Limba de vita cu masline, mancare simpla cu sos de rosii
Mancare de limba cu masline, reteta romaneasca cu limba de vaca. Cum se curata limba de vita pentru mancare. Reteta de mancare de limba cu masline negre, pas cu pas.
Limba cu masline era mancarea mea preferata inca de cand eram mica. De cate ori o vedeam pe mami ca se intoarce de la cumparaturi cu o frumoasa limba de vita, stiam ca urmeaza sa faca aceasta delicioasa mancare de limba cu sos si masline negre si eram mai mult decat fericita.
Dar, iata ca, unii dintre noi chiar nu gasesc deloc limba de vita sau de porc ingrediente demne pentru o mancare delicioasa. Imi amintesc ca am pregatit, acum multi ani, mancarea acesta minunata si, datorita aromei imbietoare din bucatarie, o vecina m-a intrebat ce gatesc. I-am spus ca fac mancare de limba si desi era foarte atrasa de miros, a refuzat din start sa guste. Eu sunt foarte curioasa cand vine vorba de mancare, gust mereu noi feluri de mancare si daca nu imi plac, nu imi plac, dar macar stiu ca am incercat. Va recomand si voua, dragilor, gustati macar, orice fel de mancare si, daca nu va place, nu va obliga nimeni sa o mancati.
Limba cu masline a fost una dintre primele retete pe care le-am preparat cand m-am apucat de gatit. A doua reteta a fost ciorba de oase de porc, deosebit de gustoasa, pe care o repetam atat de des, incat acum nu o mai fac aproape deloc. Promit ca voi posta reteta imediat dupa ce o s-o fac.
Ingrediente – Mancare de Limba cu Masline
- 1 limba de vita (1,5 kg)
- 2 cepe medii
- 2 tulpini telina/2 felii radacina de telina
- 2 morcovi medii
- 300 g masline negre fara samburi
- 4 foi dafin
- 4-5 linguri suc de rosii
- 3 linguri ulei de floarea soarelui
- sare
- piper boabe
- 1 lingurita mica rasa faina (pentru sos)
Preparare pas cu pas limba de vita cu masline negre
Cum se fierbe limba de vita?
- Spalam bine limba, o taiem in vreo 4 bucati si o punem la fiert in apa cu sare.
- Eliminam cu grija spuma formata la suprafata in timpul fierberii. Dupa cca 40 de minute, adaugam 1 ceapa curatata si crestata la capete, morcovii curatati si taiati in doua, si tulpinile de telina sau radacina de telina.
- Acoperim partial oala si lasam limba sa fiarba la foc mic pana cand se patrunde bine. Dupa ce este complet fiarta, scoatem limba pe un fund de lemn si o lasam sa se racoreasca putin, dupa care ii curatam pielita. Limba de vita se curata cat inca este fierbinte, o lasam doar cateva minute sa se raceasca, pana cand putem pune mana pe ea.
- Taiem bucatile de limba in felii subtiri.
Cum se face limba cu masline negre, preparare pas cu pas
- Intr-o cratita, punem uleiul si cand s-a incalzit, adaugam ceapa tocata marunt marunt.
- Dupa ce ceapa devine translucida, adaugam 1 polonic de supa strecurata de limba (apa in care a fiert limba devine o supa delicioasa) si 4-5 linguri de suc gros de rosii.
- Amestecam bine, adaugam bucatile de limba, maslinele, foile de dafin, boabele de piper si inca 1-2 polonice de supa. Feliile de limba trebuie sa fie acoperite de supa, asadar adaugam polonic cu polonic pana le acoperim complet.
- Acoperim si mai lasam mancarea pe foc vreo 30 minute, iar daca scade sosul, mai adaugam supa.
- Spre sfarsitul prepararii, cu cca 10 minute inainte de a stinge focul, frecam intr-un vas separat 1 lingurita de faina cu 4-5 linguri de sos si apoi il adaugam mancarii ca sa mai ingrosam sosul.
- Lasam mancarea de limba cu masline inca vreo 10 minute sa fiarba, apoi stingem focul si o servim cu pofta.
Este delicioasa!
Draga Laura noua ne place foarte mult acest fel de mancare, eu il fac de regula fara masline si poate cu mai mult sos si acompaniat de paste fierte "al dente". Data viitoare am sa pun si maslinute. Te sarut!
Amalia scumpa si noua ne place tare mult mancarea de limba. Ieri am mancat la pranz niste paste si pentru ca au mai ramas cateva le-am pus in mancarea de limba si vreau sa iti spun ca au avut un gust divin. Te pup si iti multumesc tare tare mult pentru idee!!
buna, Laura! Draga mea, abia astept sa vin azi de la scoala si sa fac mancarica asta, te pup!
Diamond scumpa, sa stii ca e divina mancarica asta. Eu si Cris o adoram pur si simplu. Sa imi spui cum a iesit daca o faci. O primavara superba draga mea si o zi usoara sa ai!!
Buna, e prima data cand iti vizitez blogul, pentru ca acum l-am gasit dar m-ai terminat, mai sunt si insarcinata :). Vreau sa incerc azi mancarea de limba, o sa te anunt cum mi-a iesit. M-ai terminat cu calitatea fotografiilor, datorita lor cred ca as manca si cea mai banala mancare de pe blogul tau. Felicitari!!!!
Multumesc de reteta. Mama facea mancarea la fel ca tine, insa acum veau sa gatesc si eu am gasit reteta ta.
cu limba de vaca nu am facut niciodata dar de porc da si este foarte gustoasa numai ca eu o fac altfel pun si vin si felii de lamaie este delicioasa mai ales ca poti manca si rece .
Acesta reteta merge si daca inlocuim limba cu pipota de gaina, eu am sa incerc.
Am terminat de pregatit limba cu masline si este delicioasa ! Am facut muuuuulte retete de la tine ;esti favorita mea !
Te felicit .
P.S: Maine fac -Scones – !
Te pup .
Am facut si eu reteta ta draga Laura. Am variat foarte putin: am fiert-o la oala sub presiune pentru o ora si s-a facut mai moale ca niciodata, am renuntat la faina din sos (am sechele din copilarie cand mergeam in vizita si mancam ceva cu rantas si apoi imi era rau doua zile) si am garnisit-o la final cu feliute de lamaie. Limba de vita cu masline este printre preferatele mele! Multumesc mult pentru sursa de inspiratie 🙂
Ana scumpa mea, ma bucur atat de mult ca ai incercat-o si ca ti-a placut!! Sa iti fie de bine!! Mancarea de limba se afla printre preferatele noastre si chiar maine am s-o fac si eu pentru ca ma gasit limba la un pret minunat aici.
Pup cu mare drag!!
draga Laura ador blogul tau cu foto de fiecare data explicite pt fiecare etapa.si eu locuiesc in Italia si tin sa te anunt ca se gaseste telina radacina…tre sa cauti mult ce-i drept,dar se gaseste.eu o gasesc de fiecare data la simply marcket (sma) asta daca stai in zona de nord.te pup si iti doresc multa sanatate si sa ai parte de cele mai frumoase si mai fericite sarbatori alaturi de cei dragi tie
Buna Laura,
Eu am de gand sa prepar reteta peste vreo 2-3 zile, azi am facut ciulama de pui cu ciuperci :D…..sunt convinsa ca va iesi super buna, mama este cofetar – bucatar dar de cele mai multe ori nu o intreb anumite retete ca sa nu o zapacesc si asa mai accesez site-uri ca al tau si ma informez. Este vreo problema daca nu pun telina? , nu sunt in tara si aici nu gasesc telina 🙁 ……iti multumesc tare tare mult si cu siguranta am sa mai intru pe pagina ta pentru a lua si alte retete.
Mult succes si sanatate + dragoste in prepararea retetelor :D….si celorlalti useri.
O zi frumoasa.
Da, intradevar, tot ce am incercat, din retetele tale, a fost minunat. Nu am inteles problema pe care o ai cu radacina de telina. Eu am gasit si in America, a fost greu la casa de marcat, cand casiera,nu a stiut unde sa o incadreze. In final s- a rezolvat problema cu o Gramada de angajati. Ei au un manunchi de tulpina atoasa care nu are nici o legatura cu telina noastra. Ei tin telina, ma refer la asta a noastra, in apa. Tot timpul este umeda si se strica repede. Eu radacina o tin in loc uscat si se pastreaza faoarte mult. Am invatat-o si pe fiica mea care traieste acolo impreuna cu cei trei nepotei. Eu cand le pregatesc ciorbele caut sa gasesc ceva Mai aproape de aici. Ma uit si in retetele tale si ma inspir. Pupici !!!!!
Marcela, draga mea, ma bucur tare mult ca ai incercat din retetele mele si ca ti-au placut. Nu am nici o problema cu radacina de telina. O ador numai ca in zona in care locuiesc nu se gaseste deloc.
Pup dulce si te mai astept pe la mine!!
Merci Laura mai trag cu okiul pe aici, retetele sunt si f.bune si foarte explicite( adica se prinde si un tont ca mine), traiesc de ceva timp in Manila, Filipine si nu prea reusesc sa mananc pe aici, toate sunt dulci si aiurea, asa ca a trebuit sa incep o viata noua, din inginer mecanic am ajuns „mecanic de aragaz”, pana nu de mult ma uitam la el ca la televizor 😀
Misha, ma bucur tare mult ca-ti plac retetele.
In cazul in care ai nevoie de vreun sfat, iti stau la dispozitie.
Sa ai un weekend minunat!
Draga mea…as avea cate ceva de adaugat 🙂
1.Dupa fierbere limba nu se lasa sa se racoreasca pentru ca se curata mult mai greu,deci se jupoaie pielea cat mai fierbinte eventual te poti ajuta cu o furculita.
2.NU reusesti deca sa strici aroma sosului daca adaugi faina..doar nu e orice tocanita 😀 incearca dupa calire sa pasezi ceapa printr-o sita metalica si sosul se va ingrosa.Sau…da-o prin razatoare fina inainte de calire.
3.Pentru a transforma intreg preparatul intr-o delicatesa…adauga vin in sos si cateva felii de lamaie.(sosul nu va fi acrisor daca adaugi si o lingurita de zahar ) pentru adevarata savoare.
4.Telina si morcovul probabil le pui pentru a ingrosa sosul dar…nu le vad rostul.
P.S.sper ca nu au deranjat observatiile mele…daca intr-adevar nu…as mai adauga ceva : maslinele nu le pune o data cu limba ci spre sfarsit si fierbe-le cateva minute in apa separat,astfel nu va strica gustul sosului si nu vei risca nici sa-si lase toata sarea .
Intradevar fara faina, cu putin vin si felii de lamiae este savuroasa.
Si chiar asa: fierbinte se curata(jupoaie) imediat.
Are dreptate Iana, limba se curata(jupoaie) mult mai repede fierbinte.
Si intradevar, mancare va fi savuroasa fara faina, cu putin vin si felii de lamiae.
Fara morcov si telina, iar de la ceapa ar trebui preluat doar gustul.
Este o mancare cu origini grecesti si ei nu folosesc faina la sosuri.
Mulțumesc mult pentru rețeta ! Soțului meu nu prea ia plăcut ideea de a gatii limba de vaca dar spre sfârșitul preparării a început să i placa! Ultima data când am gustat așa ceva bun a fost acum zece ani! Este o delicatese!
Draga mea, mi-ai facut pofta! O s-o fac si eu neaparat zilele astea.
Ma bucur ca v-a placut! Sa va fie de bine!
Acum am pus și eu limbuța la făcut, conform celor spuse de tine. Mulțumesc.
Cu mult drag, Corina.
Delicios acest fel de mâncare. Este bună rețeta. Totusi, limba trebuie curățată de pielița albă înainte de a se pune la fiert cu legumele. Se fierbe singură, 5 – 10 minute, după care se curăță pielița. Astfel, rezultă o supă curată, pe care o putem folosi la sos. Se pot pune si felii de lămâie când mancarea este aproape gata.