Mancare de varza cu carne


Retete culinare – Mancare de varza cu carne

Mancare de varza cu carne farfurie
Mancare de varza cu carne, reteta romaneasca a mamei mele. Pas cu pas mancare de varza cu coaste de porc si mamaliga.

Cand eram acasa, mancarea de varza dulce cu carne se numara printre preferatele mele. Dupa ce am ajuns in Italia, am dus dorul acestei retete o buna bucata de timp si asta pentru ca nu reuseam sa gasesc minunata varza cu foaie subtire care se gaseste la noi.

Am incercat de multe ori sa o fac cu varza de aici dar are foile foarte groase si nu se preteaza pentru mancaruri ci mai degraba pentru salate.

In afara de acest tip de varza numit aici cavolo cappuccio (tip de varza pe care-l recomand numai pentru salate) exista si o varzuta simpatica, verde aprins si cu foile fragede, aerisite si moi. Aceasta varza se numeste cavolo verza si este ideala pentru mancaruri, ciorbe, sarmale, varza umpluta la cuptor etc. Seamana mult cu varza noastra si este foarte buna.

Reteta de mancare de varza este foarte simpla.

Va propun sa incercati si o mancare simpla de varza fara carne, ideala pentru cei care tin post sau sunt vegetarieni. Click pe poza de mai jos pentru reteta pas cu pas!

Mancare de varza dulce de post

Ingrediente – Mancare de Varza cu carne

  • 2-3 verze medii
  • 1 kg coaste de porc
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ceapa mare
  • 1 pahar mic vin alb demisec
  • 100 ml suc de rosii + 150 ml apa calda (pentru mancarea de varza)
  • 150 ml apa (pentru coastele de porc)
  • 3-4 linguri ulei floarea soarelui
  • 1-2 crengute cimbru
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita mica rasa piper macinat
  • 6-7 boabe piper
  • 1 lingura marar tocat
  • 1 ardei mic rosu iute

Mancare de varza cu carne – Mod de Preparare

  • Pudram coastele de porc cu putina sare. Le sotam intr-o cratita larga si inalta in care am incalzit 3 linguri de ulei de floarea soarelui.

Mancare de varza cu carne coaste de porc

  • Cand au prins culoare, adaugam un pahar de vin alb demisec (cca 100 ml), de buna calitate, si asteptam sa se evapore si sa dispara mirosul de alcool.
  • Adaugam un pahar de apa, piper proaspat macinat dupa gust, acoperim cratita cu capac si lasam coastele la inabusit pana sunt aproape patrunse (cca 30 minute). Daca apa se evapora si carnea este inca nepatrunsa, mai adaugam cca 50 ml apa calda.

Mancare de varza cu carne preparare coaste de porc

  • Dupa ce carnea este patrunsa, adaugam o ceapa tocata fin si mai lasam la calit pana cand ceapa devine translucida.
  • In timp ce coastele de porc sunt pe foc, tocam verzele foarte marunt, le framantam cu 1 lingurita cu sare si le lasam sa se inmoaie cca 10-15 minute.

Mancare de varza cu carne varza tocata

  • Adaugam varza tocata peste coaste, jumatate de cana de suc de rosii amestecat cu jumatate pahar de apa, cimbru, marar, un ardei gras rosu taiat in felii, boabele de piper si un ardei mic iute uscat.

Mancare de varza cu carne adaugare varza

  • Fierbem mancarea de varza cu carne pe foc mic, acoperita cu un capac, pana ce se varza inmoaie, apoi o bagam in cuptorul preincalzit la 180°C, fara capac, pana cand se rumeneste frumos la suprafata.

Mancare de varza cu carne la cuptor

  • Servim delicioasa mancare de varza cu carne cu mamaliga calda si ardei iute. Pofta buna!
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Mancare de varza cu carne
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 98 Review(s)

35 comentarii la “Mancare de varza cu carne

  1. Cristina spune:

    Coincidenta sau nu, asta am si eu de mancare acasa 🙂
    Noua ne place mult varianta cu multe rosii si un pic piperata.

  2. Ade spune:

    Scumpa mea, Laura

    Arata delicios aceasta mancarica! Eu am primit sambata o oala plina cu mancarica de varza de la bunica de la tara si e tare buna. Te invit si pe tine sa vii sa gusti! Pupici multi!

    Ciao!

  3. El recetario de Falina spune:

    Mmmmmm…. Laura ce buna este varza… si eu am facut cam in acelasi stil reteta pentru ca pe aici exact ca acasa nu o sa iasa… dar mereu cautam cat de cat gustul sa fie asemanator.
    Te pupic dulce…

  4. Anonymous spune:

    Lucia sant.Acum ,in Romania este "timpul" de pus varza in butoi ,pentru acrit!! Iti place varza acra?? La noi ,in Arad se face "Sechegulias" (varza acra cu carne de porc) supeeeer !Se face (aprox. cum ai facut-o tu(mai putin rosiile).Dar e ffff buna si asta pe care ai facut-o tu !!Acum ma duc la bucatarie sa fac "chipsuri de cartofi", dupa reteta ta buuuuuuuuuuna -tare !!! si maine ….varza !!!

  5. Laura spune:

    Cristina scumpa si mie imi place iute iute. Acasa o mancam cu ardei iuti lungi si verzi. Aici nu avem asa ceva asa ca folosesc ardei mici rosii uscati si iuti.
    Pup pup!!

  6. Laura spune:

    Sara, ai dreptate este divina cu rosii proaspete. Din pacate nu se mai gasesc decat rosii de proasta calitate acum dar am folosit suc de rosii homemade si tare buna a iesit! Chiar am s-o refac saptamana viitoare.

  7. Laura spune:

    Vali scumpa cauta neaparat varza cu foaie subtire si o sa iasa exact ca acasa, daca nu chiar mai buna. Noua atat de mult ne-a placut!!

  8. Laura spune:

    Lucia scumpa mea nu-mi mai vorbi despre varza acra pentru ca am urc in avion si te trezesti cu mine la usa si atunci fii sigura ca-ti mananc toata varza!!! Ador varza murataaa!! Si zeama de varza este ceva de vis. Ciorbita de oase acrita cu zeama de varza este o minune. Uffff, ce pofta mi-ai facut!!!

    Pup pup si spor la pus varza.

  9. Lucia spune:

    Lucia sant !! Se spune…ai grija ce-ti doresti ca …s-ar putea sa se-ntample! hi,hiii Eu te astept cu mare,mare drag! Mi-ai face o mare placere !!! Eu te "urmaresc" de 2 ani, zi de zi, chiar daca nu "comentez"!Faci parte ,din favoritele mele.Daca o sa treci vre-o-data ,prin Arad, doar ,sa ma anunti !! OK?? ( eu voi fi pe faza))!!!Apropos..am mancat ,impreuna cu sotul meu, cipsuri din 5 cartofi,au iesit SUPER !!!!( e ora 20: 45)hi,hiiii

  10. Laura spune:

    Lucia draga mea cu prima ocazie cand ajung prin Arad, te anunt neaparat!! iti multumesc mult ca imi urmaresti blogul si sa stii ca-mi face mare mare placere cand comentezi!! te pupic cu mare drag si ma bucur mult ca v-au placut cipsurile.

  11. Anonymous spune:

    Delicioasa reteta!
    Felicitatri pentru blog!
    Am vazut ca si tu pui sare peste varza, o lasi putin, dupa care o scurgi de zeama care o lasa. Stiu ca asa e bine sa faci dar nu inteleg de ce. Iese varza mai gustoasa? Sau zeama aia nu e buna? Eu de fiecare data din lipsa de rabdare sar acest pas.
    Oricum data viitoare (poate sambata) am sa urmez, pas cu pas reteta ta.

    Ioana

  12. Laura spune:

    Ioana draga mea, ma bucur mult ca iti place reteta. Varza se freaca cu sare ca sa se inmoaie iar mancarea capata un gust muuult mai bun asa ca te sfatuiesc sa nu sari nicioadata peste pasul asta.
    Sucul proaspat de varza este o bomba de sanatate. O cura de suc de varza poate vindeca ulcerul daca este intr-un stadiu incipient.
    Te pup cu drag si sa-mi spui cum ti-a iesit varza!!

  13. daniela spune:

    Eu nu mancam varza la mama, nu-mi placea nici mirosul, nici gustul :)) Acum fac eu, mai mult pentru sot, la cuptor, cu scarita afumata si cimbru (cred ca cimbrul face minuni cu varza). Asa mai gust si eu :)) dar tot nu pot manca o portie intreaga 😀

  14. Laura spune:

    Daniela, mancarea de varza a fot mereu una dintre preferatele mele iar mirosul imi place la nebunie!!:))) Mirosul imi aminteste de casa, de mami a mea si de bucataria ei extraordinara.
    Pup cu drag!

  15. dana spune:

    nu a fost reteta de pe site pe care sa o fac si sa nu iasa exact asa cum e descrisa…multumesc mult pt tot ceea ce impartasesti cu noi..

  16. popescu cristina spune:

    buna laura,
    te rog sa imi spui daca pentru varza calita de post eliminam doar carnea din reteta de mai sus, sau trebuie sa mai facem si altceva
    apoi, daca nu gasesc varza cu foaie subtire, pot sa folosesc varza murata? si daca da, cum procedez, sunt aceeasi pasi?
    bunica mea parca folosea si bors, cum ti se pare?
    multumim pentru tot efortul pe care il depui cu acest blog

    • Laura spune:

      Cristna, draga mea, daca vrei sa o faci de post, trebuie sa elimini carnea si paharul de vin alb pe care-l inlocuiesti cu un pahar cu apa.
      Nu am incercat nicioadata sa inlocuiesc varza proaspata cu cea murata dar desigur, poti incerca. Sunt convinsa ca iese foarte buna si cu varza murata.
      Pasii sunt aceeasi in cazul in care folosesti varza murata dar nu as pune bors deoarece varza este deja destul de acra. Doar daca varza nu este acra indeajuns, poti adauga putin bors impreuna cu apa.
      Pup cu drag!

  17. viorel spune:

    sunt pentru prima oara in zona…si in maxim jumatate de ora e gata si la mine varza…sper sa imi iasa….de obicei imi iese..mii de nultumiri pentru reteta..

  18. Nicoleta spune:

    Draga Laura tin sa spun ca varza ta este minunata.Cand citeam povestea ta imi aduceam aminte de mine acum 1 an.Iti spun asta ca si eu sunt in Italia (mai bine zis in Sardegnia) si aveam zile cand simteam mirosul de varza dar nu gaseam varza noastra buna.Pana cand am zis ‘o iau pe aceasta si incerc’, era exact ceea ce cautam, varza noastra.O gasesc mereu la LIDL.Am adus din Romania varza murata si am facut sarmale, am facut mamaliguta cu smantana noastra buna si oua fierte, ciorba de burta si am incercat cu smantana lor ‘panna da cucina’ dementiala, bine daca iti place ciorba de burta.
    Te pup dulce.Pa

  19. flavia spune:

    Laura,

    Am observat foarte des sfatul tau ” un vin alb de calitate”, poti sa-mi spui si mie ce vin folosesti ? Dulce, sec? Eu cand pun vin chiar si in risotto am senzatia ca am stricat gustul.
    De aceea as vrea sa stiu, de ex. peste coastele de porc, ce vin se pune?
    Multumesc,

    Felicitari ptr. blog, ai niste retete minunate si toate reusesc. Ies minuni din mainile tale, ma bucur ca ti-am descoperit blogul.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Flavia, este o intrebare foarte buna. Chiar voi scrie un articol despre vinurile care se folosesc la gatit. Pe scurt, vinurile albe seci se folosesc pt carnea de vitel, pui, curcan, iepure si risotto (eu folosec des si vinurile albe demiseci pentru risotto). Vinurile albe demiseci se folosesc pentru preparatele pe baza de peste sau fructe de mare, iar vinurile albe dulci, pentru aluatul fraged, salatele de frcute, aspic de fructe etc. Pentru coastele de porc, iti recomand un vin alb demisec, de foarte buna calitate.

  20. Alina Hofstedt spune:

    Buna! Am o intrebare? Daca vreau s o acresc putin si singura metoda e cu un pliculet de bors magic, cand ar trebui sa l adaug? Multumesc

  21. Adi Mihalcea spune:

    Superb detaliată rețeta ta , Laura !
    Chiar acum o prepar !
    Din zecile de rețete de Varză cu Carne , a ta este cea mai „apetisantă” !
    Din păcate am Contul pe Facebook … suspendat ( mai am 14 zile … de pedeapsă hi hi ! ) Contul meu de Facebook este : Adi Mihalcea , cu o poză la profil de bucătar …mi-ar place să facem schimb de rețete ! Ciao !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor