Reteta traditionala romaneasca de sarmalute cu varza murata si afumatura
Sarmale in foi de varza acra, o reteta care nu lipseste de pe masa de Craciun sau Pasti. Chiar daca Sarbatorile au trecut de o buna bucata de timp si sarmale nu mai sta nimeni sa faca, postez totusi reteta de sarmalute in foi de varza murata pentru Sarbatorile care vor urma.
Nu am mai mancat sarmalute in foi de varza de peste 2 ani, asa ca anul acesta m-am bucurat enorm de mult sa descopar varza murata, de o calitate exceptionala, la noul magazin romanesc deschis in Spoleto.
Pentru sarmale care se topesc in gura este foarte important sa folosim varza murata cu foi subtiri si o carne mai grasuta (grasimea fragezeste sarmalele). Eu aleg intotdeauna fleica, mi se pare bucata de carne ideala pentru sarmale.
Ce fel de orez se foloseste la sarmale?
Orezul cu bob rotund este cel mai potrivit pentru sarmale. Eu nu il calesc, il pun la inmuiat in apa rece, pentru cca 30 de minute, il clatesc si il pun in carnea tocata pentru sarmale. Un sfat important pentru sarmale ca la mama acasa, nu exagerati cu orezul! Am mancat in multe restaurante sarmale atat de pline de orez, incat nu mai pareau sarmale cu carne. Eu folosesc 100 g orez la 1,5 kg de carne tocata.
Cate sarmale ies din 1,5 Kg de carne?
Nu am un rapsuns exact aici. Eu fac sarmalutele destul de mici, de cca 4 cm, deci din 1,5 kg de carne tocata, obtin in jur de 60-70 bucati. Daca le faceti mai mari, sa spunem ca veti avea in jur de 40 de sarmalute fragede si delicioase.
Asadar, in sfarsit am putut sa am pe masa de Craciun niste sarmale ca la mama acasa! Mama mea face niste sarmale cu varza absolut delicioase, asa ca am urmat sfaturile ei si mi-au iesit nemaipomenit de gustoase. Pozele nu sunt cine stie ce pentru ca executia sarmalelor a avut loc pe la ora 11 noaptea cand lumina naturala nu mai era, asa ca m-am descurcat cu lumina de la hota.
Sarmale in foi de varza cu afumatura (60-70 bucati) – Ingrediente
- 2 verze murate mari
- 1,5 kg carne de porc mai grasa (fleica)
- 100 g orez cu bob rotund
- 600-700 g costite afumate si slanina afumata
- 1 ceapa mare
- sare dupa gust
- piper dupa gust
- 2-3 crengute cimbru uscat
- 2-3 crengute marar uscat
- 1 ardei gras rosu
- apa
- 3-4 linguri bulion
Sarmale in foi de varza murata cu afumatura – Mod de preparare
- Pentru inceput, punem foile de varza murata la desarat intr-un vas plin cu apa rece. Foile mele nu au fost excesiv de sarate asa ca le-am lasat la desarat cca 20 minute.
- Punem orezul intr-un vas, il acoperim cu apa rece si il lasam la inmuiat pentru cca 30 minute. Dupa ce orezul s-a umflat, il strecuram si il clatim sub jet de apa rece.
- Taiem carnea de porc in bucatele potrivite, apoi o tocam. Dupa ce am tocat carnea, tocam si ceapa in masina. Amestecam carnea si ceapa tocata cu orezul scurs, sare si piper dupa gust ( eu pun cca 2 lingurite rase de sare si 1 lingurita rasa de piper). Sa nu uitam ca varza acra si afumatura sunt sarate si ele, deci mare atentie la cantitatea de sare adaugata.
Cum se impaturesc sarmalele?
- Intindem o foaie de varza pe un fund de lemn, indepartam nervura groasa din centrul foii, si taiem foaia in bucati potrivite. Punem in centrul fiecarei bucati de varza, carne tocata cat o nuca, rulam foaia, iar capetele le introducem inauntru.
Cum punem sarmalale in oala la fiert?
- Dupa ce am terminat de format toate sarmalutele in foi de varza, formam, intr-o cratita cu fund gros, un prim strat de varza tocata marunt (obtinuta din foile ramase de la sarmale) peste care asezam primul strat concentric de sarmale.
- Punem din loc in loc, intre sarmale, bucatele de slanina, costita afumata, ardei gras taiat in fasii, 1 crenguta de cimbru si de marar.
- La fel formam si straturile urmatoare, avand grija ca pe fiecare rand sa punem afumatura din loc in loc.
- In centrul sarmalelor, punem restul afumaturii ramase. Daca ne-a mai ramas carne, formam perisoare pe care le asezam deasupra afumaturii.
- Acoperim sarmalele cu varza acra tocata si presaram pe deasupra crengutele ramase de cimbru si marar.
Cum se fierb sarmalale de porc in foi de varza murata?
- Turnam apa amestecata cu bulion cat sa acoperim sarmalele, dupa care asezam oala pe foc mic mic. Le lasam sa fiarba pentru 2 ore.
- Din cand in cand, prindem cratita de toarte si o zgaltaim usurel. Verificam sa nu scada apa, iar daca aceasta a scazut, mai adaugam cate o cescuta de apa calda.
- Dupa 2 ore, gustam o sarmaluta si verificam daca orezul este fiert. Daca este complet fiert iar foaia de varza se taie usor, bagam sarmalele la cuptor la 180°C pentru 30-45 minute, pana cand sarmalele se rumenesc uniform.
- Sarmalele se servesc cu mamaliguta, ardei iute, si daca doriti, cu smantana.
- Asa se fac sarmalele, dragilor, va astept sa le incercati sa imi spuneti daca v-au placut. Pofta buna!
Chiar aveam nevoie de o rețetă ca lumea, nu prea îmi reușeau. Mulțumesc
Felicitarile mele romanilor care au adus asa varza la magazin !
Din cea cu foaie subtire,cum greu se mai gaseste acum ,chiar si in Romania.
Au aparut si se cultiva in draci soiurile cu foaie groasa,pentru ca sunt mai rezistente si mai grele la cantar. 🙁
E o epopee intrega vanatoarea dupa varza pe care o fac in fiecare toamna.
Sarmalele tale arata minunat si ma imbie sa mai fac iute o portie.
Te pup.
Alexa draga mea, ma bucur ca iti place reteta. Daca o incerci sa imi spui cum ti s-au parut. Pup cu drag!
Lia, de secole nu am avut o varza atat de buna si cu o foaie atat de fina. A fost o placere sa lucrez cu ea.
Si ai mei alearga in fiecare toamna dupa varza cum se gasea o data la noi si mereu se plang ca gasesc numai varza cu foaie groasa. Nu inteleg ce s-a-ntamplat cu varza pentru ca pe vremuri era o minunatie.
Toate produsele de la magazinul de aici sunt absolut exceptionale. Am cumparat toba, chisca moldoveneasca, muschi taranesc exceptional si uscat cum trebuie, parizer afumat, etc. Nota 10 cu mii de plusuri au primit toate.
Sunt atat de fericita ca in sfarsit ne putem rasfata si noi cu mancare ca acasa!!!
Pup cu mare drag!!
Te inteleg ca ai fost multumita ca ai gasit varza corespunzatoare!
Noi am inceput din nou sa acrim varza la butoi acum patru ani. De doua ori varza din Ungaria, de doua ori din Romania. O diferenta- cerul si pamantul… Anul trecut a fost ungureasca- zici ca ar trebui sa infasor sarmalele cu sirma… Gustul acceptabil, insa greu de format.
In Ungaria nu se prea acreste varza capatina,90% taiata marunt, si din acest motiv nu conteaza ca e grasa si indesata- gustul este acelasi. Multi fac sarmalele cu foi de vaza dulce (putin fiarta) + varza taiata murata- sa nu fie prea acra. Noi mincam cu multa smantana si paine alba proaspata.
Neamurile din Romania s-au plans ca gasesc tot mai greu varza corespunzatoare toamna, si acolo au aparut verzele mari, grele, cu frunza groasa. Totul se uniformizeaza din pacate…
Te pup, Monica
Perfecte ca intotdeauna, Laura 🙂
Am pentru tine o mica surpriza la mine pe blog…te astept cu drag cand ai timp
Pupici
wow ,ce bogatie,sigur ca ce ai pus acolo ,,,rezultatul e super bun,
pofta buna
faci pofta
Buna, Laura. Multumesc ptr reteta. Dar vreau sa intreb daca nu tre sa calim ceapa putin? Te pup.
Laura, draga mea, ceapa nu se caleste absolut deloc pentru ca s-ar simti gustul ei mult prea puternic la sfarsit.
Pup cu drag!
Laura, astazi le pregatesc, maine mergem la tara cu sarmalutele sa le fierbem la foc de lemne. Cu siguranta vor iesi super! Am mai experimentat din retetele tale si sunt foarte incantata! te pup!
Foarte buna sarmale dupa cum se vad am gura plina de apa
este cea mai simpla si absolut minunata reteta de sarmale!o pregatesc numai asa.pupici
Draga Laura, eu nu am se unde lua varza acra aici in Belgia. Nu as putea fierbe frunzele de varza pt aceasta reteta? Cum sa fac? Da-mi un sfat te rog ca tare mi-e pofta de asa sarmale.
Te pup!
Foile de varza proaspete doar se oparesc in apa clocotita cateva secunde si devin moi.
Arata minunat. Poate ma incumet si eu sa fac sarmale anul acesta….Sper sa nu imi pierd curajul pana de Craciun.