Retete culinare Aluaturi sarate – Bagels, chifle traditionale americane
Introdusi in America de catre imigrantii polonezi, bagels, aceste mini painici au devenit foarte apreciate in America, Anglia si Canada si in toate marile orase unde exista o comunitate evreiasca (New York, Toronto, Montreal), fiecare dezvoltand un stil propriu pentru prepararea chiflelor bagles . Evreii din New York faceau chiflele bagels cu o gaura in mijloc si le numeau bangles (bratari).
Miezul chiflelor bagel are o consistenta densa dar in acelasi timp pufoasa iar coaja este crocanta si usor elastica (seamana cu covrigii). Sunt deliciosi pudrati cu susan, sare, mac sau chiar simpli.
Ingrediente – Bagels (12 bucati)
- 500 g faina
- 15 g drojdie proaspata/ 7 gr drojdie uscata
- 250 ml apa calduta
- 2 lingurite rase sare
- 1 lingurita zahar
- 1 ou mediu
- 2 lingurite ulei de masline
Mod de preparare – Bagels
- Punem faina intr-un vas mare si o amestecam cu cele doua lingurite de sare. Intr-un vas mai micut dizolvam drojdia in jumatate din cantitatea de apa (125 ml), adaugam 1 lingurita de zahar si amestecam bine.
- Facem o gropita in mijlocul fainii si adaugam drojdia dizolvata, oul usor batut, uleiul si restul de apa (125 ml).
- Amestecam aluatul cu o lingura de lemn si apoi incepem sa il framantam cu mana. Cand aluatul a capatat consistenta, il rasturnam pe planul de lucru pudrat cu faina si framantam.
- Framantam 10-15 minute pana cand se desprinde de pe mana si devine elastic. Din cand in cand mai pudram aluatul si mainile cu faina. Punem aluatul la crescut intr-un loc ferit de curent pana isi dubleza volumul (45 minute-1 ora).
- Dupa 45 minute rasturnam aluatul crescut pe planul de lucru pudrat cu putina faina si il impartim in 12 bucati egale din care formam 12 bilute.
- Inainte de a ne apuca sa le formam, punem pe foc o oala plina cu apa.
- Luam cate o biluta, o aplatizam si cu degetul aratator infainat formam o gaura in mijlocul bilutei. Apoi ridicam degetul cu tot cu cerculetul de aluat in aer si incepem sa invartim pana se largeste gaura.
- Punem in apa care trebuie sa fiarba, cate 2-3 bagels, si ii fierbem cate 20 secunde pe fiecare parte. Ii scoatem din apa si ii asezam pe un servet curat de bumbac (acesta va absorbi apa).
- Asezam bagels in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, ii ungem cu un albus usor batut si ii pudram cu susan/ mac/ sare grunjoasa.
- Ii coacem in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 15-20 minute. Cand s-au rumenit uniform, ii scoatem din cuptor, ii lasam cateva minute sa se raceasca si ii servim.
- Cat sunt calzi, coaja este foarte crocanta, in momentul in care se racesc, coaja devineusor elastica.
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Bagels
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
10 Review(s) Based on
Niko draga mea eu sunt tare multumita de el!! In ultima perioada am tot avut probleme cu template-ul anterior si pot spune ca asta e primul care se incarca perfect si fara erori si singurul la care nu trebuie schimbat nimic. Eu mi l-am pus si aici:
Te pup si te mai astept pe la mine!!
Niko draga mea eu sunt tare multumita de el!! In ultima perioada am tot avut probleme cu template-ul anterior si pot spune ca asta e primul care se incarca perfect si fara erori si singurul la care nu trebuie schimbat nimic. Eu mi l-am pus si aici:
Te pup si te mai astept pe la mine!!
Gand la gand…
am intrat aici sa vad ce bunatati ai mai pregatit si stupoare, ai aceeasi template ca al meu. Initial am crezut ca a innebunit blogger :)))))
Super arata Laura!
Felicitari!
Am retinut reteta,abia astept sa o fac,:))
Te pup dulce!
Foarte frumosi sunt, felicitari ! Notat reteta 🙂
Laura, arata minunat! Chiar azi sau maine voi incerca si eu sa fac bagels, le voi compara cu cele din magazin… Multumesc pt. reteta!
Foarte interesante si nu sunt greu de facut
Ma bucur ca iti plac Mirela draga!! Sa imi spui cum ti s-au parut daca le incerci!! Te pupic!!!
Ala scumpa multumesc mult!! Se fac simplut foc si sunt buni buni!! Te pup!!
Judith scumpa abia astept sa vad cum ti s-au parut!! Te pupic dulce si spor!!
Nadia semana mult cu covrigii la gust. Sunt foarte simplu de facut si foarte buni. Te pup!!
Draga Laura eu am mancat acesti Bagels ani la rand in Israel. Sunt intradevar asa de buni! Eu ii savuram la micul dejun cu lapte. Nu am incercat sa ii fac in casa ca ma gandeam ca e mai complicat. Iti multumesc pentru reteta! Te sarut!
simpatici covrigeii…)
te asteapta niste premii frumoase la mine pe site 🙂 super reteta
Servus. Eu am intrat intr-o etapa de reorganizare culinara si am nevoie de ajutorul bloggeritelor specialiste.. asa ca am facut un concurs cu premii cosmetice bio de la Olivo cu tema retete de 300 de calorii. Mi-ar face placere daca ai participa. Multam!
Olivia
Amalia chiar sunt foarte simplu de facut si foarte buni, mai ales calzi. Te pup si daca ii incrci sa imi spui daca ti-au placut!!
Ma bucur ca iti plac, Lacrima.
Ninia draga mea multumesc mult pentru premii!! Te pupic si ma bucur ca iti place reteta!!
Oliviutza iti mulumesc mult ca m-ai anuntat. Promit sa fac tot posibilul ca sa particip!! Te pupic!!
Am incercat diferite retete de covrigi si nu am fost niciodata multumita, dar astazi m-am incumetat si am incercat aceasta reteta de Bagels. Dupa, parerea mea sunt niste covrigi perfecti. Numai bine! Luiza
Draga mea Laura,
Bagels-urile fac parte din viata mea din ultimii 7 ani de cind locuiesc in America. Toata lumea maninca aici la micul dejun bagels-uri prajite si unse cu crema de brinza sau cu unt. Am mincat de atitea ori aceste piinici dar niciodata nu m-am intrebat cum se fac in casa. Cind am vazut postul tau, mi-am zis ca la mine te-ai gindit cind l-ai scris desi nu aveai de unde sa stii ca eu zilnic maninc macar un bagel.
Multumesc pentru gind si pentru reteta. Te pup si te imbratisez.
Luiza draga mea ma bucur tare mult ca ti-au placut!! Te pup si numai bine iti doresc!!
Oana scumpa mea cat ma bucur ca iti place reteta!! Eu am mai mancat de vreo 2 ori bagels, cumparati, si mi-au placut foarte mult asa ca am decis sa ii incerc sa ii fac in casa si gustul rezultat nu m-a dezamagit deloc. Te pupic si iti multumesc mult pentru vizita!!
Asi vrea sa incerc si eu acesti bagels numai ca nu am inteles cata apa se pune,ai spus ca o oala plina,dar nu se vor scufunda?nu prea ma pricep in bucatarie si te-as ruga sa imi explici.multumesc anticipat
Draga mea Paula nu exista o cantitate fixa de apa. poti folosi o oala mare pe care o umpli cu apa si in momentul in care apa incepe sa fiarba adaugi cate unul sau doi bagels, depinde de cat de mare este oala. Iti garantez ca nu se vor duce la fund. Te pup si spor la treaba.
Numai ce i`am scos din cuptor si nu m`am putut abtine sa nu`i gust mai calduti:),sunt exceptional de buni,pot sa spun ca cei din comert nu mi`au placut niciodata,mi se pareau prea seci,dar reteta ta e minunata,pt care imi iau la revedere de la bagels`urile din magazin, iar tie iti multumesc de mii de ori!!!
Lisa draga mea ma bucur atre mult ca i-ai incercat si ca ti-au placut. nici mie nu-mi plac cei cumparati plus ca cei facuti in casa sunt muuult mai sanatosi decat cei cumparati.
Eu iti multumesc ca i-ai incercat!!
Te pup!!
tocmai am bagat la cuptor prima mea transa de bagels. incepe sa miroasa :). revin dupa ce ii scot. Ms, Alecsandru
Alecsandru astept sa imi spui cum ti-au iesit. Sper ca ti-au placut!!
Buna Laura, eu i-as face dar nu imi place faina alba… oare daca pun integrala mai ies bine? Multumesc
Miriama ies bine si cu faina integrala numai ca nu vor iesi atat de pufosi ca cei cu faina alba ci mult mai rustici ca textura si gust.
Pana la urma i-am facut aseara din 250 gr faina alba, 80 gr faina de hrisca si 70 gr integrala… Am pus 10gr de drojdie uscata bio dar nu mi-a crescut aluatul deloc, nici dupa 2 ore.. Ce fel de drojdie folosesti?
Gustul a iesit tare bun, dar iti dai seama ca nu sunt nici pe departe pufoase 🙁
Draga Miriama eu i-am facut si cu drojdie proapata si cu cu drojdie uscata si am obtinut mereu un rezultat tare bun. Nu am folosit niciodata drojdie bio, dar te sfatuiesc sa incerci cu drojdie proaspata sau uscata clasica si sigur sigur vor iesi. Te pup!!
De dimieatza m-am trezit cu forte noi, de aseara ma gandeam sa fac aceste bunatati si sa le savurez cu iaurt facut in casa, nu iti pot spune ce incantata am fost cand le-am scos din cuptor, suflam pe ele sa se raceasca sa le pot incerca, au iesit divine si foarte gustoase, eu am facut cateva si cu chimion deasura, multumim pentru aceasta bunatate!!!
Draga Laura,
Iar ma omori cu retetele tale 🙂
Ma pregatesc sa ii fac zilele urmatoare. Intrebarea mea este: din poza ta pare ca ii "prajesti" in f putina apa. Am dreptate? Adica pun 1 deget de apa intr-o tigaie si ii las cate 20 de secunde? Sau ii fierb 20 sec intr-o oala mare ca pe paste?
Mersi
Diana draga mea, mii de scuze ca raspund atat de tarziu. Am pus o oala mare aproape plina cu apa la fiert si i-am scufundat pentru 20 secunde pe fiecare parte. Din poza intr-adevar pare a fi o tigaie din cauza ca oala mea are o bordura mai lucioasa.
Pup cu drag!
Acum am descoperit reteta ta si a fost un succes! Multumim!
Cu mult drag, Alina! Ma bucur mult ca v-au placut.
Tocmai am facut reteta. Au iesit senzationaleeee!!! Multumesc mult!
Personal, am folosit si ventilatia la cuptor si s-au pufosit frumos, pentru ca am pus jumatate faina integrala si jumatate faina alba.
Foarte gustoase!
Sa va fie de bine, draga mea!
Foarte explicita si usor de facut este reteta. Au iesit perfect. Multumesc!