Ciorba de burta


Ciorba de burta detaliu
Ciorba de burta – reteta traditionala romaneasca

Ciorba de burta este primul lucru pe care il mananc de fiecare data cand ajung in tara. Si cand se intampla sa nu ajung in Romania mai mult timp, imi potolesc aici pofta, chiar daca ciorba de burta nu are farmecul celei mancate in Romania.

Zilele trecute am cumparat o burta de vita (proaspata) extraordinar de frumoasa, asa ca imediat m-am si pus pe treaba pentru ca si eu si Cristi suntem mari amatori de ciorba de burta.

Reteta ciorbei de burta o am de la mami. O face atat de buna, incat nu am schimbat nici macar o virgula din reteta ei.

Ciorba de burta este un preparat traditional romanesc, foarte apreciat de majoritatea romanilor. Nu cred ca exista mult restaurante in care nu au in meniu aceasta delicioasa ciorba cu burta de vaca. Dupa Silvia Jurcovan, ciorba de burta se acrea cu zeama de lamaie, dar in prezent acrirea se face exclusiv cu otet.

Daca va doriti o ciorba de burta dietetica, va recomand sa incercati si ciorba dietetica de burta, o reteta perfecta pentru cei care doresc o ciorba lejera (se poate consuma si in dieta Dukan).

Ce trebuie la ciorba de burta, ce legume se folosesc?

Ciorba de burta romaneasca, asa cum o stiu eu de la mama, se face cu burta proaspata de vita, 1-2 genunchi de vita cu tendoane, legume (telina, morcovi, patrunjel, ceapa – acestea se indeparteaza dupa fierbere, nu se lasa in ciorba), smantana, galbenusuri proaspete de ou, usturoi si otet.

Sunt multe retete in care am vazut ca morcovul se soteaza si se adauga in ciorba pentru a-i da culoare, dar eu nu am facut niciodata asa ciorba de burta. Morcovul calit ii schimba gustul, dupa parerea mea. La fel, legumele lasate in ciorba sau patrunjel sau leusteanul tocat, nu isi au rostul in aceasta minunata reteta de ciorba.

Burta de vita proaspata sau congelata pentru ciorba ?

Sigur, ciorba de burta cu burta proaspata este absolut divina, mult mai gustoasa decat cea cu burta congelata. Daca doriti sa o faceti cu burta proaspata, asigurati-va ca a fost bine curatata inainte de cumparare, daca nu, o puteti curata acasa, desi acest lucru este destul de migalos.

Oricum, in magazine sau macelarii, cand gasim burta de vita proaspata, nefiarta, aceasta este deja curatata. Exact aceasta burta am folosit-o si eu in reteta mea de ciorba, proaspata, nefiarta, dar deja curatata si spalata.

Cu burta prefiarta congelata este mult mai simplu, dar se pierde foarte mult din gustul minunat al acestei ciorbe daca alegem aceasta varianta. Burta se decongeleaza, se spala in 2-3 ape reci si se taie fasiute subtiri. Se adauga in ciorba cu cca 30 de minute inainte de a stinge focul (dupa ce am eliminat legumele si oasele de vita).

Despre ciorba de burta, Radu Anton Roman a scris: „Acest fel de mâncare pare că se face pentru birjari beți, dar are cel mai sofisticat și pretențios mod de pregătire în toată bucătăria românească. Este acru și dulce, cald și catifelat, gras, dar delicat, eclectic și simplu în același moment.”

CIORBA DE BURTA – INGREDIENTE

  • 1,5 kg burta proaspata de vita
  • 2 genunchi de vita cu tendoane
  • 3-4 morcovi medii
  • 3-4 felii subtiri telina
  • 1 radacina patrunjel
  • 3-4 catei usturoi
  • 200 g smantana grasa
  • 3 galbenusuri proaspete
  • 5-6 linguri otet

CUM SE FACE CIORBA DE BURTA – MOD DE PREPARARE

  • Daca genunchii de vita au maduva, li se astupa orificiul care contine maduva cu putina sare pentru a nu iesi in timpul fierberii. Daca va doriti si putina carnita de vita in ciorba de burta, puteti adauga si un rasol de vita impreuna cu burta si genunchii. Rasolul de vita (vezi aici → reteta de Supa de vita cu taitei de casa, in care am detaliat prepararea rasolului fiert), se scoate din ciorba si se taie in suvite subtiri care se adauga apoi in ciorba impreuna cu burta taiata julienne

Ciorba de burta preparare

  • Punem genunchii si burta, taiata in 2-3 bucati mai mici, intr-o oala incapatoare. Le acoperim cu cca 5-6 l apa rece in care adaugam si o lingurita plina cu sare. Punem oala pe foc mic si fierbem burta si oasele de vita cca 2 ore (in tot acest timp eliminam spuma formata la suprafata). Dupa 2 ore adaugam legumele curatate si taiate in bucati potrivite.Ciorba de burta preparare
  • Acoperim oala partial cu un capac si lasam ciorba sa fiarba la foc mic pana cand burta si legumele sunt complet fierte. Cum ne dam seama ca burta de vita e fiarta? → Intepam cu furculita burta si daca trece usor prin ea, este gata.

Ciorba de burta - burta fiarta

  • Scoatem burta si genunchii din ciorba si le lasam sa se raceasca cat sa putem pune mana pe ele. Cu o paleta cu gauri scoatem legumele din ciorba. Legumele pot fi consumate separat cu putina sare si piper sau cu maioneza.
    Taiem burta de vita in suvite subtiri. La fel procedam si cu tendoanele de pe genunchii de vita.

Ciorba de burta detaliu

  • Punem burta si tendoanele taiate inapoi in ciorba. O mai lasam pe foc cca 30 minute, apoi stingem focul si o lasam vreo 10 minute sa se odihneasca.
     

Cum se prepara liezonul pentru ciorba

  • Intr-un vas separat, amestecam galbenusurile cu smantana si cu un polonic de ciorba. Turnam amestecul in ciorba. Ciorba nu trebuie sa fiarba, altfel amestecul se va taia, iar ciorba nu va avea un aspect frumos.
  • Condimentam ciorba cu sare, daca este cazul, apoi adaugam direct in ciorba de burta 5-6 linguri otet de mere si 3-4 catei de usturoi zdrobiti sau dati prin razatoarea cu gauri mici. Usturoiul nu se pune in ciorba de burta clocotita pentru ca poate prinde un usor gust amar.
  • Nu trebuie sa punem mai mult otet sau usturoi direct in ciorba. Ciorba de burta se serveste la masa alaturi de usturoi zdrobit, smantana, otet si ardei iute. In acest fel fiecare poate obtine gustul dorit.

Ciorba se branzeste dupa adaugarea liezonului?

  • Atentie! → Ca sa impiedicam branzirea ciorbelor, acest amestec nu se adauga niciodata direct in ciorba. Galbenusurile si smantana se amesteca intr-un vas separat, iar peste amestecul obtinut se adauga 2-3 polonice din ciorba fierbinte. Stingem focul si, dupa 2-3 minute, adaugam liezonul in ciorba (vezi in reteta de ciorba radauteana o descriere mai detaliata despre prepararea si incorporarea liezonului in ciorbe).

Ciorba de burta in oala de lut

NOTE

  • Nu uitati sa incercati si ciorba radauteana, seamana mult cu ciorba de burta, doar ca se face cu carne de pui. Este delicioasa! Pofta buna!
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Ciorba de burta
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 59 Review(s)

51 comentarii la “Ciorba de burta

  1. Blogu lu Ninu spune:

    iami..iami delicioasa 🙂 am totusi o intrebare, dupa ce crestez ceapa in forma de cruce trebuie rostita si o formula magica ceva ?.. mersic mult 🙂

  2. Anonymous spune:

    Buna Laura,urmaresc cu placere retetele postate de tine si chiar am si incercat cateva dintre ele nu foarte multe pt ca te-am descoperit de vreo 3 saptamani.Multumesc pt munca si rabdarea cu care ne impartasesti aceste minunate bunatati.De-abia asteptam sa postezi reteta ciorbei de burta,mie imi place mult dar nu am incercat-o niciodata.Am sa o incerc si eu si-ti dau de veste cum mi-a iesit.Pe curand

  3. Oana spune:

    Sa nu vada Luci ( sotul meu) reteta asta a ta ca ma pune imediat sa-i fac o ciorba de burta. Dar daca ma gandesc mai bine parca as manca si eu o portie, ca a ta arata tare bine.

  4. Anonymous spune:

    Fac si eu ciorba de burta frecvent! Doar ca pe la noi prin Ardeal, legumele se rad fin in ciorba si raman in ea, nu se scot. Cand am timp rad chiar si ceapa. Poate incerci o data si asa! Te salut si te admir!

  5. ellis spune:

    Uau! buna buna ciorbita! la fel o fac si eu, doar ca nu mai scot legumele…pe motiv ca ne plac si le mancam din ciorbita!

  6. Oana spune:

    Draga mea Laura,
    Si eu si sotul meu sintem amatori de ciorba de burta dar nu am facut niciodata ca nu am avut curaj..mereu ma gindeam ca este prea greu de facut sau ca nu sa stiu cum sa o dreg la sfirsit cu smintina si cu galbenusurile..dar acum..gata! am sa ma apuc sa o fac! Tu mi-ai dat curaj!…si bineinteles si ce era mai important: reteta!
    Si ca o idee, cum pot sa iti trimit o poza cu ce-a iesit?
    Te pup din America

  7. Laura spune:

    Ninu sa stii ca nu ar strica deloc un mic descantec. Asta ca sa fim siguri ca ne iese ciorbica buna!! Ma bucur mult ca iti place si sper sa o incerci.

    P.S De cateva zile bune incerc sa intru pe blogul tau dar nu reusesc. Ti-ai schimbat cumva adresa?

  8. Laura spune:

    Bine ai venit Anonim si multumesc mult ca iti place ciorba mea. Nu este deloc greu de facut ci doar putin migaloasa dar zau ca merita. Te sfatuiesc sa cumperi burta proaspata daca gaseti si nu prefiarta care nu prea are gust!! Eventual daca ai un macelar de incredere poti vorbi ca in momentul in care taie un vitel sa iti opreasca 1-2 kg de burta. Este divina proaspata. Are cu totul alt gust!! Si poti intreba si daca are genunchi sau oase in general. Aici se dau pe gratis si merita sa iti faci o aprovizioanare pentru ca sunt tare bune.

  9. Laura spune:

    Oana scumpa al meu sot ma roaga de vreo luna sa ii fac ciorba de burta dar era mult prea cald ca sa o pregatesc. Acum ca s-a mai racorit am facut-o si savurat-o cu mare placere. Te pupic si incearc-o pentru ca e buna rau!!

  10. Laura spune:

    Anonim multumesc tare mult pentru sfat. O sa incerc si eu cu siguranta sa fac asa. Am mancat ciorba de burta in Ardeal si era tare buna dar cel mai si cel mai mult mi-a placut ciorba de vacuta. Asemenea bunatate nu am mancat nicaieri!! Te pup si te mai astept cu mare drag pe la mine

  11. Laura spune:

    Ellis draga e bunuta foc!! eu le scot si le pun separat in alta craticioara cu putina ciorba pentru ca ii plac sotului meu. Te pupic!!

  12. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura dragä,

    Minunatä Ciorbä ai fäcut. Tot asa o fac si eu.
    Eu incä zic cä färä Ciolan nu iese asa cum trebuie.
    Aicia la noi se gäseste Burtä gata curätatä si täiatä in Fissi. Asta face pregätirea si mei usoarä.
    Acuma ai fäcut Poftä mare la multä Lume :-))))

    Cu drag Jacob

  13. dodorica spune:

    Noi cumparam burta prefiarta si taiata;nu astept prea mult timp sa se prepare.Nu adaug niciodata smantana in ciorba,in schimb o fierb cu legume(aceleasi ca dvs).Smantana o servim separat:fiecare isi pune cat doreste,ca si otetul.Fara usturoi.Usturoiul se pune la tuzlama.Dar,fiecaruia,cum ii place,nu?

  14. Laura spune:

    Hallo Jacob si bine ai revenit!! Ti s-a simtit tare mult lipsa dar ma bucur enorm sa te revad!!
    Si eu zic ca fara genunchi nu iese la fel de buna ciorbita. Noi avem un macelar in apropiere si de cate ori are burta prospata cumpar 1-2 kg si ori fac ciorba imediat ori o congelez. Asa burta buna nu am mancat pana acum. In timp ce o taiam feliute nici nu-mi amintesc cata am "degustat"!!
    Ma bucur tare mult ca iti place si inca o data bine ai revenit!!

    Cu drag,
    Laura

  15. Laura spune:

    Dodorica bine ai venit pe blogul meu!! Exact cum ai spus fiecare o serveste cum doreste dar de cand s-a inventat aceasta ciorba nu exista sa nu fie servita cu smantana, usturoi si otet si eventual un ardei iute. In ciorba se pune la sfarsit un mix de galbenusuri si smantana si bineinteles se mai adauga smantana in farfurie. Cat despre usturoi sunt persoane care adauga putin de tot la sfarsitul ciorbei cat sa ii dea gust iar altii prefera sa adauge direct in farfurie. Dar de servit cu usturoi se serveste pentru ca altfel nu se poate numi ciorba de burta.

  16. Laura spune:

    Dodorica nu trebuie deloc sa te abonezi prin email de fiecare data cand intri!! Nici nu ai cum sa te abonezi decat o data.
    Dupa ce lasi un comentariu apesi pe butonul "Postati un comentariu" si gata. Nu trebuie sa apesi si linkul rosu "Abonati-va prin emai".
    O zi buna iti doresc!!

  17. Anonymous spune:

    salutari Laura, sunt de acord cu anonimul de mai sus, eu sunt Carmen. legumele eu nu le-as arunca, le poti face pasta cun mini-pimmer, sper ca am scris corect. eu gatesc in acelasi mod ciorba numai ca nu arunc legumele ci le pasez.
    un week-end fain.

  18. Laura spune:

    Carmen draga multumesc mult pentru sugestie si chiar m-ai facut curioasa asa ca data viitoare o sa incerc sa pasez legumele si sa le pun in ciorba. O saptamana minunata iti doresc!!

  19. erika spune:

    buna!!!! am o intrebare ,dupa ce am amestecat ouale si smantana nu mai pun ciorba la fiert????? esti minunata si de folos,hobby-ul meu e gatitul ,dar ciorba de burta nu am facut ca nu imi place,iar sotul meu o are printre perferate,vreau sa il vrajesc !!!!! esti super tare!!!felicitari!!

  20. Laura spune:

    Erika scumpa nu mai pui ciorba la fiert pentru ca se va taia cu siguranta. Si sa ai mare grija cand adaugi galbenusul si smantana in ciorba aceasta sa nu fiarba absolut deloc.
    Pupicei si spor la gatit!!

  21. Anonymous spune:

    buna laura!!de ceva vreme tot rasfoiesc blogul tau,imi place la nebunie ceea ce faci,te felicit si te admir,si mie imi place foarte mult ciorba de burta si exact reteta ta o fac si eu numai k eu mai adaug ceva,daca imi permiti o sa ti spun "secretul meu":eu rad un morcov si il calesc in 2 linguri de ulei,apoi strecor uleiul si il pun peste ciorba,ii da un aspect foarte frumos.te pup si numai vorbe de lauda am la adresa ta pt tot ceea ce faci!!

  22. harry spune:

    wow … finaly, o reteta demna de a fi regatita.
    am totusi una/doua intrebari:
    – poti folosi la final smantana dulce (din aia pt. frisca) pentru a amesteca ouale ?
    – ce se intampla daca nu gasesti decat burta prefiarta ? are burta in sine o contributie mare la gustul final al ciorbii?
    – se poate lua si burta de vitel ?

    merci! voi face ciorba in orice caz sapt. viitoare 😉

    • Laura spune:

      Harry, ma bucur mult ca iti place!
      – Cel mai bine ar fi sa folosesti smantana pentru gatit mai densa, dar daca nu ai asa ceva, poti folosi smantana pentru frisca. Dar sa nu fie dulce.
      – Burta are o contributie foarte mare la gustul final dar nu pot spune ca nu iese delicios de buna si cu burta prefiarta. si eu am facut-o de multe ori asa si mi-a plact f mult.
      – Burta de vitel este ideala pentru ciorba de burta. Este cea mai buna.

      Cu multa placere si sa imi spui cum a iesit!

  23. alina spune:

    Am o mica intrebare:daca miroase cand fierbe,ce sa-i fac sa nu mai aiba acel miros intepator?nu prea imi place cum miroase.

  24. floriana spune:

    multumesc de reteta de ciorba de burta e extraordinara e prima data cand fac ciorba de burta ,sotului ia placut foarte mult .

  25. floriana spune:

    multumesc de reteta e extraordinara e prima data cand fac ciorba de burta ,sotului ia placut foarte mult ,iti multumesc inca odata .mult succes si la alte retete.

  26. lonca aurel marcel spune:

    ai surprins exact ce trebuie facut ca sa iasa o ciorba de burta buna. dar putzini shtiu ca pentru a fi si mai si mushtarul e ingredientul secret iar otzetul folosit tre sa fie neaparat de pe ardei iute sau gogoshar roshu. Oricum bravo!shi bafta cu site ul tau si asta de la un bucatar exigent. bye bye

  27. Gabriela spune:

    Cum curat burta proaspata? O rad? Ssau numai o spal cu apa calduta? Nu am facut niciodata acasa acest fel de ciorba si m-ar bate gandul sa incerc direct cu burta proaspata!

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, in comert burta se gaseste in doua variante, prefiarta (congelata sau nu) si, mai rar, proaspata, cruda si curatata. Nu iti recomand burta prefiarta decat daca nu ai alta optiune. Burta cruda, asa cum spuneam, este deja curatata, dar daca ti se pare ca inca miroase sau prezinta anumite portiuni nu foarte curate, pune burta cruda intr-un vas si acoper-o cu apa rece. O lasi la inmuiat 1 ora, apoi o scurgi si freci bine bine cu o perie aspra. Clateste burta in 4-5 ape, taie-o in bucati potrivite si pune-o la fiert. Repet, faci acest lucru doar daca burta este cruda si nu foarte bine curatata. De obicei este suficient sa o speli in 2-3 ape reci si atat.

  28. Maria spune:

    Buna,
    Am cumparat zilele trecute burta proaspata din Metro. Am tinut o 24 de ore in apa rece cu otet si bicarbonat (am schimbat de 2 -3 ori apa), i am curatat un strat de fibra, am oparit o si totusi inca are un miros destul de neplacut. Nu mai zic ca dupa fierbere a devenit destul de inchisa la culoare. Mi e teama sa incep ciorba cu burta asta, credeti ca se va duce mirosul? Am vreo sansa sa iasa cum trebuie. Burta era curatata, doar mirosul este deranjant.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Maria, nu stiu daca ai rezolvat, dar, daca burta miroase, fierbe-o cca 10 minute in apa clocotita, arunca apa, spala bine burta si oala si pune-o din nou la fiert in apa curata fierbinte.

  29. Timeea spune:

    Dragă Laura, tare îți mulțumesc pentru ca impartasesti cu noi toate aceste minunății! Eu fac la fel ciorba de burta cu diferența ca folosesc mai mult de jumătate de kg de smântână grasa cu cel puțin 5 gălbenușuri și o capatana întreaga de usturoi. Obișnuiesc sa adaug și fâșii subțiri de gogoșari în oțet cu 10 min înainte de a opri focul. Într-adevăr un deliciu.

  30. ionică spune:

    La un supermarket din Băbeni găsești mereu burtă dar niciodată oase de vita. M-am supărat și am incercat si cu adidași de purcel. Afumați. I-am spălat bine, i-am clocotit nițel. La finnal, după respectarea rețetei cu excepția oaselor mi s-a părut a fi, nu bună dar bunicică, agreabilă. Să propuneți lege ca burta din pachet să aibă și oase potrivite. Ce ziceți d-ra Laura?

  31. Camelia Tita spune:

    Azi vorbeam cu prietena mea despre ciorba de burta si chowder cu peste/fructe de mare ciorba irlandeza.
    Eu prepar intro oala mare yoata supa pentru ambele .Oase de porc si vita/carne,multe legume. Apoi strecur toata supa si o impart in 2. In una pun burta iar in cealalta peste/fructe de mare.
    Smantana si condimente. Tarhon leustean basil etc. Le transfer in pungi si le inghet.. Delicatese de ciorbe.. 💙💙
    Multumesc pentru reteta..👌🙌
    Numai bine tuturora din Dublin.🇮🇪☘️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor