Mousse au caramel et praliné


Retete culinare – Mousse au caramel et praliné
Mousse au caramel et praliné

Fin si aromat, cu un gust sublim de caramel si rom, acest mousse m-a cucerit definitiv. Prepararea lui nu este complicata insa trebuie sa tinem cont de cateva lucruri ca sa ne iasa perfect.

Ingrediente Mousse:

  • 60 ml apa rece
  • 1 1/2  lingurita gelatina praf
  • 2 lingurite rom alb sau brun
  • 150 g zahar
  • 2 lingurite apa rece
  • 6 galbenusuri
  • 400 g frisca

Ingrediente praliné:

  • 100 g zahar
  • 100 g alune/migdale/susan (eu am folosit din toate 3 voi puteti pune oricare dintre ele)
  • 30 ml apa
  • zahar vanilat (optional)

Dizolvam gelatina in cele 60 ml apa rece si cele 2 lingurite de rom,

mousse-caramel.praline (1)

zaharul il punem intr-o craticioara cu fundul mai gros,

mousse-caramel.praline (17)

si il punem pe foc moderat sa se topeasca. In momentul in care este complet topit, il targem de pe foc si cu mare atentie (deoarece face bulbucei) adaugam cele 2 linguri de apa. Amestecam cu o lingura de lemn. Se va obtine un caramel cu o consistenta mai groasa. Adaugam acum TREPTAT gelatina dizolvata in apa (trebuie sa adaugam treptat deoarece daca adaugam totul dintr-o data se vor forma cocoloase. In cazul in care se intampla totusi acest lucru puneti din nou pe foc si amestecati pana la dizolvarea lor).

Consistenta finala a caramelului va fi ca un sirop mai grosut,

mousse-caramel.praline (2)

Mixam cele 6 galbenusuri la mixer (viteza maxima) si cand si-au schimbat culoarea si sunt pufoase reducem viteza mixerului si adaugam caramelul caldut spre rece peste galbenusuri.

mousse-caramel.praline (15)

Mixam din nou la maxim galbenusurile si caramelul pana ce mousse-ul se va deschide la culoare si va deveni pufos (cam 7 minute),

mousse-caramel.praline (16)

Mixam frisca (rece din frigider) dar nu o mixam pana devine tare tare. Cand mixerul incepe sa lase urme in frisca ne oprim.

Aici sper sa se vada cum e mixata,

mousse-caramel.praline (7)

Adaugam jumatate din cantitatea de frisca peste mousse,

mousse-caramel.praline (11)

si amestecam cu mare grija de jos in sus,

mousse-caramel.praline (10)

dupa ce inglobam frisca in mousse rasturnam mousse-ul peste cealalta jumatate ramasa de frisca,

mousse-caramel.praline (12)

si amestecam la fel cu mare grija de jos in sus.

mousse-caramel.praline (5)

Acesta este mousse-ul caramel,

mousse-caramel.praline (4)

pe care il bagam la rece pentru 1-2 ore dupa care il putem servi.

Se mentine in frigider in acelasi stadiu pentru 2 zile.

Praliné:

Punem pe foc zaharul impreuna cu apa si din momentul in care incepe sa fiarba il mai lasam pe foc pentru 4 minute, dupa care adaugam alunele sau migdalele prajite. Migdalele sau alunele le bagati pentru 15 minute la 160 grade sau le puteti praji intr-o tigaie teflonata pentru cateva minute.

mousse-caramel.praline (3)

Amestecati pe foc siropul de zahar impreuna cu alunele pana cand zaharul incepe usor sa se coloreze. Cand devine auriu, rasturnati totul pe o hartie de copt si lasati sa se racesaca,

mousse-caramel.praline (6)

Dupa ce s-a racit,

mousse-caramel.praline (14)

il mixam la robot dar nu marunt, sa ramana bucatele mai mari.

Pentru decor am topit niste zahar iar apoi cu ajutorul unei linguri am facut diverse forme pe o hartie de copt,

mousse-caramel.praline (13)

pe care le-am dezlipit usor cu lama unui cutit si le-am asezat deasupra mousseului.

Asamblare:

Asezam intr-un pahar un strat de praliné, apoi un strat de mousse, iar praliné si incheiem cu mousse, putin praliné, un strop de sos de ciocolata si decorul de zahar.

mousse-caramel.praline (9)

 

Pofta buna!!

25 comentarii la “Mousse au caramel et praliné

  1. Danelutza spune:

    Am vrut sa ma autoservesc mai devreme, dar nu terminasei de pus reteta. Arata demential si chiar daca ingrasa, tot m-as sacrifica pentru o cupa, dar asta cind o sa te vizitez…

  2. Laura spune:

    Danelutza draga mea este atat de bun incat cu greu m-am oprit dupa jumatate de cupa. Cand o sa vii in vizita te astept cu o cupa mare mare de mousse. Te pup si pupa dulceata mica din partea mea!!

  3. Laura spune:

    Multumesc mult Nico draga. Aspectul ca aspectul dar ce gust are.. Eu cel putin sunt moarta dupa caramel si mousse-ul asta m-a satisfacut pe deplin.
    Te pup si daca ai ocazia chiar te rog sa il incerci ca e tare tare bun!!

  4. Laura spune:

    Inisooooooooooooor mic azi te-am dat disparuta!!! Multumesc ca iti place draga mea mica si trebuie sa iti multumesc din suflet pentru susanul pe care mi l-ai trimis. I-a dat un gust demential crocantului.
    Pup pup surioara si poate ne vedem azi sau maine!!

  5. Laura spune:

    Alizel mic si frumos ma bucur taaare mult ca iti place!! Gustul nu il pot descrie de bun ce e. E asa pufos si aromat ca nu stii ce mananci.
    Acum ca am terminat casuta mai trebuie sa punem ceva mobila si cand vii la mine cu mousse te astept!!
    Pup fata frumoasa!!

  6. Laura spune:

    E periculos de bun Criss!!
    Si eu as manca in nestire numai ca ma stapanesc….cu greu..dar ma stapanesc!!!
    Te pup si ma bucur ca iti place!!

  7. Laura spune:

    Multumesc mult Amalia ca iti place. Este foarte fin si aromat si sper tare mult sa iti placa daca il incerci. Te pup!!

  8. Laura spune:

    Multumesc Cristina draga!!!!!! Iti fac o portie special pentru tine si te astept pe usa din fata draga mea!! Pup puuuup!!

  9. Laura spune:

    Multumesc Ioana!!! Dar ce bun a fost!! Din pacate in momentul de fata e doar o amintire dulce de tot!! Te pup si te invit cu mare draga la o cupa de mousse!!

  10. Amalia spune:

    Laura draga asa pofta imi face mousse-ul de caramel! As face acum de Paste o prajitura cu aceasta crema, ce zici merge? As face un blat din 5 oua, mousse-ul de caramel deasupra si o glazura (dar de care?). Poate iti faci putin timp si pentru mine sa imi dai o sugestie…Multumesc si te sarut!

  11. Laura spune:

    Draga Amalia iarta-ma te rog ca iti raspund abia acum dar atata treaba am de cand am ajuns aici incat rar ajung pe la calculator. Eu zic ca merge tare bine acest mousse pe post de crema pt un tort numai ca te sfatuiesc sa pui in loc de 1 lingurita jumatate de gelatina, 2 lingurite si jumatate ca sa fie mai ferma. ca glazura iti recomand glazura de la tortul bloggy care se preteaza tare bine cu caramelul. Linkul tortuletului bloggy:

    te pupic draga mea!!

  12. Maftei Daniela spune:

    Buna, as vrea sa iti spun multumesc pentru retetele pe care le postezi si din care ma inspir. As vrea sa te intreb daca acest mousse de caramel il pot folosi intre blaturi la un tort . Multumesc anticipat.

    • Laura spune:

      Draga Daniela, da, o poti folosi si intr-un tort. In acest caz, mixeaza foarte bine frisca inainte de a o adauga peste crema caramel.
      Cu drag!

  13. Anca spune:

    Laura am tot incercat retetele tale si sunt super reusite.
    Pot folosi acest mousse la un tort imbracat in pasta/fondant?
    multumesc

  14. Raluca spune:

    Buna Laura, retetele tale sunt minunate. As vrea sa incerc si aceasta reteta, dar as vrea mai intai sa te intreb cate portii ies din aceste cantitati. Multumesc

    • Laura Adamache spune:

      Draga Raluca, cu aproximatie, ies 4 pahare ca cele din imagine. Este o reteta destul de veche, imi pare rau ca nu iti pot da un numar exact. Cand o sa-l refac, voi completa reteta cu un numar exact de portii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor