Dupa mine acest tip de preparare scoate cel mai bine in evidenta gustul puiului. Este un tip de coacere foarte sanatos deoarece nu avem nevoie de nici un tip de grasime, sarea in combinatie cu faina creeaza un fel de carapace care impiedica puiul sa devina uscat. Va sfatuiesc sa incercati macar o data sa preparati astfel puiul pentru ca are un gust inegalabil.
Ingrediente:
1 pui de 1 kg
1 kg sare grunjoasa
1 kg faina
600 gr apa
1-2 catei usturoi necuratati
o crenguta rozmarin
sare
piper
1 galbenus
4 linguri lapte
Amestecam sarea si faina intr-un vas dupa care adaugam apa si incepem sa framantam pana obtinem un aluat compact. Nu este deloc usor de framantat dar incet incet ii dam de cap,
Impartim aluatul in doua bucati si intindem prima bucata in foaie groasa de 1 cm. Introducem in interiorul puiului (puiul trebuie sa fie sters bine de apa) o crenguta de rozmarin, 2 catei spalati dar necuratati de usturoi , ungem interiorul cu putina sare si piper.
Punem puiul pe prima foaie si il imbracam cat putem de bine dupa care acoperim cu a doua foaie si sigilam bine bine astfel incat sa nu ramana nici o bucatica de pui neinvelita in aluat,
Punem puiul astfel imbracat intr-un vas de aproximativ aceiasi dimensiune uns usor cu ulei,
Bagam puiul in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 1.30 minute. Inainte cu vreo 15-20 minute de sfarsitul coacerii, scoatem puiul si il ungem cu un amestec obtinut din galbenusul de ou frecat cu lapte dupa care il bagam din nou in cuptor si il lasam pana la sfarsit.
Crusta devine extrem de tare asa ca avem nevoie de un cutit cu lama zimtata sa taiem capacul si de ceva forta. Eu l-am ciocanit bine cu un ciocan de bucatrie dupa care Cristi a taiat capacul.
Este cel mai delicios pui mancat vreodata si daca ma intrebati daca nu cumva iese groaznic de sarat, raspunsul este nu. Sarea nu intra in pui ,are doar functia de a absorbi lichidul in exces lasat de pui.
Pofta buna!!
Ce bine arata puiul, si ce delicios!
O intrebare am: care e rostul unsului crustei cu galbenus+lapte, inteleg ca nu se poate minca, avind 1 kg de sare in compozitie? Sau are doar rol estetic?
Este extraordinar de bun Nati draga si asta ti-o spune o persoana care nu se omoara dupa pui in general. Mie puiul mi se pare fad si il gatesc mai rar. Si eu si Cristi suntem mari amatori de carne de vitel, miel, vanat.
Ai dreptate Nati draga mea, unsul are doar rol estetic. Daca nu se unge crusta ramane mai albicioasa. Bineinteles ca se poate sari peste acest pas. Te pupic si ma bucur tare mult ca iti place!!
Hallo Laura dragä,
Varianta asta nu am cunoscut-o. Eu am fäcut numai cu Sare si un pic de Apä. Varainta ta este mult mai bunä.Eu am fäcut si Muschiuri mari ca si Nuca de la Vitä si a iesit la Nebunie.
Super Methode. Multumesc mult cä ai postat.De acuma am o Methodä mai bunä si mai efficientä.Mersi , Mersi !!
Tu ai scris cä Sarea are functia de a absorbi Liquidul , eu zic cä si apärä si nu lasä sä se evapore Aromele intesive care se formeazä in Carcasa asta. Este o Methoda de Millioane. Compliment mare.
Cu drag Jacob
Nemaipomenita reteta! 😮 Felicitari! 😀
Si avand in vedere ca acel invelis de faina alba si sare nu se mananca, ci se arunca la final… clar pot sa incerc si eu! 🙂
Hallo Jacob,
Tare ma bucur ca iti place varianta asta de coacere. Eu fac pestele si cartofii cu rozmarin folosind varianta ta si tare bune ies amandoua. Mai ales pentru peste este excelent genul acesta de coacere deoarece pestele are o carne tare delicata care nu trebuie sa rezulte uscata in nici un caz.
Exact asa este Jacob, carcasa formeaza un vid care impiedica aromele si lichidul sa iasa.
Cu vita nu am incercat niciodata dar sa stii ca ma bate gandul sa incerc curand. Ador carnea de vita!!
Iti multumesc tare mult pentru cuvintele tale!!
Cu drag,
Laura A
Foarte interesanta reteta. La noi puiul se consuma cel mai mult, baietti mei adora carnea de pui.
Daca formeaza o crusta care nu lasa aromele sa iasa este ca si cum ar fi steamed, only mult mai aromat? Cel putin asa i-mi imaginez. Btw, I love the pictures.
Foarte interesant!Eu am facut pui pe sare,dar daca imi dai voie o sa incerc cit de curind reteta ta! Cred ca e tare bun!Deci merge si cu peste?!Intreg sau numai file?
Te pup!
Imi place mult puiul si imi place mult reteta ta…o sa o incerc curand. Pup si multumim de reteta.
bun bun.:D
Interesanta metoda. Promit sa incerc!
Ma bucur tare mult Nik ca iti place reteta!! Invelisul se arunca pentru ca este groaznic de sarat. Daca il incerci te astept sa imi spui daca ti-a placut!!
Laura draga mea in primul rand multumesc mult pentru vizita. La noi puiul se mananca ceva mai putin. Ador snitelele din piept de pui, chiftelutele de piept de pui si pieptul la gratar. Dar puiul gatit in acest mod este delicios pentru ca isi pastreaza toate aromele. Coaja asata de sare functioneaza exact ca un steamer asa ca puiul se coace in suc propriu.
Te pup si sper sa iti placa daca il incerci!!
Draga Carmen chiar te rog sa incerci reteta si sper mult sa iti placa. Merge si cu peste intreg si cu vita si cu cartofi. O sa vin in curand cu toate cele trei alte variante.
Te pup!!
Te pup Oana draga mea si sper tare mult sa iti placa daca o incerci!!
Silvia bine ai venit si ma bur tare mult ca iti place reteta!! Te pup si te mai astept pe la mine!!
VertAnge bine ai venit! E tare bun puiul pregatit in acest mod si sper sa iti placa daca il incerci.
Valeuuu Laura! Stiam eu ca daca vreau sa gatesc ceva nou trebuie sa te caut pe internet:-)
Sunt fericita ca te-am regasit!
ameoba culinara:-)))
Ameobaaaa draga mea cat ma bucur sa te revad!!! Ma bucur tare mult ca ai trecut pe la mine si acum ca ti-am descoperit si eu minunatul tau blog sper sa ne auzim mai des!! Pupicei cu mare drag scumpa mea!!!
Extrem de tare reteta! Multumesc Laura 🙂
Am s-o incerc azi, dar recunosc ca am s-o modific putin :P. Voi incerca sa ung puiul cu putin ulei de masline preparat cu chilli si foarte putina zeama de lamaie (noi papam mai iute :D). Iar pentru fragezime maxima, inside the chicken, am sa pun pe langa usturoi si rozmarin, o lamaie intreaga in coaja!
Sper sa iasa excelent, ca garnitura am sa folosesc glazed carrots! (se taie morcovii pe lung sticks, se inabusesc in unt (putin unt) cu o lingura de zahar (sau miere), cand isi schimba culoarea adaugati apa cat sa-i acopere si putina sare. Cand au scazut adaugati patrunjel si voila!)
Pupici!
Ma bucur tare mult ca iti place Anonim si abia astept sa imi spui daca ti-a placut in cazul in care il incerci. Te-as sfatui sa nu ungi puiul cu absolut nimic pentru ca risti sa ramai fara pielita. Inauntru poti pune ce doresti, lamaia fiind o excelenta alegere. Te pup si sper sa iti placa!!
Multumesc tare mult pentru reteta de morcovei. Si mie-mi plac la nebunie pregatiti asa sau piure.
Laura, am incercat ieri reteta, insa in loc de pui am invelit cateva pulpite in crusta de sare. Au iesit un pic cam sarate.
te pup,
Codruta
Codruta scumpa mea tipul asta de coacere se preteaza la cantitati mai mari de carne. Nu am incercat sa o fac niciodata cu pulpite de pui ci numai cu pui intreg de 1 kg sau mai mult. La bucatile mici de crne este foarte posibil ca sarea din aluat sa patrunda inauntru.
Te pupic cu drag si tare rau imi pare ca nu ti-a reusit retetuta.
A fost adaptata, e drept. Dar in rest a iesit tot ce am incercat de la tine 🙂
tine-o tot asa, esti o sursa de inspiratie
Te pupic Codruta draga si ma bucur mult ca iti plac retetele mele.
Buna Laura,
Am intrat pe blogul tau la recomandarea surorii mele, recunosc ca nu mi-a parut rau. Am stat doua nopti si am citit zeci de retete. Felicitari pt intreaga munca depusa!
Ana B
Bine ai venit draga mea Ana si iti multumesc din suflet ca ti-a placut ce ai gasit la mine. Te mai astept cu drag pe la mine!!
Salut Laura!
Am incercat pana acum mai multe feluri de mancare din "retetarul" tau si toate au fost super. Maine am de gand sa reusesc si cu puiul asta, insa as dori cateva informatii:
1. timpul total de coacere in cuptor;
2. daca ai "parjolit" putin puiul inainte de a-l baga in aluat.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri si un week-end minunat iti doresc!
Dharma & family
Dharma draga mea iti multumesc mult pentru vizita si pentru ca ai incercat din retetele mele. Pentru un pui intreg de 1 Kg avem nevoi deo ora si jumatate in cuptor electric. Intotdeauna parjolesc puiul inainte de a-l gati. Scapam astfel de eventualele mici pene ramase necuratate iar puiul capata un gust mult mai bun.
Sa ai grija ca pielita puiului sa nu fie rupta pentru ca altfel poate patrunde in pui . In acest caz pielita puiului este ca o bariera intre sare si carnea de pui. Te pup si spor la treaba.
Salut,
Sunt convinsa ca ai mai auzit asta, dar super blogul si f interesante retetele 🙂
Gatesc pui de mult timp si l-am facut in diferite feluri, dar reteta aceasta este printre cele mai bune ( cea mai buna pentru puiul la cuptor ) !
Pana si crusta aia era gustoasa:)) bine, ca n-am putut s-o mananc la cat de sarata era, dar totusi.. ma gandeam ca poate un invelis mult mai putin sarat si probabil cu alte ingrediente/ condimente ar fi interesant de rontait la el pe langa pui.. cum crezi ca ar iesi fara asa de multa sare? Sau.. ai vreo reteta de pui "pane" la cuptor?
Merci !
Have a great, great day 🙂
Wonder
Wonder ma bucur enorm ca ti-a placut puiul gatit astfel!! Din pacate cantitatea de sare nu poate fi redusa. Faian si sarea trebuie folosite in aceiasi proportie astfel incat puiul sa fie complet izolat. Dar poti umple burtica puiului cu orice si oricate arome doresti.
Te pupic cu mare drag si iti multumesc muuult de tot ca imi vizitezi blogul!!
Wow,ce reteta minunata!! Chiar ieri noi am facut trote salmonate in crusta de sare la cuptor(doar cu sare marina si stropit cu apa,fara faina).A fost cel mai bun peste pe care l-am mancat vreodata si chiar ne intrebam daca ar merge si cu pui.Azi navigand prin blogul tau minunat am gasit aceasta reteta…superba pe care negresit o sa o incerc,felicitari!!Iuliana tanase.
Am preparat azi un pui dupa reteta asta. Ce pot sa zic… nota 20. Efortul depus la framantatul aluatului a fost rasplatit din plin. Puiul si-a pastrat aroma, chiar pielita a capatat o nuanta aurie pe sub crusta de sare. Iar invitatii au fost de-a dreptul incantati – atat de idee, cat mai ales de gust. Felicitari pentru retete! Niciodata nu am dat gres cand am apelat la ele. Multumesc!
Buna Laura! Foarte faina reteta, o sa o incerc si eu sa imi impresionez viitoarea soacra :p si sper din suflet sa imi reuseasca. Te pup si ma bucur ca te-am descoperit! Cu mare drag, Oana.
Buna Laura! Acum am bagat puiul in cuptor, abia astept sa fie gata sa gust. Felicitari pentru blog, am mai incercat biscuiti de aici si au fost senzationali. Aaaaa, uitasem, de preferat e sa nu avem manichiura facuta inainte de a framanta aluatul :p mai ales cu oja rosie…asa ca mine :))
Te pup si o sa revin sa spun cat de bun a fost!
Oana, Timisoara
Multumesc pentru reteta…A iesit delicios!Am adaugat ardei iute tocat in interiorul puiului!!!A fost miinunat! Iti multumim
Doamna Laura, vă rog să-mi spuneți, 1,30 oră cu ventilator, pe care treaptă a cuptorului?
Draga Viorel, pe treapta a doua, de jos in sus.