Retete culinare de gogosi – Krapfen (gogosi austriece)
Krapfen sunt niste gogosi austriece delicioase, de obicei umplute cu marmelada, ciocolata, crema de vanilie etc., dar le putem gasi si simple, fara umplutura. La noi se numesc crafle si, la fel ca in cazul retetei de krapfen, se umplu cu marmelada sau se servesc simple. Mie imi plac gogosile fara umplutura, desi nu rezist deloc nici in fata unei gogoase pufoase pline cu gem sau ciocolata.
Va propun asadar o reteta de krapfen, gogosi austriece fara umplutura, pufoase foc si mai mult decat delicioase. Aluatul de gogosi este foarte usor de lucrat, asa ca va invit sa le incercati.
Ingrediente – Krapfen (Gogosi austriece)
- 500 g faina
- 1 ou mediu
- 35 g zahar
- 60 g unt
- 250 ml apa calduta
- 25 g drojdie proaspata
- zahar vanilat
- coaja portocala
- 5 g sare
Mod de preparare – Krapfen Gogosi austriece
- Amestecam faina cu drojdia dizolvata in 125 ml apa calduta, cu oul, zaharul, untul moale taiat cubulete mici, zaharul vanilat, coaja de portocala.
- Dupa ce aluatul incepe sa prinda consistenta adaugam treptat restul de 125 ml apa calduta si sarea si framantam pana obtinem un aluat elastic (daca aluatul mai cere faina, mai adaugati 1-2 linguri astfel incat sa nu se mai lipeasca de mana) pe care il lasam 30 minute la dospit intr-un loc caldut, ferit de curenti reci de aer.
- Dupa 30 minute intindem aluatul pe blatul de lucru pudrat cu faina, intr-o foaie de 1 cm grosime,
- Decupam gogosile krapfen cu ajutorul unei forme de aproximativ 4-6 cm diametru. Asezam gogosile pe un fund de lemn mare, pudrat cu faina si le acoperim cu un servet umed de bumbac. Le lasam sa dospeasca pana acand isi dubleaza volumul, circa 2 ore.
- Incingem ulei intr-o cratita si luam, cu o spatula, cate o gogoasa pe care o prajim in ulei incins.
- Incercati sa evitati sa le luati cu mana pentru ca suprafata gogosilor nu trebuie atinsa.
- Ca sa verificam daca aluatul este bine crescut, punem o bucatica de aluat in uleiul incins. Daca ramane la suprafata atunci incepem sa prajim gogosile, dar daca se duce la fund le mai lasam la crescut. Cand devin aurii le intoarcem cu ajutorul unei linguri de lemn pe partea cealalta,
- Le scoatem pe hartie absorbanta de bucatarie, iar apoi le trecem prin zahar vanilat si le servim.
- Sunt foarte bune si foarte foarte pufoase.
- Iar servite calde, sunt irezistibile! Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Krapfen - Gogosi austriece
Autor:
Laura Adamache
Publicata:
Voturi:
3 Review(s) Based on
Ha -haaa-haaa! asta faceam si eu acum Laura, gogosi! sunt la crescut. arata fain ale tale, superrr! bine ca o sa am si eu ca sa-mi omor pofta…pup!
Ce ne-am sincronizat azi Cata!!! Abia astept sa vad gogosile tale. Pup si ma bucur ca iti plac ale mele. Tare bune si pufoase au iesit!!
Laura, ce frumoase ti-au iesit, gogosile!! Au crescut de minune, SUPER!!!! Pup!! 🙂
Iulia sunt atat de bune si pufoase ca nu mi-a venit sa cred. Parca sunt cumparate!! Te pup si ma bucur tare mult ca iti plac!!
@LauraAdamache:
Gogosile cumparate sunt mai bune si mai pufoase decat cele facute acasa? De ce inversati valorile?
Draga Anonim sunt mai sanatoase cele facute in casa fata de cele cumparate. In primul rand pt ca in casa folosim numai ingrediente naturale.
Nu am inversat nici o valoare si daca am lasat impresia asta imi cer scuze.
Singurul sfat este sa le incerci sa vezi cat sunt de delicioase.
Bună, Laura as dori sa ma sfatuiesti pentru care dintre rețete de gogosi sa optez …imi deschid o gogoserie- placintarie… vreau sa am succes cu ele… si sa îmi recuperez treptat banii investiți. Heelp
Draga Mihaela, poti incerca aceasta reteta de krapfen, sunt delicioase. Mult succes!!
La noi in Austria „Krapfen” se umplu, dupa ce au fost prajite, cu ajutorul unei seringi speciale, de obicei cu crema de vanilie sau cu dulceata (gem) de caise. Sunt delicioase dar au din pacate si mai multe calorii.
Hello Laura,
Complimente pentru aceste gogosi
foarte reusite (inclusiv pentru cele cu mere si cascaval postate anterior,plus, plus, plus…)Bravo!
Nu am urmarit reteta ca sa compar pe ale tale cu cele ale Ducesei, dar vad
diferenta; ale tale sint pline, pufoase, ale Ducesei sint goale; dar imi plac si unele si altele; sint in dilema cu care sa incep…hmmm
Numai bine si felicitari inca o data!
Nina
Imi pare bine sa te regasesc, Laura, harnicuta si cu retete delicioase si in noul an!
Baietelului meu ii plac tare mult gogoselele dar mie nu prea imi ies. Am impresia ca azi vom incerca gogosi austriece.;) Tine-mi pumnii!
Ai dreptate Anonim krpafen-ul se umple de obicei cu crema de vanilie sau gem numai ca eu am zis sa nu le mai umplu ca si asa sunt destul de grele goale. Umplute sunt absolut dementiale.
Draga Nina multumesc mult ca iti plac retetele mele de gogosele. Ai o minune de blog si niste retete absolut delicioase si impecabil prezentate.
Eu neaparat voi incerca gogosile Ducesei ca tare tare bine arata.
Un weekend placut iti doresc Nina!!
Te pup!!
Bine ai revenit Monica draga!! Un an minunat iti doresc alaturi de cei dragi. Iti tin pumnii pentru gogosele si te astept sa imi spui daca ti-au placut.
Te pup.
Foarte foarte aspectuoase…. Ma surprinde faptul ca sunt pline, adica nu sunt ca gogosii traditionali, de care ramane doar coaja. Acestia i-ai tot facut de imi spuneai, nu? Super frumosi!!! Te pup scumpa mea harnicuta! :)))
Wow,arata nemaipomenit de bine.Dar ce fac cu dieta?Le-am salvat si le voi presta dupa.Mie personal imi plac la nebunie gogosile pline.Un weekend placut!
Inisor scumpa mica ma bucur tare mult ca iti plac. Vreau sa iti spun ca este prima data cand mi-au iesit ca la carte. Mereu imi ieseau ba fara cerculetul ala alb, ba prea rumene din cauza ca nu reglam bine focul,ba cu gaura. Krapfen-ul si bomboloni (care sunt gogosile italiene) nu trebuie sa iasa niciodata goale ca gogosile noastre. Imi amintesc ca in Italia cumparam in fiecare dimineata cand venea masina de paine cate o gogoasa si era absolut divina. Plina si pufoasa de iti venea sa tot mananci. Astea seamana extrem de mult cu cele pe care le mancam acolo.
Pup pup scumpa mea mica si abia astept sa vorbim!!
Multumesc mult Paradis ca iti plac!! Si mie imi plac enorm gogosile pline pentru ca nu se usuca si a doua zi sunt la fel de bune si pufoase. Umplute cu crema sunt dementiale dar nu le-am mai umplut ca si asa gogosile sunt pline de calorii. Drga mea sa stii ca si eu trebuie neaparat sa intru la dieta asa ca ma mai rasfat si eu cat se poate cu cate o gogoasa ca dupa aia nu mai merge.
Te pup si daca le incerci dupa ce termini cu dieta te astept sa imi spui cum ti-au placut!!
Am venit sa va anunt ca am mancat cele mai bune gogosi din viata mea. Au iesit perfecte si am avut un succes… 😉
Trebuie sa spun si eu ca intr-adevar nu sunt ca gogosile pe care le cunosteam. Astea sunt finute si usurele, aproape ca ti se dizolva in gura. Am pastrat reteta printre preferate si am s-o repet in curand. Merge repede.
Multumesc, Laura!
Vaaaaaaaaaaaaai Monica cat m-a bucurat comentariul tau!! Sa va fie de bine draga mea si multumesc tare mult ca le-ai incercat. Eu azi am papat ultima gogoasa care vreau sa iti spun ca s-a pastrat excelent tinand farfuria cu gogosi intr-o punga de plastic. Sotul deja bate apropouri sa mai fac un rand asa ca si eu cred ca o sa le repet curand.
Te pup Monica draga!!
Draga Laura, in sfirsit te-am gasit dupa multe cautari.
Arata foarte bine gogoselele astea, ca de altfel toate bunatatile din blog-ul tau. Multumesc ca ni le impartasesti si noua, deja am ochit citeva la dulciuri si sigur le voi face.
Danelutza draga mea cat de bine imi pare sa te revad!! Chiar ma intrebam ce mai faci. Ti-am vazut blogul si imi place taaare tare mult. Te imbratisez cu mare drag si de-acum sper sa ne vedem mai des.
Te pup!!!
Draga mea Laura, am inercat reteta ta de gogosi, nu-ti pot spune cat de pufoase si nemaipomenite au fost, foarte bune. Te pupppp si-ti mulumesc mult!!! Este o reteta extraordinara!! 🙂
Iulia draga mea ma bucur enorm ca le-ai incercat si ti-au placut!! Si mie tare mult mi-au placut asa ca eu cred ca raman la reteta asta numai ca vreau sa le si umplu data viitoare! Te puuuup si iti multumesc ca le-ai incercat!!
Ciao Cakeitaly and thank you for your words. These krapfen are magnific so if you have time you can try this recipe.
Yes,you can put my blog in your blogroll.
Thank you!!
Ceau.As vrea si eu sa le incerc week-end-ul acesta! Sper sa imi iasa ca am incercat atatea retete insa nu mi-au iesit pufoase, ci goale la mijloc…dar as vrea sa te intreb daca pot sa le umplu si cu branza??
Anonim ma bucur ca iti plac si iti multumesc ca vrei sa le incerci. Cu branza nu cred ca merge sa le umpli. Eventual cu o crema de vanilie sau cu un gem pe care il introduci in gogoasa cu o seringa de cofetarie dupa ce le-ai prajit. Daca le incerci te astept sa imi spui cum ti-au iesit.
arata super aceste gogosi chiar acum fac si eu si sper sa imi iasa la fel de pline si delicioase ca ale tale,cele de la gogoserii sunt facut in ulei ars si nu sunt asa de gustoase….si nici sanatoase….abia ast sa le fac si sa mananc….:))
Anonim, de abia astept sa imi spui cum ti s-au parut. O sa vezi ca nu sunt deloc grase si daca le lasi sa creasca cat trebuie vor iesi super.
Tizo, am facut si eu gogosile ieri, sunt exatraordinare. Nu prea am avut eu rabdare sa le las la crescut cele 2 ore (eram in graba) dar oricum au iesit foarte bine, peste masura asteptarilor.
Ma bucur tare mult ca ti-au placut Laura draga!! Te pup si mersi ca le-ai incercat!!
Am facut gogosele dupa reteta ta, primele facute de mine, si au iesit minunate!!! O sa postez poze pe blogul meu cu "opera de arta".
Multumesc.
Laura i tuoi krapfen sono meravigliosi… vorrei chiederti cosa intendi per zucchero vanigliato… forse vanillina ? Altrimenti quanti grammi?
Grazie Fataeffe!! Puoi usare una bustina di vanillina. Nella ricetta ho scritto zucchero vanigliato perche in Romania non si trova facilmente la vanillina. Io uso le bustine di vanillina Paneangeli. Ciao!!
Gogoasele arata fantastic !!presupun ca si gustul lor e pe masura.Dar as avea o intrebare Laura…untul din compozitia gogosilor nu le fac uleioase si grele? Mama spunea intotdeauna ca in gogosi nu se baga nici un fel de unsoare pt. ca la fript vor absorbi mult ulei.
Te pup si iti multumesc din suflet!
Rodica
Rodica draga mea te asigur ca nu sunt abslut deloc grase. Sunt tare pufoase si aromate. Am folosit la prajit un ulei normal de floarea soarelui dar se gaseste si ulei special pentru prajit care nu este absorbit de aluat. Indiferent de ce ulei vei folosi nu vor fi grase deloc. Te pupic si astept sa imi spui cum ti s-au parut daca le incerci!!
Minunate! Multumesc pentru reteta
Cu mare placere Irina draga!! Pupicei!
sunt tare trista. am facut reteta, am respectt c strictete gramajul si procesul tehnologic. le-am lasat sa creasca si cand sa le prajesc s-au micsorat f tare , nu am avut ce sa prajesc. a trebuit sa arunc aluatul.:))
Gac draga mea imi pare tare rau sa aud ca nu ti-au reusit. Daca inteleg bine ti-au crescut in prima faza si la prajit s-u micsorat? Daca e asa inseamna ca uleiul nu era suficient incins. Daca le mai incerci, fa o proba cu o mica biluta de aluat. O pui in uleiul incins si daca pluteste la suprafata si sfaraie usor atunci poti incepe sa prajesti. Daca nu ti-au crescut absolut deloc, incearca sa schimbi tipul de drojdie. Te pup si tare rau imi pare ca nu au reusit!!
mutumesc mult pt raspuns, apreciez.da..au crescut frumos dar cand sa le iau (cu o spatula), s-au lasat, dar ff tare adica nu aveam ce lua sa coc. uleiul era incins.multumesc
Draga mea Gac eu ma gandesc ca se poate ca drojdia sa nu fi fost tocmai prospata sau daca a fost proaspata? Se mai poate sa se fi lasat datorita temperaturii de dospire. Daca au avut o crestere brusca asta inseamna ca au dospit la o temperatura superioara decat cea indicata (in general 37-40 grade).Planseta pe care au dospit era bine bine infainata? Pentru ca daca nu era si cand ai introdus spatula sub ele se poate sa se fi format o mica gaurica in gogoasa prin care a iesit aerul acumulat.
Te pup si inca o data imi pare tare rau ca nu ti-au reusit.
multumesc mult. vreau sa le mai incerc, dar acum ma delectez cu alte retete de pe blogul tau.
Cu mare placere draga mea Gac!Te pup!!
Absolut minunate!
Pt prima data cand am facut gogosi si au iesit super, ca in poze (a fost si putin noroc, dar si reteta este fantastica).
🙂
Anonim ma bucur mult ca ti-au placut si iti multumesc ca le-ai incercat!! Sa va fie de bine!!
au iesit asa, ca de parada, cu guleras si plinute.( mie nu-mi plac chestiile gaurite-poate de aia nici nu-mi plac covrigii-hi hi hi).mie mi-au intrat 600 gr de faina, am pus lapte 0.1% si cand le-am pus la dospit am uns planul de lucru cu ulei. demential de bune. pup si iau in brate, miha
Pescarusule cat ma bucur sa te vad!!! Chiar ma intrebam cum de ti-au scapat gogosile astea cand stiu cat de pofticios esti tu!! Tare ma bucur ca ti-au placut si mai treci pe la mine ca eu te astept mereu cu acelasi drag!! Te puuuup!!
buna sa stiti ca am incercat si eu reteta de gogosi vreu sa va zic ca am facut pt prima oara si au iesit super bune au si dospit chiar nu ma asteptam sa imi iasa din prima
Asa incet, incent am ajuns sa incerc si reteta asta. Of course, ca super ca si celelalte! Multumesc mult! A trebuit sa facem in mijloc gaura, ca altfel nu aratau ca donuts 🙂 si trupa are probleme psihologice. Mama ce bune au fost! Mai facem o tura. Urmeaza Ensaimadas, asta maine. Nu le-am lasat 2 ore la dospit ca ma impingeau de la spate, dar au crescut destul si asa.
Eu, de obicei, me feresc de prajeli, asa ca vreau sa te intreb, Laura draga, ce-ar fi daca le-as face la cuptor?? oare cum ar iesi??
Alina si Laura tare ma bucur ca le-ati incercat si mai ales ca v-au placut. Pupicei amandurora!!
Anonim sa stii ca meg tare bine si la cuptor. Bineinteles ca nu vor avea gust de gogoasa prajita dar vor semana cu o briosa. Eu te sfatuiesc sa le ungi cu putin galbenus amestecat cu lapte si eventual sa pui pe deasupra niste granule de zahar. Sigur vor fi delicioase.
Buna,Laura draga! Azi vreau sa fac (din nou) krapfen si nu mai gaseam reteta.Din greseala am dat peste un site unde era numele tau in timp ce cautam reteta.Iti dau link-ul.am ras un pic,fiindca mie mi-au iesit ca ale tale inca de la prima incercare 🙂 Asta e linkul,cam lung :))
Oooo da stiu blogul si am vazut reteta imediat dupa ce a incercat-o persoana. E chiar straniu ca nu i-au iesit avand in vedere ca aici se gaseste manitoba care ajuta foarte mult aluatul la crescut. Nu am auzit pe nimeni in blogosfera romaneasca sa spuna ca nu i-au iesit. Chiar straniu!! Multumesc din suflet draga mea pentru comentariul pe care i l-ai lasat. Te pupic dulce dulce!!
e fooooooooarte fain aluatul, mi-am pus in gand sa fac aceste gogosi insa dupa clatitele marocane nu am mai avut chef si putere, si am facut o rulada cu telemea si aluatul asta. Pot sa spun cu mana pe inima ca mi-a crescut in toata masina de paine :)))) apoi si in cuptor, e un aluat super!
Draga raluca tare ma bucur ca ai incercat aluatul pentru ca este intr-adevar delicios. Te pupic cu drag si o duminica minunata iti doresc!
Excelente:)
Ti-am zis ca ai trei premii pe blogul meu?
Te pup mult si succes in activitate.Criss.
Laura,
ieri ce-am facut gogosi dupa reteta ta si au iesit atat de bune incat pe farfurie au mai ramas astazi, la ora la care iti scriu, fix doua 🙂
Multumesc
Cu drag Miha
Laura,
sunt nemaipomenite gogosile 🙂 este pentru prima data cand fac gogosi si mi-au iesit asa cum ai spus, pufoase si pline, nu goale la mijloc..bineinteles ca nu am avut rabdare sa le las 2h la dospit 😀 asa ca au stat numai 1h si un pic dar sunt f multumita de rezultat..
te pup si multumesc pentru reteta!
Mihaela scumpa, multumesc ca le-ai incercat!! Pup si tare ma bucur ca ti-au placut!!
sa va dea Doamne Doamne sanatate pt aceasta reteta si nu numai. este super buna(nici mami meu nu face asa gogosi). toata fam. mea va multumeste pt reteta
cite gogosi ies dintr-o pòrtie?daca ramin pe a doua zi nu se intaresc?
SUPERBE!!!!!!!!!!!!
Le-am facut acum 2 zile..au iesit perfecte si ca gust si ca aspect!multumesc!
de doua ori am facut aceste gogosi [primele gogosi facute in viata mea de barbat]
recunosc ca prima data nu au iesit stralucite dar pun totul pe seama drojdiei care mi s-a parut cam dubioasa.
oricum au fost foarte bune de mancat si nu a mai ramas nici una a doua zi
ei bine a doua oara ,,am dat lovitura,, .frumos crescute [alta drojdie],respectat cu sfintenie reteta ,toate cantarite cu cantar de bucatarie.
am unul dintre copii care e ,,bolnav,, dupa gogosi
oricum ,ma laud pentru ca le-am facut mai bune decat sotia care le facea dupa o reteta clasica.
va pup pe toti
vik.[barbati puneti osul la treaba la bucatarie si mai scutiti consoartele de munca multa ]
Vik, felicitari din toata inima!! Ma bucur atat de mult ca ti-au reusit!!
Si, da, sunt de acord cu cele spuse de tine!! Toti barbatii ar trebui sa iti urmeze exemplul si sa intre mai des in bucatarie!! :)))))
Sa va fie de bine!!
Buna Laura are ceva daca folosesc lapte in loc de apa? influenteaza altfel gustul? Multumesc
Acum le fac si eu,sunt la dospit si abia astept sa le gust 🙂
Gata,le-am terminat,sunt minunate,doar ca as fi vrut sa pun mai mult zahar ca sa fie putin mai dulci si le-am lasat cam putin spatiu intre ele si cand au crescut s-au lipit putin 😀
Dar…invat din greseli,data viitoare imi vor iesi ca ale tale 🙂
Cati, draga mea, tare ma bucur ca ti-au placut!!
Data viitoare lasa un pic mai mult spatiu intre ele ca sa nu se lipeasca.
Pup dulce si sa-ti fie de bine!!
Absolut geniale!!! S-au topit imediat…
Multumesc, Laura, inca o reteta de la tine care a iesit minunat.
Iulia, scumpa mea, sa iti fie de bine!!
Pup dulceeee!!
Astazi le-am facut si eu. Delicioase!
Nadia, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-au placut!
Mi-au iesit perfect. Si le-am refacut si refacut de vreo…4-5 ori in decurs de o luna, cred. Delicioase. Mersi pt.reteta dar si pt.multe altele pe care le-am incercat dar nu am postat nimic. Acum pot sa-ti multumesc pt.toate! 🙂
Sa va fie de bine, draga mea! Ma bucur tare mult ca ti-au placut!
Buna draga Laura! Am in gand sa fac aceste gogosi dar pot sa te intreb… schimba cu ceva daca pun lapte in loc de apa? Si ce as mai putea adauga sa imi iasa mai aromate?
Multumesc tare mult!
Elena, nu le-am incercat niciodata cu lapte, dar cred ca ies la fel de gustoase si cu lapte.
Poti adauga niste scortisoara daca doresti.
Te pupic!
or fi bune, nu zic, dar e muuuuult prea multa drojdie la 500 grame faina. nu face bine drojdia in cantitati mari.
Am facut si eu aceste gogosi,doar cu 25 gr drojdie…rezultatul…o bunatate,extraordinare.de acum incolo va fi reteta mea de gogosi.multumesc pentru aceasta reteta.
or fi bune, nu zic, dar e muuuuult prea multa drojdie la 500 grame faina. nu face bine drojdia in cantitati mari.
Laura, am cateva intrebari. Pot fi facute si cu drojdie uscata ( e greu de gasit aici drojdie proaspata ) si daca da, care e gramajul ? Si cand se racesc continua pufoase ? Eu am facut dupa o alta reteta, foarte bune de altfel, insa cans s-au racit – desi gustoase – au devenit putin mai tari . Multumesc
Alina, draga mea, poti folosi 9 g drojdie uscata. Raman moi chiar si dupa ce se racesc daca le pastrezi intr-un recipeint de plastic inchis ermetic sau pe o farfurie bagata intr-o punga de plastic si inchisa foarte bine.
Te pup!
WAW!!!!!!! WAW!!!!!! WAW!!!!!
Tocmai le-am terminat si mi-au iesit minunate!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Foarte pufoase si moi!
Doar ca in loc de apa eu am folosit lapte si o lingura de ulei in loc de unt si la final le-am umplut cu budinca de vanilie.
Draga,Laura<iti multumesc pentru aceasta minunata reteta.
Un weekend minunat !!!
BUNA SEARA LAURA! VREAU SA STI CA AM FACUT ACESTE GOGOSI IN ACEASTA SEARA SI MI-AU IESIT EXTRAORDINAR DE BUNE. EU AM MAI FACUT SI ALTE RETETE DE LA TINE SI AM FOST MULTUMITA DE REZULTAT. ITI DORESC SANATATE SI MULTA FERICIRE.
Multa sanatate si tie, draga mea! Ma bucur ca ti-au placut.
In sfarsit am reusit si eu sa fac aceste minunate gogosi pentru prima data in viata mea. Au fost cu adevarat delicioase. Iti multumesc din suflet! De cand te-am descoperit e o adevarata placere sa gatesc! Tot ce am facut mi-a reusit! Mult succes in continuare!
Sa-ti fie de bine, draga mea!
Tare ma bucur ca ti-au placut!
E prima data cand fac gogosi (urasc framantatul si intinsul aluatului) si am zis ca daca tot ma incumet, sa incerc o reteta de-ale tale, sa fiu sigura ca iese. Le-am terminat de mancat intr-o zi jumatate. Delicioase! Multumesc!
buna ziua
am incercat si eu aceasta reteta sunt super bune si arata fabulos de frumoase dar de ce se lasa dupa ce le scot din ulei ?
laura am facut si alte retete ale tale toate sunt super si totul iasa asa cum spui ITI MULTUMESC ca esti sincera si nu ascunzi asa zisele secretesa ai parte de multe bucurii.
Draga mea, ma bucur mult ca ti-au placut. Gogosile se lasa putin dupa ce le prajesti, este absolut normal. Intre baza aluatului si partea superioara a crustei se formeaza o camera de aer care va fi eliberat dupa prajire.
Laura, iti multumim pentru retetele tale minunate. Am incercat si eu gogosile insa aluatul nu a crescut suficient, nici in prima faza, nici cele decupate. Crescusera, dar parca nu erau asa pufosenii ca ale tale, sau cum ma asteptam eu sa fie. Mie mi s-a parut prea vartos aluatul, fata de cel de cozonac. Oare trebuia sa pun mai multa apa (calduta)? Sau poate nu am facut bine ca le-am pus la dospit in cuptorul caldut (nu era prea cald nici in cuptor, in casa sunt vreo 23 grade si mai tinem geamul deschis..). Nici guler nu au facut, oare am pus prea mult ulei sau au fost ele un pic prea grele si uleiul le-a acoperit prea mult? De plutit, pluteau. Oricum, au iesit bune, moi, fara gaura, si desi am zis ca mai opresc sa vad daca se intaresc pana a doua zi, tot n-am reusit.
Draga Manuela, daca aluatul era prea tare, trebuia sa mai adaugi cca 25-50 ml apa calduta. In functie de faina folosita, consistenta aluatului poate varia.
In unele cazuri este possibil sa avem nevoie de mai multa faina sau mai mult lichid. Aluatul gogosilor trebuie sa fie ca cel al cozonacului, moale si elastic.
Data viitoare neaparat mai adauga putina apa si framanta pana cand este perfect elastic si nu se mai lipeste de maini.
Iti multumesc de reteta :*toata familia ii încântată. Delicioase :*
Sa iti fie de bine, draga mea!