Carpaccio de caracatita, reteta aperitiv italian
Termenul carpaccio defineste un tip de mancare pe baza de carne cruda. A fost propus in Venetia in onoarea pictorului Vittore Carpaccio, cu ocazia unei expozitii dedicata lui, in 1963. Tipul de carne care se preteaza cel mai bine acestui mod de preparare este contrafileul de vita, iar pestii cei mai des preparati dupa aceasta metoda sunt tonul si somonul. Indiferent de felul de carne ales, feliile, foarte prosapete, se vor taia foarte subtiri si se vor acompania cu un sos sau cu ulei de masline si branza Grana Padano (o branza dura asemanatoarea parmezanului). Cel mai simplu sos este format din ulei de masline, suc de lamaie si patrunjel. In reteta de carpaccio de astazi, caracatita se fierbe dar se serveste taiata in feliute foarte subtiri si este acompaniata de sosul mentionat putin mai sus. Este una dintre retetele culinare de carpaccio preferate de mine si sotul meu.
Ingrediente – Carpaccio de caracatita
- 1 caracatita proaspata de 2 kg
- 3 frunze de dafin
- 1 ceapa medie
- 6 boabe piper negru
- 5 boabe ienupar
- 1 morcov mare
- 1 pahar mic de vin alb de buna calitate
- 2 felii subtiri de telina (optional)
- sare
Ingrediente – Sos vinegreta pentru carpaccio
- 1 lamaie mica ( doar sucul)
- 5-6 linguri ulei de masline
- patrunjel
- sare
Mod de preparare – Carpaccio de caracatita
- Umplem o oala incapatoare cu apa, adaugam vinul, boabele de piper si ienupar, un morcov curatat si taiat pe lungime in doua, feliile de telina, dafinul, sarea si o ceapa curatata si crestata la capete.
- Curatam si spalam bine caracatita. Fiind o caracatita mare, batem fiecare tentacul cu un ciocan pentru snitele cu suprafata neteda. Daca nu aveti un astfel de ciocan, puteti sa va folositi de un polonic sau o sticla. Acest lucru va ajuta caracatita sa fiarba mai repede si sa fie foarte frageda.
- O adaugam in oala cu apa si arome, o acoperim partial cu un capac si o lasam sa fiarba la foc mic spre mediu pentru 2 ore. Cand furculita intra cu usurinta in caracatita, scoatem caracatita din apa si o lasam pe un fund de lemn sa se raceasca cateva minute.
- Intre timp, taiem cu o foarfeca partea superioara (cca 15-20 cm in functie de formatul sticlei) a unei sticle de plastic goale de apa si ii intepam fundul in 3-4 parti cu ajutotul unui varf de cutit.
- Taiem fiecare tentacul al caracatitei, care inca trebuie sa fie calda, pe lungime si le asezam in sticla.
- Varful tentaculelor este bine sa fie in centrul sticlei pentru a obtine niste felii frumoase.
- Presam apoi foarte foarte bine tentaculele si eliminam sucul scurs prin gaurile formate in partea inferioara a sticlei. Este foarte foarte important sa le presati foarte bine ca sa nu se desfaca feliile in momentul in care le taiati.
- Partea superioara a sticlei, ramasa goala dupa presarea caracatitei, o taiem in fasii de 2-3 cm latime. Sticla din imaginile urmatoare a fost „macelarita” de sotul meu. Deci nu e vina mea ca arata atat de inspaimantator.:))
- „Inchidem” sticla cu fasiile taiate si apoi o invelim foarte foarte bine in folie de plastic alimentara.
- O asezam intr-o farfurie adanca si asezam deasupra sticlei o greutate ( eu am asezat o caramida).
- Bagam sticla la frigider pentru 14-15 ore.
- A doua zi, scoatem sticla din folia de plastic si rasturnam carpaccio pe un fund de lemn. Nu va faceti griji, va iesi rapid si fara probleme.
- O feliem foarte foarte subtire si o servim cu sosul pe care-l obtinem emulsionand sucul de lamaie cu uleiul, patrunjelul tocat fin si putina sare.
- Va asigur ca este mai greu de explicat decat de facut si chiar merita pentru ca este un aperitiv delicios!!
- Pofta buna!
Octopus Carpaccio (Recipe in english language)
- 1 fresh octopus (2 kilos)
- 3 bay leaves
- 1 medium sized onion
- 6 black pepper corns
- 6 juniper corns
- 1 large carrot
- 1 small glass of good quality white wine
- 2 thin slices of celery root (optional)
- Dressing
- 1 small lemon, juiced
- 5-6 tablespoons of olive oil
- Parsley
- Salt
- Fill a large pot with water, add the wine, the pepper and juniper corns, the carrot, peeled and sliced lengthwise, the celery slices, the bay leaves and an onion, peeled and scored at the ends.
- Trim and thoroughly wash the octopus.
- Because it’s a large octopus, you need to pound every tentacle with a meat tenderizer with a smooth surface. If you don’t own a meat tenderizer, you may use a ladle or a glass bottle. This will help the octopus cook faster and become very tender.
- Put the octopus in the marinade, cover partially with a lid and let it cook on low to medium heat for two hours. Check the octopus by punching it with a fork, if it’s cooked, the teeth of the fork will easily penetrate the flesh. Take the octopus out of the pot and let it cool on a wooden board for a few minutes.
- In the meantime, take an empty water plastic bottle and cut the top end with a pair of scissors (about 15-20 cm, depending on the bottle type) and poke three or four holes on the bottom using a knife.
- Cut each tentacle of the octopus (who must still be warm), lengthwise and place the octopus in the bottle.
- The tip of tentacles should be in the middle so that we get pretty slices when it’s done.
- Press the tentacles very, very well and eliminate the liquid through the holes on the bottom. It is very important to squeeze them really hard so that the slices won’t come apart when you serve them.
- Cut the now empty top side of the bottle in 2-3 cm wide strips.
- The bottle in these pictures was “butchered” by my husband, so it’s not my fault it looks so scary.
- Press down the strips to close the bottle and wrap it really well in plastic cling film. Place it in a shallow bowl and weigh it down with something heavy (I used a brick).
- Put the bottle in the fridge for 14-15 hours.
- On the second day, take the bottle out of the plastic cling film and turn the carpaccio over on a wooden board. Don’t worry, it will come out nice and smoothly.
- Slice it really thin and serve it with the dressing made by mixing the lemon juice with the oil, the finely chopped parsley and some salt.
- I can assure you it is more difficult to explain how to make it than actually make it and it’s really worth the trouble because it’s simply delicious!
Very nicely done gorgeous photo’s!
Thank you, Claudia! I’m glad you like my carpaccio. It was so delicious!
Kisses!!
Caracatita e super delicioasa si preparata asa devine extrem de frumoasa! Un preparat cu care impresionezi orice mofturos! Superb ♥
Te pup tare tare si-ti doresc o seara cat mai frumoasa! ♥
Scumpica mea dulce, ma bucur asa mult ca iti place retetuta!
A avut mare succes pe masa de Revelion si a fost devorat imediat.
Pup dulce foc si o zi excelenta sa ai!! ♥ ♥
Ce minunat arata… Atat de rafinat.. Mi-a venit apa-n gura.. Din pacate in Ro nu prea gasesc fructe de mare calumea.. Pupici
Simona, scumpa, se poate face si cu caracatita congelata. Iese la fel ca aspect dar gustul nu este atat de pregnant.
Pupicei dulci!!
Nu am mancat, dar cred ca e un adevarat deliciu!Arata grozav!Pup!
Licuta, iubita, e bunuuuuut foc si tare simplu de facut. Pup cu mare drag!!
Faină rețetă, superbe fotografii și explicații perfecte 🙂
Deși n-am gătit în viața mea caracatiță, citind postul tău, pot merge cu capul sus să cumpăr una și să mă încumet să o prepar 🙂
Andi, ma bucur mult ca iti plac fotografiile si reteta! Chiar e un aperitiv deosebit de gustos si lejer.
O zi excelenta sa ai. Multumesc pentru vizita.
Pentru un moment, mi-am imaginat ca am tartinele din ultima poza in fata si le simt mirosul. Arata genial!
Bogdan, ma bucur tare mult ca iti place reteta!! Se face simplu foc acest carpaccio asa ca ti-l recomand din suflet in cazul in care rte intalnesti cu o caracatita.
:)) Bogdan, ma bucur tare mult ca iti plac!!
Cred ca e delicioasa! Eu prepar saptamanal fructe de mare in toate felurile, dar caracatita nu am incercat niciodata.. Cred ca e momentul sa o prepar 🙂 Pozele ca de obicei fabuloase!
Vale, ma bucur tare mult ca iti place reteta. Daca iti plac fructele de mare, cu siguranta o sa-ti placa si caracatita.
Te pup si iti multumesc ca iti plac pozutele!
As papa asa ceva fara sa stau o secunda pe ganduri , ador orice preparat din caracatita !!!
arata foarte,foarte bine.as face si eu dar la noi in oras nu se gaseste nici macar congelata.ma multumesc cu pozele tale draga laura.tot ce faci arata extraordinar de bine.te pup
Adriana, draga mea, imi pare tare tare rau ca nu gasesti caracatita la tine.:(( Din pacate doar virtual te pot servi cu carpaccio….:((
Pup cu mare mare drag!!
Ce dor imi e si mie de caracatita proaspata. Super ideea cu sticla si imi place sa vad ca si sotul te ajuta. Reteta e perfecta pentru Dulce Romanie,te astept cu mult drag si pe tine . Te pup si iti doresc o saptamana placuta in continuare.
Adinel draga mea, multumesc muuuult mult pentru invitatie!! Cris este tare disponibil si ar vrea sa ma ajute mai mult decat ii permit eu.:)) Problema este ca ne miscam diferit ( eu sunt foarte rapida in buatarie si el mai putin) si din cauza asta nu prea ne sincronizam.:))) Dar ma ajuta mult la spalatul vaselor (cand se aduna fff multe) si din cand in cand ma rasfata cu un gratar sau cu ochiuri. Eu sunt tare multumita ca stie sa faca lucrurile astea. Plus ca ma ajuta si in casa: intinde rufele, le scoate cand sunt uscate, schimba asternuturile. E foarte foarte harnicut.♥ ♥ ♥
Pup cu drag si dau fuga la provocare.
yamy cum arata..nu stiu cum e la gus caracatita dar la felul cum arata as incerca si eu
Naty, scumpa, eu ador caracatita. Cred ca as fi in stare sa o pap si cruda.:)))))
Pup cu drag si ma bucur ca iti place!
Draga Laura,
Aceasta reteta o sa o incerc si eu de ziua sotului meu care se apropie in curand pentru ca ne plac foarte mult fructele de mare.
Vin cu o rugaminte: ai cumva o reteta pentru scoicile Saint Jaques pentru ca ne plac foarte mult, dar nu prea stiu sa le gatesc?
Multumesc.
Daniela, draga mea, sper tare mult sa va placa. Eu ador acest carpaccio. Daca nu ar costa atat de mult caracatita, l-as face saptamanal.:))
Promit ca o sa vin curand cu o reteta de Saint Jackques.
Pup cu drag!!
super retete
am incercat cateva
felicitari!
Laura mea scumpa, m-ai dat gata cu reteta asta! Stau si-o tot rectesc de ceva vreme si sunt hotarara s-o prepar pentru vineri seara cand voi avea un oaspete de cinste care imi face onoarea de a-l servi cu fructe de mare. Stiu ca mai ai coktail cu creveti, dar e cu galbenus si eu trebuie sa pregatesc un meniu de post, daca ma mai poti ajuta cu vreo reteta, ti-as fi recunoscatoare. Ultima data am facut calamari umpluti si ardei umpluti cu orez si creveti, am gasit retetele pe un blog spaniol si m-am chinuit un pic sa traduc cu google. Te pup cu mult drag! Sincer, ma bucur pentru dieta ta, dar sunt un pic mahnita ca nu ne vei mai incanta cu retete copioase si ultradelicioase, dar, mai stii, poate ajung si eu la dieta acusi.
Draga Laura,
Caracatita mea este pe foc si mirose teribil de imbietor!
Ai folosit la carpaccio si punga caracatitei?
Multă inspirație pe mai departe! 🙂
Pana acum m-am inspirat de foarte multe ori din retetele postate de tine.
Mira, draga mea, ma bucur ca iti plac retetele mele!
Da, eu am folosit si sacul caracatitei.
Te pup!
A ieșit delicioasa, absolut delicioasa! Îți multumesc. 🙂
Ma întreb, daca ai înlocui caracatița cu carne de vită, porc sau curcan, in ce condimente le-ai fierbe pe fiecare? Toate variantele cred ca sunt idei foarte bune pentru gustări ușoare si sănătoase.
Te pup, Laura!
faina tare reteta!
Am si eu o intrebare, se incheaga asa singura, nu pui nimic gelatina sau altceva?
Poate imi raspunzi te rog mult, pentru ca vreau si eu sa o fac!
Draga mea, nu este nevoie de adaugi gelatina. Caracatita contine un tip de gelatina naturala care ajuta preparatul sa se inchege singur.