    • Laura spune:

      Claudia, draga mea, iti multumesc din suflet pentru urari!!
      Iti doresc un Nou An cu multe realizari, sanatate si fericire!!
      Pup cu drag si ma bucur tare mult ca iti plac turtitele mele dulci!

  6. Diana spune:

    Buna, am si eu o intrebare 🙁 trebuie neaparat sa se lase 24 de ore la rece? Neaparat, neaparat?
    Maine eu si iubitul meu implinim 1 anisor si 9 luni si m-am gandit sa-i fac o turta dulce pe care sa scriu simplu Te iubesc.
    Dar ideea e ca nu prea am timp pentru 24 de ore la dispozitie pentru a lasa compozitia la rece si apoi inca vreo cateva minute sa o las la copt. 🙁

    Sugestii?

    :* pupici

    • Laura spune:

      Diana, draga mea, La Multi Ani!! Sa fiti fericiti si sa va iubiti mult! Singura solutie, ca sa scapi de timpul de asteptare cam lung, ar fi sa bagi aluatul la congelator pana se inatreste suficient pentru a fi intins.
      Inveleste-l in folie de plastic alimentara sau in aluminiu si lasa-l la congelator cca 1 ora. Il mai pipai tu din cand in cand ca sa vezi daca s-a intarit suficient sau rupi o bucatica din el si incerci sa o intinzi.
      Formezi turta dulce si o coci.
      Pup dulce si mult spor!!

  7. Sandra Teodorescu spune:

    Buna Laura! Intai de toate tin sa iti multumesc pentru ca ne incanti privirile si gusturile cu retetele tale. Ma apuc acum de turta dulce pe care vreau sa o duc de Sf Nicolae la scoala. Pe baietelul meu il cheama Nicolae. Am o intrebare. Glazura daca nu e bagata la cuptor cum se intareste? Ma gandesc sa nu mi se strice ornamentul, mai ales ca fac cantitate dubla si o sa le transport intr-o cutie.
    Multumim si iti dorim multa inspiratie. Sarbatori fericite!

    • Laura spune:

      Sandra, draga mea, imi cer scuze ca nu am reusit sa iti raspund la timp.
      Glazura nu trebuie coapta, se intareste singura datorita continutului mare de zahar.
      Te pup si sa-mi spui cum a iesit daca ai incercat-o.

  8. Alexandra spune:

    Vai de mine cum arata … A D O R A B I L !
    Turta asta dulce va face victime !!! De abea astept sa o incerc…
    Te imbratisez cu drag!

    • Laura spune:

      Veronica, draga mea, turta dulce se face de sute de ani in acest fel. Din pacate, nu putem evita acest pas daca vrem o turta dulce ca pe vremea bunicii.
      Am auzit si eu ca ar fi toxica, dar imi place atat de mult turta dulce incat nu cred ca as putea sa renunt la ea din aceasta cauza.
      Pup cu drag!

      • Nela spune:

        Mierea nu devine toxică dacă trece printr-un proces termic, își pierde doar din proprietățile nutritive…o pun in ceai, în cafea, o folosesc la prajituri…este un îndulcitor minunat.
        Nota 10 cu felicitări pentru rețetă!

  9. Florentina spune:

    Daca sotul meu a spus „Este extraordinara!” inseamna ca asa este. Imi doream sa fac demult turta dulce, dar pana acum nu am gasit reteta potrivita. Iti multumesc tare mult si iti doresc sa ai un Craciun Fericit!

  10. coca spune:

    Am facut-o anul acesta, a iesit tare buna, pufoasa.Nu am gasit insa coloranti alimentari, asa ca nu am ornat-o cum as fi vrut.In loc de condimente am pus un condiment pt vin fiert care contine cardamom, ghimbir, nucsoara, cuisoare, scortisoara si coaja de portocale.Si nu am fiert mierea, am adaugat-o la urma in untul si zaharul topit.

  11. Lidia spune:

    In sfarsit am gasit amestec de condimente pt turta dulce(too complex sa fac eu singura amestecul). Si vreau sa fac turta dulce. Am vazut si reteta cu cacao, dar as face fara cacao(ANa mea cea mica a papat prajitura cu cacao si biata nu a mai dormit cand trebuia). Si m-am gandit la biscuiti, dar as coace amestecul in tava, nu asa forme de biscuiti. E posibil? Astept raspuns 🙂

  12. cristina stan spune:

    Buna ziua! Am in intentie sa incerc si eu aceasta reteta, nu am facut-o niciodata.As avea nevoie de un sfat.Unde as putea gasi acele minunate ornamente si forme.Va multumesc mult

    • Laura spune:

      Draga mea, eu le-am cumparat din Germania, dar probabil se gasesc si in Romania in magazinele dedicate accesoriilor de bucatarie.
      Pup cu drag!

  13. Monica Radu spune:

    Draga Laura, urmaresc cu mare admiratie blogul dumneavoastra. Am vazut aceasta minunata reteta si as avea o singura intrebare. Mierea de albine trebuie sa fie lichida? Ca a mea este zaharisita si nu prea am cum sa cantaresc 350 de gr.Va multumesc.

    • Laura spune:

      Monica, draga mea, mierea trebuie sa fie lichida. O poti incalzi la bain-marie sau pe foc foarte mic si apoi se poate cantari fara probleme.
      Te pup!

  14. Diana Baciu spune:

    Suna si arata extrem de bine. De 2 ani caut reteta perfecta de turta dulce si chiar sper sa fie asta. Gasisem una super acum 2 ani, prima data a iesit super a doua oara esec total… (nu stiu nici acum ce sa intamplat). Laura daca fac turta cu 1-2 sapt inainte de Craciun se tine bine? Se va intari? Ce parere ai? Multumesc! Keep up the good cooking:)) am deja salvate atatea retete pe care vreau sa le fac 😉 Diana

    • Laura spune:

      Draga mea, ma bucur tare mult ca iti place reteta. Eu am pastrat cativa biscuiti..un an!! Consistenta era impecabila. Nu i-am gustat, pentru ca era vorba totusi de un an, dar erau moi si miroseau foarte bine, deci clar se mentin perfect daca ii faci cu 2 saptamani inainte.
      Pastreaza-i intr-o cutie de metal inchisa ermetic.
      Te pup!

  15. Carmen spune:

    Arata super! Inca o reteta pe lista celor pe care le voi face de Craciun…abia astept! Am o intrebare: ce as putea sa folosesc pentru decor ca sa iasa ceva de genul asta ? Am citit (la reteta de macarons, daca nu ma insel) ca tu nu folosesti coloranti alimentari dar, la cat de priceputa esti, poate imi dai si mie o sugestie. Chestia e ca mi s-au lipit mainile de niste forme de biscuiti in Kaufland, dar majoritatea trebuie pictate ca sa se inteleaga ce se reprezinta. Pup cu drag!

    • Laura spune:

      Draga mea, poti folosi coloranti alimentari naturali. Iti recomand un site de unde poti achizitiona asa ceva:
      Chiar daca pretul este mai mare decat cel al colorantilor din comert, merita pentru ca sunt naturali.
      Te pup!

  16. Robert spune:

    Buna Laura,

    Te rog spune-mi, daca fac aluatul mai gros se intampla ceva? Trebuie sa las turta mai mult la cuptor? De asemenea, de ce se tine mai mult la cuptorul cu gaz fata de cel electric? 180 de grade sunt 180 de grade….

    Merci.

  17. Deea spune:

    Servus Laura,

    Tocmai am bagat aluatul la frigider, mirosea asa de bine ca imi venea sa-l manac asa crud ( sunt si insarcinata .. cu atat mai mare pofta de bunatati). Revin maine cu rezultatul 🙂

    O saptamana usoara!

  18. Deea spune:

    Servus din nou !
    Au iesit bine, aluatul a fost foarte ok si sunt tare frumusele.
    Insa as pune jumatate din condimente data viitoare.

    Multumesc pentru reteta!

  19. Dana spune:

    Buna Laura, de mult timp cautam o reteta de turta dulce si am gasit-o aici pe pagina ta. Am facut acuma pentru Craciun, pentru baietel si sotul meu. E nemaipomenit de buna. Sotul meu este spaniol si nu stia de acest tip de biscuiti, e indragostit de turta dulce…. Eu le-am spus ca o sa fac si ca este pentru Craciun, dar surpriza…. la nici o saptamana a trebuit sa fac iarasi …. deci reteta ta a avut un real succes la noi in casa. Multumesc mult pentru reteta si Sarbatori Fericite!!!!

  20. Oana spune:

    Foarte buni biscuitii, au fost apreciati la birou. Multumim de reteta. Eu am facut totusi 2 schimbari pentru a face desertul o idee mai sanatos: am folosit faina bio integrala si zahar brut. Va asigur ca nu au afectat gustul, au fost delicioase. Si mie mi s-a parut cam mare cantitatea de condimente, asa ca am pus mai putin si au iesit f aromate.

  21. DanaChris spune:

    Cea mai buna turta dulce pe care am mâncat-o. Faptul ca nu se lasa mult la copt este de ținut minte. Execelenta, la fel ca alte retete de aici. Felicitări!
    Crăciun fericit!

  22. Mada spune:

    Buna! Am facut si eu anul acesta de Craciun turta dulce! Cand am scos.o din cuptor era moale, adica numai buna de mancat! Dupa putin timp insa, s.a intarit destul de mult, chiar daca se inmoaie in gura. E greu de rupt! Spune.mi te rog, dupa o zi-doua, se mai inmoaie?
    Am facut si anul trecut si au fost foarte bune, insa nu imi amintesc daca si atunci s.au intarit! Multumesc anticipat! :* Sarbatori fericite!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Mada, da, turta dulce o sa se inmoaie a doua zi. Pastreaza biscuitii intr-o cutie de metal inchisa ermetic sau intr-un borcan.
      Un 2016 plin de realizari si sanatate iti doresc!

  23. Madalina spune:

    Draga Laura,
    Unde gasesc mix de mirodenii, sau le iau separat si le amestec? Aluatul poate sta mai putin de 24 ore la frigider?
    Multumesc pentru reteta,abia astept sa o incerc:-)

  24. Anca Morar spune:

    Am primit reteta de la o prietena, cam de o saptamina si uite ca i-a venit rindul. pentru mine sint turtele perfecte, multumesc mult de reteta, o sa mi-o notez in caietul cu retete si sigur nu va fi an in care sa lipseasca de pe mesele noastre. imi pare rau ca nu pot sa postez si o poza cu ele 🙂

  25. Irina spune:

    Draga Laura,
    De 3 ani fac aceasta reteta de turta dulce de Craciun impreuna cu fiica mea (careia ii place sa decupeze turtele).De fiecare data au iesit senzationale. Anul acesta, din pacate, nu am voie sa consum nici in fel de lactate din cauza unei alergii alimentare. Ma gandeam sa inlocuiesc untul cu unt de cocos (care se solidifica la temperaturi mici pentru etapa cu racitul in frigider) si laptele cu apa sau lapte de migdale. Crezi ca at iesi ceva asemanator? Nu as vrea sa se schimbe prea mult gustul si textura.

  26. Irina spune:

    Buna ziua,
    Aceasta reteta o fac de 3 ani de Craciun dupa ce am gasit-o aici. De fiecare data turtele au iesit delicioase. Din cauza unei alergii alimentare anul acesta nu am voie sa consum lactate. Ma gandeam sa inlocuiesc untul cu unt de cocos si laptele cu apa. Crezi ca isi va pastra textura si vor iesi la fel de moi? Multumesc

    • Laura Adamache spune:

      Draga Irina, imi pare rau sa aud de intoleranta ta la lactate. Nu stiu exact ce cosnsitenta va avea turta dulce cu apa si unt de cocos. Poti incerca dintr-o cantitate mai mica de ingrediente ca sa vezi daca iese cum trebuie.
      Cu drag!

  27. Szabo Ileana spune:

    Cea mai gustoasa ( si mult mai sanatoasa decat cea din comert)turta dulce care am mancat-o , e al treilea an de cand le fac , deja sunt o traditie la noi in famile .
    Multumim?

  28. Andrada spune:

    Buna, am si eu o intrebare. As putea ca pe langa formele de craciun, sa fac si cu forma clasica (cea rotunda), ies asa mari si bombate?

  29. Ana Maria spune:

    Mulțumesc mult pentru rețetă. Am pregătit biscuiții pentru cadourile de Crăciun şi au ieșit minunați. Voi pregăti din nou și turta dulce pufoasă .
    Mulțumesc, Laura! Crăciun fericit!

  30. andreea spune:

    mama lui de aluat. Dacă nu ne spuneai ca e greu de manevrat te pomeneam… oricum te-am pomenit…????… mai mult copiii ca ei au făcut formele…. Dar finalul este demențial. Am făcut-o doar pentru ca ai precizat ca rămân moi… și am zis hai sa încerc ca pana acum ne spargeam capul cu ele cat erau de tari. Astea sunt și mai bune a doua zi. Mulțumesc și Crăciun Fericit!!!!

    • Laura Adamache spune:

      Andreea, m-ai facut sa rad. :)))) Ma bucur mult ca v-au placut. Chiar daca aluatul este greu de manevrat, merita.
      Un 2018 cu impliniri si sanatate!

  31. Diana spune:

    Am facut glazura de ornat, dar am pus prea mult zahar praf dintr-o data si a iesit „dubioasa”. Cum pot s-o dreg?

  32. Mihaela spune:

    Bună Laura! Această rețetă s-ar potrivi pt construirea unei căsuțe de turta dulce? De câți mm/cm se poate întinde foaia sa nu am neplăcerea sa se rupă când o voi lipi? Mi-am cumpărat forme pt a face căsuță și caut o rețetă potrivită . Mulțumesc anticipat!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Mihaela, da, sigur, poti face casuta cu acest aluat. Foaia poate fi intinsa la 6-7 mm.
      Te imbratisez cu drag!

  33. spune:

    Buna ,am lăsat o 24 de h la frigider ,dar acum nu o pot întinde ,este foarte tare .
    O mai las in bucătărie ,sper sa se înmoaie puțin să o pot întinde 🙂
    In rest mirosul este mirific .
    Revin .

  34. Andreea spune:

    Bună ziua. Nu credeți că e cam mult zahăr, la câtă miere conține rețeta?
    Aș putea înjumătăți cantitatea de zahăr?

  35. Mihaela spune:

    Bună seara. Am o întrebare. În rețeta dvs. în română scrie 100 de grame de zahăr, dar în engleză caster sugar este zahăr pudră. Cum este corect să punem? Care e rețeta originală? În engleză sau în română? Consider că contează ce fel de zahăr pui, nu?

  36. Mihaela spune:

    Sunt curioasă de ce nu mi-ați aprobat întrebarea, nu mi s-a părut că am jignit pe cineva. Presupun că va trebui să caut altă rețetă. Mulțumesc.

  37. Eliza spune:

    Am incercat reteta. Este extraordinara! Problema mea este de unde pot achizitiona forme precum cele din imaginile de prezentare? 🙂

  38. Sinami spune:

    Minunat sună această rețetă. Mulțumesc frumos.
    Nu am făcut niciodată turtă dulce, voi încerca acum; te rog spune-mi daca aluatul îl pot lăsa mai gros, 1cm eventual și decupa rotund? vreau să aibă forma de turtă dulce clasică.
    În speranța că vei mai intra pe aici, multă sănătate și sărbători de iarnă cu mult Har 🙏❤️

  39. RED spune:

    Salutare! Iese reteta…dar foarte dulce…foarte dulce…mi ar fi placut sa i rasp persoanei de mai sus care a remarcat acest aspect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor