Retete incepatori Laura Adamache – Choux
Choux à la crème este unul dintre deserturile mele preferate. In versiune dulce sau sarata, intotdeauna au un mare succes la noi in familie si dispar foarte rapid de pe masa. Desi este un desert care se face relativ rapid, cere destul de multa atentie, dar daca respectam regulile de baza, vom obtine cu siguranta niste choux-uri perfecte, cu interiorul gol si perfect uscat,
Prima regula pentru reusita retetei de choux este respectarea cu sfintenie a ingredientelor, faina si ouale jucand un rol esential in aceasta reteta.
1. Faina trebuie cernuta de doua ori inainte de a ne apuca de choux-uri.
2. Ouale se cantaresc neaparat pentru ca daca ne scapa putin mai mult ou in aluat am compromis toata reteta si nu se mai poate face absolut nimic. De aceea va sfatuiesc ca ultimul ou pe care il adaugati sa il spargeti separat intr-o farfurie, il frecati putin cu furculita si il adaugati treptat. Important este ca aluatul final sa faca “mot”, adica, in momentul in care formam choux-ul nostru pe hartia de copt cu ajutorul unui sac a poche (sac de patiserie), sa se formeze un mic mot in partea superioara. O sa va arat putin mai jos despre ce mot este vorba in caz ca nu am fost foarte clara.
3. Un alt aspect extrem de important este temperatura cuptorului. Coacerea choux-urilor se va produce in 3 etape: prima la o temperatura ridicata pentru a permite choux-urilor sa isi creeze interiorul alveolat, a doua etapa- la o temperatura medie care va permite coacerea choux-urilor iar in a treia etapa vom “usca” choux-urile prin coacerea lor pentru o perioada scurta de timp in cuptor cu usa intredeschisa.
Ingrediente Choux (50 bucati)
- 300 ml apa
- 200 g faina
- 75 g ulei
- 6 oua (cantarite cu coaja 359 g)
- un varf cutit sare
- un varf cutit zahar
Mod de preparare – Choux
- Punem la fiert apa amestecata cu uleiul, sarea si zaharul, iar in momentul in care incepe sa fiarba, adaugam toata faina deodata si amestecam foarte rapid si viguros pana ce faina va fi complet incorporata. Amestecam incontinuu aluatul oparit, cu o lingura de lemn, iar in momentul in care alautul se compacteaza si se desprinde de pe marginile cratitei, stingem focul. Cam 4-5 minute sunt necesare pana ce aluatul se desprinde de pe marginile cratitei.
- Lasam aluatul oparit sa se raceasca complet. Cand este rece, adaugam cate un ou pe rand si mixam. ATENTIE, nu adaugam urmatorul ou pana ce precedentul nu a fost complet incorporat in aluat.
- Primele 5 oua le adaugati fara frica dar pe al saselea il spargeti separat intr-o farfurioara si il adaugati treptat astfel incat aluatul sa fie destul de solid ca sa isi pastreze forma dupa ce formam choux-ul. Puteti face o proba in timp ce adaugati al saselea ou: puneti aluatul in sacul de pasticerie si faceti de proba un choux pe o farfurioara. Daca face “mot” atunci nu mai adaugati ou. Motul arata asa:
- Preincalzim cuptorul la 210°C si introducem tava cu choux-uri pentru 20 minute in cuptorul incins. In a doua etapa, micsoram temperatura la 180°C si lasam choux-urile 10 minute, iar spre sfarsit intredeschidem usa cuptorului si le mai lasam pentru 10 minute.
- Le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca si apoi ori le umplem cu o crema dulce sau sarata, ori le bagam intr-o punga de hartie si le pastram intr-un loc uscat pana le vom folosi. Eu mai mult de o saptamana nu le-am tinut, dar cred ca se pot pastra si mai mult.
- Se pot umple cu crema de vanilie sau de ciocolata, frisca sau cu diverse creme sarate: de branza, somon, legume, etc.
- Eu le-am umplut cu crema de ciocolata (glazura ramasa de la tortul de revelion s-a transformat intr-o crema divina) si cu frisca.
Pofta buna!!
Draga mea, te asteapta niste premii la mine
Pupici
Arata tare bine. Felicitari.
Superbe fotografiile, Laura ! Si sunt convinsa ca si gustul a fost pe masura imaginilor. Reteta e foarte frumos explicata si va fi de un real folos celor care nu au facut nicodata choux-uri.
Laura cate bucati iasa din cantitatile din reteta? Nu stiinte exact, ci asa aproximativ. Te pup
Неустоимо вкусни ммм….прекрасни!Хубав ден!
Arata extraordonar! Mi-ai dat incredere sa incerc din nou pentru ca prima data cand le-am facut au fost un esec total. Felicitari!
Extraordinar de prezentabile aceste choux-uri! Si ca aperitiv sunt delicioase. La mine pe blog asteapta un premiu oferit de mine tuturor, dar pentru tine am venit sa fac o invitatie speciala. Este un premiu al prieteniei si invitatia o fac din respect si admiratie pentru profesionalism.
Ah, sunt minunate; multumim pentru reteta bine explicata 🙂
Multumesc Bianca!
Multumesc draga Narnia! Ma bucur ca iti plac fotografiile si sper sa fie de ajutor reteta celor care nu au facut choux niciodata. Te pup!
Ana draga mea te pup si multumesc mult pentru premii. Am sa trec curand sa le ridic.
Laura draga am scris la ingrediente ca ies 50 de bucati. Te pup.
Thank you Nanita!! Kisses!
Flori draga ma bucur ca iti plac. Daca le incerci te astept sa-mi pui cum ti-au iesit. Te pupic!
Multumesc mult Elena draga pentru premiu. Am sa trec cu siguranta cat mai curand sa il ridic. Te imbratisez cu mare drag si ma bucur ca iti place reteta.
Eu multumesc ca iti place reteta tequila! O zi excelenta iti doresc!
Uf! Bine ca am gasit reteta. Acum ma apuc de eclere. Merci mult!
Cris scumpa sa imi spui cum ti-au iesit!! Pupicei!
Le-am facut pentru prima data, si au iesit perfecte. Le-am umplut cu mousse de ciocolata (reteta ta). Nici nu-ti mai spun ce repede s-au "topit" 🙂
Laura, te rog, cum se umplu choux-urile, se taie la mijloc sau se face un mic orificiu prin care se umplu?
Aurora draga mea tare ma bucur ca ti-au placut!! Multumesc mult ca le-ai incercat. Pupicei!!
Daniela draga mea eu le-am umplut cu o seringa de cofetarie. Am facut un mic orificiu si le-am umplut dar la fel de bine se pot taia la mijloc si umple. Cum iti este tie mai usor. Te pupic!!
Am facut astazi eclerele dupa reteta ta, au iesit bestiale! Multumesc pt reteta asta grozava pe care am respectat-o strict!
Reteta asta am pus-o pe site-ul reteteinimagini cu specificatia stricta ca este a ta de la cap la coada
Si eu ma inscriu aici in lista celor care au incercat reteta si au iesit minunateeeeee,
Esti o artista
Oana draga mea cat ma bucur ca ti-au placut!!! Te pupic cu drag si multumesc ca le-ai incercat!!
Mirela scumpa mea ,ma bucur atat de mult ca ti-au placut!! Te pupic cu drag!!
Foarte buneeee!!
Am facut pentru prima data si mi-au iesit foarte bine.
Am avut si noroc, trebuie sa recunosc, pentru ca am injumatatit cantitatile si nu am nici cantar electronic.
Multumesc Laura,
Dany
Dany draga mea felicitari pentru reusita!!! Nu este simplu sa faci choux-uri fara sa cantaresti ingredientele asa ca sincerele mele felicitari pentru ca ti-au reusit!!
Te pupic cu drag!!
Am facut si eu choux-urile si au iesit foarte bune si frumoase.
Multumim pentru reteta, dar mai ales pentru detalii.
Am sa fac aceasta reteta sambata viitoare. Eu foloseam o reteta de pe vremea bunicii cu care nu am dat gres niciodata dar sunt tentata sa incerc ceva nou.
Intrebare: gogoselele le-ai taiat pe jumatate sa le umpli sau ai folosit un cornet/sac special de umplut? Multumesc.
Roxana draga mea si eu faceam reteta mamei care nu mi-a dat gres nicioadata pana le-am incercat pe astea. Sunt tare bune si desi inca fac si choux-urile mamei, pe astea le fac mai des.
Le-am umplut cu un cornet special, cu dui subtire metalic, dar le poti taia pe jumatate si umple la mijloc.
Te pup!!
waw super! parca ar fi niste eclere rotunde. iar compozitia e atat de simpla.
In sfarsit o retetå ce mi-a reusit. PERFECTE ! Este pråjitura mea preferatå de cand eram copil. Multumesc .
Olga scumpa, ma bucur mult ca iti plac!! pup!!
Olga spunea…
waw super! parca ar fi niste eclere rotunde. iar compozitia e atat de simpla.
Sigur ! Asta si sunt , daca in loc sa le pui cu lingurita , le pui cu un cornet , dandu-le forma lunga , ies eclere .
Vai ce pofta mi-ai facut Laura… le fac sigur si eu… imi saliveaza gura numai cat ma gandesc la ele… Te pupic dulce de tot esti o artista in tot ce faci!!!
De ceva vreme, iti tot „fur” diverse retete. In aceasta seara am pregatit o portie de choux. Trebuie sa recunosc ca este o reteta mult mai reusita decat cea pe care o foloseam eu, din cartea Sandei Marin. Te felicit pentru pasiunea ta si pentru bunatatea de a ne impartasi din secretele tale. Si, pentru ca suntem la inceput de 2012, iti doresc sa fie un an bun cu multe reusite, culinare si nu numai! Multumesc!!
Gabi, draga mea, tare mult ma bucur ca ti-au placut choux-urile!!
Iti doresc si eu un 2012 plin de sanatate, realizari si multa fericire!!
Pup cu drag!!
Multumesc pentru urare! Pupicei!
Am vrut sa fac impreuna cu colega mea de banca choux a la creme, ca era ziua ei si vroia sa duca la scoala sa serveasca colegii. Am incercat de cateva ori diferite retete si au iesit.. sa zicem acceptabil. Aseara am incercat reta asta si au iesit PERFECTE. Am respectat cu strictete timpul de coacere, insa neavand cantar am pus ingredientele „la ochi”. Probabil am avut noroc, ma asteptam sa iasa ca de obicei insa au iesit super crescute si aerate si uscate.. le-am umplut cu crema de fructe de padure, crema de ciocolata alba si crema de caramel. Am facut senzatie cu ele la scoala :))
Draga Laura am o intrebare pt tine, atunci cand incepem sa incorporam ouale folosim mixarul sau o lingura de lemn? Vreau sa incerc si eu reteta ta. Multumesc.
Manuela, draga mea, eu folosesc mixerul pentru ca la inceput, aluatul este destul de dens si dificil de amestecat cu lingura. La adaugarea ultimului ou, renunt la mixer si il incorporez cu lingura de lemn ca sa-mi dau seama daca aluatul a atins consisteta potrivita.
Pup cu drag!
Buna Laura. Felicitari pentru blog . E super. Am facut eclerele si au iesit destul de bune ,doar ca la cuptorul meu a fost imposibil respectar timpul de coacere.La 210 grade dupa 10 minute erau deja destul de colorate . Am scazut temperatura la fel si timpul,si in final a fost un bun rezultat.Dar cu toate ca par rumenite ,nu sunt deloc crocante . Interiorul perfect. MULTUMESC
Cu mult drag, Liliana draga mea!
Pup dulce!
draga Laura,
cand te referi la x grame ulei sunt grame, nu? Vroiam sa ma asigur ca nu te-ai referit la mililitri. Deci cantaresc pe cantar nu pe pahar gradat.
Mersi
elena
Buna intrebare: lichidele de obicei se masoara in ml, l, etc. Apa si uleiul in aceasta reteta sunt gr. sau ml ? Pt. ca nu-i totuna iar reteta fiind strica ….
Mihai, eu am cantarit intotdeauna lichidele in grame. Stiu ca nu este o metoda foarte ortodoxa, dar asa m-am obisnuit.
Buna d-na Laura! Am incercat aceasta reteta, dar din pacate nu stiu ce s-a intamplat, pt ca sunt necoapte la interior in schimb sunt aerate si crocante. Am respectat toata reteta, timpii de coacere. Din ce am citit in comentarii am obs ca la toata lumea i-a iesit Si am dedus ca probabil am gresit la cantitatea de ulei, am pus ml nu gr. Ce parere aveti? Va multumesc!
Dragilor, Laura cantareste si lichidele pe cantar, in grame, incercati cu incredere! Si eu sunt gata sa ma apuc de ele!
Fantastastice, nu credeam ca-mi vor reusi! Imi pare rau ca le-am facut asa tarziu, dar raman pe lista favoritelor la aperitive. Le-am umplut cu icre si pasta de ton. Mutumesc de reteta, iar si iar!
Ionela mea draga, sa va fie de bine!!
Asa de mult ma bucur ca ti-au placut!
Laura, contează dacă nu avem acel sac de patiserie ca sa formam eclerele, sau le putem pune si cu lingura sau cu o punga? Dacă le putem pune, atunci cum vom testa daca iese acel mot? Multumesc
Dana, sigur ca poti folosi o punga sau lingura. Motul se formeaza si cu punga, nu doar cu sacul de patiserie.
Pup cu drag si spor!
Multumesc tare mult pentru reteta, au iesit minunate. Imi pare rau ca nu pot posta si fotografii cu ele
Felicitări pentru tot ce faci!
Gabriela, draga mea, ma bucur mult ca ti-au placut! Te pupic si daca doresti, imi poti trimite pozele pe mail contact(@)lauraadamache.ro
Buna seara,
De mult timp tot incerc sa le fac si eu copiilor choux-uri dar de fiecare data mi se lasa cand deschid cuptorul. Mentionez ca am cuptor electric cu ventilatie, le-am pus in cuptorul preincalzit la 180 grade la mijloc si dupa 10 min deja erau foarte facute deasupra. Unde gresesc? sa le pun in cuptor mai jos? sa nu pun cuptorul pe ventilatie?
Ai putea sa imi dai niste detalii despre coptul choux-urilor in cuptor?
Multumesc
Draga mea, daca se lasa, inseamna ca aluatul este prea moale. Cand formezi choux-urile in tava fac un mic mot deasupra?
Iti recoamand sa pui tava pe al doilea etaj de jos in sus al cuptorului si functia sde coacere sa fie cea traditionala, nu ventilata.
Cu drag!
Buna. Pana acum reteta ta este singura care este clara si explicata cu detaliu. In week-end am sa fac si eu. Eu ii zic prajitura cu capac si umplutura va fi de budinca de vanilie si un strat de frisca si zahar vanilat peste capac. Sunt preferatele mele. Bunica mea facea cand eram mai mica…deja nu mai pot de pofta.Cand sunt gata o sa iti arat o poza si o sa iti spun cum au iesit. Multumesc frumos. Pupici
Draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut reteta!
Te pup!
Draga mea Laura, este a nu stiu cata oara cand fac coji de ecler dupa reteta pe care ne-ai impartasit-o cu atata lux de amanunte, si de fiecare data mi-au iesit ca la carte. Multumim pentru micile detalii care fac diferenta.
Mi-au iesit indesate la mijloc, fara cupola 🙁
Oare de ce?