Tagliatelle din faina de hrisca si faina de quinoa
Saptamana trecuta am facut 1 kg de paste pe care le-am congelat ulterior. Pana acum nu am incercat sa fac paste decat din faina alba, faina de grau dur si faina tip 0 dar de acum sigur o sa le incerc si cu alte tipuri de faina pentru ca au un gust extraordinar.
Inainte de toate cate ceva despre hrisca si quinoa:
Hrisca, grano saraceno in italiana, nu face parte din familia Graminacee ci din familia Polygonaceae. Faina contine vitamine B, P, E si Rutina (1mg la 100 gr) care ajuta la prevenirea deteriorarii vaselor capilare. Contine importante saruri minerale cum ar fi: calciu, fosfor, magneziu.
In general se foloseste in combinatie cu faina 00 pentru produsele dulci sau sarate, in proportie de 10-30 %.
Quinoa (Chenopodium quinoa), este o planta originara din America de Sud iar faina se obtine prin macinarea semintelor de quinoa. Apartine aceleasi familii din care fac parte spanacul si sfecla. Semintele de quinoa semana mult cu lintea iar aroma este placuta si intensa. Inainte de macinare, semintele se curata foarte bine deoarece contin o substanta amara numita saponina.
Din punct de vedere nutritional, quinoa este un aliment aproape perfect deoarece are un continut proteic foarte ridicat si complex. Este bogata in lisina, un aminoacid care lipseste din celelate tipuri de faini. Quinoa contine cu prevalenta carbohidrati si grasimi si bineinteles saruri minerale cum ar fi: magneziu, potasiu, calciu, fosfor, seleniu, sodiu, fier, zinc.
Se folosest in combinatie cu faina 00 pentru price produs dulce sau sarat de cuptor.
Si acum pastele.
Tagliatelle din faina de hrisca
- 350 gr faina 00
- 150 gr faina de hrisca
- 5 oua
- 4 linguri ulei masline
- 1 lingurita sare
Tagliatelle din faina de quinoa
- 350 gr faina 00
- 150 gr faina de quinoa
- 5 oua
- 4 linguri ulei de masline
- 1 lingurita sare
Ambele tipuri de paste le-am facut la masina de paine, programul pentru paste care dureaza 15 minute. Am obtinut 2 bilute frumoase pe care le-am lasat invelite in folie plastic pentru 30 minute. Biluta galbena este din faina de quinoa si cea maronie din hrisca.
Am impartit fiecare bila in alte cateva bilute mai mici pe care le-am aplatizat si le-am trecut prin masina de paste de 3 ori la numarul 1 apoi de 2 ori la 4, 1 data la 7 si 1 data la 9. Am lasat foile pe masa infainata sa se usuce puin, cam 30 minute dupa care le-am taiat in forma de tagliatelle,
Am oprit in ziua respectiva cate putin din ambele tipuri si le-am servit cu pesto de rucola. Desi au fost bune parca merg mai bine combinate cu ciuperci.
UAU……NE UIMESTI MEREU…AS VENI ZI DE ZI LA TINE ACASA SA PAP…SAU POATE DACA ITI DESCHIZI RESTAURANT….F FRUMOS SI GUSTOS TOT CE VAD….! SA AI O SEARA PLACUTA
Draga mea Just me tare mi-ar place sa am un restaurant micut si cochet si daca intr-o buna zi mi se va implini aceasta dorinta te voi invita cu siguranta la mine. Te pup cu drag si ma bucur ca iti plac retetele mele.
As incerca sa fac si eu paste in casa, sunt cu siguranta mult mai gustoase.
Am o intrebare: pentru pastele clasice ce fel de faina folosesti? multumesc
buna stiti cumva sa faceti taitai din faina de hrisca?astept raspuns,multumesc
Andreea, draga mea, chiar asta este reteta de taitei ( tagliatelle in italiana) cu faina de hrisca.
Te pup!
buna , vreau sa te intreb cate zile e recomandat sa pastrezi tagliatellele acestea facute in casa? care este termenul lor de expirare?:D multumesc
Georgiana, draga mea, eu le congelez si le folosesc in decurs de 1 luna. Se pot pastra si mai mult dar eu te sfatuiesc sa le congelezi pentru o luna.
Te pup!
care e corespondentul la noi pentru cele doua nule”00″? 480? 650?multu