sursa foto
Laptele este unul dintre cele mai complexe si mai hranitoare alimente iar proprietatile sale benefice sunt cunoscute inca din antichitate. Consumul laptelui este recomandat tuturor dar in special copiilor, sportivilor si oamenilor in varsta.
In zilele noastre exista o oferta foarte larga de bauturi nu foarte sanatoase care, din pacate, ajung in frigiderele si pe mesele noastre inaintea laptelui. De aceea doresc sa va propun cateva retete de dulciuri care se pot servi langa lapte. Va invit sa-mi lasati un comentariu la acest articol in care sa-mi spuneti care dintre dulciurile de mai jos va atrage cel mai mult. Asadar, astept comentariile voastre in perioada 09.11.2011 – 16.11.2011 dupa care voi alege doua dintre retetele cele mai votate si le voi pregati cu mare drag pentru voi.
- 1. Biscuiti cu vanilie speciali pentru lapte
- 2. Waffe cu cacao si miere
- 3. Tarta cu banane si nuci
- 4. Muffins cu cafea
- 5. Chec cu lamaie
De asemenea, vreau sa va recomand cateva retete din cele aflate deja pe blog care pot fi savurate impreuna cu o cana cu lapte:
Cornetti cu iaurt
https://www.lauraadamache.ro/2009/07/cornetti-cu-iaurt.html
Le putem servi calde sau reci alaturi de o cana de lapte.
Bensone
https://www.lauraadamache.ro/2008/09/bensone.html
Este delicios!
Chec cu dovleac copt
https://www.lauraadamache.ro/2008/10/chec-de-dovleac-copt.html
Pentru ca tot este sezonul dovlecilor, va propun sa incercati acest chec cu un gust si un parfum deosebit, ideal pentru micul dejun, alaturi de o cana de lapte.
Laura, eu nu stiu ce sa mai cred referitor la consumul de lapte si lactate, caci am tot gasit pe internet diferite articole in care se spune ca laptele nu este bun pt organism. eu consum iaurturi naturale si imi plac f mult iar sotul meu bea in fiecare zi 2-3 cani de lapte, nu stiu ce sa mai cred.
Magdalena, draga mea, nu stiu cine ar putea sa spuna ca laptele nu este sanatos! Doar am crescut toti cu laptic si acum suntem mari si sanatosi. Exista probabil o mana de oameni care, din nu stiu ce motive, vor sa defaimeze aceasta minunata bautura. Eu beau lapte cu regularitate si sunt absolut perfect sanatoasa. Deci eu zic sa bei in continuare si sa nu crezi ce se scrie pe net.
Suntem singurele mamifere care refuza intarcarea consumand laptele altor animale.pe langa faptul ca laptele este un aliment acid care ingreuneaza digestia si il intoxica din cauza amintita anterior contine intr o proportie mare caseina.calciul din lapte nu poate fi absorbit tocmai din cauza ca organismul in speta sistemul digestiv fac eforturtiri uriase sa digere laptele,consumand astfel toti nutrientii(si aceia deja prost calitativi din punct de vedere nutritional).inlocuiti laptele cu susanul,o sursa de calciu,vegetala,net superioara laptelui de vaca!!O varianta mai „sanatoasa”a laptelui de vaca este acela de capra,proaspat muls,nu acela impachetat,de preferat este evitarea acestui aliment si derivatele sale!
„Cazeina”
Laura mi-ar placea Tarta cu banane si nuci. Suna tare bine, parca si simt gustul. Pup!
Buna Laura!
Pot sa spun ca ador laptele, il beau aproape zilnic pentru ca am avantajul sa am vaca in curte si vreau sa spun ca este un succes in cazul curelor de ingrasare. Deobicei, putin se vorbeste despre acestea, pentru ca informatiile din jurul nostru abunda de cure de slabire. Sfatul pe care eu il recomand este sa se consume lapte pasteurizat, nu UHT, daca cel care il consuma mai vrea sa profite de nurientii sanatosi ai laptelui si de proprietatiile lui deosebite . Eu il beau crud, dar sunt sigura de sanatatea animalului din curte. Despre retete, sunt sigura ca fiecare are bunatatea ei, dar mi-as dori sa admir pe blogul tau, muffins cu cafea si checul cu lamaie.
Toate cele bune!
Buna Laura, Tarta cu banane si nuci suna tare bine. Sunt foarte curioasa sa vad cum se prepara.
Buna ziua Laura ..tarta cu banane si nuci ar fi o tentatie. Cat despre lapte ..il folosesc cu placere la gatit..atat// a incercat mama acum vreo 40 de ani sa mi-l toarne pe gat cu forta ..hmmm, mare greseala. Dar in urma cu vreo 6 luni am cazut la pace cu el …il consum doar asa: 100 ml cafea + 200 ml lapte. Ideea e ca nu-i simt gustul. Laptele „prins” in schimb mi-e cel mai bun prieten. O zi frumoasa..
Buna Laura, Tarta cu banane si nuci si Checul cu lamaie suna tare bine. Mult succes.
Eu votez pentru Tarta cu banane si nuci 🙂 Sper sa fie printre retele cele mai votate, pentru ca vreau neaparat sa o incerc. Sigur ca e foarte buna!! Iar langa un pahar de lapte, nici nu mai zic… 🙂 Abia astept reteta!
Cred ca important e sa consumam lactate de calitate in general, fiecare ascultand de propriul organism. Am citit ceva ce tind sa cred, ca unii oameni, dupa copilarie, isi pierd capacitatea de a digera bine laptele simplu, asa ca mai bine il inlocuiesc cu lactatele fermentate.
Eu de exemplu prefer iaurtul, laptele batut, sana, chefir, etc., lapte dulce nu il consum decat in cafeaua de dimineata, sau ocazional, cand merg la bunica la tara imi place sa beau un pahar de lapte proaspat muls ce imi aminteste de copilarie.
Pentru iubitul meu, in schimb, trebuie sa am in casa mereu lapte. Pur si simplu, de cateva ori pe zi, deschide frigiderul si bea putin lapte. Dar el consuma rar lactate fermentate.
Votez pentru tarta cu nuci si banane, mie imi plac nucile iar lui bananele 🙂
Sincera sa fiu ,ma incanta tare COrnetti cu iaurt.Cu siguranta am sa incerc minunata ta reteta,iar pitici mei cei mici cu siguranta vor fi foarte incantati si mai ales ca un pahar de lapte………….Cei mici adora laptele ,iar cu un corneti langa…………….hmmmmmmmmmmm foarte bun.O zi buna iti doresc Laura.Mult succes in continuare.
Votez checul cu lamaie.orice reteta va iesii cred ca o sa fie minunata.ca pup, o zi buna
Draga Laura,
Am facut multe dintre retetele postate de tine. Sunt sigura ca toate retetele pe care le propui azi sunt divine, dar cana mea cu lapte merge cel mai bine cu biscuitii cu vanilie …
Le astept cu mare drag… Pupici
Beau prea putin lapte din pacate desi lactatele in general imi plac .
As vota pentru „Tarta cu banane si nuci”.
mie ami place laptele cu cafe cu cereale cu ce – o fi asa ca votez Tarta cu banane si nuci ca ador nucile
Dimineata fara lapte cu cafea pentru mine e de neconceput, deci sa fie muffins cu cafea, si pentru ca ador lamaia si imi imaginez gustul laptelui cald cu lamaie, abia astept sa iti fur reteta checului cu lamaie 😛
Laura, draga inspiratie ce esti,
eu as vota Tarta cu banane si nuci si Chec cu lamaie…asta pentru ca ador nucile in prajituri, si orice desert cu lamaie imi e nostalgic, aducandu-mi aminte de faimoasa prajitura cu lamaie ce o facea mama mea…
Sunt sigura insa ca orice vei pregati va fi delicios. 😀
Pupici.
Toate. Eh, si daca nu se poate, aleg biscuitii cu vanilie. 🙂
Waffe cu cacao si miere… suna excelent! Ultima oara cand am mancat waffe – cumparate – erau crude in interior si nu am putut sa le mananc asa ca de 2 ani incoace mi-e o pofta nebuna de waffe. Presupun totusi ca e nevoie de acel aparat special, pe care nu il detin din pacate… Oricum nu strica sa stiu reteta 🙂
Sa ai o zi frumoasa!
Draga Laura
Eu optez pentru muffins cu cafea. In ceea ce priveste laptele, il iubesc, chiar nu pot sta fara el 🙂 Iar combinatia de muffins cu lapte este delicioasa! Mai ales daca apare si un strop de cafea
Oana
Laura, Tarta cu banane si nuci ma incanta cel mai mult dar cred ca toate sunt delicioase!!Pup!
Buna Laura,
desi urmaresc de ceva timp blogul tau nu am indraznit sa scriu pana acum:) imi plac foarte mult retetele tale si modul foarte personal in care le prezinti. Totul arata foarte bine si sper sa reusesc sa incerc cat mai multe din specialitatile tale 🙂
Eu as merge pe tarta cu banane si nuci.
Succes in toate!
Nico
Imi place tare mult campania asta in favoarea consumului de lapte. La mine in casa se consuma minim 1 litru de lapte pe zi si suntem sanatosi. Cat despre alegerea mea… cu greuu, tinand cont ca ador vanilia, votez pentru Biscuitii cu vanilie (dar nici checul cu lamaie nu-i mai prejos) 🙂
Eu votez pentru muffins cu cafea 🙂
buna laura . noi cei din fam sunt” indrgostiti” de lapte ( cea micacare are 6 ani si inca mai bea cu biberonul 2 sticle pe zi:)).eu as vrea pe toate retetele (pt ca le -am incercat ap pe toate)dar daca ar fi sa spun una ….. as vrea tarta cu nuca. multumim si complimenti pt blog;*
Votez Waffe cu cacao si miere, macar virtual sa ma indulcesc. Am facut anul trecut cornetti cu iaurt si sunt cele mai bune cornulete pe care le-am mancat eu vreodata.
Iar acum referitor la lapte, cei care spun ca nu e bine sa bem lapte dupa ce am trecut de perioada de sugar sunt adeptii raw-vegan. Tot dumnealor spun ca numai noi oamenii mai consuman lapte la maturitate, toate celelalte fiinte consuma doar mancare solida, adica din antichitate pana acum noi oamenii normali am mancat lapte de la vaca/oaie/capra si am fost permanent normali 🙂 sau ca numai anumite grupe de sange ar trebui sa consume lactate, ceilalti oameni sa nu consume ca le face rau 🙂 Sigur ca mai sunt si fiinte care au fost vazute in libertate alaptand pana la 7 ani (de ex delfinii) si poate mai sunt si alte exemple dar nu le cunosc eu.
Sigur ca laptele face rau persoanelor alergice la proteina din laptele de vaca(de aceea pot incerca de capra) sau cei care au intoleranta la lactoza(mai nou exista lapte fara lactoza pt adulti, plus ca intoleranta trebuie dovedita medical, sa nu fie ipohondrie 🙂 ) sau pur si simplu celor cu un sistem digestiv dificitar(aici e discutabil in functie de combinatiile de alimente ingerate cu lapte).
Eu beau lapte pentru ca imi place, saptamana trecuta am baut intr-o zi 1l de lapte valinat cu un baton de vanilie al carui seminte le-am folosit la o reteta 🙂 1l intr-o singura zi va dati seama?? 🙂 Si asa mai fi baut dar am zis sa mai vanilez 1l sa il folosesc in continuare la reteta :))
Buna Laura! Din pacate nu am putut „ajunge” la ultimul concurs organizat de tine, dar te urmaresc in continuare cu mare drag.
Referitor la subiectul postarii… nu stiu cum sunt altii, dar la noi in familie nu trece o zi fara a consuma macar o bucatica de branza, sau un iaurt.. Laptele este poate singurul aliment care nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatia zilnica. Este adevar ca pe piata exista si produse „contrafacute”, de aceea eu as sfatui pe toti a citi foarte atent etichetele. Atentia ne poate salva de multe neplaceri. Iar ptr cei care consuma lapte de la producatori, asigurati-va ca exista un buletin de analize cu rezultate favorabile la ex. microbiologic si ex. bacteriologic.
As bea un pahar de lapte langa Biscuiti cu vanilie speciali pentru lapte!
Pupici
Eu votez pentru Biscuiti cu vanilie speciali pentru lapte. Fetita mea are deja 9 luni si ma chinui de ceva vreme cu diverse retete de biscuiti. Din pacate, nici una nu a avut succes.
Tarta cu banane si nuci !!!! si biscuitii cu vanilie specilai pentru lapte! ador retetele tale de biscuiti, tot ce am incercat a fost super bun! la modul …de repetat…:)))curand ii repet pe cei cu cioco, alune si cafea…buni buni au fost desi eu i-am facut cu nuca…dar acum am si alune din alea si trebuie sa incerc 🙂
Impreuna cu iubitul meu in unanimitate votam pentru:
3. Tarta cu banane si nuci
4. Muffins cu cafea
(o mica paranteza, ai observat ca, tocmai astazi dupa ce ai postat „pledoaria” pro-lapte, un alt blogger scris un post asemanator, anume adi hadean, coincidenta?)
Te pup!
Mara iubita, e o campanie de incurajare a consumului de lapte si se desfasoara pe mai multe site-uri: Adi Hadean, Edith Frincu, Bucataresele Vesele, Bucatar Maniac.
Toti am scris un mic articol referitor la beneficiile laptelui.
Puuuup cu drag!!! 🙂
Draga Laura, eu votez pentru „Tarta cu banane si nuci”.
Buna Laura, in primul rand multumesc ca existi,citesc cu o placece deosebita retetele tale cand am putin timp liber,multe dintre ele le-am facut deja,chiar ieri am facut tortul „aniversar de 35 de ani”,a iesit foarte bun.cat despre lapte in casa noastra,suntem 3,bem mai mult de un litru pe zi,baietelul meu nu concepe dimineata micul dejun fara lapte,eu la fel.imi aduc aminte pe vremea copilariei mele,vara la bunici,eu si verisorii mei asteptam cu mare nerabdare laptele proaspat muls sa-l bem,si vorba ta am ajuns mari si suntem sanatosi.cine spune ca laptele nu este sanatos ,spune o mare prostie,este un aliment foarte important.
votez pentru biscuiti cu vanilie.te pup,simona.
Buna Laura ,vreau sa te intreb daca in retetele tale pe care le postezi putem inlocui zaharul cu fructoza.te pup,simona.
Simona scumpa mea, fructoza se comporta diferit fata de zahar si tocmai de aceea nu se poate folosi in locul zaharului in anumite retete. Zaharul are si un rol structurant, adica ajuta la formarea si mentinerea consistentei ideale a produsului finit. De exemplu, daca doresti sa faci un pandispan sau o prajitura unde trebuie sa mixezi ouale cu zaharul nu vei putea folosi fructoza pentru ca nu se vor mixa cum trebuie. In general, dulciurile cu fructoza au o consistenta umeda deci mare atentie in ce reteta alegi sa-l folosesti.
Pup cu mare drag!!!
Mutumesc Laura pentru sfat,te pup ,pe curand.
…categoric chec cu lamiie !…..eu cu lactate fermentate !…iaurt (facut in casa ),chefir,sana,lapte batut,smintina….cel dulce , in dulciuri …de preferinta crema zahar ars,inghetata,gris cu lapte,orez cu lapte !
Buna Laura!
Este interesant articolul tau si de actualitate in sensul ca in mai toate tarile occidentale se promoveaza consumul de lapte. As dori sa precizez ca din cate stiu consumul de lapte nu trebuie sa depaseasca 500ml pe zi la o persoana adulta sanatoasa. Exista afectiuni unde consumul de lapte e indicat sa fie inlocuit cu iaurt daca nu este chiar contraindicat.
Doresc sa te felicit ca ai un blog foarte frumos si interesant si sa-ti multumesc tie si altor minunate bloger-ite ca ne impartasiti retete bune, accesibile si foarte frumos prezentate.
Si cand ma gandeam ca nu o sa ceara nimeni biscuiti cu vanilie vad ca sau mai strans doritoare. Desi nu cred ca o sa iasa biscuitii in defavoarea tartei cu nuci sau checului cu lamaie sper ca la un moment dat sa publici reteta.
Numai bine!
Buna Laura, eu votez pentru
2. Waffe cu cacao si miere
3. Tarta cu banane si nuci
Yummy!!!
Cat despre lapte, tare pacat ca nu avem o sursa de incredere si bem porcariile din comert din care s-a extras tot ce e mai bun 🙁
Bravo persoanei cu vacuta in curte 🙂 tare as vrea si eu o sursa ok de lapte pentru piticul meu ..
Cu drag,
Roxana
4 si 5 sau 3, 4 si 5, va rog!
Biscuitii cu vanilie si tarta cu banane si nuci cred ca merg grozav impreuna cu laptele.
E trist ca exista atatea campanii in mass media care denatureaza acest produs minune dat de natura noua. E trist cum companiile mari si cu influenta pe piata incearca sa manipuleze mintea oamenilor desfiintand mentalitatile sanatoase transmise din generatii. Sa ramanem cu mintea deschisa si lucida si sa invatam sa facem diferenta intre informatiile gresite si rau intentionate si cele care ne vor binele.
Laura te felicit pentru intiativa de a promova acest produs.
Muffins cu cafea 😀
Votez pentru biscuiti cu vanilie special pentru lapte:) Am mai preparat biscuiti dupa retetele tale si au iesit deliciosi!
Buna Laura, vorez pt
2. Waffe cu cacao si miere
3. Tarta cu banane si nuci
Mmmm si mie imi place laptele la nebunie! Cat despre retetele propuse, toate cinci suna foarte bine! Totusi, daca e sa aleg una, aleg tarta cu banane si nuci. Felicitari pentru implicarea in campanie. Oricum tot ce faci, faci la superlativ! Pup!
checul cu lamaie si biscuitii cu vanilie sunt alegerile mele
As dori sa votez pentru:
1. Biscuiti cu vanilie speciali pentru lapte
5. Chec cu lamaie
Muffins cu cafea – suna delicios impreuna cu un pahar cu lapte cald in care am strecurat si putina cafea proaspata 🙂
eu votez pentru tarta cu banane si nuci 😀
Draga Laura, te admir mult pentru talentul tau la bucatarie, sunt cititoare fidela a blogului si sunt convinsa ca as papa cu drag un chec cu lamaie. Referitor insa la lapte, am dubii serioase, desi inca il consum. Nu mananc nici raw, nici macar vegan si nu doresc sa discreditez laptele sau producatorii, insa m-am informat, am citit mult (si nu pe net in primul rand!), am urmarit ceva studii pe tema asta si da, pot sa spun ca le cred. Imi place laptele, nu contest ca are anumite calitati dar e bine stiut ca puse in balanta, beneficiile nu prea se echilibreaza cu daunele. Este dovedit ca laptele are un rol major in aparitia diabetului la copii si aparitia osteoporozei, de exemplu, iar faptul ca asa am crescut si noi si suntem sanatosi nu e chiar relevant. Socrul meu fumeaza de vreo 40 de ani si nu are nimic, dar asta nu inseamna ca fumatul e ok, daramite sanatos. Sper ca nu te deranjeaza comentariul meu, insa am simtit nevoia sa spun ceva la capitolul asta, pentru ca imi place sa fiu informata si sanatoasa, la fel ca toti cititorii tai, cred. Mult succes si o seara frumoasa!
Si eu am facut cornetti cu iaurt, mai ales in varianta sarata, sunt minunati, se topesc in gura! Acum as vota pentru biscuiti cu vanilie pentru ca baietii mei vor mereu ceva de rontait si cred ca pentru ei as avea ingrediente. Orice vei face va fi delicios, te pup!
buna,la o cana de lapte mi-ar placea Tarta cu banane si nuci, sper sa fie super delicioasa!!!
Buna!
Eu cred ca cel mai bine s-ar potrivi langa un pahar cu lapte o felie(doua) de „Chec cu lamaie”.
Numai bine!
Cu drag,
Dana
Muffins cu cafea suna foarte bine!
Imi place la nebunie blog-ul tau dar aici cu laptele tin sa te contrazic, mai ales ca il promovezi ca ar fi sanatos. Laptele este principala sursa de cancer, laptele e cel care ne ia calciul din organism de ajungem sa facem osteoporoza. E f simplu sa ne uitam la popoarele asiatice care beau mai mult lapte de soia si sa vedem cat de mica e rata de osteoporoza si cancer (aici nu luam in calcul asiatici cu o alimentatie occidentala ci cu una traditionala) si sa ne uitam la cei din vest , mai ales la americani si sa vedem acolo rata de osteoporoza si cancer. Stiu expresia cu bunica a trait pana la 90 de ani si a baut lapte, dar acolo sunt mai multe de luat in calcul si nu e spatiu aici.
Oamenii sunt singurele fiinte care mai beau lapte dupa intarcare, si beau laptele altei specii. De ce animalele nu beau lapte dacat cand sunt mici? De ce trebuie sa bem noi laptele vacii, caprei (care apropo e mai bun decat de vaca, daca ar fi sa alegem intre cele 2)sau altui animal? Nu are nici o logica.
Pari o fata desteapta si iti sugerez sa citesti „Studiul China”, sa mai cauti articole si documentare pe net si ai sa te convingi singura. Si eu obisnuiam sa beau cate 1l de iaurt pe zi, plus mancam branza si cascaval, dar tinind post de-a lungul anilor si acum ca am renuntat la lapte vad cat de bine ma simt si cat de bine e fara (nu as fi zis asta acum cativa ani nici in ruptul capului).
Sa nu mai incep discutia cu laptele care e plin de hormoni de crestere, de antibiotice si alte prostii.
E greu de crezut dupa atatia ani de maketing puternic ca laptele nu e bun dar trebuie sa studiem si sa vedem ce efecte a avut laptele de-a lungul timpului asupra noastra.
Si nu mancati lapte cu cereale! alta mare greseala promovata la greu.
Gata nu mai zic nimic dar promit ca iti voi face retetele cu lapte de soia 🙂
Desigur! Laptele ESTE daunator! Dar e vorba de chestia aia vanduta in cutii de carton la supermarket! Laptele UHT. Si cel pasteurizat. Laptele e un aliment care trebuie consumat CRUD. Asa cum vine el direct de la o vaca SANATOASA. Laptele CRUD NU SE STRICA. Lasati o cana cu lapte natural, de la vaca, nepasteurizat si netratat pe masa. Se va transforma intr-o bunatate de lapte batut. Imi amintesc ca, pe vremuri, in anii 60, cand eram copil (sunt asfaltist, n-am vazut vaci decat din tren si in poze), mama cumpara lapte la sticla si il lasa la prins, la soare. Era o bunatate! Dar laptele ala nu era NICI MACAR pasteurizat. Venea de la vaci, era imbuteliat si vandut. Rapid.
Si despre intoleranta la lactoza si effectele negative ale lactozei cand o sa vorbim?
Alta boala de care nu stia nimeni pe vremea mea. Acum toata lumea o are… Incercati sa consumati lapte crud. Nu procesat. De unde? Pai fiecare de unde poate… Eu unul am gasit o femeie de la tara in piata si imi aduce in fiecare zi vreo 3-4 litri de lapte de la vaca. E drept, nu e ieftin. Dar nici daunator nu e, asa cum e porcaria vanduta sub numele de lapte in supermarket. Pe langa Bucuresti sunt o serie de ferme mici care vand lapte crud. Incercati-l! E CU TOTUL ALTCEVA!
Compoziția laptelui variază mult între diverse mamifere. Laptele uman, de exemplu, conține multă lactoză, principalul zahar al ei. Spre deosebire de acesta, laptele de vacă conține mai puțin zahăr și mai multă grăsime. Laptele de vacă este compus din 3,5% grăsime, 9% solide din lapte și 87,5% apă. Proteina principală (80%) este caseina. Laptele anumitor mamifere, printre care vaci, oi, capre, bivoli și cai, este colectat pentru a fi consumat de oameni, fie direct, de obicei după pasteurizare, fie procesat în produse lactate precum smântână, unt, iaurt, înghețată sau brânză.