Retete culinare – Ananas in caramel de portocale
Ieri am preparat un alt desert minunat cu ananas de care m-am indragostit imediat. Nu ma impac eu foarte bine cu ananasul, desi ii ador gustul, pentru ca este un fruct acid si imi creaza ceva probleme daca il mananc crud, dar ananasul copt la cuptor cu un caramel divin de portocale, m-a uns pe suflet. Noi am servit anansul cu iaurt simplu, dar merge perfect cu un iaurt de vanilie sau o crema usoara de vanilie sau lapte. Reteta este foarte simpla, deci va recomand sa incercati ananasul in caramel de portocale.
Ingrediente – Ananas in caramel de portocale
- 1 ananas bine copt
- 150 g zahar brun
- 3 portocale mari (doar sucul)
- 50 g unt
- 1 pastaie de vanilie
- 1 pahar mic brandy (50 ml)
Mod de preparare – Ananas in caramel de portocale
- Curatam ananasul care trebuie sa fie foarte bine copt.
- Ca sa-l curatam mai usor, dupa ce ii taiem frunzele, il asezam in picioare si ii curatam coaja de sus in jos. Dupa ce l-am curatat, il tavalim bine bine prin zaharul brun.
- Il asezam intr-o forma ceramica, impreuna cu sucul celor 3 portocale, zaharul ramas, brandy, o pastaie de vanilie despicata pe lungime, si untul taiat in feliute subtiri.
- Coacem ananasul in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 1h–1h30 minute.
- In tot acest timp, il intoarcem pe toate partile iar daca scade caramelul, mai adaugam putina apa fierbinte sau suc de portocale.
- Dupa ce ananasul se inmoaie si se rumeneste frumos iar caramelul de portocale devine dens, il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca vreo 5-10 minute.
- Taiem ananasul in feliute subtiri si il servim alaturi de iaurt, crema de vanilie sau lapte, sau langa niste deliciosi muffinsi de ciocolata.
Este un desert rafinat si parfumat, potrivit mesei de Craciun sau Revelion.
Pofta buna!!
Sumar
Nume Reteta:
Ananas in caramel de portocale
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
4 Review(s) Based on
Laura, arata superb! Am facut si eu mai demult, cu sos de banane si a fost foarte bun, doar ca nu mi-au placut pozele asa ca planuiesc sa il fac din nou ca sa-l pun pe blog. Suna foarte interesanta varianta cu portocale, si intradevar este un desert foarte rafinat si usor, care se potriveste foarte bine dupa o masa mai consistenta, cum sunt cele de sarbatori.
am salivat….cred ca prima data cand voi merge la cumparaturi am sa adaug pe lista si un ananas…nu mai am rabdare pana la revelion! 🙂 irina
"Curatam ananasul care trebuie sa fie foarte bine copt ( frunzele nu trebuie sa fie verzi ci usor maronii si mai uscate)"=ananas vechi deja si nu unul proaspat.Ananasul copt inseamna ca e galben si nu maroniu, iar frunzele trebuie sa fie verzi pentru ca ananasul sa fie proaspat. Tinut mai mult devine maroniu si frunzele se usuca. Descrierea din reteta corespunde unui ananas vechi.
Carmen scumpa, nici eu nu sunt foarte multumita de poze pentru ca m-am grabit destul de mult, dar de rezultat sunt foooarte multumita. Abia astept sa vad varianta cu banane. Ador bananale!! Sa ma anunti si pe mine, te rog, dupa ce o postezi!
Pup cu drag!!
Irina, tare ma bucur ca iti place reteta!! sa imi spui cum ti s-a parut in caz ca o incerci! pup!
Anonim, eu prin vechi inteleg stricat si iti garantez ca ananasul din imagine nu era absolut deloc stricat. Daca ananasul ar fi fost moale sau ar fi prezentat pete pe pulpa, l-as fi aruncat imediat la gunoi, dar pulpa era intreaga, sanatoasa si foarte parfumata. Nu as gati sau manca in nici o circumstanta ceva care nu mi se pare ok. Pentru reteta asta, ananasul trebuie sa fie ffff copt, daca bagam in cuptor un ananas nu foarte copt, putem astepta in jur de 2-3 ore pana se coace plus ca nu va mai fi atat de aromat.
Chiar ca este un desert foarte potrivit de sarbatori! Si eu mi-am propus un desert special, cu mango si ghimbir proaspat, ceva asemanator. Simt nevoia unor deserturi mai decente si fara super-creme, blaturi etc… dar cu arome speciale, ca la reteta aceasta. Felicitari, Laura, si nu mai fi asa de severa cu tine, desi stiu ca esti o perfectionista in privinta fotografiilor, pentru ca ultima te face sa-ti lase gura apa!
Te felicit di inima pentru tot ceea ce faci!Sarbatori fericite si numai bine!
:))) Vrând nevrând tb. să încerc reţeta. Era al meu lângă mine şi a văzut ananasul.. atât i-a trebuit. Acum mă bate la cap să-i fac şi eu. Ştii ce mi-a zis: să zic merci că nu era "însărcinat". :))) Te pup!!! Pun poze pe net dacă rezultă ceva comestibil. 😀
Ai dreptate Laura, asa pregatit e mai savuros. Voi incerca si eu varianta cu caramel, dar cred ca-l voi taia felii. Ma gandesc ca se vor impregna mai bine cu aroma de portocale. Pupici si Sarbatori fericite!
Laura, am facut si eu acest delicios desert, a iesit minunat! Eu am inlocuit zeama de portocale cu cea de lime, pentru ca asta am avut in frigider si ma declar indragostita definitiv de aceasta reteta! Am pus o poza (desigur, nu asa de reusita) si pe blogul meu 🙂
Laura,reteta arata grozav!O sa o incerc si eu,dar am o nelamurire….lasam ananasul in cuptor doar 1.30 minute?!E destul ?!Multumesc mult si Sarbatori Fericite !
Laura, iti urez Sarbatori Fericite! Si te invit pe la mine sa vezi varianta cu banana si vanilie de care iti spuneam zilele trecute 🙂
arata foarte frumos. nici nu mi-am imaginat ca din ananas se poate face asa ceva. felicitari! si eu sunt incepatoare a unui blog
Draga Laura,
am citit si rascitit reteta asta si mi-a trebuit ceva timp sa imi fac curaj sa o si incerc.
Am incercat-o si chiar mi-a iesit (eu nu sunt o specialista a bucatariei, doar ca nu renunt). Insa, am pus ananasul in inghetata. A fost o combinatie super (ananasul putin cald iar inghetata rece) si ai mei au apreciat-o foarte mult.
Asa ca nu pot sa spun decat ”sarut mana”.
Alina
LAURA ESTI O DULCE; CA SI ANANASUL CARAMEL, iti multumesc.Tot ce am pregatit ptr PASTE , e fantastic si arata minunat, si asata datorita tie. Fie ca DOMNUL sa te binecuvanteze si INVIEREA sa-ti daruiasca un nou inceput, belsug, successi fericire. HRISTOS A INVIAT!