Paine irlandeza – Irish soda bread


Paine Irlandeza – paine rapida cu bicarbonat

Paine irlandeza - Irish soda bread
Reteta de paine irlandeza este foarte simpla! Painea irlandeza cu bicarbonat de sodiu este un tip de paine rapida in care drojdia este inlocuita cu bicarbonatul de sodiu. Ingredientele principale ale acestei paini sun : faina, bicarconat de sodiu, sare si buttermilk care, in caz ca nu-l aveti la dispozitie, puteti sa-l inlocuiti cu un mix din iaurt si lapte (cum am facut eu) sau cu lapte batut.

Si pentru ca maine plec in Romania pentru doua saptamani, va imbratisez cu mare drag pe toti si va invit sa participati la concursul „Castiga un set de cutite ceramice elvetiene „. Cand voi ajunge in Romania, voi verifica toate comentariile voastre si voi adauga retetele participante in pagina special creata pentru acest concurs din sidebar.

Paine irlandeza cu bicarbonat – Ingrediente

  • 450 g faina
  • 200 g iaurt natural mai dens
  • 170 ml lapte
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu

Paine irlandeza – Preparare pas cu pas

  • Inainte de-a ne apuca de paine, bagam in cuptorul rece o cratita sau o oala de inox sau lut ( cca 22 cm diametru), o acoperim cu un capac rezistent la cuptor si dam drumul cuptorului la 220 grade.
  • Amestecam faina cu bicarbonatul de sodiu, turnam in centrul fainii laptele amestecat cu iaurt ( puteti folosi 370 ml lapte batut) si sarea si framantam pana obtinem un aluat compact si elastic caruia ii dam o forma relativ rotunda si o crestam in forma de cruce.

Paine irlandeza - aluat

  • Cand cuptorul a atins temperatura de 220°C, scoatem cu foarte mare grija cratita din cuptor, ridicam capacul si punem aluatul inauntru dupa care acoperim cratita repede cu capacul si o bagam la cuptor pentru 45 minute.
    Dupa 45 minute, scoatem capacul si lasam painea sa se rumneasca inca 15 minute.
  • O rasturnam pe un gratar, o lasam sa se raceasca putin si o servim.

Paine irlandeza - detaliu

Pofta buna si sa ne reauzim cu bine!!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Paine irlandeza - Irish soda bread
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 31 Review(s)

40 comentarii la “Paine irlandeza – Irish soda bread

  1. cristi spune:

    Arata foarte bine si cred ca ti-a iesit, insa in Irlanda toata sodabread e facuta doar cu wholemeal flour, practic nu stiu daca am vazut vreodata soda bread alba, doar neagra.
    Sa incerci si cu faina integrala, sa vezi diferenta :).

  2. Alina spune:

    Cred ca e delicioasa ,eu am o reteta de „soda bread” care e cu cake flour , stafide , si unt deci e cam dulce si se face aici de sf. patrick(martie 17 )Distractie placuta in Romania .

    • Alice spune:

      hei Alina, imi poti da si mie reteta? mai ales daca se face specila pt Sf. Patrick.
      eu sunt nascuta atunci si am asa un oarece sentiment…deci? ma poti ajuta?

    • Alina spune:

      Draga Alice iata reteta ,2 cups faina de tort ,1 lingurita bicarbonat ,1/4 cup zahar ,un f^rf de cutit sare ,3 linguri de unt ,1/2 cup stafide ,1/2 cup lapte rece , vanilie si putin zahar pudra pt. pudrat la urma .Se amesteca ingredientele uscate si se adauga untul cubulete si se taie cu 2 cutite,apoi se pune laptele rece si nu se amesteca prea mult se face o p^ine sau daca vrei sa le faci in forma de chifle se imparte aluatul in 8 chifle .Se coc la 200C pt. 10 min daca sunt chifle ,sau daca e p^ine 25 min.Se cresteaza un ”X”la chifle in mijloc inainte de a le coace .Cum le scoti din cuptor le pudrezi cu zahar pudra si le acoperi cu un servet .sint f. bune cu gem .sper sa-ti placa pa.

  3. adriana nita spune:

    te astept cu reteta asta de vreo 2 saptamani…imi ploua in gura..am sa o fac chiar miine,vacanta placuta in romania si sa va intoarceti cu bine,pupici

  4. Elise spune:

    Arata super!!! Sunt incantata de aceasta paine, mai ales ca se zice ca aluaturile cu drojdie, ingrasa… Dar, am o mica intrebare: cand se pune aluatul in cratita fierbinte, nu se lipeste? Sau trebuie sa o tapetam cu ceva faina, ulei…

  5. Alice spune:

    hei Laura, minunata painea ta
    ajuta-ma te rog1 aveai tu o reteta de vegeta/delikat facut in casa…stiu ca o vazusem mai demult , dar acum…nu reusesc sa o reperez. imi poti da linkul, pls.
    pup cu drag

  6. Alina spune:

    Draga Alice , nu gasesc acum reteta dar soacra mea o sa mi-o dea iar si o sa ti-o scriu .Stiu ca are cake flour , lapte ,unt si stafide si bicarbonat .toate sint masurate in cups, linguri sau lingurite .Nu am masurile in gr. Nu m-am uitat pe webul Laurei de c^teva zile si de aceia nu ti-am raspuns imediat .Sper in c^teva zile soacra mea sa -mi dea reteta si o e-mail imediat pa .

  7. Adriana spune:

    De cind am vazut postata aceasta reteta , draga Laura, nu am mai facut altfel de piine! Am incercat-o cu lapte batut, cu iaurt si apa, cu iaurt si lapte dulce, iese foarte buna! Am impresia ca in functie de tipul de faina se adapteaza si cantitatea de lichid cel putin eu asa am procedat: daca are mai mult lapte batut (de ex: la 450 gr faina ooo am pus 450 ml lapte batut )este mai crescuta si mai moale! Am ajuns sa fac piine si de 2 (doua) ori pe zi , in w.e.! Multu mult , este un newsletter foarte asteptat de fiecare data ! Cu drag, Adriana (Bucuresti)

  8. The Cookie Monster spune:

    Draga Laura,
    Am aflat de website-ul tau intr-o discutie cu prietenele in perioada sarbatorilor si cum sunt o persoana optimista mi-am propus sa mai incerc inca o reteta de paine dupa zecile de esecuri avute. Nu sunt un adept al masinilor de paine. Din nefericire paine pe continentul nord american este groaznica indifierent de cat de mult platesi pentru asa numitele variante din categoria „specialitati”. De 12 ani cumpar paine pentru 1-2 sapytamani, de la anumite magazine pe care o congelez. Tot de 12 ani incerc sa fac paine de casa si nu-mi iese nici cum. Painea asta irlandeza este a doua paine de pe acest site care imi iese perfect (ca in pozele tale, gustoasa, legata, pufoasa). Painea rustica rapida mi-aiesit de parca ar fi de la brutar. Iti multumesc din suflet pentru retele publicate, eforul de a impartasi experienta ta cu noi toti ceilalti cititorii. Mi-am recastigat speranta ca voi reusi sa coc paine de casa care sa-mi si iasa! MULTUMESC di suflet.

    • Laura spune:

      Draga mea,
      M-a impresionat profund comentariul tau si m-a bucurat peste masura. Ma bucur tare tare mult ca ti-a reusit painica!
      Te pup cu drag si te mai astept pe la mine!

  9. Beatu Alice spune:

    Buna ziua. Nu am mai scris pana acum dar va urmaresc indeaproape. Am incercat multe din retete dvs. cu care am mers la sigur de fiecare data.Aceasta painica este extraordinara. Trebuie neaparat incercata.

  10. Beatu Alice spune:

    Am facut painica si este foarte , foarte buna cu o crusta crocanta cum imi place mie si pufoasa in interior cum ii place sotului meu. Multumesc din suflet pentru retetele minunate pe care le impartiti cu noi.Pupici.

  11. Maria spune:

    Buna
    Am facut si eu azi painea. De abia am asteptat sa se raceasca.
    La exterior e ca a ta, la interior pare mai densa.
    E f buna.
    Ce ma deranjeaza e ca simt bicarbonatul. Acum depinde ai lingurita fiecaruia cat e de mare 🙂
    Daca le place si celorlalti dun casa, sigur voi mai face.
    Pt cei care nu au vas si capac de pus in cuptor – am pus painica intr-o tigaie tefal ce merge la cuptor si deasupra o oala de inox 🙂

    • Laura spune:

      Maria, draga mea, este o painica cu o consistenta mai densa decat cea a painii facuta cu drojdie.
      Mirosul de bicarbonat dispare dupa ce painea se raceste definitiv.
      Pup cu drag si multumesc mult pentru sfaturi!

  12. Diana spune:

    Ti-am descoperit blogul acum 10 minute si-mi place ce vad. Nu am strop de pita-n casa, si tocmai ma gandeam ce o sa pun pe masa la micul dejun, ca pana se face painea…, ni se lungesc urechile de foame… Uitasem complet de painea cu bicarbonat… Multam de Idee, arata super in pozele tale. O zi buna!
    Diana

  13. Diana spune:

    Dragă Laura, am făcut pâinea cu bicarbonat după rețeta postată de tine, a ieșit OK. Eu am folosit chefir și sana în loc de iaurt (ce aveam în casă) și făină integrală.
    Nu este rea, dar parcă tot prefer pâinea clasică, cu drojdie sau pe cea cu maia. Poate dacă foloseam făină albă era mai bună?!
    Îmi place blogul tău, am pus ochii deja pe câteva rețete pe care chiar trebuie să le încerc, timp să am…
    Toate bune îți doresc,
    Diana

    • Laura spune:

      Diana, draga mea, si mie imi place mai mult painea c drojdie, dar si asta este buna daca suntem in criza de timp. In reteta originala se foloseste faina integrala, dar eu o prefer mai mult cu faina alba.
      Te pup cu drag si iti multumesc ca iti plac retetele mele!

    • Laura spune:

      Lavy, draga mea, nu, din pacate nu ar avea aceeasi crusta crocanta.
      Iese si in forma de chec, dar nu va avea aceeasi consistenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor