Astazi va propun o reteta super rapida si delicioasa pregatita intr-o foarte mare graba, alaltaieri, la pranz.
Trufele sunt o specie de ciuperci comestibile care cresc în pădure, în sol, la o adâncime de 3-15 cm pe rădăcinile unor specii de arbori, cum ar fi: stejar, alun, pin, fag, dar nu este exclus să fie găsite și pe rădăcinile altor specii de arbori cu care formează, prin simbioză, organe specifice numite micorize. Prin intermediul micorizelor are loc schimbul de elemente nutritive dintre arbore și ciupercă. Acestea au forma unui tubercul de cartof, rotundă sau ovoidă, cu protuberanțe sau circumvoluțiuni mari de forma poligonală. Diametrul poate fi cuprins între 4- 12 cm, iar greutatea se situează între 100-200 g. Învelișul exterior este gros, de culoare închisă, neagră-albastruie, neagră-brunie, violacee sau albă. În trecut, la găsirea lor se foloseau porcii. Datorită faptului că aceștia mâncau cu plăcere trufele s-a trecut la folosirea câinilor special dresați, toate trufele ajung, astfel, în coșul culegătorului.
sursa: wikipedia
Ingrediente pt 2 persoane:
300 gr tagliatelle
250 gr mascarpone
2 trufe medii
3 linguri ulei de masline
1 lingurita mix picant cu trufe uscate (optional)
sare
Punem apa la fiert intr-o oala incapatoare. Cand incepe sa fiarba adaugam o lingura de ulei de masline, jumatate lingurita sare si pastele.
Intr-o tigaie teflonata sau ceramica, punem 2 linguri de ulei de masline iar dupa ce se incinge adaugam branza mascarpone,
si o lingurita de mix picant cu trufe uscate (optional),
amestecam bine, adaugam unul sau doua polonice mici din apa in care fierb pastele, astfel incat sa obtinem un sos cremos,
Adaugam pastele scurse, fierte al dente, in sosul de mascarpone,
amestecam bine si stingem focul.
Adaugam o trufa rasa prin razatoarea cu gauri mici si una taiata in felii foarte subtiri,
Amestecam si servim imediat,
Trufele se adauga intotdeauna la sfarsitul prepararii pastelor pentru ca isi pierd aroma si consistenta daca le calim.
Pofta buna!!
Poza cu trufele tot de tine e facuta? Cum ai facut rost de atatea trufe? Nu pui si tu doua la pachet pentru Dublin? :))
Superinteresanta reteta si cred ca intuiesc gustul final, ceea ce ma face sa salivez pe deplin.
Cristi, promit foarte solemn si serios ca la urmatoarea tura de trufe, iti trimit cu mare drag cateva, in Dublin. Se pot trimite, nu? Adica, nu e vreo lege care sa interzica produsele de genul asta.
Acum ti-as trimite numai ca le-am congelat si nu ar rezista sa le trimit.
Am sa-ti scriu un mail cand o sa cumpar alta sarja.
Combinatia mascarpone-trufe este absolut divina.
Cam cat costa trufele? Sunt chiar prohibitive?
Adrian, pretul variaza in functie de calitatea si dimensiunea trufei. Cele mai ieftine pleaca de la 100 euro iar cele mai scumpe pot ajunge la cateva mii de euro. Trufele albe sunt cele mai scumpe , 1 kg poate ajunge la 5000 euro.
Desigur, daca se cumpara de la 1 kg in sus, pretul poate fi numit prohibitiv pentru marea majoritate dar daca vrei sa-ti faci pofta poti cumpara 1-2 trufe pe care dai in jur de 10-12 euro, pret destul de acceptabil daca doresti sa le incerci o data.
Hi Laura! I never tried truffles before,always wondered how they taste.Im very excited over your recipe,got few truffles & will make it today:)Thank you for sharing!
Hi Jaana! I hope you like the recipe!
Thank you for your visit!
mda….adevarul e ca tot romanu are in frigider asa o cantitate de trufe….si nu mai are idei cum sa le gateasca……se pare ca ai cam uitat cum e viata in tara!
Draga Daniela, nu vad ce legatura are statul in tara cu trufele. Nu iti trebuie o cantitate atat de mare de trufe pentru reteta de fata si sunt convinsa ca aproape orice roman isi poate permite sa cumpere 1-2 trufe de pofta. Si In Romania cresc trufe si sunt de foarte buna calitate.
eu stau in italia si nu am gasit trufe pana acum, daca ma poti ajuta sa imi spui unde ai gasit tu ar fi super!! stau destul de aproape de tine (am vazut pe profilul de facebook)