Retete culinare – Costite de porc cu seminte de fenicul
Chiar daca am zis ca o sa tinem putin regim dupa festinul din tara, iata ca toamna isi spune cuvantul si o simpla salata nu prea ne mai tine de foame.:)) Am cumparat niste costite de porc foarte frumoase si le-am facut la cuptor, parfumate cu seminte de fenicul si acompaniate de ciuperci champignon trase in unt.
Ingrediente:
- 5-6 costite de porc
- 1 salota / 1 ceapa
- 1-2 linguri ulei de masline
- 1 pahar vin alb demisec
- 1 cana apa
- 1 lingura rasa boia dulce
- 1-2 lingurite de sare
- 2 lingurite seminte de fenicul
- 4-5 catei de usturoi necuratati
- piper
Ingrediente garnitura:
- 250 g ciuperci champignon
- 50 g unt
- 1 pahar mic vin alb
- sare
- piper
Tocam salota sau ceapa fin ( eu am tocat-o cu unul dintre cutitele ceramice elvetiene de la www.pentruacasa.com care taie absolut exceptional),
Calim ceapa sau salota in 1-2 linguri de ulei de masline si cand devine translucida, adaugam costitele de porc,
le amestecam cu ceapa si le calim pana incep sa prinda culoare ( 6-7 minute). Adaugam 1 pahar de vin alb de buna calitate iar cand acesta este complet evaporat, adaugam jumatate de cana de apa si acoperim cu capac. Lasam costitele la inabusit 15 minute.
Dupa 15 minute, stingem focul si asezam costitele intr-o tava ceramica. Dam prin strecuratoare sosul format in tigaie si il turnam peste costite. Pudram costitele pe ambele parti cu boiaua dulce, sare, piper si semintele de fenicul si asezam cateii de usturoi necuratati dar usor zdrobiti printre costite.
Turnam pe deasupra costitelor cealalta jumatate de cana cu apa si inca o cescuta mica de vin alb.
Acoperim tava cu folie de auminiu si o bagam la cuptor la 180°C, pentru 30-40 minute ( in functie de cat de frageda e carnea). Dupa ce sunt patrunse, scoatem tava, indepartam folia de aluminiu si o bagam din nou la cuptor pentru inca 10 minute sau pana cand costitele se rumenesc frumos.
Pentru garnitura: Taiem partea inferioara a piciorului ciupercilor si apoi le spalam foarte bine.
Topim untul intr-o tigaie antiaderenta si adaugam ciupercile. Le calim 4-5 minute apoi adaugam 1 pahar mic ( 50 ml) vin alb.
Cand acesta este evaporat, adaugam piper din belsug si putina sare, amestecam si stingem focul. Ciupercile trebuie sa fie usor patrunse, crocante, nu moi.
Servim costitele alaturi de ciupercile calde,
Arata divin! trebuie sa le incerc si eu. Nici macar nu-s greu de facut! Felicitari inca o data!
Andrei, tare ma bucur ca-ti plac!! Sper sa-ti placa daca le incerci!
Ispitã purã!!!
Ooo, da, mai ales cand e frig afara si miroase a toamna!!:)
Sunt superbe! Felicitari, si pentru reteta, si pentru fotografii!
Alexandrina draga mea, ma bucur mult ca-ti plac!! Puuup!!
Laura, mi-e cam foame :)). Astea trebuie sa fie nebunie! Nu am gustat niciodata semintele de fenicul, dar feniculul ca atare imi place tare mult.
Laurel scump, hai la masa!!:)) Eu m-am ciocnit prima data cu semintele de fenicul in porchetta ( porc intreg dezosat si umplut cu carne si organe si condimentat printre altele cu seminte de fencul). Cand ajungi in Italia neaparat sa incerci porchetta pentru ca e absolut divina. Vreau sa-ti spun ca tocmai feniculul ii da gustul acela minunat si irezistibil. In carnati se folosesc iarasi seminte de fenicul.
Pup cu mare drag!!
Simply droolin’… Iar pozele sunt minunate ! <3
xoxoxo
Iubita, tare ma bucur ca-ti plac!! Sunt bunute rau si toamna chiar merg de minune!! <3 <3
Arata grozav!!! Porkul e leguma preferata chiar daca nu o mancam prea des, din cauze de sanatate! Pupici si o seara minunata sa ai!
Licuta scumpa, mare dreptate ai!! Nici noi nu mancam foarte des porc dar cand mancam o facem cu cea mai mare placere. Puuup!!
Am printat reteta,nici eu nu am pus pana acum fenicul in mancare,m-ai facut curioasa. La ce alte mancaruri il mai folosesti?
Ionele scumpa, merge foarte bine in combinatie cu carnea de porc, miel, oaie. Carnatiii sunt divini daca le adaugi niste seminte de fenicul in aluat.
Puuup cu drag!!
Ce-i aia salota?
Salota are gust si de ceapa si de usturoi. Ca aspect seamana cu ceapa dar bulbii cuprind catei asemanatori usturoiului. Are un gust picant si este foarte utilizata in bucataria franceza (echallote).
pup!
dupa cate retete delicioase cu aceste costite am vazut in ultima vreme , trebuie sa fac si eu !!!!!
arata minunat ce ai facut tu aici !!!
Adina draga mea, tare ma bucur ca-ti plac! Noua ne plac extrem de mult costitele de porc si reteta asta se numara printre preferatele mele. De fapt e a doua pe lista, prima fiind costitele coapte pe un pat de fân.
Pup cu drag!!
Laura, ai uitat de usturoi… 🙂
Adrian, ai dreptate!! Multumesc mult ca mi-ai atras atentia. Am corectat acum.:)
O zi execelenta iti doresc!!
Cam ce temperatura ar trebui la cuptor ca sa fie bine patrunse?
Vicus, multumesc ca mi-ai atras atentia asupra temperaturii pe care am omis sa o trec in reteta.
Se coc la 180°C.
O zi excelenta iti doresc!
Arata extrem de bine Laura!! E deja pe lista mea si in curand o so fac!! Semintele uscate sau sau proaste? In orica caz cred k numa uscate gasesc 🙂 mai facut curioasa cu fenicul asta o sal incerc si eu! Te pup
Denisa, scumpa mea, semintele au fost uscate. Sunt foarte foarte parfumate chiar daca sunt uscate.
Pup dulce!!
o intrebare as avea si eu, ce pot folosi in locul semintelor de fenicul ? pentru ca nu imi place deloc. Oare as putea folosi chimen? mersi
Alexandra, draga mea, daca nu iti place gustul feniculului, il poti inlocui cu chimen, cateva seminte sau il poti exclude.
Pup cu drag!
Superba reteta ta ca de altfel toate postarile tale care-mi incanta de fiecare data simturile.Succes in continuare ,sanatate maxima si astept sa ne mai incanti cu alte noi retete.Astept cu interes si reteta de coaste coapte pe pat de fan.Te sarut si iti doresc o primavara minunata.
Buna L aura.Am facut ieri aceasta reteta………………….a iesit dementiala.Semintele de fenicul fac diferenta pentru gustul delicios al costitelor de porc,iar ciupercile o nebunie.Multumesc pentru inca o reteta oau.Felicitari.