Drob de miel (fara prapure) – reteta traditionala de Pasti
Drob de miel este o reteta traditionala romaneasca, fiind unul dintre preparatele din miel care nu lipseste de pe masa de Pasti.
Exista si in alte bucatarii traditionale preparate asemanatoare drobului de miel romanesc, cea mai cunoscuta fiind reteta de haggis scotian (este mai condimentat decat drobul nostru si este fiert in stomac de oaie, nu copt).
De data asta am avut organe de miel din belsug, 2 kg, si chiar daca ma gandisem la inceput sa fac drobul numai dintr-un kg de organe, pana la urma, sotul meu m-a convins sa folosesc toate organele. Pentru ca nu am avut prapur, am tapetat forma cu putin pesmet. A iesit delicios!
Eu fac drobul de miel dupa reteta mamei mele, adica nu dau prin masina de tocat organele, ci le toc marunt cu cutitul. De obicei nu puneam usturoi in drob, dar dintr-o conversatie recenta, avuta cu soacra mea, am aflat ca ea pune si cateva codite de usturoi verde, astfel drobul va avea un usor gust picant. A avut dreptate si pot spune ca anul acesta am facut cel mai bun drob de miel de pana acum. Multumesc mamicilor mele dragi!
Cum preparam drobul de miel in prapure
Daca vrem sa facem aceasta reteta de drob cu prapure, procedam astfel: punem prapurele intr-un vas, il acoperim cu apa rece si il lasam la inmuiat pentru cca 30 de minute. Il scurgem bine si il asezam in forma in care vom coace drobul. Prapurele trebuie sa acopere integral forma si sa depaseasca marginile acesteia cu cca 4-5 cm. Punem compozitia drobului in tava, o nivelam frumos si o acoperim cu marginile prapurelui. Ungem drobul cu putin ulei si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 1 ora sau pana cand s-a rumenit uniform.
Drob de miel (fara prapure) – Ingrediente (tava de 35×40 cm)
- 2 kg organe de miel
- 8 oua mari
- 5-6 legaturi ceapa verde
- codite de usturoi verde (de la vreo 4 legaturi de usturoi)
- 2 -3 legaturi patrunjel
- 2 -3 legaturi marar
- sare
- piper
- ulei
- pesmet
Daca nu tolerati carnea de miel puteti face acest drob cu organe de pui: inimi, pipote, ficat si piept de pui. Anul trecut asa am facut drobul si a fost foarte bun.
Drob de miel – Mod de preparare
- Curatam organele de miel cu grija. Ficatul il taiem in bucatele mai mici, rinichii ii taiem pe lungime in doua, plamanii ii taiem in bucatele mai mici si ii intepam cu furculita, inima o taiem in doua, pe lngime, si o curatam de sangele aflat in interior. Le spalam bine si le oparim 2-3 minute intr-o oala plina cu apa clocotita in care am adaugat 1 lingurita de sare. Scoatem organele din oala, le clatim sub un jet de apa calda si le punem la fiert in oala spalata bine, plina cu apa calda. Avem grija sa adunam spuma formata la suprafata in timpul fierberii.
- Cand toate organele sunt fierte, le scoatem cu o paleta si le lasam sa se raceasca dupa care le tocam marunt in mici cubulete.
- Tocam verdeata foarte marunt, batem ouale intr-un vas separat cu o furculita si le adaugam organelor tocate.
- Adaugam sare si piper si amestecam foarte bine pana la omogenizarea compozitiei. Tapetam cu ulei si pesmet o tava mare si o umplem cu compozitia drobului de miel. Coacem drobul in cuptorul preincalzit la 180°C pentru cca 1 ora.
- Daca doriti, puteti pune pe deasupra putin pesmet dar va garantez ca iese perfect si fara pesmet deoarece ouale din aluat vor forma o crusta la suprafata drobului.
- In momentul in care vedem ca drobul de miel se desprinde singur de pe marginile formei si este rumen, il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca dupa care il portionam si il servim.
Sfat pentru drobul de miel fara prapure
Ca sa nu obtineti un drob uscat, puneti foarte multa verdeata (vezi si reteta de drob de miel cu verdeata), iar daca doriti un drob bine legat care sa se taie frumos, folositi 4 oua mari la 1 kg de organe.
Va doresc Pofta buna si Sarbatori Fericite in continuare!
Minunat drobul facut de tine! O sa pun si eu o reteta, dar eu folosesc multe verdeturi. Asa am "mostenit" reteta, dar cred ca o sa incerc si varianta ta, ca sa fac diferenta. Multumesc de urari si de vizita. Hristos a inviat!
Arata intr-un mare si minunat fel , drobul construit de tine , Laura! Mi-am amintit de acasa , vazand pozele astea!
Sti ce ma enerveaza la drob? Ca trebuie sa il tai bucatele si cat mai uniforme….in rest…sa mai imi dea Dumnezeu o gura in plus pe chip , ca as manca cu amandoua asa bunataturi! 🙂
poti sa dai prin masina de tocat…si scapi de nervi!!!verdeata multa:ceapa,usturoi(bulbi si frunze)marar si patrunjel!!!
PASTE FERICIT-SARBATORI LUMINATE!!!
Paste fericit si binecuvantat!
Apetisant de-a dreptul!
Hristos a inviat!
Pfuuui ce bine arata! Eu prefer dat prin masina dar nu asta conteaza in fond ci aromele si imbinarea de gusturi. Pfuiii, imi faci pofta si pana la amiaza nu am voie.
Adevarat a Inviat Elena draga mea!! Tare ma bucur ca iti place drobul meu. Si eu am mostenit reteta de la mami a mea numai ca ea taie organele mult mai finut. Eu cam eram in pana de timp pentru ca am gatit sambata absolut tot. De obicei imi dadea sotul meu o mana de ajutor dar de data asta a fost la servici si am facut singurica tot. Te pupic cu drag si astept reteta ta de drob!!
Dintimisoara draga mea pe mine m-a apucat o disperare cumplita cand am vazut mormanul de organe de tocat si desi sunt o fire rabdatoare dupa vreo ora de tocat marunt si frumos am inceput sa le toc putin cam maricel dar tot bun a fost. Mie tare mult imi place drobul cu organele tocate la cutit. Te pupic cu drag!!
Miha draga mea multumesc mult pt urare!! Sper sa fi avut un Paste minunat alaturi de cei dragi! Te pupic!
Multumesc Maria draga mea!! Te pup!
Vai ce scumpa ai fost Laura draga mea!! Eu ador sa vad bucatelele de organe in drob. Dar asa cum spuneai si tu nu conteaza cum il facem atata timp cat este gustos iar drobul e bun bun buuuun indiferent daca e tocat la cutit sau dat prin masina. Pupicei cu drag!!
Hristos a inviat !
Drob executat impecabil.
Eu nu am rabdare de chinez,tai o parte din organe,iar pe restul le dau prin masina de tocat.
Asa ca brava tie !
Hristos a inviat! Este prima mea zi la birou dupa o mini vacanta in zona Bucovinei . . .superb si nu prea am chef de munca. Draga Laura, vreau sa iti spun ca biscuitii au iesit nemaipomeniti. Am mancat pana si eu care nu consum cacao sau ciocolata de nici un fel, niciodata. Cat despre tortul cu crema de piersici nici nu mai vorbesc. A iesit extraordinar de gustos si foarte aspectuos pentru ca m-a chinuit talentul si am facut niste floricele superbe. Imi era teama ca se vor strica pe drum, dat fiind faptul ca eu le-am transportat cu masina de la Constanta la Suceava, dar au stat la rece pe drum si au fost bine ambalate. Mai sa nu taiem tortul pentru ca toata lumea facea poze cu el ca cu Mos Craciun. Delicios! In sfarsit m-am lamurit si eu ce este acel marshmallow (si cat am mai mancat cand eram mica), e foarte distractiv de lucrat cu el iar rezultatul e minunat. Vreau sa fac si eu drobul tau pentru ca in Bucovina am mancat un drob fara urma de verdeata. Era atat de tare si "indesat" incat trebuia sa il inghiti cu apa. Oricum in week-end il incerc pe al tau pentru ca sunt sigura ca o sa ma reusita garantata. Sper ca ai avut un Paste minunat, alaturi de sotul tau. Te pup!
Adevarat a Inviat Lia draga mea!! Sambata ma apucase si pe mine disperarea cand am vazut ce morman de organe aveam de tocat. Mai ales ca sambata am gatit absolut tot ce am pus pe masa de Paste si dupa am facut curat. De la 8 dimineata pana la 8 seara nu cred ca am facut mai mult de 2 pauze…Te pupic cu mare drag si ma bucur ca iti place drobul meu.
Adevarat a Inviat draga mea Alina!! Cat ma bucur sa aud ca au ajuns biscuiteii si tortul cu bine la destinatie si ca v-au placut. Si eu am refacut tortul pentru Paste dar nu pentru noi ci pentru o familie cu doi copilasi care au ramas incantati de fondant.
La noi Pastele a fost foarte placut si linistit numai ca ne-a lipsit tare mult familia si atmosfera de sarbatoare de acasa. Poate la anul ne ajuta Dzeu sa avem timp sa mergem acasa macar de Sarbatori.
Draga mea, anul acesta mi-a iesit un drob absolut impecabil si asta datorita faptului ca am pus multa verdeata proaspata asa ca daca vrei sa il faci duminica pune cat mai multa verdeata pentru ca ea da gust si o consistenta umeda drobului. Te pupic cu mare mare drag si iti multumesc ca ai trecut pe la mine!
Iti doresc o zi usoara si daca incerci drobuletul te astept sa imi spui cum ti s-a parut.
cel mai bun drob mancat vreodata .O sa l fac din nou si de pastele acesta.
m.am uitat de curiozitate pe internet sa vad cum fac altii drobul. cel mai aproape de ceea ce face bunica mea, a fost al dvs. si noi tot la cutit facem drobul, tăiat cat mai mărunt, multa verdeața.pe lângă ceea ce dvs puneti, noi punem si ceva ceapa uscata si tarhon verde.cantitatea ar fi cam o treime cerdeata, doua treimi organe. se caleste Putin verdeata si organele se oparesc bine. totul tocat mărunt se introduce in prapurele mielului. in rest, arata minunat si al dvs. si va multumesc ca ati impartasit cu noi atâtea bunatati. Paste luminat! Alexandra. ps. tot multe oua punem si noi… reteta este a bunicii mele, are 90 de ani