Retete culinare paste – Tagliatelle all’amatriciana
Saptamana trecuta am cumparat o bucata frumoasa de guanciale di Amatrice si bineinteles ca am facut tagliatelle all’amatriciana. Am respectat reteta originala cu exceptia tagliatellelor. In reteta originala se folosesc spaghetti dar cum noi nu ne impacam deloc cu acest format de paste, am ales tagliatellele.
Reteta de tagliatelle all’amatriciana s-a nascut intr-un mic orasel din Lazio numit Amatrice. Guancialele di Amatrice este o bucata de slanina obtinuta din falca porcului si tinuta intr-un amestec de sare, salvie si rozmarin in Lazio si doar in sare in Emilia Romagna, pentru cca 2 luni.
Ingrediente – Tagliatelle all’amatriciana
- 400 g spaghetti/ tagliatelle
- 200 g guanciale di Amatrice
- 2 linguri ulei de masline
- 100 g pecorino
- 1 ardei iute mic rosu
- 300 g suc de rosii sau rosii conservate
- 1 pahar vin alb
Mod de preparare
- Taiem in cubulete mici sau in suvite guancialele si il punem la rumenit intr-o tigaie impreuna cu 2 linguri de ulei de masline si un ardei mic iute sfaramat.
- Dupa ce s-a rumenit frumos iar partea grasa a devenit transparenta, adaugam 1 pahar de vin alb de buna calitate si lasam pe foc pana se evapora tot alcoolul.
- Scoatem suvitele de guanciale si le punem intr-o farfurie pe care o acoperim, astfel incat sa le mentinem calde.
- In grasimea ramasa in tigaie, adaugam sucul de rosii sau rosii proaspete (in cazul in care folositi rosii proaspete, le opariti 2-3 minute in apa clocotita apoi le curatati pielita si le taiati in cubulete) sau conservate taiate in cubulete.
- Lasam sucul de rosii pe foc mic pentru 5-10 minute. In acest timp, punem la fiert spaghetti sau tagliatellele.
- Dupa 10 minute, adaugam in sosul de rosii, pecorino ras.
- Amestecam bine si adaugam si cubuletele de guanciale.
- Mai lasam pe foc pentru inca cca 2 minute dupa care adaugam tagliatellele fierte al dente.
- Amestecam bine si servim cu putin pecorino ras fin pe deasupra.
- In cazul in care incercati aceasta reteta si nu gasiti guanciale, NU folositi sunca afumata sau muschi afumat sau costita afumata. Nu folositi afumatura. Guancialele, zic eu, ca se poate inlocui cu slanina neafumata, condimentata doar cu sare. Daca gasiti o bucata de slanina frumoasa, cu cateva straturi de carne in ea, atunci si mai bine. Important este sa nu fie afumata.
- Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Tagliatelle all'amatriciana
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
22 Review(s) Based on
Ce bine arataaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!
Adica kaizer romanesc nu? Se poate foarte bine folosi kaizerul la reteta asta ca doar nu toata lumea are guanciale de Amatrice :))
Cand tai porcul îți faci guanciale. Mie mi-a ieșit minunat.
Ce bunatate!
Anonim, am scris la sfarsitul retetei cu ce se poate inlocui guancialele.
Mersi Lauraaaaa! Sunt bune bune dar nu le recomand celor care se afla la dieta.:)))
Pup cu drag!!
VertAnge, ma bucur mult ca-ti place reteta!!
Se poate folosi foarte bine gusa de porc pentru reteta asta, desi daca nu-i afumatura… eu folosesc bacon sau kaiser, in functie de ceea ce gasesc. E reteta mea preferata cand vine vorba de paste. N-o fac foarte des, asa ca atunci cand o fac nu ma gandesc la dieta :)))
Magnífico! muy bonitas fotos.
wow,costita,slanina,ce lucruri bune
Lipo draga mea, categoric ca se poate folosi kaiser sau gusa sau sunca, dar eu am zis sa redau aici reteta originala a sosului amatriciana.
Gusa de porc este foarte buna pentru aceasta reteta atata timp cat nu este fiarta sau condimentata foarte mult.