Sarmalute in foi de vita (cu carne de porc, reteta sarmale)


Sarmale in foi de vita cu carne de porc – reteta romaneasca

sarmalute in foi de vita

Sarmalute in foi de vita cu carne de porc, o reteta simpla, romaneasca, invatata cu drag de la mama. Reteta pas cu pas, video si text, de sarmale cu carne de porc si frunze de vita de vie.

Mama gatea cele mai bune sarmale in foi de vita, iar eu le fac exact ca ea, fara nicio modificare. De cate ori ajungeam acasa, pe langa alte minunatii, ne asteptau mereu sarmalutele in foi de vita cu carne de porc. Erau atat de pufoase, incat nu te puteai opri dupa cateva sarmalute. Pentru ca le facea micute, cca 4-5 cm lungime, era sigur ca mai ceream o portie. Daca la sarmalele in foi de varza smantana este optionala (eu nu le-am mancat niciodata acasa cu smantana, abia la soacra mea am vazut ca se servesc asa), sarmalele in foi de vita se mananca neaparat cu smantana.

O mamaliguta fierbinte poate sa fie o garnitura minunata, atat pentru sarmalutele in foi de vita, cat si pentru cele in foi de varza murata. Depinde cum doriti si sunteti obisnuiti sa le mancati. va recomand cu drag reteta de sarmale, o sa va placa sigur.

Daca sunteti in post, iata o reteta de sarmale de post in foi de vita (click pe linkul de mai jos pentru reteta completa)

Mai multe retete de sarmale gasiti mai jos (click pe link pentru reteta commpleta)

Sarmalute in foi de vita cu carne de porc – Ingrediente cca 50 sarmale

  • 1 kg carne de porc tocata
  • foi de vita (pentru cantitatea asta de carne cca 45 foi)
  • 80 g orez cu bob rotund
  • 1 ceape medie
  • sare (dupa gust)
  • 1 lingurita mica piper boabe
  • 1/2 lingurita piper proaspat macinat
  • 2 linguri marar prospat tocat marunt (optional)
  • 2 ardei grasi (rosu si galben am pus eu)
  • 4 linguri bulion
  • apa
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • smantana pentru servit

Sarmale cu carne de porc in foi de vita – Preparare pas cu pas – reteta video

  • Punem orezul la inmuiat in apa rece pentru cca 20 de minute.
  • Eu am avut frunze de vita in saramura, asadar le-am spalat sub jet de apa rece si apoi le-am pus intr-un vas cu apa rece pentru cca 10 minute. Nu le-am oparit pentru ca erau fragede si nu am vrut sa risc sa am sarmalute cu foi de vita care nu isi pastreaza acea consistenta usor al dente.

Daca folositi frunze de vita proaspete, le spalati bine sub jet de apa rece, apoi le opariti in apa in care am adaugat 1 lingurita de sare, pentru cca 2-3 minute, nu mai mult. Se scot cu grija din oala si se clatesc sub apa rece si se scurg bine. Cand s-au racit, sunt gata pentru sarmale.

  • Punem carnea tocata intr-un vas, adaugam orezul scurs bine, ceapa data prin razatoarea mica, mararul tocat, sarea si piperul dupa gust. Framantam pana cand obtinem o compozitie uniforma.

Recomand sa cumparati bucata de carne preferata si sa o tocati acasa, este cel mai bine asa. Carnea de porc nu trebuie sa fie nici prea slaba, dar nici prea grasa. Eu am avut cca 600 g pulpa de porc si 400 g fleica de porc.

Cum formam sarmalele in foi de vita de vie

  • Asa cum veti vedea si in reteta video de mai sus, sarmalutele se ruleaza foarte usor. Indepartam codita frunzelor de vita de vie, daca aceasta este prezenta, pozitionam cca 1 lingurita de carne pe frunza de vita si apoi o rulam. Cu grija indesam capetele frunzei, astfel incat umplutura sa fie bine „imbracata” in frunza. Daca frunzele sunt prea mari, le putem taia in doua, important este sa obtinem sarmalute de aceeasi dimensiune ca sa fiarba in acelasi timp.

sarmalute in foi de vita preparare

  • Dupa ce am impaturit toate sarmalele, adaugam intr-o cratita incapatoare uleiul de floarea soarelui si incepem sa formam primul strat de sarmalute.

Daca v-au mai ramas bucatele din foile de vita nefolosite, puteti forma un prim strat cu frunze, apoi adaugati sarmalele.

  • Printre sarmale punem feliute subtiri de ardei gras. Nu stiu daca voi obisnuiti sa puneti ardei gras, dar va recomand cu toata inima sa incercai. Ardeiul le da o savoare minunata sarmalutelor in foi de vita.
  • Continuam sa asezam sarmalele, in raza, pana cand se termina. Nu uitatm sa adaugam feliutele de ardei gras in fiecare strat.

sarmale cu porc si foi de vita detaliu

Cum fierbem sarmalutele de porc in foi de vita

  • Amestecam apa fierbinte (cca 800 ml) cu bulionul si turnam peste sarmale. sarmalele trebuie sa fie acoperite cu cca 2 degete de apa, deci daca mai este nevoie, mai adaugam.
  • Punem in cratita boabele de piper si fierbem sarmalutele pe foc mic.

Ca sa nu riscam sa se defaca in timpul fierberii, adaugam in cratita, deasupra sarmalelor, o farfurie. In acest fel, sarmalutele fierb linistit fara sa se miste mult. Daca observam ca apa a scazut sub marginile farfuriei, mai adaugam cate o cescuta de apa fierbinte.

  • Sarmalutele in foi de vita fierte se servesc cu smantana si, daca doriti, cu mamaliguta. Mie imi plac oricum, sunt atat de gustoase si pufoase, neaparat sa le incercati.
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Sarmalute in foi de vita
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 18 Review(s)

36 comentarii la “Sarmalute in foi de vita (cu carne de porc, reteta sarmale)

  1. mihaela spune:

    ma oftic rau cand vad ce bine arata si eu nu am de unde lua frunze de vita 🙂
    sunt printre preferatele noastre sarmalutele acestea dar asteptam sa mergem acasa de sarbatori sa le gustam,pina atunci ma uit la pozele tale.

    o seara placuta ,laura!

  2. Laura spune:

    Draga Mihaela nu-ti spun ce fericita am fost cand am descoperit magazinasul!!! Am cumparat o multime de chestii dar sunt taaaaaaaaaaaare scumpe aici. de exemplu foile astea au costat 5 euro si erau in saramura intr-un borcan de 500 gr. Am luat seminte de floarea soarelui nutline care la noi costa fff putin dar aici o punga a fost 2,30 euro. Scuuuump rau dar nu am putut sa ma abtin.Te pupic si cu drag te-as invita la o sarmaluta pentru ca inca mai sunt. Al meu scump si adorat sot a mancat ieri……19 sarmalute si acum i-am incalzit vreo 14 ca sa mai ramana si pentru maine cateva. Te pup draga mea si pup minunea ta de baietel!!

  3. Florin spune:

    Buna as vrea sa vorbesc si eu un pic cu tine in legatura cu site-ul (nimic grav 🙂 ) – id-ul meu de mess este imaginelife99 si mailul

    Nu prea am gasit contact p-aci prin site si din acest motiv am pus comment.

  4. Laura spune:

    Ma bucur ca iti plac Anonim!! sunt delicioase sarmalutele si ma gandesc sa le repet si eu daca voi gasi frunze de vita!

  5. Laura spune:

    Anonim o fi "à la" in franceza dar in italiana e "alla" toata ziua desi nu vad unde am scris asta in reteta de sarmalute!!! O zi buna iti doresc!!

  6. Laura spune:

    Anonim conteaza mai mult gustul decat aspectul final. Nici mie nu mi-au iesit intotdeauna frumoase dar in timp mi-au iesit din ce in ce mai bine. Multumesc ca le.ai incercat si ca ti-au placut!!

  7. Laura spune:

    Ma bucur ca iti plac Anonim. Mie imi plac tare mult si sper sa iti placa si tie daca le incerci. O zi minunata iti doresc!!

  8. Anonymous spune:

    Foarte bune si foarte gustoase….mi-a placut reteta, am urmat-o intocmai si mi-au iesit de minune.Sotului meu i-au placut la nebunie.Multumesc.

  9. Ade spune:

    Iubesc sarmalutele in foi de vita! Am facut si eu cu bunica si cu mama la tara cu frunze de vita gata luate din vita-de-vie. Si au iesit o minunatie. Gatesti superb si chiar am un caiet cu o parte din retetele tale.

  10. Laura spune:

    @Anonim,
    ma bucur mult de tot ca ti-au placut.

    @Ade,
    tare ma bucur ca ti-au placut draga mea. Am sa fac si eu saptamana asta niste sarmalute pentru ca nu am mai facut de o vesnicie. Te pupic cu drag!!

  11. Anonymous spune:

    am facut si eu astazi sarmalute cu foi de vita..frunzele culese din gradina mea ..am 2 butuci ..aici departe de casa *NYCincercam sa traim romaneste

  12. Anonymous spune:

    Reteta dumneavoastra o folosesc de o jumatate de an si e perfecta.In plus mai pun doar un ou in carnea pentru sarmalute.Chiar acum sunt la foc si abia astept sa faca insa nu ma grabesc si le las la foc mic.Va multumesc pentru minunata reteta.

  13. IrinaGh spune:

    Am citit cu placere reteta si deabia astept sa vina craciunul sa execut si eu niste sarmalute ca la mama acasa.Laura, vreau sa ofer un pont pentru persoanele care iti viziteaza blogul si locuiesc in Belgia sau Olanda(sper sa nu te superi), in aceste tari frunze de vita se gasesc la magazinele turcesti.Pupici!

  14. Anonymous spune:

    Buna,

    Ma declar incantata de reteta postata. Azi o incerc si sper sa imi iasa, desi nu vad de ce nu ar iesi pentru ca suna absolut delicios. Multumim pentru reteta! 🙂

  15. 'vulpasinul spune:

    deci…..cea mai tare si gustoasa reteta de sarmalute in foi de vita de pana acum….toata lumea cunoaste compozitia pt umplutura, insa…sosul este divin…le recomand din suflet tuturor gospodinelor sa incerce acest sos pt sarmale! de obicei la noi gospodinele fierb sarmalutele numai in apa si bors….dar acest sos este extraordinar! multumesc Laura pt reteta incredibil de gustoasa

    • Laura spune:

      Vulpasinul, tare tare mult ma bucur ca ti-au placut!! Mami a mea le face asa si tot asa m-am obsinuit si eu sa le fac. Soacra mea le fierbe in bors si desi sunt bune, eu le prefer totusi cu acest sos.
      Sa-ti fie de bine!!

  16. Oana Blomquist spune:

    Se gasesc foi de vita la mai toate magazinele turcesti, nu sunt asa de rezistente dar merg … 🙂
    Am sa fac si eu astazi 🙂

  17. adrian ifrim spune:

    Când sa ma bucur ca,in sfirsit ,gasesc o reteta in care se spune cate foi imi trebuie ptr o anume cant. de carne(vreo40 la 1 kg.),in final spui ca ti-au iesit 70!Am ramas tampit!

    • Laura spune:

      Adrian, am avut foi de vita foarte foarte mari. Frunzele mai mici le-am folosit pentru o singura sarma, iar pe cele mari le-am impartit in 2-3 bucati. Eu fac sarmalele foarte mici, de cca 4 cm, asa cum am scris si in reteta. Deci, da, la 70 sarmalute, au intrat cca 40 de foi. Daca foile tale sunt mici, evident trebuie sa folosesti 70 de foi. 🙂

  18. cornelia spune:

    in sfarsit o reteta fara ceapa si orez calite! astea sunt adevaratele sarmalute-n foi de vita! e adevarat ca majoritatea cred ca le fierbem in bors amestecat cu suc de rosii sau bulion, dar sosul prezentat este foarte imbietor….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor