Conopida la cuptor cu cascaval si sos bechamel
Din nou o reteta cu conopida pe care am facut-o in aceeasi zi cu supa de conopida si praz. Este o reteta foarte simpla si destul de consistenta datorita sosului bechamel. Conopida gratinata era reteta pe care ne-o gatea foarte des bunica cand eram mici. Eu fugeam de ea, recunosc cinstit, dar fratele meu o manca cu o placere deosebita.
Desi imi placea gustul conopidei gatite, nu suportam mirosul, pe care il simteam in toata bucataria, atunci cand fierbea. Multi ani am renuntat sa gatesc conopida tocmai din cauza acestui lucru, apoi m-am obisnuit cu mirosul si nu mi s-a mai parut atat de greu. Desi am incercat diferite metode sa impiedic raspandirea mirosului in casa, toate au esuat si nu mi-a ramas decat sa invat sa trec peste el. Dintre toate retetele cu conopida, conopida gratinata la cuptor se afla undeva in top, dar la fel de mult imi plac conopida fiarta simpla si supa crema de conopida.
Conopida la cuptor cu cascaval este, asa cum va spuneam mai sus, o reteta rapida si sanatoasa, de inclus neaparat in meniul nostru. Nu ezitati sa incercati aceasta reteta. o sa va placa sigur. Din ingredientele de mai jos, obtinem 4 portii mari de conopida gratinata sau 6 portii mai micute. Daca vreti, puteti inlocui conopida cu aceeasi cantitate de broccoli sau sa folositi un amestec de broccoli si conopida.
Ingrediente – Conopida gratinata
- 1 conopida (cca 1 kg)
- 50 g unt
- 125 g parmezan/cascaval clasic
- sare dupa gust
- 1-2 linguri pesmet
Ingrediente – Sos Bechamel
- 50 g unt
- 50 g faina
- 500 ml lapte
- sare
- piper
Conopida gratinata – Mod de preparare
- Curatam conopida si o desfacem in mici buchetele pe care le spalam foarte bine sub jet de apa rece.
- Umplem o oala cu apa si o punem la fiert, pe foc mediu. In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugam 1-2 lingurite de sare si conopida. O fierbem cca 10 minute. Conopida trebuie sa fie al dente la sfarsitul fierberii. Scurgem conopida, o racim sub jet de apa rece, apoi o lasam intr-o sita sa se scurga bine.
Sos bechamel pentru conopida gratinata – Mod de preparare
Aici gasiti reteta pas cu pas a sosulul bechamel (sos alb, sos de baza in bucatarie)
- Punem laptele intr-o craticioara, pe foc mediu. In momentul in care atinge punctul de fierbere, stingem focul si acoperim craticioara cu un capac.
- Punem untul intr-o cratita antiaderenta, pe foc mic. Cand untul s-a topit complet, adaugam toata faina deodata si amestecam viguros, cca 1 minut, pe foc foarte mic, pana cand compozitia capata un aspect auriu. Acest amestec se numeste rantas alb.
- Cand rantasul capata un aspect auriu, incepem sa adaugam treptat laptele fierbinte, si amestecam continuu dupa fiecare portie de lapte adaugat. Eu am adaugat laptele in 2 transe, deci cate 250 ml de lapte deodata.
- Dupa ultima transa de lapte adaugat, fierbem sosul inca cca 10-12 minute, pe foc foarte mic, amestecand continuu pana cand sosul Bechamel capata o consistenta usor cremoasa. Cu 2-3 minute inainte de a stinge focul, condimentam sosul cu sare si piper proaspat macinat.
- Stingem focul si acoperim imediat sosul beschamel cu folie de plastic alimentara (folia de plastic trebuie asezata in contact direct cu suprafata sosului).
Cum pregatim conopida gratinata?
- Tapetam o forma cu unt si pesmet si adaugam buchetelele de conopida in forma.
- Adaugam sosul bechamel, usor caldut, pe deasupra conopidei, presaram parmezan sau cascaval ras si adaugam, din loc in loc, cateva bucatele mici de unt.
- Introducem conopida in cuptorul preincalzit la 180°C si o coacem cca 25-30 minute.
- Cand s-a rumenit, scoatem conopida gratinata din cuptor, o lasam cateva minute sa se racoreasca si o servim. Pofta buna!
arata foarte bine si cred ca e delicioasa…si cred ca merge si ca garnitura,te pup cu rag laura
imi place mult conopida gratinata ! si eu fac de cate ori am conopida.
Lui iubi îi place conopida gratinată. Doar că eu o făceam mai simplă, doar cu unt şi smântână. Trebuie să încerc şi varianta ta. La mulţi ani! 🙂
Me encanta la coliflor gratinada… Es que me vuelve loca!!!!
Un besote Laura
Adriana scumpa, ma bucur mult ca-ti place. Merge sigur si ca garnitura.
Pup cu mare drag!!
Pansy draga mea, si noua ne place foarte mult.
Pupicei cu drag!!
Adelina, e buna buna si cu unt si smantana. Eu o mai fac uneori doar cu unt si pesmet. Tare buna iese. Pupicei!!
Laube, me gusta mucho la coliflor gratinada.
Besos y gracias!!
Tare bine ti-a iesit! E minunata!
Si eu ador conopida!
Arata intr-un mare fel, iti vine sa o sorbi din priviri.
Eu fac acest sos alb cu ceapa calita in ulei, faina si lapte.
Am făcut şi eu mai demult o reţetă asemănătoare, dar am pus şi broccoli şi morcov. Nu ştiam că există o astfel de reţetă, eram aşa mulţumită că mi-a venit mie ideea să o fac… :))
Am facut si eu azi conopida gratinata, dar pentru ca sosul bechamel mi se pare putin gretos am adaugat la final cateva linguri de smantana grasa si mi-a iesit foarte buna conopida! Multumim, Laura pentru retetele minunate!
Laura, eu nu am pesemt. E in regula sa pun gris in loc de pesmet? Sau se prinde de tava?
Ioana, draga mea, daca nu ai pesmet, unge forma doar cu unt. Nu se va prinde sigur sigur de forma.
Pup cu drag!
Am si eu o conopida, probabil asa o voi face 🙂
Multumesc de idee, Laura! :*
Cu mult drag, Adina, draga mea!! Pup si o zi excelenta sa ai!
imi plac toate retetele tale sa ne mai lasi bunataturi
te pupam dulce dulce
Maria, draga mea, multumesc mult pentru aprecieri!!
Pup si eu dulce dulce!!
Buna, am gatit si eu astazi conopida gratinata, miroase super, e inca la cuptor..
😛 Abia astept sa vad cum a iesit. 🙂
Lumi, draga mea, tare ma bucur ca ai incercat reteta. Eu o fac foarte des in perioada toamna-iarna.
Pup cu drag si sper sa-ti fi placut si rezultatul final!
buna Laura,
Am facut si eu aceasta reteta, dar a iesit cam gretoasa :(. sosul bechamel l-am facut exact dupa reteta , dar cand am taiat din ea, se adunase pe sub conopida si nu era foarte estetic, ca sa zic asa. din pacate, nu am avut pesmet sa pun.oare din cauza asta era sos in cratita sau asa trebuie sa fie? cum as putea sa fac altfel reteta sa nu fie gretoasa? am urmat exact aceiasi pasi ca si tine 🙁
Mersi si o zi frumoasa in continuare!!
Ioana, draga mea, sosul bechamel nu trebuie sa fie lichid dupa coacere. Ramane cremos, dar compact. Pesmetul are rolul de a absorbi un pic din umiditatea sosului, deci iti recomand sa il folosesti data viitoare.
Daca a ramas lichid, inseamna ca mai trebuia sa lasi conopida la cuptor, inca cca 10 minute.
Te pup!
Am facut in acasta seara, a fost foarte buna.va pup
Sa va fie de bine, draga mea!
Pup!
Minunata! Sa incerci sa pui si un pic de nucsoara… nu o sa iti para rau!
Simona, eu ador nucsoara dar sotul meu nu o suporta.
O sa incerc totusi sa fac o mica portie pt mine cu nucsoara. Cred ca e divina.
Multumesc pentru sfat!
Am incercat si eu aceasta reteta si pot sa spun ca e delicioasa. Pentru sosul bechamel, eu am fiert la foc foarte mic laptele impreuna cu cateva feliute de ceapa, de morcov, putin cimbru uscat si cateva boabe de piper timp de 5 min, dupa care l-am strecurat si l-am adaugat la untul amestecat cu faina. Succes garantat! Multumesc Laura pentru toate minunatiile pe care le impartasesti cu noi. Esti o sursa continua de inspiratie! Te pup!
Sa-ti fie de bine, draga mea! ma bucur mult ca ti-a placut reteta.
Pup!
Am facut aceasta reteta de nenumarate ori si mi-a iesit delicioasa. Felicitari pt munca depusa! O zi minunata!
Buna Laura!
ieri am testat reteta aceasta . Le-a placut foarte mult copiilor mei si sotului meu.Iti multumesc pentru inspiratie.
Sa va fie de bine, draga mea!
Buna Laura,
Multumesc mult pentru toate retetele tale minunate! Gatesc mereu cu mare placere si stiu ca de fiecare data succesul este garantat. De cate ori ajung in tara, caut carticelele tale. Am reusit sa cumpar cam tot ce a aparut. Multumesc mult si tine-o tot asa! Te imbratisez cu drag,
Mihaela HANCI
Draga mea, ma bucur foarte mult ca-ti plac retetele mele!
Te pup!
Laura, ca sa scapi de mirosul de conopida, pune conopida spalata direct intr-un vas la cuptor, acopera vasul cu folie si lasa-l in cuptor 10-12 minute. O scoti, torni sosul peste ea, razi cascavalul si asta e! Mai simplu, mai usor, acelasi rezultat, fara miros de conopida oparita!
Gabi, multumesc mult pentru sfat! Te pup!
Dacă dorești să nu se mai simtă mirosul de conopida în toată casa atunci când fierbe, adaugă o lingură de lapte în apa în care fierbe, descoperă puțin oala și aseaza acolo, peste capac ,în zona in care ies aburii, o felie de paine.