Retete culinare de aluaturi dulci – Minciunele fragede Crostoli
Minciunelele fragede mi-au fost cele mai bune prietene in copilarie. Daca ma intreba bunica ce vreau sa-mi faca bun, spuneam minciunele, daca mami imi punea aceeasi intrebare, eu tot minciunele vroiam. Nu ma saturam niciodata de ele. Cunoscute si sub numele de uscatele, pancove, surcele, cirighele etc., minciunelele sigur au fost si dulciurile copilariei voastre, nu-i asa? Se pare ca si italienii sunt mari amatori de uscatele, asadar astazi va propun o reteta de minciunele fragede italiene, numite crostoli. Avem nevoie doar de doua ingrediente pentru aceasta delicioasa reteta: smantana pentru frisca (aceasta poate fi vegetala sau naturala) si faina.
Ingrediente – Minciunele fragede
- 200 gr smantana lichida pentru frisca
- 270 gr faina
- esenta vanilie/coaja lamaie/coaja portocala/esenta rom
Mod de preparare
- Punem smantana intr-un vas si adaugam faina treptat.
- Framantam pana cand obtinem un aluat elastic. Consistenta aluatului ne permite sa lucram foarte usor cu el.
- Intindem aluatul intr-o foaie foarte subtire (gen foaia pentru paste) pe care o taiem cu o rotita zimtata in patratele de cca 2-3 cm. Practicam 1-2 taieturi in centrul fiecarui patratel.
- Prajim minciunele in baie de ulei incins foarte bine.
- Le scoatem pe o hartie absorbanta si dupa ce s-au racit le pudram cu zahar vanilat,
- Sunt deosebit de fragede datorita smantanii lichide pentru frisca.
Vai Laura dragaaaaaaaaaa cum arata :-O Super!!! Sincer nu credeam ca sunt din frisca!!! E chiar ciudat! Super super!
Pe blogul acesta dau peste tot felul de minunăţii!:) Felicitări!
Of! Trebuie sa le incerc si pe acestea! M-ai facut curioasa! Si mai trebuie sa-ti spun ceva….pana sa decopar blogul tau nici nu indrazneam sa pun mana pe vreun aluat, dar retetele tale minunate m-au convins! Multumesc, Laura!
facut,mancat,lesinat de bune ce sunt! am facut doar din juma din cantitate si au iesit minunate!incredibil cat de bine se lucreaza foaia!musumesc mult. pup, pescarusul
O CE BUN!ASTIA MI-AR TREBUI MIE CIND STAU PE NET!HA,HA ASA UN COS!!!!
Inisor sunt bune rau de tot. Sa tot rontai la ele. Pup pup!!
Multumesc Liviana!! Te pup si te mai astept pe la mine!!
Si pescarusului i-ai dat? Ca nu vreau sa moara saracutul de pofta!! Aluatul este o minune si se intinde singur cum imi place mie sa zic. Ma bucur ca ti-au placut!!! Te puup.
Mamas lasa-ma ca ieri nici nu mai stiu cate am rontait in fata calculatorului. Iti creeaza dependenta sa stii.
Lavinia cat ma bucur ca retetele mele sunt te-au impulsionat ca sa te apuci de aluaturi. Iti marturisesc ca aluaturile sunt marea mea pasiune si sufar enorm ca nu am cuptor. Mi-e atat de dor de mirosul painicii proaspat copate!!! Dar in curand se va termina perioada asta. Te pup si iti multumesc pt cuvintele tale!!
Ce minunatii, bravo Laura! abia astept sa le fac si eu, pup.
Cata sunt asa finute si crocantoase de iti vine sa manaci in prostie. Si azi au fost la fel de crocantele. Pupic si sigur Alexiei ii va placea sa rontaie la ele!!
Super idee! Chiar combinatia asta nici ca imi trecea prin cap.
Foarte faine, poate le incerc si eu, desi.. daca dau dependenta e cam grav :))
Cam dau dependenta Edith dar din cand in cand merge cate o tura de crostoli. Ma bucur mult ca iti plac!! Pupici!!!
Le-am executat si pe astea. Nu am timp cate retete as vrea sa incerc. Super, super crocante!
Te pup Laura draga si iti multumesc ca le-ai incercat!!!
Laura, de unde ai rotita zimtata cu care le-ai decupat? Ca eu mor incercand sa gasesc una…
Draga Laura rotita am cumparat-o din Germania dintr-un magazinut mic mic. In italia am tot cautat rotita din asta dar nu am gasit. Te pup!!
de mult imi fac cu ochiul pozele de pe siteul tau si aseara am facut crostoli! f fini si aduc a aluat frantuzesc, cand musti parca vezi mai multe straturi. sau poate nu i-am intins eu destul de subtiri :)) oricum f buni! multumim
Coralia draga mea tare ma bucur ca i-ai incercat si ca ti-au placut. Ai dreptate, au foite subtirele si sunt finuti foc. Te pupic cu mare drag!!
Laura draga. Am tot vizitat si incercat retetele tale minunate. Azi voi face minunatia de Crostoli. I-mi aminteste oarecum de minciunelele copilariei.Adresa mea de mail este . Ar fii o surpriza pentru mine , pläcutä recunosc sä mai discutam. Succes si multa sanatate . Pup. Sorina
ps-primesc retetele tale de cei de la PTIT CHEF zilnic pe mail
Wow cum arata, pacat ca am gasit reteta seara si nu mai am chef de bucatarie, dar maine sunt pe lista mea 🙂 ce o sa se bucure maimutele mele cand o sa vada aceste minunati care seamana cu chipsurile mult dorite de ele dar pe care eu nu le cumpar decat rar 1-2 ori pe an :))
Mirabela, scumpa, sper tare mult sa le placa maimuticilor tale dulcele!
Pupici cu drag!!
Foarte buuuuune!!! Am facut din jumatate de portie ( am fost un pic sceptica la inceput si imi era teama sa nu prapadesc frisca degeaba). Data viitoare ma gandesc sa incerc in loc de frisca(fiindca nu mereu am frisca in casa si la noi frisca naturala se gaseste doar la 1 litru si e destul de scumpa)sa pun lapte( de tara gras). Dar oare ar trebui sa pun un pic de zahar in compozitie in acest caz?
Dana, draga mea, tare ma bucur ca ti-au placut! Vor iesi delicioase si cu lapte dar cu o consistenta un picut diferita. In cazul in care vei folosi lapte, o sa trebuiasca sa mai aduagi putina faina iar zahar poti pune 1-2 linguri dar nu e deloc obligatoriu. Oricum, le pudrezi bine cu zahar dupa ce le faci.
Te pup si spor!
Multumesc pt raspuns si pt retele minunate!
Cu mult drag, Dana, draga mea!!
Tocmai mi-am amintit ca nu ti-am multumit pentru aceasta reteta ce am facut-o acum ceva timp in urma! Tare mult ne-au placut Laura! Sunt mortali! Multumim!
Pup!
Cu mult drag, Madalina, scumpa mea!
Sa va fie de bine!
le-am facut!!! au iesit o minunatie!!….dementiale!!! ..si as putea continua…
Multumesc Laura!!multumesc!…. de mii de ori!!!!
Sa-ti fie de bine, Mariana, draga mea!!
Pup dulce!
se pot face si cu frisca vegetala? arata foarte bine,cred ca sunt si foarte bune.
Elena, sigur ca da. Eu folosesc foarte des frisca vegetala si crostoli i-am facut de foarte multe ori cu ea.
Te pup!
Incredibila reteta…cu numai 2 ingrediente!
Esti fenomenala! Ai un blog minunat!
P.S. Ma trag de loc din Mures si am fost surprinsa de denumire „Minciunele”….si mama le numea exact asa, numai ca aluatul era diferit. Aluatul il taia in forma de romburi , fiecare cu cate o taietura in mijloc si trecea o parte din aluat prin acea gaura….forma un fel de nod.
Praga te saluta!
Cred ca aici se gasesc rotitele zimtate . Magazinele KitchenShop sunt prin mall-uri, este unul la Baneasa. Eu nu am rotita, dar ma gandesc sa imi iau una.
Buna. Ma numesc Diana si locuiesc in Arabia Saudita cu sotul meu egiptean. Tocmai am facut aceste minunatii, sunt foarte bune, toata familia le-a savurat cu placere. O sa repet reteta doar ca de data asta o sa intind foaia mai bine, sa fie mai subtire. Multumesc pentru reteta.
Draga mea, sa va fie de bine! Ma bucur foarte mult ca v-au placut.