Supa de rosii cu taitei de casa, reteta cu rosii proaspete
Supa de rosii cu taitei de casa, preferata mea inca din copilarie, era una dintre retetele de supa de rosii cel mai des facute in zilele fierbinti de vara (pe locul doi se afla supa crema de rosii cu crutoane). Bineinteles ca mami o facea numai cu rosii de gradina, proaspete si pline de gust.
In zilele noastre, rosiile biologice sunt destul de greu de gasit daca nu avem o curte proprie in care sa le cultivam sau rude pe undeva pe la tara. Rosiile din piete, chiar daca sunt vandute ca fiind 100% romanesti, nu mai au gustul rosiilor de odinioara.
Chiar daca fac aceasta delicioasa reteta de supa de rosii mai mult vara, uneori mi se face pofta de ea si in sezonul rece, cand rosiile de gradina sunt doar un vis frumos. Si pentru un plus de gust, am facut si niste fidea de casa, asa cum o facea mami cand eram mica. Reteta aluatului de taitei este foarte simpla, asa ca va sfatuiesc sa imbogatiti supa de rosii cu taitei. Va avea un gust si mai delicios!
Ingrediente – Supa de rosii cu taitei de casa
- 5 rosii mari
- 2 cartofi albi
- 1 bucata mica praz/1 ceapa mica
- 1 ardei gras rosu
- 3 morcovi medii
- 3 felii telina
- 1 lingura bulion de rosii (optional)
- 4 l apa
- 1 lingurita mica rasa zahar
- sare
- ulei de masline (optional)
Taitei de casa pentru supa – Ingrediente
- 100 g faina
- 1 ou
- 1 lingura apa rece daca este nevoie
Supa de rosii cu taitei de casa – Preparare pas cu pas
- Curatam legumele, le spalam si le taiem in bucatele potrivite. Punem apa intr-o oala incapatoare, adaugam legumele, 1 lingura bulion de rosii si 1 linguritamica rasa de zahar (zaharul regleaza aciditatea rosiilor). Acoperim oala cu capac si lasam legumele sa fiarba pana cand sunt patrunse complet (cca 30-35 minute).
- Dupa ce au fiert, scoatem legumele din supa si le punem intr-un vas separat. Adaugam peste ele 2 polonice de supa si le mixam cu blenderul vertical pana obtinem o crema fina. Adaugam piureul de legume in oala cu supa si o punem din nou pe foc. Adaugam taiteii si dupa 2 minute stingem focul.
- Servim supa cu taitei, calda sau rece.
Cum se fac taiteii de casa pentru supa – aluat de taitei preparare pas cu pas
- Punem faina pe planul de lucru, facem o gropita in centrul ei unde adaugam un ou usor batut cu furculita si un varf de cutit de sare. Framantam aluatul iar daca este mult prea solid, adaugam 1-2 linguri apa calduta.
- Lasam aluatul sa se odihneasca, acoperit cu o carpa de bucatarie curata usor umeda, pentru 30 minute dupa care il intindem, pe masa usor pudrata cu faina, in foaie foarte subtire (cca 3-4 mm).
- Lasam foaia sa se usuce, pentru ca inca 30 minute, apoi o rulam si taiem taiteii. Eu ii tai intotdeauna un pic mai lati pentru ca asa ne plac noua in supa.
- Este delicioasa aceasta supa si, daca dorim, adaugam in fiecare farfurie un strop de ulei de masline. Este delicioasa! Pofta buna!
Imi place supita!!!E tare buna!Pup!
Buna. Chiar ma gandesc de cateva zile la o supa de rosii, am sa o fac chiar acum. Dar am sa pun bulion in loc de rosii proaspete. Am taitei de casa de la mama, doar ca sunt taiati la masina foarte subtiri si mie imi plac ca si voua, taiati mai grosi, mi se par mai gustosi. Ce mi-a atras atentia a fost faptul ca pui legumele facute pireu in supa, am sa incerc si eu; atunci ramane ca o supa crema ca si consistenta?
Felicitari pentru blog, ai retete foarte interesante si foarte atragator prezentate. Te urmaresc constant. Maria
Mariana draga mea, ma bucur mult ca iti place supica. Da, are o consistenta mai cremoasa dar nu exagerat.
In cazul in care doresti o consistenta mai cremoasa, adaugi mai putina supica iar daca o vrei un picut mai lichida, adaugi toata cantitatea de supa in care au fiert legumele.
Pup cu drag si pofta buna!!
Aşa fac şi eu: adaug uleiul la sfârşit, în farfurie. Supa arată minunat! 🙂 Tăiţeii de orez mai sunt fără ou. Eu îi folosesc des în supe.
Prazul este foarte bun la supa asta si regretul meu e ca nu se mai gasesc acele rosii de toamna care erau foarte gustoase.
Asa ceva nu as refuza niciodata.
As manca-o si legata la ochi . :))
La frigul de afara este bine venita supica ta :-*
Supa de rosii este preferata mea! 😡
si mie imi sta gandul la supica de rosii de ceva vreme , insa mult nu cred ca mai dureaza pana o fac !!! 🙂
Am facut-o sambata, dar nu mi-a iesit asa rosie ca in poza ta…:-)) A mea e portocalie.
A fost gustoasa
Alice iubita, culoarea conteaza cel mai putin.:))) Important e ca ti-a placut! Eu am folosit concentrat de rosii. Concentratul i-a dat culoarea asta frumoasa.
Pup cu drag si multumesc ca ai incercat-o!!
waw e delicioasa supika ta de rosii am s-o incerc cat de curand
maine o am in meniu.in loc de taitei o sa punem crutoane si de felul 2 niste teci cu usturoi si ciuperci iar ca desert ma gandesc la prajiturica aceea cu cocos.deja vreau sa fie maineeee 😀
sper sa imi iasa totul bine ca avem si invitati.te pupam si multumim pentru retete!am invatat multe de la tine
este delicioasa!au iesit super toate!pentru maine ma bag la mancarica aceea cu conopida.as vrea sa pun si niste brocoli poate ii pacalesc pe ai mei sa manance macar asa brocoli.pupicei
Pupicei, draga mea, si sper ca ti-a placut si mancarica la fel de mult ca supa.
Draga Laura, as vrea sa fac si eu supa cu taitei, dar te rog sa-mi spui , acele cinci rosii cand sa le pun la fiert……… nu prea inteleg . Felicitari pentru toate retetele, sunt super,super. Felicitari.
Maine am de gand sa gatesc supa de rosii, dar am o nelamurire:decojesc rosiile sau nu? Le adaug in supa la inceput, odata cu celelalte legume sau spre final?
Multumesc si spor la bucatarit in continuare!
Ralu, eu nu am decojit rosiile pentru ca dupa ce se paseaza, coaja nu se simte absolut deloc.
Bineinteles ca poti sa le si cureti inainte de a le pune la fiert.
Rosiile se taie in bucati potrivite si se pun la fiert impreuna cu restul legumelor.
Sa imi spui cum a iesit.
Acum chiar va spun o noutate.
Supa ssupa de rosii ii place ficami. Bunicasa o gateste altfel si intradevar iese foarte buna.
Am incercat de mai multe ori dar la mine nu ise. Asta este.
Acum va las. Ma grabesc sa intru pe alte programele.
CAEU!
Delicioasă, este preferata copiiilor! Mulțumesc frumos,Laura!😘🤗 Și mare bucurie când facem împreună șnururile pentru mucenicii muntenești, tot după rețeta ta 🙏