Risotto din orz perlat cu praz (reteta de post) – Retete culinare
Astazi va propun o alta mancarica delicioasa de post, de data aceasta din orz perlat, numit in Italia, orzo perlato.
Prima intalnire cu orzul perlat a avut loc acum 3 ani. Pana atunci nu il cumparasem si nici nu-l gatisem vreodata. Dupa ce am gustat acest delicios orzotto cu praz, m-am lovit de o alta situatie: aflarea corespondentului denumirii „orzo perlato” in limba romana. Toate motoarele de cautare imi indicau arpacasul de orz ca fiind traducerea corecta pentru orzo perlato. Ei bine, nu este chiar asa. Orzul se gaseste in comert in patru forme: orz integral, orz decorticat, orz perlat si orz germinat.
Orzul integral, mai inchis la culoare, este cel mai bogat in subsante nutritive, dar in acelasi timp cel mai greu de preparat, pentru ca trebuie pus la inmuiat cu o seara inainte, iar timpul de fierbere este destul de lung.
Orzul perlat trece printr-un proces de prelucrare si rafinare in urma caruia se obtin boabe de orz lipsite de invelisul extern. Orzul perlat se poate gati fara a fi pus in prealabil la inmuiat.
Orzul decorticat se afla undeva intre orzul integral si cel perlat. Desi trece printr-un proces de decorticare, isi pastreaza aproape intacte caracteristicile nutritionale.
Din orzul germinat se obtine maltul, folosit ulterior in industria bauturilor alcoolice si a berii.
Ingrediente – Risotto din orz perlat si praz (2 persoane)
- 200 g orz perlat
- 1 bucata de 10 cm de praz
- 3-4 linguri ulei de masline
- 1 l supa vegetala
- 1 pahar de vin alb
- sare
- piper
Mod de preparare
- Taiem prazul in felii subtiri si il punem la calit in cateva linguri de ulei de masline.
- Dupa 5 minute adaugam si orzul perlat.
- Le calim impreuna pentru inca 3-4 minute. Avem grija ca nici orzul si nici prazul sa nu se arda.
- Adaugam 1 pahar de vin alb de buna calitate si lasam pe foc pana ce alcoolul este complet evaporat.
- Daca dorim sa renuntam la vin, incepem sa turnam supa calda direct peste arpacasul si prazul calite.
- Dupa ce alcoolul este complet evaporat, adaugam 1 polonic de supa vegetala calda.
- Cand supa este absorbita in totalitate de catre orz, mai adaugam 1 polonic de supa si tot asa pana ce orzul se patrunde.
- Orzul trebuie sa fie fiert complet dar in acelasi timp bobul nu trebuie sa aiba o consistenta pastoasa.
- Adaugam sare si piper dupa gust si servim.
Daca nu suntem in post, adaugam niste parmezan, amestecam bine si servim imediat.
Arata minunat! Nu stiam ca asta inseamna "orzo perlato" Voi incerca si eu neaparat!
Laura,
Reteta asta e simpla si buna.
Am notata-o.
Deja stiu ce gatesc maine. Arata DELICIOS!!!
Sarut mana pentru masa!
Acum doua zile am incercat prajiturica cu cocos, muffinsurile de post si smantanica, care mi-a placut atat de mult, incat aseara am repetat-o, amestecand si 2 lingurite de mustar. A rezultat o maioneza pe care am folosit-o la o salata boeuf de post. Am sa incerc si aceasta reteta cu praz, pentru ca tot ce am incercat de la tine de pe blog (si vreau sa spun ca am incercat cateva zeci de retete, vreo 20-25)a iesit demential. Inca odata sarut mana pentru masa si o zi buna!
Alina
Ma bucur tare mult ca-ti place reteta ChefChilly!!
Cu mare drag Lia scumpa!!
Aurora ma bucur tare mult ca-ti place reteta! Noi am savurat-o!! Pup cu drag!
Sa-ti fie de bine Alina scumpa mea!! tare ma bucur ca ti-au lacut retetele incercate si multumesc mult pentru ideea cu mustarul in samntana. Am sa incerc si eu neaparat. Pupicei cu mare drag!!
Evelina, thank you so much for your visit and for your words.
I will come to visit your blog too.
Good luck with your blog and see you soon!!
Si eu trebuie s-o incerc, e interesanta reteta! Si eu numai in coliva am mancat arpacas, dar nu ma indoiesc ca e fantastic si in supa!
buna Laura!
imi plac mult retetele tale si ma inspir adesea de aici.
referitor la ceasta reteta, eu stiu ca orzo pelado ete defapt orz decorticat, arpacasul nostru din care se face coliva este grau decorticat.
daca te uiti mai atent la bob , orzul este un pic mai alb si mai round si parca un pic mai mare.
succes in continuare!
Daniela
draga Laura,
retetele tale sunt excelente, am testat deja cinci din ele, am repetat trei cu succes!
despre tine si bunatatile pe care le faci si promovezi am aflat de la fiica mea care le-a testat inaintea mea.
le gatesc cu placere pt ca sunt simple si delicioase si, atat sotul cat si ginerele meu sunt incantati de maiestria noastra in ale gatitului, asta in conditiile in care si pana acum aveam „diplome de excelenta” in bucatarie.
ajutorul tau sta in primul rand in economia de timp cu efect maxim in gust.
in plus modul de prezentare a retelor este in sine un stimulent catre „cratitza” :))
arpacasu in italia il gasesti sub denumirea de faro nu orzo pelato este cu totu altceva
Deci ceea ce ai facut tu este orz, nu grau. Sper ca totusi merge si cu arpacasul nostru pentru ca am de gand sa incerc reteta.
Azi am cumparat pentru prima oara arpacas si am inceput sa caut pe net retete. Surpriza: reteta aceasta a ta e reprodusa pana la ultima virgula pe ambalajul arpacasului de la Boromir. Sper ca ai un contract cu ei….