Retete culinare Inghetata – Inghetata de capsuni
Capsunile sunt unele dintre fructele mele preferate. Ador prajiturile cu capsuni, cremele si orice desert care are printre ingrediente aceste fructe de primavara. Sper sa nu postez prea tarziu reteta inghetatei, avand in vedere ca sezonul capsunilor s-a cam incheiat. Daca reusiti sa mai gasiti capsuni in piata, incercati neaparat reteta de inghetata asta pentru ca este delicioasa.
Ingrediente – Inghetata de capsuni
- 350 g capsuni
- 200 ml smantana pentru frisca
- 300 ml lapte
- 125 g zahar
- 1/2 lamaie (doar sucul)
Mod de preparare – Inghetata de capsuni
- Curatam coditele capsunilor, le trecem rapid printr-un jet de apa rece si le stergem cu grija.
- Stropim capsunile cu sucul unei jumatati de lamai mari si le amestecam cu zaharul.
- Le mixam la robot, la viteza maxima, pana obtinem un sos fin.
Amestecam sosul cu smantana lichida si laptele si mixam din nou pentru cca 3 minute, la viteza maxima.
- Punem inghetata intr-o forma (eu am ales o forma de silicon ca sa imi fie mai usor sa o scot) si o bagam la congelator pentru 24 de ore. Daca dorim ca inghetata sa fie foarte fina, o mixam o data la 40 de minute, in primele 3 ore dupa ce am bagat-o la congelator.
- Dupa 24 de ore scoatem inghetata de la congelator si o taiem in bucati.
- Introducem bucatile de inghetata de capsuni in robot si mixam la viteza maxima pana obtinem o inghetata spumoasa si fara cristale de gheata in ea.
- Dupa ce am mixat-o, o mai lasam cca 15-20 minute la congelator, apoi o servim cu sos de ciocolata sau cu orice altceva doriti dumneavoastra. Am gresit ca am turnat sosul caldut peste inghetata. In cazul in care folositi un sos de casa pentru aceasta inghetata, va recomand sa il lasati sa se raceasca foarte bine inainte.
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Inghetata de capsuni
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
53 Review(s) Based on
Fabulos! Fac si eu in w-end. Te pup.
Laura….
Salivez…la mine inca sunt capsuni asa ca…o sa o fac zilele astea…
Astept sosul ala de cioco…pare boooooooooooooooonnnnnnn de tot!
Interesanta varianta ta de inghetata! Eu o fac putin altfel si nu e nevoie sa sparg acele de gheata, este cremoasa. Dar imi place mult cum arata aceasta si vreau sa o incerc neaparat. Iar capsuni mai sunt, de-abia au aparut astea bastinase, romanesti, gustoase si aromate, dar mult mai fragile. Ideale pentru inghetata. Felicitari!
Laura am sa fac si eu inghetata asta. Arata tare bine. Cand o voi face te anunt cum a iesit. Ce vroiam sa te intreb … Nu trebuie mestecat in ea timp de 2 ore din 30 in 30 minute ca la celelalte inghetate??? Am sa fac intocmai cum ai scris. Créd ca nu trece de azi sa nu o fac.
Un deliciu checuletele mini bicolore… L-am facut de 2 ori deja. Te pupic
FALINA ( Valentina).
Laurica, abia astept s-o fac…:P te pup si-ti ultumesc pt reteta 😀
Oare cu cirese nu merge? Ador ciresele!
Poate capsunile sint pe sfirsite,dar inghetata,nu…………..
Abia astept sa incerc reteta asta;e rapida si simpla;nu e nevoie de centrifuga aceea.Cred ca se pot folosi si alte fructe.
Astept reteta de sos de ciocolata.
arata senzational!
totusi, cred ca ceea ce ai facut tu nu este inghetata, ci sorbet! 🙂 Pentru "bucataritele" sau "gospodinele"" amatoare cum suntem noi nici nu prea conteaza cum se numeste atata timp cat produsul este delicios,dar un bucatar profesionist ("chef") ar fi concediat pe loc daca un client sau seful lui/ei ar comanda inghetata si bucatarul respectiv ar prepara sorbet in loc de inghetata. Inghetata, sorbet-ul si sherbet-ul sunt concepte si produse diferite;)
Ma bucur ca iti place Andreea. Abia astept sa o incerci!! Te pupic cu mare drag!!
alex dupa ce o incerci abia astept sa imi spui cum ti s-a parut!! Maine vine si sosul!! O seara fainasa ai!
Elena draga mea tare ma bucur ca iti place. Si inghetata asta a iesit tare cremoasa si bunaaaa foc. As da orice pentru o capsuna romaneasca. Aici cu chiu cu vai am descoperit niste capsuni extraordinar de aromate. Pupicei cu drag!!
Vali scumpa abia astept sa o incerci. Nu, la inghetata asta nu e nevoie sa amestecam. O lasam frumos peste noapte la congelator si a doua zi o bagam la robot si o sa iasa o crema divina. Pupicei si ma bucur ca iti plac mini checuletele!!
Diamond scumpa cat ma bucur sa te vad!! Pupicei cu mare drag si tare sper sa iti placa!!
Strumfa scumpa merge sigur sigur cu cirese. Pupicei!!
Husni draga mea ma bucur mult ca iti place si daca o incerci sa imi spui daca ti-a placut. Pupicei cu mare drag!
Kitty ma bucur ca iti place inghetata. Sorbetto este cu totul si cu totul alt preparat decat inghetata, atat ca aspect cat si consistenta. Sorbetto este un dulce care are la baza numai trei ingrediente: apa, fruct si zahar. In impul ocupatiei Siciliei de catre arabi, acestia au adus cu ei sherbet-ul ca mai apoi sicilienii sa il adopte si sa il numeasca sorbetto. Sorbetto are o consistenta granuloasa iar cristalele de gheata, desi nu evidente ca cele resimtite cand servim o granita, se simt bine. In timp, sorbetto-ului i s-au adaugat si alte ingrediente cum ar fi albusul sau lapte in loc de apa. Nici inghetata nu a ramas pe loc si a suferit modificari fata de reteta originala care prevede oua. Exista inghetata pe baza de fruct, lapte si frisca ca cea pe care am prenzetat-o azi sau inghetata pe baza de iaurt, etc.
Nu mi-as numi prietenele care imi viziteaza blogul si imi incearca retetele "bucatarite" sau "gospodine amatoare". Toti cream arta in bucatariile proprii si putem fi numite fara nici o retinere "chef-ii" familiilor noastre.
Laura..
Cand am citit replica ta, m-am dus inapoi la lista de ingrediente si am vazut…frisca si lapte ceea ce face ca produsul tau sa se numeasca intradevar "inghetata"..hehe, nu stiu cum de n-am vazut prima oara ingrendietele alea…e vina ta! Daca fotografiile n-ar fi asa de imbietoare, probabil ca as fi mai putin distrasa si as citi mai bine reteta:)
Sper ca nu ai interpretat gresit termenul de "bucatarita" sau "gospodina amatoare"…nu a fost intentionat sa jigneasca pe cineva.Cred ca ceea ce am vrut sa spun, in felul meu stangaci de exprimare, este ca "acasa", in bucatariile noastre, nu prea conteaza daca suntem "exacti" cand denumim un produs sau cum executam produsul respectiv pe cand alta ar fi socoteala daca job-ul nostru ar fi un "chef" de restaurant.
Eu contemplez ideea unei cariere in industria culinara si ma pregatesc material si sufleteste sa aplic la Intitutul American de Arta Culinara (desigur, visul oricarui pretendent care vrea sa devina chef este de a studia la Intitutul de Arta Culinara din Paris care este considerat Harvard-ul culinar dar acest vis e aproape imposibil de realizat). Ei bine,ar spune unii, cat de greu e sa devii chef…cu totii stim sa gatim, nu? Ei bine, nu e asa de usor e chiar foarte greu as spune. Foarte multe ore de chimie, fizica, anatomie,biologie si bineinteles orele de laborator petrecute in fata aragazului. De asemenea trebuie sa fii foarte creativ.Am o prietena care este studenta acolo. Pentru examenul din anul I, i s-au dat 3 ingrediente PRINCIPALE: carne de vita,mure si gulii (de asememnea,a avut la dispozitie ingrediente "secundare" care sa o ajute sa creeze felurile:zahar,faina, mirodenii, lapte,oua,frisca etc). Un fel de mancare a trebuit sa contina toate cele 3 ingrediente principale (plus ingredientele secundare necesare) ,iar toate celelalte feluri (inclusiv desertul) au trebuit sa contina cel putin doua din cele 3 ingrediente principale.In plus un fel de mancare a trebuit sa fie de inspiratie mediteraneeana,unul de inspiratie asiatica si un desert.De asemenea, retele pentru aceste feluri a trebuit sa fie originale, nu luate din carti de bucate sau reviste sau internet.A avut la dispozitie 2 ore sa creeze toate cele 3 feluri de mancare.
Iti dau toate aceste detalii ca sa exemplific ca totusi exista o diferenta dintre notiunea de "bucatarite" si "chef" si desi fiecare dintre noi poate fi considerat "chef"-ul familiei noastre, in fond sintem doar "bucatarite".
Kitty eu iti urez mult succes pentru ca scoala de Arta Culinara este cumplit de grea. Pe langa tot ce ai subliminiat in comentariu iti trebuie o tona de talent care sa te ajute sa te distingi de marea majoritate si sa atingi astfel rangul de chef.
Multa bafta sa ai!!
Draga Laura,
Eu personal am luat o pauza culinara de cand a plecat iubitul meu in voiaj, in sensul ca nu mai gatesc si nu mai mananc decat salate sau fructe. La o astfel de inghetata insa, nu pot spune NU, asa ca am sa o incerc cu siguranta in week-end, cand mi-am propus sa merg in piata si sa iau capsuni pentru dulceata si congelat. Arata foarte bine si cred ca e buna si racoroasa. Inghetata e preferata mea, asa ca nu cred ca mai astept week-endul. Astept sa postezi si reteta de sos si vreu sa imi spui daca pentru siropul din ananas, pastrezi aceleasi cantitati ca si la cel de cirese. Te pup. Alina
Draga mea Alina si noi in ultima perioada mnacam salate, creme reci de legume, peste si gratar. Deja a inceput sa fie foarta cald si nu prea imi vine sa mai aprind cuptorul. Sambata am cumparat niste capsuni atat de bune si de dulci icat era pacat sa nu fac o inghetata care in momentul de fata nu mai exista pentru ca s-a terminat foarte repede.
Te pupic si daca o incerci sper mult sa iti placa.
P.S Da, pentru siropul de ananas pastram aceleasi cantitati ca pentru cel de cirese.
Ce bine arata totul, trebuie sa incerc. Asteptam inca o reteta de inghetata si vad ca a venit, hhe Weekend frumos sa ai Laura 🙂
Laura scumpa mea am inchetata in congelator… Abia astept sa vad cum o sa iasa. Cand am amestecat la inceput mi s-a parut cam acru asa ca am pus inca putin zahar dar am vazut ca s- a taiat… Mi-a cazut cerul pe mine de necaz dar l-am lasat sa se mixeze la máxim si pana la urma s-a omogenizat. Am pus in forma de silicona si acum il am la congelator. Ma pun sa fac sosul asa pana maine o sa fié nemaipomenit ca sa servesc cu inchetata. Mmmm mi se face gura apa. Te pupic.
Falina ( Vali).
Codruta draga mea ma bucur ca iti place!! Te pup si o saptamana frumoasa sa ai!!
Salutari tuturor! Am gatit sosul de ciocolata si a iesit mmm foarte bun 🙂 in schimb inghetata desi am mixat la ea la greu tot mi-a ramas cu cristale de gheata ce cam deranjeaza la limba. Merci pentru retete sunt super, daca reusesc sa fac o marmelada de cirese sau visine sau sa o cumpar am sa incerc tortul padurea neagra.
O zi frumoasa in continuare!
botosel
Vali scumpa mea cum s-a taiat inghetata?? Ai mixat-o foarte mult? lasa ca e bine ca s-a omogenizat pana la urma. Pupicei si sa imi spui daca ti-a placut.
Botosel tare ma bucur ca ti-a placut sosul de ciocolata. Cremozitatea acestei inghetate nu poate fi comparata intr-adevar cu cea a inghetatei clasice in care se folosesc oua dar asta e mai dietetica si mai usosr de digerat.
Te pupic si o zi execelenta sa ai!!
Excellenta reteta asta. Am pus mai putin zahar si mai multa lamiie, si inghetata a iesit acrisoara si racoroasa, nemaipomenita. Multumesc.
Laurica, am facut inghetata, multumesc mult de tot! am postat-o pe blog! te pup dulce!:D
Corina draga mea ma bucur mult ca ti-a placut. Este tare racoaroasa si mult mai usoara decat inghetata clasica cu oua. Te pupic cu drag!!
Diamnond iubita am vazut minunea ta de inghetata!! Superbaaaaaa ti-a iesit!! Pup pup!!
Demult imi face cu ochiul aceasta inghetata, asa ca azi am pus-o in aplicare, este la congelator de 5-6h sa zic asa si eu deja am gustat-o de 2 ori :))) sper sa mai fie din ea maine dupa 24h sa mai am ce mixa :))
Este un deliciu, eu nu am avut frisca lichida insa am pus 250ml lapte in care am omogenizat 2 plicuri de praf de frisca. Pana maine mie imi sta gandul numai la inghetata :)) de abia astept sa mai incerc si cu alte fructe, visine, cirese si de ce nu pepene galben 🙂
Pupici si multumesc pentru reteta!
Sa ma ierti Laura ca nu respect pasii din reteta ta, cu ace cu tot eu o mananc in seara asta, sper nu pe toata :)) daca mai ramane pt maine o sa bag din nou la robot, altfel maine mai iau o runda de capsuni si mai fac 😉 Pupici!
A mea e la congelator de jumatate de ora. nu stiu cat o sa reziste, pt ca eu deja am papat cat era crema :)am combinat fragi cu capsune, delicios! multumesc pt reteta
Scumpilici , te-am adorat pentru mesajul pe care i l-ai dat lui KItty ,mai sus ;imi place ca ne-ai luat apararea ! 🙂
Te pup si inghetata asta delicioasa merita facuta !
Buna sunt noua in cercul vostru as vrea
sa te intreb dc smantana pt frisca e acea smantana dulce si nu frisca lichida! Multumesc
Bine ai venit, draga Alina. Smantana pentru frisca se gaseste in doua sortimente: smantana vegetala indulcita pentru frisca (hulala, creme patisserie etc) si smantana naturala neindulcita pentru frisca (dorna, lacta, zuzu, milli).
Cu drag!
A iesit ca gheata de tare…deloc cremoasa desi am urmat toti pasii
Raluca, ai mixat-o la robot?
Am facut si eu inghetata si a iesit perfecta. Eu am pus-o in masina de inghetata si a iesit ft ft buna.Se poate face si cu alte fructe? Va multumesc si va urmaresc in continuare
Draga Simona, ma bucur mult ca ti-a placut.
Sigur, poti inlocui capsunile cu zmeura, afine, mure, fragi, piersici, caise.