Retete culinare paste – Tagliatelle cu sos de branza Gorgonzola
Pastele tagliatelle cu sos de branza gorgonzola se numara printre retetele de paste preferate ale mele si ale sotului meu. Din cauza ca nu am reusit, in toti acesti ani traiti in Italia, sa ma indragostesc atat de mult de paste incat sa le fac aproape zilnic, ca cei mai multi italieni pe care ii cunosc, prefer sa fac paste de casa cand mi se face dor de ele. De data aceasta nu am folosit masina de paste, ci facaletul. Am pregatit pastele tagliatelle cu sos gorgonzola si pentru ca mi-au mai ramas de inca o portie, am hotarat sa le transform in desert si le-am fiert in lapte (ulterior le-am servit cu putina nuca si scortisoara). Au fost delicioase in ambele versiuni.
Ingrediente – Tagliatelle cu sos de branza Gorgonzola
- 300 gr faina
- 3 oua
- 1/2 lingurita sare
Mod de preparare Paste de casa Tagliatelle
- Asezam faina pe blatul de lucru iar in centrul ei punem ouale batute cu furculita si amestecate cu sofranul si sarea. Incepem sa amestecam usor cu furculita aducand faina de pe margini peste oua.
- Cand amestecul s-a ingrosat putin, lasam furculita si incepem sa framantam cu mana pana inglobam toata faina. Vom obtine un aluat de paste mai dur, dar elastic, pe care il invelim in folie de plastic si il lasam 30 minute pe masa din bucatarie. Dupa jumatate de ora, desfacem aluatul si il asezam pe masa de lucru pudrata putin cu faina si il aplatizam, pentru inceput, cu mana.
- Apoi, cu facaletul pudrat cu faina, incepem sa il intindem, intorcand foaia din cand in cand de pe o parte pe cealallta. Cand a ajuns la o grosime de cca 7-8mm, punem facaletul pe unul din capetele foii, infasuram aluatul treptat pe facalet, iar cu palmele intindem aluatul dinspre centru spre margini.
- Repetam procedeul pana cand foaia atinge o grosime de 2-3 mm.
- Lasam foaia intinsa pe masa din bucatarie, circa 1 ora, sa se usuce, dupa care formam un rulou, pe care-l taiem in tagliatelle late de circa 6-8mm.
- Folosim pastele tagliatelle imediat sau le lasam sa se usuce, desfacute si intinse pe masa.
Ingrediente Sos Gorgonzola
- 100 g gorgonzola picanta
- 75 ml lapte
- piper
- nucsoara (facultativ)
Mod de preparare Sos de branza Gorgonzola
- Adaugam intr-o tigaie antiaderenta gorgonzola taiata cubulete, laptele si piperul.
- le fierbem pe foc mic, pana cand branza gorgonzola este perfect topita. Amestecam incontinuu sa nu se prinda.
- In momentul in care branza este complet topita adaugam pastele fierte si strecurate.
- Le mai lasam cateva minute pe foc si apoi le servim pudrate cu parmezan si piper.
- Pofta buna!
Hello! Tocmai ma uitam cu mami pe blogul tau si iti admiram indemanarea pt foita de aluat de paste 🙂 MINUNAT ti-au iesit! Eu cand am vazut prima poza am crezut ca sunt cumparate! Super super! Te pup!
Puuuup surioara mica si frumoasa si un pupic si pentru mami!!!Tare ma bucur ca iti plac pastele si sa stii ca au fost bunute foc desi stii ca nu prea ma omor eu cu pastele. Pup puuuup scumpa mea!!
AI DREPTATE CA-S MAI BUNE CELE FACUTE ACASA,DAR EU NU MAI FAC DEMULT DESI AM O MASINA SUPER PT.TAIAT TAIETEII DE TOATE FELURILE!BA SA MAI FACI PASTE!CA SI ASTEAS GROZAVE!
Servus Laura,
absolut de fiecare data plec zambind de pe blogul tau. Esti foarte talentata si la fotografii si la food styling.
Te pup, iti doresc un an superb si te urmaresc cu interes in continuare 🙂
Hilda
Draga Mariana te pup si desi nu imi prea plac pastele astea tare mi-au placut. Te puuup!!
Esti draguta Hilda draga si iti multumesc pentru cuvintele tale. Sper anul asta sa ajung sa-mi cumpar un aparat foto mai bun pentru ca ador sa fac fotografii iar cu aparatul din dotare nu im ieis intotdeauna cum as dori eu.
Un an superb iti doresc si eu, plin da sanatate, bucurii si impliniri si iti multumesc ca ma urmaresti.
Te pup!!
Faine pastele tale, ce sa mai…excelente!
Ma bucur ca-ti plac draga Cata!! Nu prea ma omor eu dupa ele dar din cand in cand sunt bune mai ales facute in casa. Te pup si o zi excelenta iti doresc!!
Buna Laura,
Am facut si eu aceste paste. Ador aroma de nucsoara si combinatia cu gorgonzola, insa tagliatellele au avut o textura ciudata…parca erau un pic cauciucate. A fost prima data cand am lucrat cu aluat de paste, l-am facut subtire, insa ma gandesc ca poate am fiert pastele prea mult:( au mai ramas cateva de la cina si a doua zi au fost perfecte ca si textura. Voi incerca si cu alta ocazie…
Oricum reteta este minunata si daca prind si rostul pastelor de casa voi fi cea mai fericita. As fi in stare sa mananc paste carbonara de 3 ori pe zi 🙂
Te pup,
Laura B!
Laura, draga mea, pastele fierte al dente trebuie sa aiba o consistenta un pic mai dura, in sensul ca in momentul in care le mesteci, trebuie sa le simti textura.
Daca nu iti place sa le mananci asa, trebuie fierte un pic mai mult.
Tu le-ai fiert mai putin, in nici un caz mai mult, si din cauza asta ai obtinut aceasta consistenta. Si tot din aceasta cauza, a doua zi s-au inmuiat.
Pastele, in general, se fierb al dente si se servesc imediat dupa preparare tocmai pentru a impiedica modificarea consistentei. Dar, exista si persoane care iubesc mai mult pastele fierte foarte bine.
Ca sa fac un rezumat, data viitoare fierbe-le cu 2-3 minute mai mult, daca le vrei mai moi.
Pup cu drag!
incearca sa calesti mai iantai putina ceapa apoi gorgonzola topeste’o in 2’3 linguri de smantana.
nici grana padana nu strica la urma …
mai ia din taria gustului de gorgonzola care sinceramente per me e tropo forte
Buna. Ma tenteaza de ceva timp sa gateste paste quatro formaggi insa nu am gasit o reteta care sa ma convinga. M-as bucura sa gasesc la tine o reteta care o folosesti tu. Multumesc!
Draga mea, promit ca postez reteta cat se poate de curand. Pup!