Clatite pufoase cu drojdie – specific din Maroc
Sambata trecuta am cumparat o carticica cu retete de clatite din intreaga lume, iar reteta de clatite cu drojdie, specifica Marocului, m-a atras in mod deosebit.
Se numesc “Clatite cu o mie de gauri” pentru ca in momentul in care le prajim, suprafata clatitelor se umple de mici gaurele care dau impresia de dantela.
Sunt foarte bune, pufoase si simplu de facut. Se pot umple cu gem, nutella, dulceata, crema de vanilie sau ciocolata, sunt absolut minunate indiferent de umplutura aleasa.
Din 10 clatite, nu ne-au ramas decat vreo 2 pentru a doua zi, abia astept sa le refac.
Clatite cu drojdie – Ingrediente (10 clatite)
- 2 oua medii
- 125 ml lapte caldut
- 450 g faina
- 25 g drojdie proaspata
- 500 ml apa calduta
- 1/2 lingurita sare
- arome: vanilie/rom/coaja lamaie sau portocala
Clatite cu drojdie – Mod de preparare
- Dizolvam drojdia in 100 ml apa (din cei 500 ml) si o lasam intr-un loc caldut, acoperita cu un servet umed de bumbac, 30 minute.
- Punem faina intr-un bol de plastic, facem o gaura in centru si adaugam cele 2 oua batute usor cu furculita, laptele caldut, drojdia si aromele alese.
- Amestecam cu grija si adaugam treptat cei 400 ml apa calduta si sarea. Lasam aluatul la dospit 2 ore intr-un loc caldut.
- Dupa 2 ore aluatul este plin de gaurele mici.
- Incingem o tigaie antiaderenta, o ungem cu putin unt si adaugam un polonic de aluat. In momentul in care suprafata se umple de gauri, o intorcem pe partea cealalta si o mai prajim inca cca 1 minut la foc mediu.
- Clatitele cu drojdie se servesc cu unt si miere, dar eu le-am umplut cu smochine caramelizate (o sa vin cu reteta curand), iar Cristi dor cu zahar brun.
- Clatitele cu drojdie sunt foarte pufoase si absolut deloc grase.
Pofta buna!
Daca doriti o reteta clasica pentru aluatul de clatite, gasiti aici clatitelte bunicii mele.
Sumar
Nume Reteta:
Clatite cu drojdie
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
32 Review(s) Based on
Vai Laura ce mi-ai facut!!!Dupa ce eu din iarna nu prea am copt nimic(asta si voit ca am intrecut masura rau de tot in iarna,si am luat proportii-cu santierul asta am reusit in 5 sau 6 sapt. sa dau jos cam 5 kg.si sint tare mindra- tu vii si pui clatite?tu stii cit visez eu la clatite???
Sint faine rau!of,of da ma pun eu iar pe retetele tale ca-mi este foame de ele!hi,hi – te pup!
Ce pofta mi se facu! 🙂
Am mâncat genu asta de clătite la cineva în Austria..la o familie de nemți, făcute de bona copilului..si numa nu mi am dat seama cum au fost făcute…si au fost umplute cu ceva crema de lamaie…foarte foarte bune..o sa le încerc și eu…ma bucur ca am găsit rețeta.😀
Suna apetisant si usor de facut…si banuiesc ca se pot servi cu orice umplutura mi-ar trece prin cap…:))
Ce imi ploua in gura!
Sunt minunate, eu m-am luat dupa Ana-Maria si am umplut una cu muştar, da nu a fost prea buna, insa ce-a umpluta cu dulceata de capsuni a fost bestiala. Multumesc frumos de reţetă 🙂
ce bine arataaa, da ce pozeeee minunate, salivez instant, Laurico!:D
Buna, am vazut si eu clatite de genul asta vandute in magazine cu produse arabesti si chiar ma gandeam cum sunt la gust.:) Am si eu 2 intrebari: laptele si apa le-ai masurat pe cantar in grame? Ai folosit 25 grame drojdie proaspata?
Multumesc si multa bafta in tot ceea ce faci,
Anamaria
parc gustoase ..vreau si eu , poate imi face mama 🙂
excelent … si pozele super
Ce moarta sunt dupa clatite… E 11 noaptea, dar mi s-a facut o foame…Ma duc sa beau un pahar de apa. Ma gandeam ca ar trebui sa participi la concursul de pe culinar. tu ai asa multe retete interesante:
Si de dragul participarii, caci cred ca vor fi super dragute retetele.pup.
Nu stiu de ce nu a aparut comentariul meu. Am vrut sa fur o clatita si probabil s-a suparat! Super, super….mi-ai facut o pofta….
Mariana iubita sunt atat de bune ca zau ca merita sa le incerci macar o data. Imi place ca nu sunt deloc grase si ca se mentin pufoase si a doua zi. Pupicei iubita!!
Miha scumpa eu am papat 3 fara sa-mi dau seama. Sunt bune si goale si merg umplute si cu ceva sarat pentru ca nu au zahar in compozitie. Pupicei!!
Ma bucur tare mult ca iti plac draga Ana Maria. Sigur ca le poti umple cu orice de la dulce la sarat. Te pup si multumesc pentru vizita!!
Ninu multumesc tare mult ca le-ai incercat si ma bucur tare mult ca ti-au placut. Cu mustar nu stiu cat de bine merg. Multumesc mult pentru vizita!!
Buna ziua, cu drojdie uscata se pot face? Ce cantitate de drojdoe uscata se pune? Multumesc!
Draga Camelia, poti folosi 6 g de drojdie uscata.
Diamond iubita multumesc ca iti plac!! hai repede la mine ca iti fac o tura speciala!! Pupicei!!
Anamaria ma bucur tare mult ca iti plac. Am folosit drojdie proaspata, 25 gr, dar daca doresti poti pune 7 gr de drojdie uscata in loc de cea proaspata iar lichidele le-am cantarit tot in grame.
Te pup!!
Cristi sunt atat de simplu de facut incat sunt convinsa ca le poti face singur.
Multumesc pentru vizita si ma bucur ca iti plac.
Multumesc tare mult ardei iute!!!
Ghiocel frumos te pup cu drag si ma bucur muuult ca iti plac. Pupicei!!
Raluca draga mea ma bucur ca iti plac. Iti multumesc ca mi-ai spus despre concursul de pe culinar dar nu voi participa. Am plecat de pe culinar de mai bine de un an si nu ma mai pot intoarce. A trecut prea mult timp…
Te pupic cu drag si inca o data iti multumesc!!
Stimata doamna Laura ademache (numele meu de fata a fost ADAM !) a preparat o colega a mea cosuletele cu cartifi, care sunt o minunatie, au fost umpluti cu ce a avut in casa (sunca, piept de pui, etc). Felicitari !!!
Va multumesc mult pentru vizita Dna Adam si va rog sa ii multumiti colegei dumneavoastra pentru ca a incercat reteta mea. Va mai astept cu drag pe la mine. Un weekend minunat va doresc!!
sunt superbeeeeeeeeeeeeeeeee!
n-am mai facut si mancat cu atata placere niciodata niste clatite!
n-am cuvinte!
le-am umplut cu ton maruntit, cateva fire de telemea rasa si un amestec de ierburi(zeama de lamaie+marar+hasmatuchi proaspat, 2 picaturi ulei de masline)
Si mie asa mult mi-au placut Raluca. Sunt tare aspectuase si gustoase iar umplutura ta suna atat de bine incat cred ca am sa le fac si eu asa saptamana asta. Te pupic cu drag!
Laura draga, te-am descoperit acum trei saptamani, la recomandarea unei prietene care a facut reteta ta de coupelle cu ricotta. Si au iesit traznet. Este un desert cu carepoti impresiona oricemusafir scortos. Iti admir foarte mult talentul.
Motivul pentru care iti scriu sunt aceste clatite, o munca de Sisif pentru mine. Baietelul meu ma roaga mereu sa ii fac clatite, dar spre necazul meu de mama, nu imi ies. Au ele ceva impotriva mea…Incerc reteta asta. Ureaza-mi succes.
Oviya
Eu de obicei pun unt topit in aluat sau ulei ca sa evit grasimea din tava. Oare la reteta asta pot sa procedez la fel? Nu am facut niciodata clatite cu drojdie pana acum dar suna a provocare si vreau sa o accept 🙂
Miha, draga mea, nu te sfatuiesc sa pui unt in aluat pentru ca este posibil sa ii schimbe consistenta. Tigaia se unge foarte foarte putin cu un cubulet mic de unt deci nu se foloseste multa grasime pentru prajit. Pup cu drag!!
Eu am pus o lingurita de ulei! Mare greseala…nu mi au iesit, zici ca fugea compozitia din tigaie! Sunt novice in bucatarie dar chiar asa ceva!!! Am fost asa suparata, mai ales ca vroiam sa le umplu cu dulceata de afine! O sa incerc si reteta asta. am mai facut alte preparate dupa retetele dvs si au iesit ” ca la carte” , pardon blog.:)). Cred ca nu stiu cat dr groasa treb sa fie compozitia..
Draga mea Bianca, toti avem si esecuri in bucatarie, din pacate.
Nu am inteles foarte bine daca ai pus ulei in aceasta reteta sau ai folosit alta reteta de clatite si urmeaza acum sa incerci clatitele maroc?
Daca ai folosit reteta de clatite maroc, nu pune ulei in aluat. Foloseste neaparat o tigaie de teflon si unge-o cu foarte putin unt. Putin de tot, astfel incat sa se vada ca luceste fundeul tigaii doar. Nu trebuie sa vezi un strat de unt topit in tigaie pt ca iti va fugi aluatul.
Consistenta aluatului, dupa ce a dospit, trebuie sa fie asemanatoare aluatului pt panacakes, deci mai densa.
Pup si spor la bucatarit!
Draga Laura copilasii mei iti vor fi recunoscatori la maxim pt asemenea clatite! Le voi face Duminica 🙂 Tare tare faine sunt!
Pupic 🙂
Vale, draga mea, sa pupi copilasii din partea mea!!
Sper sa le placa aceste clatite!
Pup cu drag!
foarte bune,am folosit si reteta aceeasta si au iesit super,umplute cu de toate,de la dulceturi la aperitive,dar clatitele marocane originale contin gris,credeti-ma ca sunt incredibil de bune,dar desi sunt bune,raman tot la acele clatite subtirele ale noastre,gusturile sunt diferite,sotul mananca cele marocane dar cu gris,cumnata mea pe cele ale Dumneavoastra,iar eu cele simple dar cu branzica sarata,dar si ale dumneavoastra sunt excelente,si fiecare gospodina este unica si prepara totul dupa gustul ei,dar incercatile si pe cele cu gris,nu veti fi dezamagita,se spune ca macar o data in viata trebuie incercata reteta marocana cu gris,succes in continuare,imi plac si chiar gatesc dupa retetele dumneavoastra!
Draga mea Mya, cu singuranta o sa incerc clatitele marocane cu gris! Sunt convinsa ca sunt delicioase.
Daca ai vreo reteta buna, o astept cu mare drag.
Pup dulce si iti multumesc ca-ti plac retetele mele!
Arata superb clatitele tale Laura si sunt si mai minunate pt ca poti pune detoate in ele.Doar ca eu sunt mai pofticioasa cu dulcele si as vrea sa stiu daca se poate pune 1 lingura de zahar in aluat si cand se poate pune>Multumesc:*
Melisa, draga mea, sigur ca poti pune si zahar. Il adaugi dupa cele 2 oua batute cu laptele caldut.
Pup!
Mama mea facea clatite din acestea. Azi am copt un rest de „aluat” de clatite clasice uitat in frigider si cand au facut mii de gauri mi-am amintit de „acele” clatite ciudate. Si cred ca exact reteta asta o facea din cate imi amntesc, adica lapte putin si apa mai multa. Abia astept sa le incerc.
Draga mea, eu le ador. Sunt atat de gustoase si au un aspect minunat.
Abia astept sa imi spui cum au iesit.
normal se prajesc doar pe o singura parte
Vi se pare ca ardelenii de pe Someș, din Sălaj și Cluj, ar fi avut vre-o tangenta cu Marocul? Ei fac lipiile Ardelenești cu aceasta rețeta de mai bine de 150 de ani. Ce ziceți de asta?
Undeva in Ardeal, prin Tara motilor exista o reteta asemanatoare. Se numesc „scrobji” (am scris fonetic). Trebuie sa fie delicioase. Felicitari pentru toate retetele.
De unde dracu ai scos cantatile astea ca zici ca.i aluat de paine… dai cu polonicu si zici ca iese placinta, nu clatita. Nu oi fi eu master chef dar nici chiar asa… toate tembelele ca le ploua in gura, una mai rasarita a zis ca nu iese…