Retete culinare Incepatori – Pandispan cu cacao
Pentru tortul de ciocolata cu mousse de ciocolata de Revelion am facut un pandispan cu cacao. Chiar daca ar fi mers foarte bine si pandispanul clasic, prefer intotdeauna sa combin pandispanul cu cacao cu o crema sau un mousse de ciocolata. In felul acesta, gustul cremei iese mult mai bine in evidenta. Putem folosi pandispanul ca blat de tort sau il putem imbogati cu fructe (cca 100 g fructe de genul cireselor, visinelor, caiselor) si il putem savura la micul dejun, cu ceai sau cafea. Reteta pandispanului cu cacao este foarte simpla, iar rezultatul perfect daca vom tine cont de sfaturile urmatoare.
Inainte de a trece la reteta pandispanului, as dori sa va dau cateva sfaturi pentru o reusita sigura. Sfaturile de mai jos vor fi de folos mai ales incepatorilor.
- Pentru pandispanul cu cacao folosim 25 g faina, 30 g zahar si 5 g cacao pentru 1 ou (un ou standard are 60 g).
- NU se foloseste praf de copt niciodata deoarece riscam sa obtinem un pandispan crescut mai mult in partea centrala si cu un usor gust de praf de copt.
- Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, la fel faina si zaharul, asa ca cel mai bine le lasam in bucatarie 1-2 ore inainte de a ne apuca de pandispan.
- Reusita pandispanului consta in mixarea indelungata a zaharului cu ouale la temperatura camerei. Cu un robot performant mixam 20 minute (niciodata mai putin de 20 minute) iar cu un mixer normal 25-30 minute. Cu cat mixam mai mult, cu atat pandispanul nostru va creste mai mult si va fi mai pufos.
- Faina trebuie intotdeauna cernuta, adaugata putin cate putin, si amestecata de jos in sus in compozitia de oua cu foarte mare grija astfel incat dupa ce adaugam toata faina, aluatul sa se prezinte pufos si teapan.
- Este indicat sa folosim o lingura de lemn sau plastic pentru incorporarea fainii in compozitia de oua.
- Cuptorul nu se deschide absolut deloc in timpul coacerii (nici macar dupa 15 minute cum facem la prajiturile obisnuite) iar pandispanul se lasa sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa. Astfel il ferim de un soc termic care ar putea transforma pandispanul nostru frumos crescut intr-o fasiuta de aluat din care nu vom putea scoate nici macar 2 foi.
- Pandispanul este gata cand il vedem ca se desprinde singur de pe marginea formei si este auriu.
Ingrediente – Pandispan cu cacao (26 cm ø)
- 7 oua
- 210 g zahar
- 180 g faina
- 30 g cacao
- un varf cutit cu sare
Mod de preparare – Pandispan cu cacao
- Mixam ouale intregi cu zaharul si un varf de sare pana cand compozitia isi tripleaza volumul si se deschide la culoare. Cu o lingura sau cu paleta mixerului, lasam sa cada putin aluat pe intreaga suprafata a compozitiei de oua si zahar si daca acesta lasa urme vizibile (sau “scrie”) atunci compozitia noastra este gata.
- Adaugam putin cate putin faina amestecata cu cacaua si ulterior cernuta si amestecam cu mare grija de jos in sus, dinspre centru spre exterior. Dupa ce faina este incorporata perfect in compozitia de oua, adaugam alta faina si tot asa pana epuizam toata faina.
- Asezam aluatul intr-o forma tapetata cu unt si faina si nivelam cu foarte mare grija suprafata.
- Eu am pozat aluatul inainte de a-l nivela ca sa se vada consistenta compozitiei finale. NU turnam aluatul in acelasi loc pentru ca riscam sa obtinem un pandispan cu bolta sau cocoasa. Dupa ce l-am nivelat, lovim forma de masa de cateva ori ca sa eliminam excesul de aer acumulat de aluat. Vor aparea la suprafata cativa bulbucei.
- Introducem pandispanul in cuptorul preincalzit la 170 grade pentru 20 –25 minute. Cand pandispanul este auriu si se desprinde singur de pe marginea formei atunci este gata. Stingem cuptorul, intredeschidem usa si il lasam sa se raceasca inauntru. Nu trebuie sa il lasam neaparat sa se raceasca complet ci doar sa se racoreasca si sa se obisnuiasca cu temperatura bucatariei.
- Il rasturnam cu grija pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet dupa care il taiem in foi.
Pentru fotografii din timpul prepararii, va invit sa accesati reteta pandispanului clasic.
la multi ani multa sanatate si fericire si noul an sa va aduca numai bucurii in suflet .
La Multi Ani Alexandra draga mea!! Iti doresc sa ai un an plin de realizari, sananate si multe bucurii!!
Laura draga, cum este cu "cercul" pentru taiat tortul? e de folos?? eu ma cam chinui sa tai tortul, am mereu emotii, nu reusesc sa tai egal..am incercat varianta (citita pe net) cu o bucata de ata – esec total, nu a mers, tot cu cutitul m-am chinuit..Cercul asta rezolva problema?? ma scapa de emotii?? pupici, Daniela
Draga mea, eu tai tortul cu ferastraul acela special pentru taiat. Are un fir subtire si ajutata de Cristi reusesc sa ma descurc cu el. dar de cele mai multe ori apelez la cutit cu care ma descurc foarte bine. Cercul cu care am taiat palaria pandispanului astuia este cercul de decorat pe care eu l-am folosit de data asta ca sa scap de umflatura formata in partea superioara.Pup pup!
nu este bun pt k a crscut prea tare
Este superb blatul ! Eu am facut muuuuuuuulte dintre retetele tale minunate! Felicitari !Paste fericit !
Dumitru Adriana.
Laura draga, am vrut sa fac un tort si am zis sa folosesc blatul de pandispan. Buuun…am mixat ouale cu zaharul si sarea 30 minute, am incorporat frumusel faina, am tapetat forma cu unt si faina, am ciocanit forma si am dat la cuptorul incins la 170 grade pentru 30 minute. Nu am umblat deloc, arata minunat de frumos in cuptor. Dupa 30 minute am crapat putin usa de la cuptor si am bagat scobitoarea…a iesit curata. Am inchis focul(curentul…)am lasat usa crapata si am plecat sa imi vad de treaba. Dupa vreo jumate de ora…am crezut ca nu vad bine, frumusetea de blat s-a lasat in centru ca sufleul,s-a stafidit(ridat, adunat) iar la taiat…:((( era crud pe centru. Nu am bagat scobitoarea decat pe margine ca nu mi-a incaput mana mai mult tocmai de frica sa nu se sperie pandispanul de frig si sa se lase. Oare ce crezi ca s-a intamplat? Nu de alta dar de ciuda vreau sa il incerc si pe asta de cacao :D…sa incerc?Daca nu iese nici asta ma intorc la blatul meu cu praf de copt, desi nu ma invinge el pe mine un pandispan. Multumesc pentru toate retetele minunate. Pupici. Miha
Mie mi-a iesit perfect ,a treia oara , la tortul cu mousse de piersici !Delicios ! :)))))))
Azi fac strudelul rapid !
Dumitru Adriana.
Miha draga mea, este foarte posibil ca ouale sa nu fi fost mixate suficient cu zaharul. Aluatul "scria" in momentul in care ai terminat de mixat? Trebuie sa aiba o culoare galben pai iar in momentul in care ridici paleta mixerului, aluatul care cade sa lase urme vizibile.
Daca asa a fost, atunci trebuie sa maresti putin timpul de coacere. Cuptorul tau este posibil sa nu elimine umiditatea in exces. Eu zic ca dupa timpul prevazut in reteta, sa acoperi forma cu o folie de aluminu si sa il mai lasi inca vreo 5 minute in cuptor dupa care inlaturi folia si il lasi sa se raceasca in cuptor.
Mare atentie la mixatul oualelor cu zahar si la cand adaugi faina care trebuie neaparat cernuta.
Pup cu drag si daca-l mai incerci sa imi spui cum a iesit!
Adriana draga mea, tare ma bucur ca ti-a reusit!! Te pupic cu drag si sa-mi spui cum au iesit strudelele!!
A doua oara a fost cu noroc :D, mi-a iesit aproape bine. De data asta l-am lasat in cuptor fara sa mai intredeschid usa dupa ce l-am incercat cu scobitoarea. Am mixat ouale bat si am incorporat faina cernuta cu telul. Cuptorul meu este un Electrolux electric care numai la pandispanul asta mi-a jucat feste. Restul retetelor tale au iesit in timpii indicati. Multumesc mult pentru sfaturi si sedere placuta in Germanica. Pup, Miha.
Mihaela draga mea, ma bucur ca ti-a iesit cum trebuie!
Pup cu drag!
Buna, Laura! Apelez la tine cu rugamintea de a-mi da un sfat – peste cateva zile imi vine in vizita (din strainatate) cel mai drag prieten al meu si cu ocazia asta e musai sa ii pregatesc un desert cu ciocolata, caci e mare iubitor de ciocolata!! ma gandesc sa fac un blat de pandispan cu cacao, crema sa fie mousse de ciocolata (mi-a facut cu ochiul reteta ta!), iar glazura de ciocolata (facuta pe foc, cu smantana lichida pt. frisca si unt). Acum, unde e problema mea? Prietenul meu sta doar 2 zile, iar eu vreau sa slabesc putin, peste 2 saptamani e ziua mamei mele deci iar mananc tort..asa ca prajitura asta trebuie sa fie mai micuta – am in dulap un vas rotund, de yena, pe care il consider foarte potrivit si vreau sa il folosesc – aici intervine ajutorul de care am nevoie: vasul acesta are fundul de 16 cm, iar gura de 21 cm..deci, ce cantitati sa folosesc?? ma gandeam pt. blat 4 oua, dar mi-e teama sa nu dea pe-afara..tu ce crezi?? ar trebui sa pun oua, nu?! iar la mousse o sa injumatatesc cantitatile..Mi-ar fi de mare ajutor un sfat de la tine!! Multumesc frumos. Cu drag
Daniela scumpa mea, din cate inteleg vasul tau e conic. Daca la baza are 16 cm si la gura are 21 nu ar trebui sa-ti dea pe dinafara blatul. Cat de inalt este? Daca are cca 7-8 cm inaltime atunci eu cred ca este perfect sa-l faci din 4 oua dar daca este mai micut fa-l din 3 oua pentru mai multa siguranta. Daca o sa-l umpli cu mousse si il glazurezi cu cioco oricum o sa se inalte bine. Eventual ii poti face niste ciufuleti de frisca pe deasupra glazurii ca sa para si mai inalt.
Pup cu drag si daca mai ai intrebari le astept cu drag!!
Laura draga, ai intuit bine, vasul are 8 cm in inaltime (chiar acum l-am masurat). Multumesc mult pentru ajutor!! Pupici (de ciocolata!!)
buna Laura sunt o cititoare a blogului tau si mereu ma inspir din retetele tale
As vrea sa stiu daca ai incercat sa faci vreodata blat de tort fiert si apoi copt
Am mancat undeva si sunt tare curioasa cum se face
Corina draga mea, este pentru prima data cand aud de un astfel de blat!! Chiar m-ai facut curioasa asa ca ma apuc sa il caut si daca il gasesc sigur il fac si il postez!!
Pup cu drag!!
Buna ziua doamna!Doresc sa fac azi acest blat de cacao dar nu mai am decat cacao dulce stiti gen nesquiq…pot sa o folosesc la blat?eventual nu mai pun zahar in blat?
Buna ziua Ralukutza!! Draga mea, nu te sfatuiesc sa reduci zaharul pentru ca proportiile trebuie mentinute ca sa iasa bunut si pufos. In schimb, poti pune linistita cacao dulce. Daca iese prea dulce, desi o sa iasa perfect ca gust, poti face crema cu care-l umpli cu mai putin zahar.
Pup cu drag si spor!!
Multumesc frumos de sfat!Va pup
Buna doamna!Am facut blatul acesta cu cacao dulce si ati avut dreptate ca a fost perfect ca si gust !si ca si aspect e prima oara cand mi-a ieshit un blat atat de frumos:) va nultunesc pt sfaturi!Va pup!
Cu mult drag, Raluka iubita!!
Fiind ziua surorii mele azi intentionez sa folosesc aceasta reteta, pt care va multumesc. As avea o intrebare: daca adaug esenta de menta (din cele tip dr oetker, uleioase) e posibil sa nu mai creasca..sau de exemplu daca pun alcool pt aroma, de exemplu bailey’s? Multumesc.
Oq, La Multi Ani surorii tale! Nu te sfatuiesc sa adaugi nimic in plus in pandispan pentru ca este posibil sa isi schimbe consistenta si sa nu mai creasca atat de frumos.
Poti insiropa pandispanul dupa ce s-a racit cu menta sau baileys.
Spor la bucatarit!
buna ziua,
ma inspir foarte mult din retetele dumneavoastra,si le fac intocmai,de data aceasta am o mica problema,in sensul ca tortul cu crema de piersici vreau sa-l fac, (l-am mai facut dar in aceeasi tip de forma)de data aceasta as vrea sa schimb un pic tava cu una,dreptunghiulara-30x25x6,si ma intereseaza sa stiu daca trebuie sa umblu la cantitati ,si daca da, cat?
va multumesc si mult succes pe viitor.
buna am un cuptor electric zanussi si nu stiu dece imi creste tare frumoasa piscota dar dupa aceea se lasa dar in cuptor fara sa umblu la cuptor sau la temp nu stiu dece daca puteti sa imi dati un sfat
buna ziua,am o intrebare 210 g ,cate linguri ar fi ? ,pt ca nu am cantar de bucatarie sa cantaresc.Va multumesc
Buna ziua, as putea inlocui zaharul cu xilitol? Multumesc
Buna ziua! Ati putea sa-mi spuneti daca as adauga in compozitia blatului alune macinate, ar influenta cresterea acestuia?
Multumesc anticipat!
Multumesc din suflet.. Mi-a iesit extraordinar blatul
Buna Laura,
In primul rand doresc sa te felicit pentru retetele tale, am incercat cateva si toate au iesit foarte bine. As avea o intrebare legata de acest pandispan, daca as inlocui zaharul cu xylitol, crezi ca ar iesi reteta? Sau zaharul are un rol indispensabil?
Multumesc!
Draga mea, ma bucur tare mult ca-ti plac retetele mele. Nu am incercat niciodata sa inlocuiesc zaharul in reteta de pandispan, dar nu sunt sigura ca va iesi la fel. Iti recomand sa incerci reteta cu jumatate din cantitati, asta ca sa vezi cum iese cu xylitol.
Buna ziua,
ador retetele dumneavostra si as sa m ajutati cu un sfat…tava mea are 250X240X50mm ar trebui sa reduc canitatea de oua dar csa pun 4? Multumesc!
Draga Daniela, nu este nevoie sa reduci cantitatile.