Reteta de post – Vinete impanate cu usturoi
Saptamana aceasta am mancat doar legume si tare bine m-am simtit. Sambata m-am aprovizionat cu legume pentru toata saptamana si dupa o salata de spanac delicoasa, pe care o s-o postez curand, mi-am amintit de reteta mamei mele de vinete impanate cu usturoi pe care o adoram cand stateam acasa la ai mei. Desi nu este foarte dietetica, este divina si foarte simplu de facut.
Vinetele se numara printre legumele mele preferate, le mananc cu placere in salate, paste, mancaruri, iar una dintre mancarurile cu vinete este chiar aceasta reteta pe care eu o pregatesc mai ales in post.
Daca si voua va plac retetele cu vinete, nu ratati reteta de Pizzette cu vinete si Vinetele cu chiftelute de vitel si parmezan. Sunt minunate!
Ingrediente – Vinete impanate cu usturoi (4-6 persoane)
- 3 vinete mari
- 5-6 catei mari usturoi
- 100-125 ml ulei de arahide/floarea soarelui
- 1 cana apa (cca 250 ml)
- 1/2 cana suc de rosii (cca 125 ml)
- 2 linguri pline patrunjel tocat
- 6-7 rosii cherry taiate in jumatati (optional)
- sare
Vinete cu usturoi la cuptor – Reteta video
Mod de preparare – Vinete impanate cu usturoi – reteta text
- Spalam vinetele si apoi taiem fasiute din coaja, pe lungime, astfel incat sa rezulte o vanata cu o dunga de coaja si una fara coaja.
- Le taiem pe lungime in doua jumatati si apoi fiecare jumatate o mai taiem inca o data pe lungime in doua. Frecam bucatile de vanata cu sare si le lasam intr-o sita cca 30 de minute. Dupa repaus, spalam bucatile de vanata si le stergem.
- Curatam cateii de usturoi si ii taiem in fasiute subtiri.
- Cu ajutorul unui cutit ascutit crestam vinetele din loc in loc si le impanam cu usturoi (dupa gust).
- Punem uleiul intr-o tigaie antiaderenta si prajim bucatile de vanata cateva minute pe fiecare parte.
Vinetele absorb destul de mult ulei, asa ca daca mai este nevoie, mai adaugati ulei.
- Le scoatem pe o farfurie tapetata cu hartie absorbanta de bucatarie, imediat dupa ce se rumenesc, si le lasam sa se raceasca cca 5-6 minute.
- Asezam vinetele intr-o cratita mare fara ulei sau altceva.
- Adaugam jumatate de cana de suc de rosii amestecat cu 1 cana mare de apa, iar printre vinete punem frunzele de patrunjel si, daca doriti, rosii cherry taate in jumatati.
- Punem cratita pe foc mic pentru 30 minute. Dupa 30 minute de fierbere, bagam cratita in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru inca 10-15 minute sau pana cand bucatile de vanata sunt rumenite uniform.
- Dupa ce vinetele s-au rumenit, scoatem cratita din cuptor si le mancam cu foarte multa pofta.
Mie imi place mult sa inmoi o bucatica de miez de paine proaspata in sosul format in cratita, usor caldut. Este o minunatie!
- Sunt extraordinare aceste vinete la cuptor. Pofta buna!
wow, arata minunat! abia astept sa le incerc.
Da si mama facea, dar dupa cum tin eu minte erau putin amarui. Ma insel cumva? Arata oricum foarte apetisante.
Arata delicioase!!! Da unde este si piinea aceea pufoasa, ceva stil ciabatta? Era in facebook de vazut?? Un sfirsit de saptamina minunat! Cami
Ador vinetele si desi nu-i identica, am o reteta de vinete cu usturoi si sos de rosii tare buna. Are gust de vara 🙂
Pozele tale sunt ca de obicei mult prea imbietoare sa nu incerc reteta. Merci fain. Pusi
Draga Laura arata minunat mancarica si e tare simplu de facut. Vanata este printre legumele mele preferate, pentru ca eu nu mananc carne de 12 ani si cu siguranta am sa o incerc. Tin sa iti transmit mii de complimente din partea iubitului meu pentru tortul tiramisu, pe care l-a devorat in 3 zile (spre uimirea mea) si pentru biscuitii bicolori, chocolate crinkles si fursecurile Maroc, pe care le-am pregatit aseara pentru ca duminica ne despartim pentru 5 luni si el tine neaparat sa ia dulciuri in voiaj (asta daca nu le mananca pe toate pana duminica). De abia astept sa incerc vinetele, pentru ca deja mi s-a facut pofta. Te-am pupat. Alina
Ma bucur ca iti plac Cami draga mea!! Cred ca te referi la painica multicereale. Am aici retetuta dar sunt alte poze pentru ca cele de pe fb sunt postate numai pe dreamstime, un site special pt vandut fotografii.
Te pupic cu drag!
Dana draga mea sunt excelente desi nu foarte usoare. Daca s-ar putea as manca o data pe saptamana felul acesta de mancare!! Pupicei!
Ghiocelul meu drag, din contra, au un gust usor dulceag. Sunt absolut divine!! Te pupic cu mare drag!
Andreea scumpa si mie imi plac enorm de mult vinetele indiferent de cum sunt gatite. Oftez dupa o salata de vinete ca acasa numai ca aici nu am reusit sa o reproduc din cauza ca nu am tabla pe care sa le coc. Coapte la cuptor nu au acelasi gust din pacate. Te pup si sper sa iti placa daca o incerci.
Laura, eu am copt vinetele direct pe spirala masinii de gatit electrice (dar am scos bateria de la senzorul de fum 🙂 ).
Luminita, super idee!!! Le-i copt intregi si apoi le-ai taiat?
Pup!
Alina draga mea va multumesc mult de tot, tie si prietenului tau, ca v-au placut retetele mele. Te pupic cu drag si iti doresc sa treaca aceste 5 luni foarte repede pentru ca nu e deloc usor sa stati departe unul de celalalt atata timp. Si noi la inceput am trecut prin perioade de genul asta si nici nu vreau sa ma gandesc cat de greu mi-a fost.
Draga Laura, arata extraordinar pozele tale…
Reteta asta seamana ca si ingrediente cu imam bayildi (specialitate turceasca) de care eu mai fac vara pentru ca este foooarte bun si rece. Vinetele nu ies deloc amare daca le scurgi bine inainte ci dulci, exact cum spuneai si tu.
Sa stii ca te-am trecut la mine in blogroll (abia acum recunosc, desi te urmaresc de multa vreme 🙂
Te pupa Bunica
Bunica draga mea ma bucur tare mult ca iti plac pozele si reteta. Si mami tot imam bayildi o numeste dar am zis ca e mai simplu de gasit reteta pe blog daca o numesc vinete impanate cu usturoi. Eu ador pur si simplu felul asta de mancare si l-as manca maì des daca ar fi mai dietetic. Te pupic cu drag si iti multumesc ca m-ai trecut in blogroll. Voi face si eu acest lucru chiar acum.
mi-am luat 2 vinete de la supermarket si maine le pregatesc dupa reteta ta 🙂
Deabia asteps s-o fac!Merci,Laura!
Pupici,
M.
Mimi draga mea abia astept sa imi spui cum ti-au iesit!! Pup!
Maya scumpa mea cat ma bucur sa te vad pe la mine!!! Eu tare sper sa iti placa pt ca sunt bunute foc. Chiar ieri am mai cumparat cateva vinete sa fac din nou maine mancarica asta. Pupicei cu drag!!
Salut!
felicitari pentru blog 🙂
Acum trei saptamani am lansat si eu unul de acest gen si vreau sa construiesc un blogroll de bloguri culinare. Vrei sa facem link exchange?
Daca da, ma gasesti la
Succes!
laura, ma gandeam, vreau sa incerc maine retata asta, dar se poate ca in loc sa prajesc vinetele sa le pun intr-o tava in cupotr cu putin ulei? Ultima data cand am prajit vinete au inghitit o groaza de ulei si au fost un pic gretoase.
Draga mea, eu le ung cu pensula cu ulei si le fac la cuptor. Se rumenesc frumos, nu sunt atat de grase si sunt delicioase. Eu le mananc cu mujdei de usturoi dar poti gati aproape orice reteta cu vinete procedand asa
yami yami….ce bine arata….maine cred ca am sa gatesc si eu asa ceva…..sunt un membru nou si imi place ce vad pe aici….succes
Laura am facut si eu reteta si foarte bune au fost numai ca nu le-am mai bagat la cuptor… Au fost foarte bune. am sa mai fac o data reteta ca sa fac si poze pentru blog…:-)).
Te pupic.
Laura draga mea absolut delicioasa aceasta reteta! Eu am inlocuit frunzele de telina cu radacina de telina taiata rondele si asezata pe fundul vasului. Si pentru ca stau langa mancare doar daca-i musai am bagat-o de la inceput la cuptor si am pus cateva felii de rosii peste. Daaaaaar a fost delicios…Am o rugaminte, imi poti recomanda un tort usor de vara? E ziua mamei si de obicei (vreo 8 ani) pregatesc o masa surpriza. Iti multumesc mult pentru retetele delicioase!
Laura scumpa cat ma bucur ca ti-au placut!!!Draga mea iti recomand tortul cu mousse de ricotta si frisca pe care eu l-am facut acum cateva zile pt aniversarea sotului meu si a fost devorat la birou.
Uite linkul:
De data asta am adaugat in mousse 4 jumatati de caise la conserva taiate in bucatele mici. O nebunie a fost!! Pupicei cu drag!
Yuki scumpa scuza-ma ca raspund abia acum dar astazi am vazut comentariul tau!! Draga mea, nu am incercat niciodata sa le coc la cuptor pentru aceasta mancare dar nu vad de ce nu ar merge. Eu totusi te sfatuiesc sa le incerci asa pentru ca vanata chiar adaca bsoarbe mult ulei in timpul prajelii il elimina apoi si il poti scurge fara probleme. Te asigur ca nu sunt deloc uleioase in exces. Pupicei!!!
Bine ai venit Anonim!! Multumesc mult ca iti place ce ai gasit la mine!!
vali scumpa pupicei si multumesc mult ca ai incercat reteta!!!
The color of the eggplant looks so warming and inviting. Whenever I cook eggplant, they become dark brown:(
Dragă Laura, este prima oară când îți scriu. Sunt o admiratoare a ta, de multă vreme, dar din umbră. Sunt sigură că mai sunt zeci de persoane ca mine…..:))) Acum însă am o întrebare. De ani buni căutam rețeta de Vinete împănate. În copilărie se găseau in cutii de 400 gr, conservate în bulion. Erau o minunăție mâncate cu pâine proaspătă, cu ceapă de apă sau usturoi muuuuult.!!! Poți să-mi spui cum aș putea conserva pt iarnă preparatul tău ???? Eu am idei, dar nu-s toate bune. Mă gândeam la un clocot două în bain Marie ??? după ce le pui în borcan și completezi cu un suc de roșii mai gros !!!! Ce zici ? Te îmbrățișez cu toată simpatia și admirația !!!
nu sunt o bucareasa excelenta dar am facut multe din retele tale si mi-au iesit excelent multi au ziz ca sunt foarte bune ,eu am raspuns ca imi place sa incerc retete noi,ca sa nu mai se umple de ulei dale prin putin ulei poate este un sfat bun sau nu cum consideri ,apoi puse pe servetele absorbante si continuam reteta
Camy, draga mea, ma bucur mult ca iti plac retetele mele. Te pupic cu drag!
nu sunt o bucareasa excelenta dar am facut multe din retele tale si mi-au iesit excelent multi au ziz ca sunt foarte bune ,eu am raspuns ca imi place sa incerc retete noi,ca sa nu mai se umple de ulei dale prin putina faina poate este un sfat bun sau nu cum consideri ,apoi puse pe servetele absorbante si continuam reteta
stie cineva cum se gatesc vinete( umplute sau inpanate in ulei ?. pe timpul lui ceausescu le gaseai la borcan sau la la cutie din tabla . in fiecare borcan gaseai o rosie mica intrega si un catel de usturoi continea si bulion sau pasta de rosii si sigur erau prajite in ulei ,inainte de a fi puse la conserva
daca stie cineva reteta il rog frumos sa mi-o dea si mie . multumesc
Imi pare rau dar abia acum am citit reteta. Si eu fac dar, aleg vinete mici, inainte de a se umple de seminte, adica aproximativ inainte de 15 august, le cojesc asa cum faci si tu, iar in partile cojite fac mici fante cu un cutit si indes catei de usturoi, alternativ pe o parte sus, iar pe alta jos, ca sa nu se crape vanata. Le prajesc, asa cum faci si tu, pana se inmoaie bine, iar apoi, intr-o cratita, pun niste ceapa la calit, pana se aureste, deasupra rosii din belsug taiate bucatele si mai fierb amestecul pret de 2-3 minute. Apoi asez vinetele in cratita, acopar cu apa, sare, piper, mai arunc, asa, in batjocura cativa catei de usturoi printre ele si bag la cuptor pana se evapora apa. Vinetele raman dulci, ca si usturoiul, iar combinatia cu acreala fina a rosiilor da un gust deosebit. Sper sa nu te superi ca ti-am impartasit felul meu de a gati vinete umplute. Cu drag !
Adriana, draga mea, cum sa ma supar? Iti multumesc pentru reteta.
Cu drag.
Draga Laura scriu in premiera, mama facea asa ceva-vinete impanate, ca si crema de zahar ars si mancare de rosii, de gutui, de prune uscate. GREUL ESTE LA LAPTELE DE PASARE. Se gaseste de gata la Restaurantul lui Serghei Mizil, pe strada maria Rosetti,bucuresti vizavi de statuia lui IL Caragiale, costa 18, lei parca 2 bulgari de zapada. Le zice in feanceza: INSULE PLUTITOARE. Nu fac reclama la restaurantisti, dar numai acolo se gaseste aceasta rarritate. VINETE IMPANATE SE GASESC LA BORCAN firma ENCON, cu 6,80 de la depozit , cu 8,70 de la magazinul din statia 133 OCTAVIAN GOGA spre piata Traian si pe net pana la 13 lei borcanul de 580 grame. Reteta la borcan este excelenta. Propun ca aceste vinete dupa facere sau deschidere de borcan sa se amestece cu macaroane si sa se mai toarne un borcan de ciuperci de calitate tocate. Lauraaaa, te mananc cu tot!!! Pardon, mananc borcanul cu laura! pardon! mananac degetele de pe borcan…m-am ametit de bunatate!!!