Retete culinare – Gem de capsuni cu ghimbir
Gemul de capsuni este una dintre retetele mele preferate de gemuri. Cand am plecat in Germania capsunile deja aparusera de o buna bucata de timp in Italia si cum nu am avut timp sa fac gem inainte de a pleca, Mi-a fost foarte frica ca nu o sa mai gasesc capsuni cand ma intorc. Dar se pare ca am avut noroc si imediat dupa ce ne-am intors am fugit sa cumpar o ladita cu capsuni. Eu le ador!
Pe langa parfumul lor minunat, iubesc forma si culoarea capsunilor. Sunt atat de vesele si colorate incat e imposibil sa nu le iubesti. Si cum anul acesta am gasit numai capsuni foarte dulci si aromate, nu se putea sa ratez o portie de gem de capsuni. Desi nu suntem mari consumatori de gemuri si dulceata, le mancam destul de des in ultima perioada, asa ca in curand sigur mai vin si cu alte retete de gem si dulceata. De data asta am adaugat si putin ghimbir gemului meu de capsuni. Nu mult, dar suficient pentru a-i da gustul acela putin picant, specific ghimbirului.
Ingrediente – Gem de capsuni cu ghimbir (1 kg gem)
- 1 kg capsuni
- 750 g zahar
- 1 lamaie medie (sucul si coaja)
- 2-3 cm ghimbir proaspat
- 1 mar verde mare
Mod de preparare – Gem de capsuni
- Trecem rapid capsunile printr-un jet de apa rece, apoi le stergem imediat, una cate una, cu un servet de bucatarie.
Capsunile nu se tin niciodata in apa pentru ca au tendinta de a absorbi apa si astfel isi pierd gustul si parfumul.
- Taiem capsunile in cubulete mici, le punem intr-un vas incapator si le amestecam cu zaharul, ghimbirul dat prin razatoare, sucul si coaja unei lamai si un mar verde curatat de coaja si ras.
Capsunile contin putina pectina, de accea este necesar sa adaugam unul sau chiar 2 mere verzi pentru a obtine un gem bine legat. Si lamaia contine pectina si pe langa acest lucru, sucul de lamaie ne ajuta sa obtinem un gem cu o culoare vie.
- Lasam capsunile la frigider pentru 12-14 ore.
- Dupa timpul de repaus, le mutam intr-o cratita mare cu fund gros pe care o punem pe foc foarte mic.
- Avem grija sa adunam toata spuma formata la suprafata in timpul fierberii.
- Dupa 1 ora de fiert, punem in congelator o farfuriuta penru 15 minute. Dupa ce farfuria s-a racit, picuram putin gem de capsuni pe farfurie. Daca picatura isi pastreaza forma, atunci gemul este gata.
- Stingem focul si lasam gemul de capsuni sa se racoreasca 15 minute, apoi il punem in borcane sterilizate.
- Noi am servit doua feliute de paine integrala calda cu putin gem de capsune.
Pofta buna!
Iubesc gemul de capsuni iar cu ghimbir cred ca e si mai bun. Un weekend placut!
O reteta minunata prezentata asa cum ne ai invatat…magnific.Ador gemurile si dulceturile de casa,in special dulceata de cirese galbene.Primavara trecuta a fost primul an cand am facut si am mancat o foarte repede de buna ce era,insa atunci eram gravida ,iar acum am de dat kilograme jos…Asa ca te rog spune mi o varianta dietetica pentru dulceata,gem…cu ce pot inlocui zaharul?Cu ce pot combina ciresele galbene?Pup
Ce prezentare de revista….. felicitari!
o bunaciune de gem !!!!
voi face si eu cat de curand o portie 😉
Ghimbir si capsuni… hmmm, deja simt gustul!
Salve Laura!
Fain de tot!
Toate cele bune!!!
Imi place tare sa bucataresc, insa am avut o fobie pana acum in legatura cu gemurile, de care imi e un pic groaza sa ma apuc (car de la mama in fiecare an). Dar vazandu-le pe ale tale cred ca incep sa imi fac curaj… si de asemenea incerc sa-mi fac curaj sa folosesc ghimbir in retete dulci. Daca la tine iese (si inca ce bine!), trebuie sa-mi iasa si mie, nu??
Cred ca este delicios cu ghimbir.Multumesc!
Delicios! Am insa o nelamurire… Ce este marul acid?
Iubesc capsunile, cat despre ghimbir l-as face companie multor ingrediente… Arata minunat … dar asta nu-ti mai zic.. ca stii deja ;)) Pupici
Ancuta scumpa, este delicios cu ghimbir. Asta daca esti fan ghimbir. Eu il ador si chiar daca e picant, il pap si gol.
Pup cu drag si o zo excelenta sa ai!!
Dasiana scumpa mea, ma bucur enorm ca iti place gemuletul meu!!
Si eu ador dulceata de cirese galbene dar din pacate aici nu o pot face pentru ca nu gasesc cirese galbene. Imi trimit ai mei de acasa in fiecare an.
Scumpa, nu stiu sincer ce sfat sa iti dau in legatura cu inlocuirea zaharului. Exista acum pe piata diferite tipuri de gem facute numai din fructe dar ma indoiesc sincer ca nu au si altceva pe langa fructe.
Sfatul meu este sa o faci in continuare cu zahar pentru ca e cea mai gustoasa versiune si eventual sa o papi numai la micul dejun langa o felie de paine neagra si un pahar de suc.
Pup cu mare drag!!
Lira scumpa mea, multumesc mult ca-ti place prezentarea!!
Pup cu mare drag!
Catkitchen draga mea, e delicioasa intr-adevar!!
Pup cu mare drag si sa-mi spui cum ti s-a parut daca o incerci!!
Marti darag mea, e delicioasa combinatia!!
Pup cu drag!!
Buna, Anonim!!
Ma bucur ca iti place!!
Lorraine draga mea, am suferit si eu de fobia asta pana anul trecut!! :)))
Mi-era groaza de un lucru: sa nu-mi pocneasca borcanele in cuptor cand le sterilizez.:))
Stiu ca e o frica absurda dar de asta imi era mie groaza.
Pup cu mare mare drag si incearca macar o data sa faci gem sau dulceata pentru ca e ffffff simplu.
O placere.
pup cu mare drag!!
Anita draga mea, este absolut delicios.
Pupicei cu drag!!
Silvia scumpa mea, e posibil sa ma fi exprimat eu gresit.
Mii de scuze pentru acest lucru.:))
Meerele acide sunt merele acre, nu foarte bine coapte.
Pup cu mare drag!!
Antonina iubita, eu ghimbirul il mananc si crud, atat de mult imi place.:))
Pupp cu drag si multu mult ca-ti place gemuletul!!
Buna Laura, am facut sambata dimineata gem de capsuni dupa reteta ta si a iesit FANTASTIC!!!
ESTI CEA MAI TARE !!! Fata mea Eva nu manca nici un fel de gem sau dulceata-si acum a mancat 6 felii i-a placut teribil.pectina din mere si-a facut treaba,fiindca s-a inchegat repede si i-am pus lamaie culoarea a ramas superba-rosu portocaliu,consistenta superba si ghimbirul o ajuta sa nu se altereze.Ce sa mai, esti cea mai priceputa. o zi frumoasa !
Monica, draga mea, tare mult ma bucur ca v-a placut!! Am primit poza ta si arata suuuuperb gemul tau!!
Pup dulce dulce pe tine si pe fetita ta!
cate borcanele ies dintr-un kg de capsuni?
Buna 🙂
Oare in loc de zahar, pot folosi fructoza la acest gem? 🙂
Anul trecut am gustat gem de capsuni in care am regasit ace de rozmarin :))) si a fost incredibil gustul si eram ferm convinsa ca am sa fac si eu anul acesta aceasi reteta.. asta pana am descoperit reteta ta cu ghimbir 🙂 Saptamana viitoare te anunt cum a iesit (pe marti e programat gemul :))) si poate pana atunci o sa ai timp sa-mi raspunzi).
Multumesc anticipat! Cu drag, Cori 🙂
Draga mea, nu stiu cum iese cu fructoza, nu am incercat pana acum, dar imediat dupa ce il voi incerca in aceasta varianta, iti spun cum a iesit.
Pup cu drag!
E delicios si cu fructoza :))).. eu aveam o retinere in ceea ce priveste conservarea (cum „sta” pana la iarna).. Iti multumesc pentru aceasta reteta si implicit pentru raspuns 🙂
P.S.: felicitari pentru examen/diploma 🙂
Cu drag, Cori 🙂
O altă rețetă minunată.Ideia cu mărul adăugat în căpșune e genială.Am încercat aseară iar rezultatul a fost extraordinar:parfum, culoare, gust.Mulțumim Laura.
Cu mult drag! Ma bucur mult ca ti-a placut.