Retete culinare, Prajituri – Savarine Baba al rum
Savarine baba al rum, reteta italiana cu aluat dospit. Savarine pufoase italiene, reteta pas cu pas. Cum se fac savarinele baba al rum sau baba al rhum, reteta savarine umplute cu frisca.
Savarinele Babà al rum sunt unele dintre cele mai renumite dulciuri napoletane si in acelasi timp prajiturile mele preferate. Desi la noi este mai raspandita reteta de savarina cu pesmet, savarinele cu drojdie ne ofera acelasi rezultat pufos si delicios. Una dintre prajiturile pe care ni le facea mami cand eram mici era savarina. Ea o facea, si inca o face cu pesmet, umpluta cu frisca si cu gem de caise. Era un deliciu pe care noi il devoram ori de cate ori il gaseam in frigider. In Italia am descoperit savarinele cu drojdie si, fiind deja un fan declarat al acestor prajituri, le-am indragit imediat. Reteta de savarine „Babà al Rum” este foarte simpla si rapida.
Ingrediente – Savarine Babà al rum (5 savarine)
- 150 g faina
- 2 oua intregi
- 1 galbenus
- 110 ml ulei
- 30 g zahar
- 3 g drojdie uscata
Ingrediente – Sirop Savarine
- 300 ml apa
- 250 g zahar
- cca 50 ml rom (se pune 1 paharel dar puteti pune mai mult sau mai putin)
Mod de preparare
- Mixam uleiul cu zaharul dupa care adaugam cele 2 oua pe rand si galbenusul. Mixam pana sunt inglobate bine si apoi adaugam treptat faina amestecata cu drojdia.
- Obtinem un aluat lipicios, pe care il impartim in bilute egale. Va puteti unge mainile cu putin ulei ca sa va fie mai usor de manevrat aluatul.
- Punem fiecare biluta in formele de babà tapetate cu unt si faina.
- Le lasam sa creasca pana ajung aproape de margine.
- Le coacem in cuptorul preincalzit la 160°C pentru 20-25 minute, pana se rumenesc la suprafata.
- Le scoatem din forme dupa ce s-au racorit putin.
- Lasam savarinele italiene sa se raceasca complet.
Mod de preparare sirop pentru rum baba savarine
- Amestecam apa cu zaharul si lasam sa fiarba 15 minute dupa care stingem focul, adugam romul si lasam siropul sa se raceasca. NU trebuie sa fie rece complet ci usor caldut. Incercati sa puneti o picatura de sirop pe mana si daca il simtiti lejer mai cald decat mana voastra atunci e gata.
- Bagam toate cele 4 babà in sirop si le intoarcem pe toate partile pana absorb aproape tot siropul.
- Cam in 15 minute sunt gata insiropate.
- Le taiem pe lungime si le umplem cu frisca.
- Le lipim si le servim cu sirop de visine si visine sau cu fructe proaspete sau chiar simple. Sunt delicioase oricum.
Pofta buna!
Laurici daca ai sti de cand caut reteta asta 😀 Am mancat la Roma de foarte multe ori, luat de la patiserie cred ca aproape in fiecare saptamana, sunt excelete.
Mersi mult pentru reteta. Am sa le incerc si eu.
Apropo faci niste fotografii super, ce aparat ti-ai luat? 😀
pupici
Alizel mic si frumos mie cred ca daca mi-ai da 10 babà le-as manca pe toate chiar daca mi s-ar face rau dupa aia, atat de mult imi plac. Prima data am primit de la un coleg napoletan de-a lui Cris un babà dar in format mare si era atat de bun ca nu ma mai opream din mancat. Era super imbibat in rom si sa stii ca m-am ametit ptin dupa ce am mancat!!Hihi!!
Scumpa ma bucur mult ca iti plac pozutele. Am primit de le Cris un Canon Eos 500D si inca il invat ca e destul de complicat dar imi place mult mult!!
Pupicei cu mare drag!!
Laura draga imi place tare mult cum arata prajitura aceasta. Am sa-mi cumpar si eu forme, cred ca numai in italia se gasesc, la noi nu am vazut. Trebuie sa fie delicioase.
Bună ziua…mulțumim ptr minunatele rețete…As dori sa întreb sunt forme anume .?și de unde se pot cumpăra .?
Cu ce alte forme se mai pot înlocui ..oare. 😘🤗
Draga mea, eu cred ca le-am cumparat din Germania. Poti folosi forme speciale pentru savarine, sigur se gasesc online.
Laurel frumos, vezi cum oamenii buni se intalnesc…;)si la mine baba este prajitura mea preferata, a ta a iesit exceptional, felicitari si pentru pozute. Te pupicei mult de tot si va doresc un week-end cat mai placut.
nu seamana cu savarina noastra?
Laura, retetele tale sunt atat de faine… imi vine sa musc din ecran! 😀
N-am cuvinte in ce priveste imaginile! cat despre reteta… ce sa mai spun!Mi-ai facut o pofta…
Aceasta reteta e de-a drepul grozava. E sfarsit de saptamana si vreau sa o incerc. Daca este la fel de gustoasa pe cat este de aratoasa va fi batalie mare astazi la mine in bucatarie.O zi minunata precum aceste bucate.
Arata bestial. multumim pentru reteta !
Hallo Laura,
Clar, de la Tine nici nu am asteptat altä Presentation. Compliment mare.
Le cunsoc si am fäcut si eu da ale tale sint de Träsnet.Tu esti Soptitoarea Aluatului….
Salutäri Jacob
Dupa ce am vazut reteta asta minunata si care mi-a facut o pofta de m-a dat pe spate,am iesit repede in gradina sa uit de ea!!dar nu rezist eu!!!!hi,hi!asa ca te rog da-mi ideei cum s-o fac ca eu nu am asa forme si nici nu cred ca as gasi la noi!!!forme de mufiss nu vreau ca nu imi plac si nici nu vreau sa-mi cumpar!astept draga mea sa-mi scrii ca vreau s-o fac de RUSALLII!SA AI UN PLACUT SF.DE SAPTAMANA!!
super arata prajitura,ca tot cee a ce faci ,of course!imi pare tare asemanatoare cu savarina,gresesc mult?te pup,o zi frumoasa sa ai!
Nana scumpa e prajitura mea prefarata numai ca cea cumparata e imbibata pur si simplu in rom si dupa una te binedispui serios!! Hihi!! Eu am pus cu moderatie rom in sirop ca sa nu avem surprize dupa ce le papam. Eu formele le-am cumparat din Germania si sunt mai inalte decat cele originale de babà care probabil se gasesc si in Italia. Spun probabil pentru ca eu aici nu am gasit absolut nicaieri desi caut de ani de zile!! Te pupic si merge facuta intr-o forma mare cu gaura la mijloc numai sa dublezi sau chiar triplezi ingredientele, depinde de cat de mare e forma!!
Amy scumpa mea eu ador prajiturile insiropate iar babà as manca zilnic daca s-ar putea numai ca dupa o anumita varsta nu prea iti mai permiti sa exagerezi cu dulciurile. Ce bine era cand eram copii si mancam prajituri cand vroiam fara sa ne gandim la silueta!! Pupicei draga mea si un weekend minunat iti doresc!!
Adriana seamana intr-un fel cu savarina numai ca difera consistenta aluatului care la babà este mai decisa decat la savarina.
Diamond scumpa multumesc mult ca iti plac!! Pupicei multi si mai bine treci prin monitor si imi faci o vizita la o babà insiropata!!
Revin ca mi-a venit o idee aseara:am forme de chec micute si in alea o voi face,acuma sa vad din cite portii ca am 3 forme de chec la fel!cred ca va iesi super!numai ca va trebuie s-o tai in 3 !da nui nimic iar pe margini torn poate crema Nuttela(facuta acasa)in rest ca tine!duminica faina!
Multumesc mult bucatar maniac!! Tare buna prajiturica asta dar si calorica bine!! O duminica si o saptamana minunata iti doresc!!
Laura eu m-as muta la tine,ce zici?In ultimul timp am cam uitat de dieta si tu faci numai bunatati,te pupic….
Geanina draga mea ma bucur mult ca iti place prajiturica si te asigur ca are un gust divin. Sper tare mult sa iti fi placut in cazul in care ai incercat-o!! Pupicei si o duminica minunata iti doresc!!
Am realizat aceasta reteta,a iesit fr. buna. Eu am mancat baba acasa la el, la Napoli si intotdeauna m-a incintat.
Asa ca in cunostinta de cauza pot spune ca reteta e EXCELENTA.
Cum eu nu aveam rom in casa, am folosit un amestec de esenta de rom si suc de lamaie (m-am gindit ca pentru fiul meu de 6 ani este mai bine).
Dar daca as fi folosit Rom adevarat, siropul ar fi iesit usor alcoolic si mult mai savuros, i-ar fi taiat un pic din dulceata (foarte dulce ) a siropului.
Deci un sfat celor care incearca: RESPECTATI INTOCMAI RETETA.
violeta
Cu mare placere Anne draga mea!! Ma bucur mult ca iti place!!Pupic!!
Hallo Jacob!!! Iti multumesc mult pentru vizita si pentru complimente!! Babà este prajitura mea preferata si imi place ca nu necesita multa munca. Ma bucur mult ca iti place!! Salutari din Umbria!!
Vai Mariana ce scumpa ai fost tu!! Tare ma bucur ca iti place si sa stii ca nu se face greu deloc. Ma gandesc ca o poti face in format mare intr-o forma cu gaura la mijloc. In cazul asta, in functie de marimea formei trebuie sa dublezi sau chiar sa triplezi cantitatea ingredientelor!! Pupicei scumpa!!
Alison draga mea ma bucur tare mult ca iti place si ai dreptate, aduce mult cu savarina numai ca difera consistenta aluatului. La Babà aluatul este mai consistent decat la savarina. Te pupic!!
Buna, Laura!
Si mie mi-a ramas gandul la prajiturica. m-am tot gandit insa in ce forma s-o fac. oricum, ajuta-ma cu ceva: vine sezonul visinelor, si eu sunt innebunita dupa ele. cumva siropul de visine e facut de tine? ca tare as face si eu in casa. mie imi place mult si pandispanul cu visine, dar nu am o reteta de a pastra visinele mai mult timp; mersi mult, si pe carand. mai vin pe la tine.
Doamne cat de super ti-au iesit, este o maestra in bucatarie, bravo tie, te astept cu un premiu pe blogul meu.
Hi Laura, I like your new blog design. This baba looks so yummy. I have an award for you in my blog, come to take it 🙂 Kisses, Maria
Laura draga mea, nu am mai avut rabdare sa-mi cumpar forme pentru baba. Am prestat prajitura cu formele pe care le-am avut. Au fost delicioase. Ai doua premii de la mine. Te astept. Pup dulce, ca prajitura!
Laura scumpa pai eu te astept cu draga inima!! Pupicei scumpa si ma bucur ca iti place prajiturica!!
Draga Violeta ma bucur tare mult ca ai incercat reteta si mai ales ca ti-a placut!! Si eu m-am indragostit de babà dupa ce am mancat-o adusa de la Napoli si pot spune ca as manca cu mare placere oricand aceasta prajitura delicioasa!! Te pupic si multumesc ca ti-a placut!!
Raluca draga mea ma gandesc ca se poate folosi o forma mare de savarina, cea cu gaura la mijloc. In cazul in care vrei sa o incerci in forma mare trebuie sa dublezi cantitatile. Siropul de cirese cu care am ornat prajitura este cumparat din Germania dar am o reteta de sirop pe care vreau sa o incerc zilele astea si daca imi iese cum trebuie o postez neaparat. Te pupic!!
Vicky scumpa mii de pupicei pentru premiu pe care merg sa il ridic imediat si ma bucur muuult ca iti place prajiturica!!
Hi Maria!! I'm glad that you liked my babà!! Thank you for the award. I will come to get it right now! Kisses!!
Nana scumpa ma bucr tare tare mult ca ti-a placut prajiturica!! Pupicei si multumesc pentru premii!!
Mariana scumpa e buna ideea cu formele micute de chec. Te pupic si astept sa imi spui cum ti-a iesit!!
Arata delicat si cred ca este delicios,se incearca cit de curind. O zi buna Cami
Cami scumpa este foarte buna si aromata!! Te pupic si o zi minunata iti doresc!!
Eu sunt moarta dupa chestiile insiropate cu rom, iar pozele arata foarte delicios… asa ca acum aproape salivez pe tastatura.
Oare cum ies cu dulceata in loc de frisca la mijloc? Mie imi suna mai tentant asa… hmmm 😕
Si mie imi plac la nebunie parjiturile insiropate si cu frisca multa multa!! Nu stiu daca merg foarte bine cu dulceata pentru ca siropul este ffff dulce si dulceata la fel dar daca iti plac foarte dulci atunci merg cu siguranta umplute cu dulceata!! Te pup!!
Am facut "babele" dupa reteta de aici si au iesit grozave.
Seamana cu savarinele, doar ca sunt mai bune! 😛
Merci, Laura! 🙂
Rodica draga mea tare ma bucur ca ti-au placut "babutele" mele. Te pup si sa va fie de bine!!
Nu mai am somn pana nu fac minunile astea. Nu se pune niciun pic de lapte?
E reteta perfecta….le ador pur si simplu Laurica mea draga…nu am forme de baba insa le-am facut in forme de savarine…au iesit minunat iti multumesc muuuult!
Deci uite ca revin dupa doi ani in care am vazut reteta ta si tot nu am apucat sa o fac, au tot fost altele inainte ei, caut inebunita formele astea prin bucuresti si nu gasesc deloc, daca cineva a gasit va rog sa ma anuntati si pe mine, vreau sa o fac este mortala reteta iar pozele mau omorat complet.
SUNT DELICIOASE!!! LE-AM FACUT IERI IN FORMA DE SICICON SI MI-AU IESIT 8 IN LOC DE 4 🙂 MULTUMESC PENTRU RETETA!
Cu mult drag, Georgiana, draga mea!! Ma bucur tare mult ca ti-au placut!
silicon***
ARATA GROZAV aceste prajiturele,dar zi-mi si mie pe unde pot gasi formele astea merci
Bianca, draga mea, tare ma bucur ca-ti plac. Formitele sunt cumparate din Germania dar daca nu le gasesti, le poti inlocui cu forme pentru savarina sau chiar cu forme de aluminiu individuale.
Vor iesi putin mai mici dar la fel de gustoase.
Pup dulce!!
Ce bine arata… zici ca-i un cozonac 😀 pupici <3 !
Anastasia, draga mea, este un tip de savarina si e bunaaa foc!
Pup dulce!
Multumesc draga Laura ptr.reteta minunata,sotul meu a fost super incantat ptr.”savarinele” minunate,esti „muza” mea,inca ceva: tartaletele de pepene galben sant un deliciu mai ales ca este fructul meu preferat,pupici.
cu ce se poate inlocui siropul de savarina…locuiesc in Danemarca si nu am cum sa cumpar…multumesc
Mona, draga mea, siropul se face in casa. Nu este nevoie sa-l cumperi.
Te pup!
Buna,
care faina e mai bine de folosit? 000 ?
Maria, iti recomand o faina pentru cozonac, cu un continut bogat in proteine.
Salut,
Mi s-a taiat aluatul. E posibil sa fie de la faina? Scrie ca e de patiserie, dar nu de cozonac. Am o indoiala in privinta ei…
Draga Zaza, cum adica s-a taiat?
Buna Laura, un sfat te rog: fac destul de des dintr-un aluat asemanator savarine in forme mari cu gaura in mijloc. Problema e cu coptul: le testez cu scobitoarea si cand scobitoarea iese uscata si savarinele sunt cam prea uscate. Oricat le-as insiropa, sunt cam seci. Daca le las mai putin la cuptor sunt cam crude, asa mi se pare mie. Le scot din forme si sunt moi si se deformeaza daca le apas. Care o fi problema? Formele mele sunt din tabla groasa si le pun in tava mare cu totul, ca altfel se rastoarna de pe gratarul cuptorului. Oare asta o fi problema, doua table la fund? Ca deasupra sunt coapte bine, chiar arse (oricum partea aia se taie) dar dedesubt crude.
Draga Ana, sigur problema sunt formele si tava in care le pui. Daca nu poti sa asezi formele pe gratarul cuptorului, iti recomand sa cumperi altele noi, antiaderente. Sunt mai subtiri decat cele din tabla.
Ce tip de cuptor ai? Electric sau pe gaz? Din cate imi dau seama, e pe gaz, nu?
Buna. Ce fel de rom folosesti?
Draga Cris, am folosit un rom vechi de 7 ani, marca Flor de Caña.