Retete culinare – Paine cu banane Banana Bread
Painea cu banane, Banana Bread, este o paine dulce americana. Daca o facem cu praf de copt, consistenta este asemanatoare cu cea a unui chec cu banane, iar daca inlocuim praful de copt cu drojdie, vom obtine o paine dulce asemanatoare unei briose cu banane. Ingredientul cheie al acestei retete este parfumata banana.
Este foarte important sa folosim banane coapte bine, pentru ca in acest fel vom obtine un piure de banane fin. Ambele retete de paine cu banane sunt delicioase, dar eu parca prefer varianta cu drojdie.
Ingrediente – Paine cu banane Banana Bread
- 500-550 g faina
- 40 g faina (pt maia)
- 300 g pulpa banana (2 banane si un sfert)
- 25 g drojdie proaspata
- jumatate lamaie (doar sucul)
- 1 ou
- 70 g unt
- 50 ml lapte
- 100 g zahar
- 1 varf cutit sare
- 1 lingurita malt/miere
- zahar vanilat (optional)
- coaja portocala (optional)
- 1 galbenus + 2 linguri cu lapte (pentru uns)
Mod de preparare – Paine cu banane
- Dizolvam drojdia si maltul sau mierea in 50 ml de lapte caldut. Adaugam 40 g faina, amestecam si lasam maiaua sa dospeasca, intr-un loc cald, pentru 30 minute.
- Separat mixam bananele cu zaharul si sucul unei jumatati de lamaie pana obtinem un piure fin.
- Topim untul si il lasam sa se raceasca.
- Punem maiaua in robot, adaugam o mana de faina din cantitatea totala de faina si mixam pana prinde consistenta.
- Adaugam piureul de banane, oul, zaharul vanilat si coaja de portocala si mixam pana cand aluatul incepe sa prinda consistenta, apoi incepem si adaugam faina in 3-4 reprize.
- La sfarsit adaugam untul topit si racit si sarea. Framantam aluatul pana devine elastic.
Am scris la ingrediente ca avem nevoie de 500-550 gr faina deoarece fiecare tip de faina absoarbe altfel ingredientele lichide. In prima faza puneti numai 500 g. In cazul in care aluatul se lipeste inca de maini, mai adaugam inca 50 g de faina.
- Lasam aluatul sa creasca in jur de 2 ore. Dupa ce si-a dublat volumul, il rasturnam pe masa de lucru pudrata cu faina.
- Intindem aluatul cu mana intr-o foaie dreptunghiulara groasa de cca 0,5 cm. Rulam foaia pe lungime si o asezam intr-o forma de cozonac/chec tapetata cu unt si faina. Mai lasam painica sa creasca pana ajunge la buza formei.
- Ungem painea cu banane cu un galbenus de ou amestecat cu 2 linguri cu lapte si, daca dorim, o pudram cu codite de zahar.
- O coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 40-45 minute.
- Dupa ce se rumeneste suprafata (cca 20-30 minute), scoatem forma, o acoperim cu folie de aluminiu si o introducem din nou in cuptor. Lasam painea acoperita pana se coace complet. Inainte de a o scoate, faceti proba cu scobitoarea. Daca iese curata atunci e gata.
- Lasam painea cu banane/banana bread sa se raceasca in forma dupa care o rasturnam pe un gratar si o servim la micul dejun alaturi de nutella, marmelada, dulceata, gem, etc. Si bineinteles langa o cafea fierbinte!
Pofta buna!
Wooow, ce bine arată!! Trebuie să fie tare bună! Şi fotografiile sunt, pur şi simplu, delicioase 😉
Incredibil , Laura; nu numai ca sunt retetele tale o minunatie, mie mi-au iesit tot timpul, dar le si adaugi atunci cand am nevoie de ele; de cateva zile cautam o reteta de paine cu banane, ca mi se tot coc bananele,si parca tot nu eram multumita de rezultatele gasite. acum nu mai am indoiala, mersi mult.
Buna! E foarte buna banana bread cum ii zic ei prin SUA. Am facut si eu alta reteta si cu scortisoara si zahar crocant pe margini. E delicioasa. Incearca daca vrei. Nu ai reteta de eclere? Vreau sa fac azi neaparat.
Draga mea Svea ma bucur mult ca iti place painica! E tare gustoasa si ramane pufoasa 3 zile. Atat ne-a tinut pe noi. Pupicei si multumesc ca iti plac fotografiile!!
Gand la gand cu bucurie draga mea Raluca!! Daca o incerci sa imi spui cum ti s-a parut. Te pupic si un weekend minunat iti doresc!!
Draga mea Cris imi place tare mult banana bread si cu siguranta voi incerca reteta ta dar painica asta are alta consistenta si gust pentru ca se foloseste drojdie si nu praf de copt ca la banana bread. Mai degraba seamana cu un cozonac. Te pupic si ma bucur ca iti place!!
ceau … as vrea sa te rog ceva … daca poti sa contribui si tu la salvarea unei vieti … scuze ca este inafara subiectului … este vorba de un baietel de numai 5 ani Catalin …diagnosticat cu tumoare maligna pe creier … care are nevoie de bani pt acoperirea costurilor tratamentului care ii va salva viata … fara acest tratament va muri …o poveste cutremuratoare reala a unor parinti care si-au mai pierdut un copil acum cativa ani in acelas mod … contribuie si tu cu un simplu post pe blogul tau despre cazul lui Catalin … eventual cine doreste poate sa ataseze benarul cu cazului lui Cata pe blogul lui ar fi un mare ajutor …
pt detalii: sau
multumesc si imi cer scuze daca acest mesaj te-a deranjat intr-un fel …
Tunde
draga mea laura,
de cand te-am descoperit nu ma mai satur de retetele tale. pur si simplu minunate!!!!
am dat link-ul blogului tau si colegelor de munca (cu toate ca nu gatesc sunt fascinate de ce vad :)) )
Imi vine sa mananc pozele tale!
Draga Tunde am pus un banner in sidebar stanga care duce spre blogul lui Catalin. Ii doresc tot binele din lume si multa sanatate!! Doamne ajuta!
Draga mea Vio tare ma bucur ca m-ai descoperit si cu drag te mai astept pe la mine. Te pup!!
Cristina multumesc mult ca iti plac pozele mele!!
Draga Laura, ai incercat sa faci painica si in robotul de facut paine?
Te pup
Andra scumpa, nu am incercat, dar sunt convinsa ca iese f bine.
Mi-am pierdut un piciorus de la masina de paine si de anul trecut nu am mai folosit-o.
Ma ajuta foarte mult cand eram in criza de timp.
Pup cu drag!
Eu am o nelamurire: cantaresc lichidele pe cantar? sau e pur si simplu vorba despre mililitri in reteta?
Sunt mare fan banana bread si as vrea s-o incerc si pe aceasta, cu drojdie, suna grozav!
Angela, draga mea, cantareste lichidele in grame pe cantar. Stiu ca suna ciudat dar eu asa fac.
Asa am procedat mereu la prepararea majoritatii retetelor mele si nu am avut probleme nicioadata.
Pup cu mare drag!
Multumesc!
Abia acum mi-am facut timp sa o incerc, as fi vrut sa mai vad niste feed back-uri de la cineva care a mai incercat-o, dar pana la urma merg pe mana ta!:) maine iti spun cum mi-a iesit.
Angela, draga mea, abia astept sa imi spui cum a iesit in caz ca ai incercat-o.
Pup dulce si sper sa-ti fi placut!
Abia azi am avut elanul sa fac alautul acesta! La aproape 10 luni:)) Data trecuta eram cu toate ingredientele pe masa cand am primit un telefon…a trebuit sa anulez sesiunea de cooking. Acum am pus 100 g miere in loc de zahar.
Si de data asta nici macar nu am toate ingredientele. Sper sa iasa bine si fara ou!
Si ca sa fie treaba teaba…terbuie sa plec cu coca dupa mine si sa o las la crescut la…musafiri in casa. Sper sa nu sufere prea mult; avand in vedere ca nu are cum sa creasca pe drum pe frigul asta. Wish me luck! Si daca n-o sa iasa…o sa fie vina mea.
Angela, draga mea, tare mult sper sa-ti fi iesit!
Frigul nu afecteaza aluatul intr-un mod negativ. Sunt multe aluaturi care se lasa la dospit in frigider.
Dospesc mai greu, dar dospesc. Dupa ce sunt puse intr-un loc cald, cresc de minune si chiar mai bine.
Pup cu drag si abia astept sa-mi sui cum a iesit painica.
Interesanta reteta. Stiu ca o prietena de a mea a facut asa ceva. Am incercat si eu dar nu mi-a iesit bine. Nu stiu de ce. Reteta era un pic altfel fata de cum ai scris-o tu aici. O sa o incerc si eu pe a ta.Stiu ca am mancat la prietena mea si mi-a placut mult.
Luciana, draga mea, sper sa iti placa daca o incerci!
Pup!
Arata foarte bine! Mie nu imi plac bananele. Le pot inlocui cu altceva? Multumesc mult!
Dana, draga mea, din pacate bananele nu pot fi inlocuite in aceasta reteta.
Te pup!
Arata foarte bine si e pe lista de asteptare, dar nu am robot! O pot face si fara? Multumesc! PS: Felicitari pt tot ceea ce faceti! Astept cu nerabdare urmatoarele carti, evident avandu-le deja pe primele!
Draga Laura, crezi ca e in regula daca pun toate ingredientele tale in masina de paine exceptand cubul de drojdie? In locul lui voi pune un plic de drojdie uscata. Oare pentru masina de facut paine trebuie modificate cantitatile? Te pup
Draga mea, iese sigur si la masina de paine. In functie de capacitatea masinii tale, ingredientele se pot modifica. Daca ai o masina care coace paine de 1kg, atunci nu le modifica. Seteaza pe 1kg. Drojdia sa nu o pui in contact cu ingredientele lichide, ok?
Te pup!
Iarta-ma.Iarasi eu.Te-am innebunit.Capacitatea maxima a masinii mele e de 750gr. Pot lasa cantitatile din reteta sau trebuie sa le modific?
Arata minunat. As dori sa fac si eu varianta cu drojdie, dar unde locuiesc eu nu se gaseste decat uscata. Va rog sa imi spuneti ce cantitate de drojdie uscata ar trebui sa folosesc. Multumesc.
Draga mea, pentru aceasta reteta, poti folosi 7 g de drojdie uscata. Cu drag!