Gozleme – Reteta de Placinte turcesti cu branza
Gozleme reprezinta unul dintre preparatele turcesti care mi-au placut intotdeauna. Acum vreo doua saptamani am prins un pic de timp liber pe care mi l-am petrecut rasfoind blogosfera romaneasca si am ajuns pe site-ul Pocai care m-a fermecat cu aceste minunate placinte cu branza, renumitele gözleme.
Gozleme (Gözleme) este un preparat turcesc care se face cu foi yufka. Placintele turcesti gozleme se pot umple si cu carne tocata, spanac si feta, carne tocata si cartofi, ciuperci. Am dat fuga la magazinul turcesc, am cumparat un pachet de foi yufka, feta si marar si m-am apucat de treaba.
Reteta acestor gozleme este foarte simpla asa ca va propun sa le incercati. Si acum, sa vedem cum se fac gozlemele.
Gozleme cu branza feta si marar – Ingrediente necesare
- 1 pachet foi yufka
- 250 g feta/telemea
- 1 lingurita marar tocat
- 2-3 linguri lapte
- putin ulei
Cum se fac placintele turcesti cu branza si marar – Mod de preparare
- Dam branza feta sau telemeaua prin razatoarea cu gauri mari, apoi o amestecam cu patrunjelul/mararul tocat fin. Eu le-am facut cu marar si simple, doar cu branza pt Cris.
- Desfacem cu grija foile apoi taiem fiecare foaie in doua parti egale. Intindem una dintre jumatati pe masa, o ungem cu o pensula cu putin lapte (cat sa o umezim discret) apoi aducem colturile in centrul foii. Presaram branza pe deasupra foii impaturite. Indoim din nou marginile astfel incat sa nu ne fuga umplutura,
- Apoi prindem partea de sus a foii si o aducem in centru si apoi inchidem plicul aducand partea de jos a foii peste patrea de sus.
- La fiecare impaturire a foii, am umezit usor cu lapte marginea foii astfel incat sa se lipeasca bine bine de partea peste care a fost impaturita.
- Ungem o tigaie cu putin ulei si o punem pe foc mediu. Cand s-a incins, adaugam gozleme-ele si le prajim cate 3-4 minute pe fiecare parte.
- Sunt absolut divine!! Am mancat pe nerasuflate doua si cu greu i-am oprit si lui Cris cateva.
Pofta buna!
draga mea, arata minunat intr-adevar! te pup, seara frumoasa plina de zambete! :*
Ce urare frumoasa, Emily iubita!! Pup cu drag si multu ca iti place reteta!!
Super reteta . Te rog imi spui cum se face baclavaua turceasca ? Multumesc !
Buna Laura, e super reteta! Dar unde gasesc foi yufka daca nu avem magazin turcesc in oras? Sau cu ce se pot inlocui? Vad ca seamana cu foile de placinta, nu?
Maria iubita, cred ca doar la magazinele turcesti le poti gasi.:((((
Le poti inlocui cu foi Bella. Puuup!!
Am găsit în Auchan
Waw, arata de milioane! Cum de nu m-am gandit pana acum sa fac o umplutura cu feta? Frumoase, elegante si gustoase, felicitari!
Lorraine draga mea, ma bucur ca iti plac. Eu ador feta si gozlemele sunt delicioase umplute cu ea!
Pup!
Arata foaaarte bine, cred ca-s si gustoase. Le-as face cu mare drag si eu dar nu stiu niciun magazin turcesc prin padova, am sa ma pun pe cautat. Cum le fac, cum revin sa iti spun cum mi-au iesit
Poka are o groaza de retete care trebuiesc incercate macar odata, felicitari pokai!
Olga draga, ma bucur ca-ti plac. Poca are intr-adevar un blog plin cu minunatii asa ca e de urmarit cu mare atentie.
Pup!
Tare bune sunt!!!Imi plac mult turtitele cu branza sarata!Pacat ca la noi nu se gasesc foi yufka:( Sau poate ca nu stiu eu?!Pup!
Licuta scumpa, tare ma bucur ca iti plac! Stiu ca se gasesc sigur sigur la magazinele turcesti. Daca ai in zona unul, incearca sa cauti la ei.
Se pot inlocui cu foi Bella daca nu gasesti yufka.
Puuup!!
arata super bn!! felicitari pt blog si toate retetele minunate pe care le faci,biscuiti crinckles sunt preferati mei de cand i-am descoperit ii fac si de doua ori pe saptamana:P
Laura, draga mea, ma bucur tare mult ca-ti plac!!
nu ati pus reteta de Gozleme cu spanac si baranza feta , ce catitati , detalii etc !
delicious this looks wonderful
Thank you, Torviewtoronto!
Wow, ce misto ti-au iesit ! Imi place furculita de langa, aranjamentu’, iti dau nota 12 🙂
Desi le-ati mancat de mult, tot zic sa va fie de bine , si nu uita ca le poti umple si cu carne tocata ( calita inainte cu ceapa tocata, piper) sau cu cartofi ( fierti inainte si zdrobiti) amestecati cu putin branza si boia iute sau dulce, si variantele astea sunt delicioase. Te pup
Sarut mana de nota, Poca scumpa si sarut mana pentru reteta!! Divine au fost si data viitoare siguur le incerc cu carne tocata.
Am mai vazut pe la tine niste super retete cu yufka asa ca din germania plec sigur cu cateva pungi de yufka dupa mine.
Pup cu drag si mersiiii!!!
O gustare diferitã…îmi plac ingredientele, deci la treabã:) merge si cu foile brick?
Alina iubita, cu brick nu prea merge dar poti folosi foi Bella.
Puuuup si spor!!
Oh, this is so similar to Indian paratha!! This looks yummy!!
Naha, I’m so glad you like my recipe!!
Noi ne topim dupa aceste placintele. Sunt preferatele noastre, atunci cand ajungem in Turcia.
Cristina
Cristina scumpa, ma bucur mult ca-ti plac!! Puuup!!
Multam, Laura ! Atit de bune pentru intilnirea cu prietenii cu un pahar de bere alaturi !
La Multi Ani , Laura , de ziua Romaniei !
Gratiela, draga mea, ma bucur mult ca iti plac!!
Pup cu drag si chiar daca a trecut Ziua Nationala, La Muuulti Ani!!!
Bune rau! Merg si cu foi din Romania sau sunt prea subtiri? Poate la cuptor!
Lina draga mea, ies foarte bine si cu foi Bella.
Pup cu drag!!
Buna Laura,
Felicitari pt. aceste minunatii, arata absolut delicios!
Am si eu cateva intrebari, nu sunt legate de reteta de mai sus, dar nu stiu unde anume pe site sa intreb, aici sau la retetele mai vechi.
Am o mica nedumerire legata de timpul de coacere al pandispanului. Am folosit reteta ta de f. multe ori, de fiecare data cu succes, dar un singur lucru ma „macina” (acum mi-am facut curaj sa intreb), in reteta se specifica ca timpul de coacere este de 20-25 de minute, dar la mine dureaza, absolut de fiecare data, 40-50 de minute. Mentionez ca am un cuptor electric si il setez la 170 de grade, functia de coacere „normala”, caldura fiind degajata de sus si jos, gratarul il asez pe prima treapta de jos in sus (adica pe cea mai de jos). Stiu ca tu folosesti tot un cuptor elctric, poti sa-mi spui te rog, ce fel de functie folosesti, „normala”, „cu ventilatie” si unde asezi gratarul? Ma gandesc ca de aici vine timpul „dublat” de coacere pt. ca in rest pandispanul arata exact ca in poza ta, nu este ars, nu se lasa, si cu o „ustensila de feliat torturi/fierastrau” de la Facklemann, ies 5 foi din el.
Ultimele intrebari sunt legate de glazura oglinda, folosita la torturile „La 35 de ani!” si „Tort Revelion 2010”, sa folosesc cantitatile de la primul tort sau de la al doilea ? Trebuie sa „torn” glazura peste tort de 3-4 ori sau o data ajunge? Pt. Craciunul care bate la usa, ma gandeam sa refac tortul cu mousse de ciocolata, care este absolut divin, dar care nu a vazut niciodata o glazura asa de „breathtaking/uimitoare” pt. ca eu de obicei il imbrac in frisca cu cacao, f. frumos, dar nu special. Si ultima intrebare, promit, ar fi o idee buna daca dupa ce tortul cu mousse de ciocolata sta o noapte la frigider, inainte de a-l glazura sa-l imbrac in mousse, pt. a avea margini perfect? Bun, imbracat in mousse, lasat la frigider 1-2 ore si apoi glazurat. Intreb pt. ca nu stiu daca glazura ar „topi” mousse-ul sau nu.
Stiu ca abuzez de rabdare ta si pt. acest lucru imi cer scuze si iti multumesc de pe acum pt. raspunsuri. Multumesc mult!
Nicoleta scumpa mea, ma bucur mult ca-ti plac gozlemele.
Referitor la timpul de coacere al pandispanului, acesta variaza de la cuptor la cuptor. In Italia dureaza 20-25 minute dar l-am facut zilele trecute aici in Germania si s-a copt in cca 40 minute. Ambele cuptoare sunt electricce, Bosch amandoua, numai ca modele diferite.
Eu il coc pe etajul al treilea de jos in sus, cu caldura si de jos si de sus. Incearca sa il coci asa sa vezi daca reduci timpul.
Poti folosi linistita glazura tortului facut la 35 de ani. Dupa ce faci glazura, las-o la frigider pana devine usor mai densa ( la mine dureaza 30-35 minute dar in functie de frigider poate dura un picut mai mult, pana la 45-50 minute). Apoi o torni pe tort o singura data.
Daca vrei sa ai margini perfecte, aplica-i mousseul cu o zi inainte de glazurare. Deci dupa ce il scoti din cerc, aplica-i un start de mousse care sa mascheze imperfectiunile, apoi lasa-l peste noapte la rece si a doua zi toarna-i glazura pe deasupra.
Nu abuzezi deloc de rabdarea mea!! Imi face placere sa raspund intrebarilor voastre si o fac cu cel mai mare drag. Imi cer scuze ca dureaza un picut pana apuc sa raspund dar o fac cu cel mai mare drag de fiecare data!!
Pup si daca mai ai intrebari, le astept cu mare drag!!
Hi Laura, your gozleme is very nice.
Hi Marco,
Thank you for liking my recipe!
Buna Laura,
Multumesc mult, mult de tot pentru raspunsuri! Esti atat de draguta incat nici nu stiu cum sa-ti multumesc.
O sa coc pandispanul pe etajul al treilea de la cuptor, si de Craciun voi orna tortul cu glazura „oglinda”, urmand pasii de mai sus.
Multumesc inca o data pt. raspunsuri, mi-au luminat ziua (ca sa nu mai spun de minte :)!
Te urmaresc de mult timp si nu trec 2-3 zile sa nu te vizitez,sunt impresionata de talentul tau culinar si sper ca intr-o zi sa-mi pot face si eu un astfel de blog(timpul nu-mi permite).Succes in continuare si tine-o tot asa!!!!!! Te pup!
Salut, Laura!
Am descoperit blogul tau de cateva saptamani si de atunci aproape ca nu trece zi in care sa nu ma uit sa vad ce ai mai postat. Iar gozlemele acestea par extraordinar de bune, asa ca as vrea sa le incerc. Eu am, insa, foi Bella. As vrea sa te intreb daca si acestea trebuie taiate in doua pentru ca nu stiu care e dimeniunea unei foi yufka.
Multumesc frumos!
O zi superba sa ai!
Sint bune si reci?
Esty, sunt foarte bune si reci.
Uite ca am mai gasit o reteta super la tine care poate fi foarte usor veganizata. Am facut gozleme de 2 ori, a doua oara reteta dubla:) Neasteptat de bune. Ingredientul minune a fost mararul care imi place la nebunie. Am postat reteta vegana pe blog, cu link-ul de rigoare:) Astept si alte retete usor de modificat. Pup si o seara frumoasa!
Buna Laura,
Spune-mi si mie ce fel de foi ai folosit pt Gozleme? foi pt foietaj sau foi pt placinta…deoarece eu locuiesc in America si nu gasesc foi yufca…decat foietaj pt baclava…oare este bun ca sa fac aceste gozleme?
Felicitari pt aceste retete minunate….ador site-ul tau….
Draga Yna, eu am folosit foi yufka. Sunt diferite fata de foile pt baclava si aluatul foietat. Din pacate, cele pt baclava nu sunt bune pt gozleme.
Daca ai magazine arabesti, turcesti sau grecesti prin zona, sigur sigur gasesti foi yufka.
Pup cu mult drag si iti multumesc ca-ti place site-ul meu.
Laura draga,orasul nostru,Galati nu are magazin arabesc,dar moldovenii (din Republica Moldova)au niste foi putin mai groase decit foile subtiri de placinta si sunt precoapte,stii despre ce e vorba,oare merg alea?
Mioara, draga mea, mi-e teama ca nu stiu despre ce foi este vorba dar poti incerca sa faci cateva gozleme, de proba, cu foile respective.
Pupicei cu drag si, daca le incerci, sa imi spui cum au iesit.
am probat gözleme de la cineva si mi-au placut f mult si am zis ca sa incerc si eu sa fac sa vad ce iese…..pur si simplu faina,sare, apa pana iese un aluat molcut si elastic,asta stiu de la o foarte de treaba turcoaica…salutari
am probat gözleme de la cineva si mi-au placut f mult si am zis ca sa incerc si eu sa fac sa vad ce iese…..pur si simplu faina,sare, apa pana iese un aluat molcut si elastic,asta stiu de la o foarte de treaba turcoaica…apoi umplute cu ce gasesti in frigider….eu pun feta amestecata cu putin ulei de masline,acum fiecare sa puna ce-i place mai mult…intind o foaie nu prea mare dar subtire,pun branza apoi pun si o coc intr-o tigaie,oala groasa,cand este deja coapta eu o ung deasupra iar cu ulei de masline,este un deliciu…salutari si felicitari pt blog
Multumim pentru reteta si aprecieri, draga mea Silvia!
salut,
as vrea si eu sa incerc aceste gozleme, dar nu cred ca voi gasi foile din reteta si am o nelamurire: foile bella sunt la fel de groase sau e nevoie sa pun mai multe? multumesc
Draga mea Roxana, foile bella seamana ca grosime cu yufka, poate sunt putin mai subtiri, dar nu este nevoie sa folosesti mai multe.
Pup cu drag!
Ceao Laura!
Ma bucur mult ca am gasit Gozleme la tine in retete,eu fac aluatu singura,stiu reteta de la bunica mea(suntem de origine turca).Sint foarte bune,chiar miine ma pregateam sa le fac.Imi plac retele tale,ma inspir din unele,din pacate am putin timp pentru gatit.Spor la treba si sa stii ca te urmaresc.
Tania, draga mea, ma bucur tare mult ca-ti place reteta! Daca ai timp si doresti, ne poti spune si noua reteta pentru foile pt gozleme. Eu as fi foarte curioasa sa le incerc si cred ca si fetele care nu gasesc aceste foi pe nicaieri, s-ar bucura daca ar invata cum se fac in casa.
Pup dulce dulce!
Salut Laura,
Iti multumesc mult pentru aceasta reteta. Datorita ei am descoperit aluatul yufka:) Ghiozlemelele le-am facut si intradevar seamana mult cu celele care se fac la sudul Republicii Moldova. Asa cum evit mancaruri prajite am schimbat reteta ghiozlemelelor, le fac la cuptor, seamana mai mult cu placintele:)
O zi frumoasa si mersi inca odata:)
Sunt foarte foarte bune! Delicioase! Le-am facut cu foi de placinta obisnuite, fara sa tai foaia in doua pentru ca nu sunt asa de mari. Am pliat conform instructiunilor tale Laura si au iesit absolut delicioase! Pentru cei care doresc sa le faca mai putin sarate, recomand un amestec din 200 grame de branza dulce de vaci si 50 grame de branza telemea/feta + marar/patrunjel pentru un aport de vitamine. Sunt exceptionale si extrem de usor de facut.
Dany, draga mea, sa-ti fie de bine. Ma bucur tare mult ca ti-au placut!
Pup cu drag si multumesc pentru sfaturi!
Vai Laura ce mi-as dori sa am pofta ta de a gati. Raman doar cu uitatul de cele mai multe ori. toate retetele tale sunt minunate. mersi mult.
Am dat o căutare pe google pt foi de plăcintă precoapte şi am dat de reţeta asta :). Mamaia mea, din Tulcea, făcea aceste plăcinţele pătrare, deelicioase, cu brânză de capră. Nu-mi amintesc nimic de lapte şi sfărâma brânza, nu se obosea cu răzătoarea. Scotea o scândură lungă cu care, de obicei, acoperea covata în care dospea aluatul de pâine, punea un prosopel pe ea şi aşeza plăcinţelele. Întindea nişte foi de plăcintă maari şi rotunde şi le împăturea până ieşea un pătrat cam de 20 cm. Când se umplea scândurica, le cocea în tuci, pe plita din bucătăria de vară, de la capătul prispei. Deşi au trecut 25 de ani, nu le-am uitat gustul. Bune mai erau, precum turtele, cherdelele şi cozonacii făcuţi la cuptorul de pământ din curte….
Ionela, draga mea, ce pofta mi-ai facut. Nimic nu se compara cu bunatatile facute de bunici.