Focaccia alla Genovese


Focaccia alla genovese – Retete culinare Focaccia

Focaccia alla Genovese - detaliu

Focaccia (in dialect a fügassa) alla genovese este un tip de paine care nu trebuie sa depaseasca 2 cm inaltime. Se condimenteaza cu sare grunjoasa si ulei de masline de cea mai buna calitate.

Eu am adaugat si putin rozmarin pentru ca il ador in combinatie cu aluaturile.  Se poate servi atat simpla cat si umpluta cu diverse mezeluri si branzeturi.

Indiferent de modul in care serviti focaccia alla genovese, sunt convinsa ca va veti indragosti de miezul pufos si aerisit si de crusta crocanta, plus ca uleiul de masline si rozmarinul ii dau o savoare divina. Cu incredere se poate servi si in perioada de post.

Ingrediente – Focaccia alla genovese – tava de cuptor (30X40 cm)

  • 460 g faina tip 650
  • 300 ml apa calduta
  • 35 ml ulei masline de cea mai buna calitate
  • 1/2 lingurita mica miere/malt/zahar
  • 7 g drojdie uscata / 20 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare

 Ingrediente pentru uns focaccia

  • 4 linguri ulei masline
  • 4 linguri apa
  • rozmarin

Mod de preparare – Focaccia alla genovese

  • Intr-un vas, amestecam apa, uleiul si zaharul sau mierea si incepem sa adaugam treptata faina. Cand prinde o oarecare consistenta, adaugam in restul fainii ramase drojdia uscata si continuam sa adaugam faina amestecata cu drojdie aluatului deja format.
  • Spre sfarsit adaugam  sarea si framantam pana obtinem un aluat moale dar nelipicios. Daca aluatul obtinut este lipicios, il lasam 15 minute acoperit pe masa infainata (timp in care glutinele incep sa se dezvolte si dau consistenta aluatului) dupa care mai framantam cu foarte putina faina daca mai este nevoie.
  • Tapetam tava de cuptor cu ulei de masline din belsug si apoi asezam biluta de aluat usor aplatizata in tava dupa care o intoarcem pe cealalta parte astfel incat ambele parti sa fie unse cu ulei. De ce facem acest lucru? Pentru ca, in timp ce creste, aluatul neacoperit formeaza o crusta care nu este deloc indicata in pasul urmator, si anume cand vom intinde focaccia.
  • Dupa 1 ora biluta de aluat se va extinde astfel in tava.
Focacca alla genovese - aluat
  • Acum incepem sa o aplatizam cu palmele in toata tava. Avem grija sa nu tragem aluatul ci doar sa il aplatizam cu palmele. Dupa ce am intins-o in toata tava, facem mici gropite cu varfurile degetelor avand grija sa apasam aluatul pana atingem fundul tavii.
  • Adaugam sare grunjoasa sau normala pe intreaga suprafata dupa care lasam 15 minue focaccia sa se odihneasca.
Focaccia alla genovese - la dospit
  • Amestecam 4 linguri de ulei masline cu patru linguri de apa si ungem focaccia pe toata suprafata. Anumite persoane nu pun decat ulei iar altele il combina cu apa. De ce se face acest lucru? Pentru ca daca ungem doar cu ulei gropitele vor avea aceeasi culoare cu restul aluatului, dar daca vom combina uleiul cu apa, gropitele vor ramane albe.
  • Adaugam rozmarin proaspat sau uscat pe toata focaccia noastra.
Focaccia alla genovese uns cu ulei
  • Mai lasam focaccia 30 minute la crescut dupa care o coacem la 220 grade pentru 15 minute, pana se rumeneste.
Focaccia alla genovese coapta
  • Se serveste calda sau rece, simpla sau umpluta. Este o nebunie de arome!!
Focaccia alla genovese - detaliu final

Pofta buna!!

Focaccia alla Genovese
Recipe Type: Appetiser
Author: Laura Adamache
Prep time: 1 hour 30 mins
Cook time: 15 mins
Total time: 1 hour 45 mins
Serves: 4
I have been dying to eat focaccia for a few days now and yesterday I managed to make it. Focaccia (a fugassa in dialect) alla Genovese is a type of bread which should not be more than 2 cm high. The only spices used are coarse salt and high quality olive oil.
Ingredients
  • Ingredients for a 30×40 cm baking pan
  • 460 grams of plain flour
  • 300 grams of warm water
  • 35 ml of high quality olive oil
  • 1 teaspoon of honey/malt/sugar
  • 7 grams of dry yeast
  • 1 teaspoon of salt
  • For the topping
  • 4 tablespoons of olive oil
  • 4 tablespoons of water
  • Rosemary

Instructions

  1. Mix the water, the oil and the sugar in a large bowl. Gradually add in the flour. When it starts to get consistent, mix the rest of the flour with the dry yeast and continue to add the mix to the already formed dough.
  2. Towards the end, add in the salt and knead the dough until it’s soft but not sticky. If the resulting dough is sticky, let it rest for 15 minutes on the well floured working surface (in the mean time the gluten starts to develop and gives the dough consistency), then knead it with a little bit more flour, if needed.
  3. Pour some olive oil in the baking pan and spread it evenly all over its surface. Put the slightly flattened ball of dough in the pan then turn it over so that both sides are covered with oil. Why do we need to do that? Because while the dough rises, the uncovered dough will form a crust which is totally not right for the next step, when we roll the focaccia.
  4. After an hour, the ball of dough will spread in the baking pan like this:
  5. Now, we start to flatten it with our palms in the entire baking pan. Make sure not to pull on the dough, but just flatten it with your palms. After it’s flattened, make small wells with the tip of your fingers, making sure to press down the dough until you reach the bottom of the pan. Sprinkle coarse salt on the entire surface then let the focaccia rest for 15 minutes.
  6. Mix 4 tablespoons of olive oil with 4 tablespoons of water and brush the focaccia all over. Some people only brush it with oil, others mix it with water. This is done because when you brush only oil, the little wells will have the same color as the rest of the dough, while if you brush with an oil and water mix, the little wells will stay white. Add fresh or dry rosemary all over the focaccia.
  7. Let the focaccia prove for another 30 minutes then bake it in the oven, at 220°C for 15 minutes until it’s golden.
  8. Serve it warm or cold, as such or filled with goodies. It’s a madness of flavors!

Ai incercat reteta? Trimite-mi poza! 

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Focaccia alla Genovese
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 29 Review(s)

69 comentarii la “Focaccia alla Genovese

  1. Daniela spune:

    Mi piace, mi piace… Stii ca eu am gasit numai reteta care contineau untura, iar cum aici nu gaseasc asa ceva… n-am facut niciodata. Salvez reteta ta, ca nu se stie cind ma apuca poftele… Pupici !

  2. Elena Toma spune:

    Arata grozav, dar eu i-as fi pus ceva bucatele de masline sau rosii chery in gropitele alea. Sau nu mai arata asa frumos? E tot de post si cred ca o sa incerc pentru familia mea. Sa ne mai delectezi cu bunatati din astea de post!

  3. Amalia spune:

    Multumesc Laura draga, e binevenita aceasta reteta minunata (mai ales ca e cu ulei de masline pe care il ador) acum ca noi tinem postul Pastelui. Eu am mai facut o varianta de post insa mi-a iesit foarte uscata, sper ca ceea ce ai propus tu sa fie un succes. Te imbratisez!

  4. Anonymous spune:

    Grozava…yammy! Dar putem face aluatul si la masina de paine (aceeasi intrebare si pt. pizza la tigaie)?
    Super retete, super fotografii (si nu ma refer doar la cele de la retete). Denota (multa) pasiune in tot ceea ce faci…
    Leely

  5. Laura spune:

    Daniela sigur o sa te indragostesti de ea daca o incerci. Eu untura o fac mereu in casa. Merg la macelar si ii cer grasime speciala pt untura si vin acasa si o fac singurica. Unde mai pui ca ramai cu niste jumari delicioase. Pupicei si daca o incerci sa imi spui cum ti s-a parut!!

  6. Laura spune:

    Elena scumpa mea draga merge perfect si cu rosioare si cu masline verzi sau negre. Eu am lasat-o asa simpla ca sa se apropie cat mai mult de versiunea originala dar si din cauza ca in perioada asta rosiile sunt teribile aici. Chiar zilele trecute aveam niste rosii si le-am oparit ca sa le scot pielita usor. Dupa cateva minute apa era complet galbena si mirosea a peste asa ca le-am aruncat imediat. Astept cu nerabdare vara pt ca iubesc rosiile. Pupicei cu mare drag si un weekend minunat sa ai!!

  7. Laura spune:

    Draga mea Amalia eu zic ca o sa-ti placa mult focaccia asta. Nu iese in nici un caz uscata dar nici nu curge uleiul din ea. E exact cum trebuie. Pupicei si daca o incerci sa imi spui cum ti s-a parut!!

  8. Laura spune:

    Alizel mic si frumos uite ca nu am incercat niciodata sa pun cimbru pe focaccia dar am sa pun pe un coltisor sa vad cum e. Si eu ador rosioarele dar astept vara sa pot manca rosioare netratate din curte ca acum sunt ingrozitoare cele din magazin. Pup pup!!

  9. Laura spune:

    Bine ai venit Leely draga mea si iti multumesc pentru cuvintele tale. Sigur ca se pot face ambele, focaccia si pizza, la masina de paine. Este chiar mai rapid asa. Te pup si te mai astept pe la mine!!

  10. papadie spune:

    Valeu ce pofta mi-ai facut:-) Nici eu nu am mai facut de mult…Mie imi place mult de tot cu susan din ala negru pe deasupra.
    Focaccia asta e verisoara buna cu focaccinele aromatice:-)) (de cate ori mananc din alea te pup in gand)

  11. ghiocel07 spune:

    Ca de obicei minunat. Arata foarte apetisanta si cred ca si gustul este pe masura. Este o placere sa vad ce noutati mai apar pe aici.

  12. janet spune:

    Buna ,Laura!Ca tot ceea ce faci tu ,arata super!Te urmaresc de foarte mult timp,am si incercat din retetele tale,care s-au dovedit a fi minunate!
    Toate cele bune ,iti doresc!

  13. Laura spune:

    Ma bucur ca iti place Anca draga mea!! Iti multumesc dint toata inima pentru premii. O sa trec curand sa le ridic!! Te pup!

  14. Laura spune:

    Papadia mea draga eu pofteam de vreo 3 zile si dupa ce am facut-o am papat destul de zdravan. Uite ca nu am incercat cu susan niciodata dar incerc sigur. Pupicei cu mare drag!!

  15. Laura spune:

    Draga mea Ghiocel, este o nebunie. Mie imi place ffff mult focaccia, uneori poate chiar mai mult decat pizza. Te pupic si ma bucur ca iti place.

  16. Laura spune:

    Papadia scumpa cum a fost focaccia?? Sper tare ca ti-a placut. Greu gasesc aici susan negru, dar am un magazin online bio de unde cumpar diverse chestii de obicei si am sa vad daca au si susan negru. Pupicei si mersi de sfat!!

  17. Anonymous spune:

    Laura, nu imi este clar un lucru: in ce tava ai facut-o? In prima poza mi se pare o tava rotunda, apoi, din celelalte poze mi se pare a fi tava patrata sau dreptunghiulara..Intreb ca sa stiu si eu in ce tava sa fac..! Multumesc. Daniela

  18. Anonymous spune:

    Scuze, abia acum am vazut..ai scris chiar la inceputul retetei dimensiunile tavii folosite..nu stiu cum nu am observat..probabil pentru ca eram nerabdatoare sa vad ingredientele..Acum stiu in ce tava voi face focaccia! Numai bine, Daniela

  19. Laura spune:

    Daniela draga mea nu e rotunda tava. Doar aluatul are o forma rotunjita si probabil ca din cauza asta ai avut impresia ca e rotunda si tava dar daca te uiti in partea de sus a primei poze se vede marginea patrata a tavii. In tava de cuptor este cel mai bine sa o faci pentru ca fiind mai mare nu iti vacreste foarte mult focaccia. Te pupic!!

  20. anca spune:

    Draga Laura,am facut si eu pentru a doua oara in mai putin de o saptamana,focaccia! Am savurat-o cu totii, este delicioasa.Cat despre retetele tale,sunt nemaipomenite,sunt hotarata sa incerc multe dintre ele si sa revin cu vestile.Te imbratisez cu drag si multumesc !

  21. vdaiana spune:

    Azi am facut pt prima data focaccia. Mersi pentru retea!
    A iesit foarte frumoasa, a crescut, arata super, doar ca e prea sarata si nu se simt aromele condimentelor (n-am avut rozmarin, am folosit cimbru si alte condimente).

  22. Ionela spune:

    Minunata, Laura! E a doua oara cand o incerc, dar de data asta cu o faina de buna calitate! A isit exceptionala! Pufoasa si aromata! Am incercat si Pizza Bianca si de o mie de ori iti multumesc! Amandoua de post, cu rozmarin – favoritul meu! – si nespus de gustoase! Te imbratisez cu multe multumiri!

  23. Anonymous spune:

    Draga Laura, tocmai am mancat doua bucati calde de focaccia!!! A iesit superba, multumesc pentru reteta. Iti urmaresc blogul de mult timp si imi place foarte-foarte mult si retetele tale imi ies toate. O sa iti las comentarii la fiecare reteta pe care am incercat-o. Acum sunt in extaz… foccacia a iesit crocanta, aromata, pufoasa in interior si absolut irezistibila! Abia m-am "smuls" de langa gratarul pe care se raceste. Multumesc, Laura!
    Miruna (care tocmai s-a "imprietenit" cu aluaturile cu drojdie si datorita sotului ei care a ajutat-o la prepararea aluatului. Care sot mananca si el acum si nu se mai poate opri) 🙂

  24. VIO spune:

    Am facut si eu focaccia, suuuper de tot a iesit, am mancat-o goala! E drept ca nu mi-a iesit asa aspectuasa ca a ta, dar gustul a fost desavarsit. Multumesc tare mult pentru reteta!

  25. Laura spune:

    Dragele mele vdaiana, Ionela, Anonim si Vio, va multumesc muuuult mult ca ati incercat reteta si ca v-a placut!! Pupicei cu drag si un Weekend minunat va doresc!!

  26. geta spune:

    Am facut-o si eu si am postat-o pe blogul meu,sper sa nu te deranjeze…Multumim de reteta!Afost o nebunie!N-a ramas nimic!

  27. Anonymous spune:

    Buna Laura, dupa multe cautari de o reteta perfecta, am gasit o pe a a ta care e minunata, dar am o problema, a mea nu se rumeneste, ma gandesc ca poate e din cauza cuptorului? sau?
    Larisa

  28. Ligia spune:

    Sarut mana de reteta!
    Cum nu trece nici o zi fara sa incerc una din retetele tale, azi am facut focaccia alla genovese!
    Are gust mirific, pufoasa si satioasa….
    Cu puuutin efort, am fi terminat-o la o masa…
    Eu am mai adaugat la ea si cateva feliute de masline negre, dar gustul este sublim si fara.
    A fost real apreciata si de fiica mea si de sot.
    Multumesc!

  29. Oana spune:

    Laura dragă… am mâncat singură aproape jumătate de tavă, vai mie! 🙂
    Am respectat întocmai reţeta, cuvinţel cu cuvinţel şi a ieşit o minune…
    Acum am o întrebare, binenţeles. 🙂 Crezi că aş putea să o fac data viitoare cu un amestec de făină albă şi integrală? Nu de alta, dar în ritmul ăsta, o să încep să iau proporţii. Şi mai am aşa de multe reţete de la tine pe care vreau să le fac… Mulţumesc!

    • Ligia spune:

      Draga Oana, imi cer scuze ca intervin cu un raspuns, desi Laura a fost cea intrebata :). Eu am incercat sa fac focaccia doar din faina integrala si a iesit tare tun! Apoi am facut o combinatie intre faina alba si cea integrala, in proportie de aproximativ 60% faina alba si 40% faina integrala, si asa a mers foarte bine, a crescut foarte frumos si a fost super pufoasa. E drept, acest procentaj a fost nu la reteta aceasta de focaccia, ci la cea cu smantana (tot de la Laura). Sunt incurajata de rezultate (de doua ori am facut-o), si cred ca voi incerca data viitoare un procent mai mare de faina integrala. (Este posibil ca, atunci cand am folosit doar faina integrala, sa nu fi respectat toate recomandarile – ma refer la timpul de dospire, nu mai tin minte ca a fost mai de mult.) Iti urez succes la facut experimente cu faina integrala!

  30. Oana spune:

    Ligia, îţi mulţumesc pentru răspuns. Am încercat şi eu o combinaţie 50-50 şi a ieşit foarte bună. Astăzi o să o fac din nou şi sper să iasă la fel de bună. Mă gândesc să fac şi nişte vinete cu roşii şi parmezan lângă ea. Am mâncat recent aşa ceva la un restaurant italian şi tare vreau să le încerc. Mie îmi place foarte mult făina integrală, îmi plac gustul, textura şi mirosul ei şi încerc să înlocuiesc făina albă cu cea integrală cât de des pot. Culmea e că unele prăjituri, cum ar fi negresa de exemplu, ies mai bune cu făină integrală şi nimeni nu-şi dă seama că nu e cu făină albă. 🙂 Hugs!

  31. Albinaru Corina spune:

    A fost excelenta reteta de foccacia. E buna si calda si rece. Am terminat tava in seara in care am facut-o. felicitari!

  32. Dana spune:

    Am incercat aceasta reteta si din pacate nu mi-a reusit. In loc sa iasa ceva fraged am obtinut ceva subtire si tare de nu puteai sa musti.

  33. Vio spune:

    Laura, dar este dementiala! Recunosc, eram putin sceptica pentru ca io-s cam stangace in ale bucatariei, dar stii cum e cateodata cand mai bine nu mai stai sa le purici pe toate si le faci direct? Extraordinara reteta ta, iti multumesc din suflet! Io am pus niste masline ca prea stateau degeaba in frigider, am bagat si niste oregano, busuioc si am dat deasupra cu chimen (am tooot compensat pentru rozmarinul ala). O nebunie, ce mai! Chiar nu ma pot opri din mancat :))) Pana si la aspect mi-a iesit de nota 10! Multam mult de tot!

  34. Alina spune:

    Best focaccia ever! Fara a exagera, reteta ta de focaccia bate detasat super laudata focaccia de la Eataly si mult multe alte locuri „fancy”. You kicked ass!

  35. adela spune:

    e delicioasa focccia asta!! am probat o si imi place enorm! multumim pt reteta, iti doresc mult succes si multa sanatate ca sa poti sa continui ceea ce ai inceput!!

  36. Constanta spune:

    Acum incerc reteta. Sper sa-mi reuseasca, am folosit, din ochi, faina alba si faina integrala. Din pacate, nu am tava de aceste dimensiuni, am pus in20/30, estimativ. Apoi, mi s-a parut groasa, am mai luat aluat( apucasem sa o aplatizez; sper sa nu iasa uleioasa. Chiar, cat ulei ar trebui sa pun in tava, ca am pus vreo 20-30 ml, si mi s-a parut fooarte mult, mustea pe margini; am mai luat din el. A! Am facut cu maia.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Constanta, abia astept sa imi spui cum a iesit focaccia. Uleiul va fi absorbit de aluat, cu ingredientele din reteta, nu va iesi uleioasa in exces.

  37. Sammy spune:

    Draga Laura! Am facut focaccia ta a 6-a oara ! De fiecare data a iesit super ! Indiferent cum o personalizezi iese o nebunie! Multumesc frumos pentru reteta si pentru toata munca de pe acest blog !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor