Reteta publicata in revista Femeia, luna august, nr.8(45), 2010
Ingrediente:
425 gr frisca lichida
75 gr lapte gras
6 gr gelatina in foi
100 gr zahar
esenta de vanilie/zahar vanilat
Punem la inmuiat in apa rece foile de gelatina pentru 10 minute,
Punem frisca lichida amestecata cu laptele, zaharul si vanilia intr-o cratita cu fund gros pe foc foarte mic. Atentie foarte mare pentru ca nu trebuie in nici un caz sa fiarba ci doar sa atinga punctul de fierbere (ne dam seama in momentul in care apar la suprafata niste basicute mici). Cand atinge punctul de fierbere si zaharul este complet dizolvat stingem focul si adaugam gelatina scursa si stoarsa foarte bine.
Turnam panna cotta in orice forme conice : cani mici, forme de silicon sau plastic, forme de aluminiu pt muffins, etc.
Si le bagam la frigider pentru minim 4 ore. Cel mai bine facem panna cotta cu o seara inainte de-a o servi.
Cand s-a intarit luam cate o forma pe rand, o scufundam cateva secunde in apa clocotita (apa fierbinte nu trebuie sa intre in contact cu panna cotta) si le rasturnam pe farfurii.
O servim acompaniata de sos de ciocolata sau diferite salse de fructe,
Pofta buna!!
Super arata!!! L-am vazut si in revista dar inca nu i-a venit randul
Pupici.
Draga Laura,
Arata mirific acest desert!!! Cum e vremea in Italia? In Bucuresti ploua si e frig:( si asteptam sa ne dea apa calda pentru ca unii locatari nu au platit intretinerea si au inchis apa calda. Iti doresc o zi buna in continuare!
Cu drag,
Ade
Ma bucur ca-ti place Bianca draga mea. Este unul dintre deserturile noastre preferate. Pupicei!!
Draga mea ade tare ma bucur ca-ti place!! La noi inca e soare dar a inceput sa se faca frig. In curand o sa trebuiasca sa dam drumul la caldura pentru ca noaptea este destul de frig.
Tare rau imi pare sa aud ca ai probleme cu apa calda. Administratorul nu poate fce nimic contra rau platnicilor?? Foarte frustranta situatia intr-adevar!! Iti doresc sa se rezolve cat mai repede problema asta.
Te pupic cu mare drag si ai grija de tine sa nu racesti!
As vrea sa incerc reteta insa nu gasesc gelatina foi,ar putea fi inlocuita cu cea granule?
E UN DESERT TARE TARE BUN, AM FACUT SI EU IAR REZULTATUL E CA A DISPARTUT IMEDIAT, IMI PLACE CUM AI FACUT SOSUL DE CIOCOLATA, AM SA INCERC SI EU RERETA
Buna Laura, vreau sa te intreb daca e vreo problema daca folosesc gelatina granule pt. ca in Romania gasesc mai greu foi si m-am obisnuit cu cea la pliculetul de 10 g. Reteta asta este, dupa mine, varianta italiana a sarlotei, baza tortului diplomat, pe care-l fac destul de des, diferenta e ca se pune pe bain-marie si nu direct pe foc, plus ca are in compozitie si oua. Panna cotta nu am incercat-o niciodata, cred ca e buna-buna dar foarte important pare sosul cu care o acompaniezi, ciocolata, fructe etc…as prefera unul de zmeura 🙂 Te pup!
Angel sigur ca se poate inlocui gelatina in foi cu cea granule. Eu am folosit o singura data gelatina granule si nu pot spune ca o cunosc foarte bine dar stiu ca la 500 ml lichid se folosesc 10 gr gelatina granule pe care le lasi la inmuiat pt 5-10 minute in cateva linguri caldute din cantitatea totala de lapte si frisca.
Dupa ce se umfla o adaugi in mixul de lapte, frisca si zahar, imediat ce ai stins focul. Atentie ca frisca nu trebuie sa fiarba deloc!!
Naty scumpa eu ador panna cotta!! Cred ca as fi in stare sa mananc zilnic, atat de mult imi place. Sosul de ciocolata este o nebunie si se poate folosi la atatea preparate dulci. Te pup cu drag!!
Mada scumpa sigur ca poti inlocui gelatina foi cu cea granulara. In loc de 12 gr de gelatina foi pui 10 gr de gelatina granule pe care le pui la inmuiat in cateva linguri din cantitatea totala de frisca si lapte si dupa ce se umfla o adaugi peste mixul de frisca, lapte si zahar calde.
Seamana oarecum cu sarlota numai ca panna cotta e mai lejera ca gust pt ca nu are oua. E tare tare buna si sa stii ca creaza dependeta!!:)))
Cu un sos de zmeura, capsui sau fructe de padure este absolut dementiala!!
Te pupic!!
Scumpa mea Laura,
Reteta e foarte simpla si delicioasa. Am incercat aseara, ca nu am putut sa ma abtin si am executat rapid jumatate de compozitie ca sunt singurica si am crezut ca imi ajunge. Gresit. Am inceput sa o gust inca de cand am pus-o pe foc si pana s-a intarit i-am tot dat tarcoale. Intr-un final am savurat-o alaturi de fructe de padure, iar de dimineata m-am trezit la ora 7 cu gandul la ea. E un desert foarte bun si usor de preparat. Multumesc ca mi-ai inveselit seara ploioasa si am putut sa ma delectez cu un asa dulce.
Te pup.
Alina
Alina scumpa mea, ma bucur asa de mult ca ti-a placut!! Sa stii ca si eu tot gust din ea pana se face si niciodata nu imi iese destula. Am zis ca de acum o s-o fac dintr-un kg de frisca sa avem si noi macar pentru doua zile.
Sa-ti fie de bine Alina draga mea si multumesc ca ai incercat-o!!
Pupici!!
Scumpa mea, Laura, ce noroc aveti ca puteti sa va dati drumul la caldura….Noi abia asteptam caldura dar in acelasi timp si prima zapada. Nu administratorul, culmea, nu face mai nimic pentru ca tot timpul il gasesti beat. Si rau e ca sunt multi locatari cu 2 copii si le e foarte greu sa incalzeasca apa in fiecare zi. Iti multumesc ca ne incurajezi de atat de departe sa ni se rezolve problema. De raceala nu stiu ce sa zic ca mi-a fost cam rau zilele trecute…Dar vad ca mi-am revenit pe picioare:) Te pup si aveti grija de voi!
Buna Laura. Nu credeam ca Panna Cotta poate fi asa usor de prestat. Eu am modificat insa putin reteta din motive personale, dar a iesit super. Am pus indulcitor si am lucrat cu ml. la lichide. La sosul de ciocolata, nu am gasit amidon de porumb si am inlocuit cu 1 lingura faina si in loc de zahar am pus pastile de indulcitor. Mai bine indulcitor lichid dar nu aveam. A iesit mniam, mniam, de fapt a disparut urgent.O zi buna! Sigur voi incerca in continuare retetele tale.
Marina draga mea, panna cotta e unul dintre cele mai simple si mai delicioase deserturi inventate pana acum. Imi plac tare mult modificarile si te-as ruga daca doresti si bineinteles ai timp sa imi spui cat indulcitor ai pus? Si daca ai folosit cumva gelatina praf te rog sa im spui cate grame ai folosit?
Pupicei si multumesc mult!!
Buna Laura, la compozitie am pus 10 pastile si la sosul de ciocolata 20,dar depinde cat de dulce doresti sa iasa. Am folosit foi de gelatina si-ti spun drept ca e prima data cand folosesc acest ingrendient. Eu incerc pe cat posibil sa evit conservantii, dar uneori mai fac exceptii.Numai bine si pupicei!
Marina draga mea multumesc mult pentru raspuns!!
Te pupic cu drag!!