Chec de dovleac copt


Chec de dovleac copt – o reteta simpla, usor de facut, cu arome de toamna

Chec de dovleac copt (www.lauraadamache.ro)
Chec de dovleac copt, reteta simpla de toamna cu dovleac

Reteta de chec de dovleac copt are un gust absolut divin! Eu ador dovleacul sub orice forma asa ca acest chec mi-a placut la nebunie. Imi plac foarte mult checurile si nu ratez nicio ocazie, cand am pofta de dulciuri, sa prepar o reteta de chec (cautati pe blog, gasiti multe, una mai atragatoare decat alta).

Pe langa faptul ca are o culoare portocalie intensa si deci e tare frumusel, se face si foarte rapid (exceptand timpul de coacere al dovleacului). Fulgii de porumb nu sunt absolut necesari, dar daca ii aveti la dispozitie ar fi foarte bine sa ii folositi.

In cazul in care piureul de dovleac este mai umed, fulgii de porumb absorb acest surplus de umiditate si astfel obtinem un chec delicios. Va recomand cu drag aceasta reteta de chec, are o consistenta deosebita si un gust particular.

Chec de dovleac copt – Ingrediente

  • 250 g piure dovleac copt
  • 240 g faina
  • 150 g zahar
  • 1 ou mediu
  • 65 g unt topit
  • 100 ml lapte
  • 1 plic zahar vanilat
  • 6 g praf de copt
  • 15 g corn flakes (optional)
  • 1 varf sare

Chec de dovleac copt – Mod de preparare

  • Taiem dovleacul in felii si il punem in tava de cuptor tapetata cu hartie copt. Il coacem in cuptorul preincalzit la 200°C si il lasam pana se inmoaie perfect. Il scoatem din cuptor si dupa ce se raceste putin, extragem pulpa cu o lingura si o pasam pana cand obtinem un piure fin.
  • Punem oul, zaharul si zaharul vanilat intr-un vas si amestecam cu lingura, cca 2-3 minute, pana cand obtinem un amestec omogen.
  • Adaugam untul topit si racit, piureul de dovleac rece si un varf de sare si mixam pana la omogenizare.
Chec de dovleac copt - mod de preparare
  • Cernem faina amestecata cu praful de copt, o adaugam aluatului in 3 transe si mixam.
Chec de dovleac copt - preparare aluat chec
  • Adaugam laptele si amestecam, apoi adaugam corn flakes sfaramati (daca nu-i aveti in casa, ii puteti exclude). Consistenta finala a aluatului de chec de dovleac este mai densa si cred ca asta se datoreaza tipului de dovleac pe care l-am folosit si anume dovleac mantovan.
  • Punem aluatul in forma tapetata cu unt si faina, ii nivelam cu grija suprafata si il coacem in cuptorul preincalzit la 170°C pentru 30-40 minute.
Chec de dovleac copt - aluat final chec
  • Inainte de a-l scoate din cuptor, il intepam cu o scobitoare. Daca iese curata, checul este gata, daca iese un pic umeda, il mai coacem pt cca 5 minute.
  • Il servim cand se raceste putin.
Chec de dovleac copt taiat in felii
  • Delicios! Are un gust cu totul special si e tare pufos. Pofta buna!!

Chec de dovleac copt - detaliu final felii

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Chec de dovleac copt
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 28 Review(s)

57 comentarii la “Chec de dovleac copt

  1. Ginette spune:

    Excelent !!! Si mie imi place dovleacul, doar ca nu am retete, in afara de dovleac copt si placinta cu dovleac…asa ca acum am sa incerc acest minunat chec. Multumesc de reteta !
    Esti grozava, felicitari !!!

  2. Laura spune:

    Draga Ginette multumesc mult ca-ti place checuletul!! Are un gust special si este tare pufos. Pe aici se foloseste mai mult dovleacul la retete sarate, cu paste, etc. Te pup!!

  3. Ginette spune:

    Buna, Laura vreau sa fac astazi checul cu dovleac si am o mica nelamurire…unde si cand folosesc corn flakes? Multumesc ! Te pup !

  4. Laura spune:

    Ginette draga corn flakesul se pune la sfarsit daeci imediat dupa lapte. o sa merg acum sa corectez reteta pentru ca din cauza ca eu am omis sa adaug corn flakes desi le aveam pregatite, am uitat sa scriu. Te pup si spor la treaba!!

  5. Laura spune:

    Abia astept sa vad daca ti-a placut draga Ginette. Mii de scuze ca am uitat de corn flakes!! Iti doresc spor la treaba si un weekend minunat. Te pup

  6. Ginette spune:

    Buna Laura, am facut checul, nu a iesit asa frumos ca al tau, cred ca trebuia sa dau focul mai mare, sa creasca mai bine…asa am sa fac data viitoare. Oricum este minunat, are un gust deosebit de fin, aparte de orice am mancat pana acum, foarte buna reteteta…as manca orice cu dovleac copt. Am sa-l postez pe blog, tot asa cand ii vine randul si ai sa vezi ca al tau e mult mai frumos, dar in timp ma experimentez si eu. Multumesc !!! Te pup !

  7. Laura spune:

    Draga Ginette ma bucur din toata inima ca ti-a placut checuletul si sunt absolut convinsa ca este cel putin la fel de frumoas ca al meu. Te pup si iti multumesc foarte mult ca l-ai incercat. Sper sa ajung sa il vad la tine pe blog pana plec , daca nu cand voi avea din nou internet o sa dau fuguta la tine sa-l admir!!

  8. Laura spune:

    Draga mea Maria iti multumesc din suflet ca imi urmaresti blogul si iti plac retetele mele. Te astept oricand cu mare drag sa ma vizitezi!! Te pup!!

  9. LLAAVVIINNIIAA spune:

    Draga mea, stii cumva cum se poate conserva dovleacul? Mai degraba as vrea sa stiu daca se poate pune la congelat in coaja, taiat felii.
    Daca ai ceva timp la dispozitie intra la Martha Stewart pe site sa vezi o multime de pumpkin cakes.
    Numai bine!

  10. Laura spune:

    Lavinia scumpa merge foarte bine congelata crud. Il tai in bucati mai mari, cu tot cu coaja, si il congelezi. Chiar o sa merg pe siteul Marthei pentru ca o ador pur si simplu.
    Te pupic cu mare drag!

  11. horia spune:

    mie imi e neclar la partea cu dovleacul…deh, lipsa pozelor 😀

    cam cat de mari tb sa fie fasiile?

    se pune la copt cu sau fara coaja?

    multumesc!

  12. Laura spune:

    Horia dovleacul se pune la copt cu tot cu coaja. Se taie in bucati sau felii potrivite ca dimensiune. Nu pot sa-ti dau grosimea excata a feliei de dovleac dar sa spunem ca daca il tai in felii trebuie ca fiecare felie sa aiba cam 6 cm grosime. E bine sa le tai pe toate la fel ca sa se coaca in acelasi timp. Dupa ce se coc si se racesc, scobesti pulpa, o mixezi si incepi sa prepari checul.

  13. Anonymous spune:

    corn flakes sunt fulgi de porumb si sincer nu prea inteleg ce rol au in reteta .banuiesc ca se inmoaie nu raman crocanti.poate are Laura amabilitatea sa ne spuna.merci.

  14. Laura spune:

    Anonim, multumesc ca i-ai raspuns Ionelei. Fulgii de porumb au rolul de a absorbi umiditatea pulpei de dovleac dar am incercat sa-l fac si fara fulgi si a iesit excelent. Putin mai umed decat cel cu fulgi, dar excelent.

  15. wittcami spune:

    Laura, mersi mult pt aceasta reteta minunata, simpla si delicata. O intrebare te rog-ai scis 15g Cornflakes? corect sau 150 g? Mersi si un sfirsit de saptamina minunat, Cami

  16. onnah spune:

    Buna, Laura!
    Am devenit, practic dependenta de saitul tau, pentru ca de cate ori vreau cate ceva mai special, dau repede o fuga aici si gasesc de fiecare data retete usoare, dar impresionante.
    Azi am facut checul cu dovleac copt. Ca si tine, si mie imi place tare mult, doar ca nu prea aveam idei. Checul a iesit excelent, insa corn flakes au ramas cam gumoase, nu s-au inmuiat, dar nu au ramas nici crocante. Data viitoare le elimin din reteta. Si mai voiam sa dau un sfat celor preocupati de coacerea dovleacului: ca si cartofii, dovleacul il puteti coace in maxim 10 minute in cuptorul cu microunde. Efectul e acelasi, ramane foarte dulce si gustor. Cel putin pentru aceast chec sau pentru vreo placinta, este excelent. Deci nu trebuie neaparat stres maxim cu coptul dovleacului.
    Multumesc tare mult pentru reteta, Laura. Cred ca voi inlocui corn flakes cu pepite de ciocolata amara, ca in reteta ta de prajitura cu morcovi. Dovleacul copt cu ciocolata amara trebuie sa fie foarte ok impreuna. pupici

    • Laura spune:

      Onnah draga mea, itit multumesc din suflet ca iti plac retetele mele!!
      Tare ma bucur ca ti-a placut checuletul !! Eu in ultima perioada l-am facut fara corn flakes si a iesit excelent. Cred ca iese divin cu bobite de cioco. Neaparat am sa pun si eu data viitoare cand il voi face.
      Pup cu drag si multumesc mult pentru sfaturi!! <3

  17. deealexx spune:

    Buna Laura, te rog spune-mi daca reteta este pentru 2 tavi de chec sau pentru una? Ca eu am doar una si sa stiu sa injumatatesc.. 🙂

  18. Mihaela spune:

    Am mai facut de vreo 3 ori checul asta, numai ca in seara asta n-a mai iesit. Sa fie de la mai mult dovleac? Poti estima aproximativ cat inseamna 250 g de piure de dovleac?

    • Laura spune:

      Mihaela scumpa mea, daca pana acum ti-a iesit cum trebuie inseamna ca sigur nu a iesit pentru ca ai pus prea mult dovleac.
      Nu imi amintesc exact cat dovleac am pus la copt dar stiu ca au fost in jur de 6 bucati medii. Data viitoare cand il fac, iti spun exact cat am pus la copt.
      Pup cu drag!!

  19. Mikki spune:

    Pentru iubitorii de dovleac, si daca va plac aromele, puteti adauga 1 lgrt scortisoara, 3/4 lgrt ghimbir praf, 1/2 lgrt nucsoara si 1/8 lgrt cuisoare;

    ciresele uscate si nuca merg de asemenea bine cu dovleacul sau prajitura cu banane, daca doriti sa incercati.

    pt prajitura cu dovleac puteti incerca cranberries (merisor deshidratat – seamana cu stafidele dar nu e asa dulce) – scuze pentru explicatii, dar nu foloseam in romania asa ceva 🙂 – am facut si cu cranberries crude (consistenta dupa coacere asemanator afinelor)

  20. Anna spune:

    Buna, Laura! Maine o sa incerc checuletul asta. Mi se pare interesanta reteta cu ingrediente simple, la indemana. Te rog sa imi tii pumnii, oricum o sa revin cu impresii. Tocmai am masurat formele mele de chec si sunt de aprox. 16/11, cred ca ar fi bine sa pun compozitia in doua tavi. Tu ce parere ai? Multumesc.

    • Laura spune:

      Anna, draga mea, nu este nevoie sa folosesti doua forme de chec pentru ingredientele din reteta. O sa iasa mai inalt decat al meu, dar nu o sa dea pe dinafara.
      Pup cu drag!

  21. Cristina spune:

    L-am facut si eu aseara, aveam dovleac razuit in congelator pe care l-am fiert la aburi pt reteta asta.
    A iesit o minunatie, au papat amandoua „picisute” 🙂 mofturoase, deci a fost un real succes.
    Multumim de retetele minunate pe care le impartasesti cu noi!

  22. Julieta spune:

    Draga Laura,ma incanta blogul tau,sunt dependenta!!Ma scoate din orice incurcatura,fie onomastica,duminica,sarbatoare sau pur si simplu mancarurile de zi cu zi….mare dilema,ce punem in farfurie??!! 🙂 Iti multumesc mult,abia astept sa incerc acest chec,sunt innebunita dupa dovleac!!!
    Ideea lui Mikki mi se pare excelenta….scortisoara,ghimbir …..yamy!!!

  23. Dorina Popa spune:

    Am facut-o si anul trecut, si acum vreau sa o fac. Dar eu mai pun si bucati de ciocolata prin el, iese minunat. Doar asa il pot face pe sotul meu sa nu comenteze 🙂 Laura, multumim.

  24. Simona A spune:

    Nu sunt fan placinta cu dovleac,dar acest chec clar a devenit un desert preferat…super bun, delicios si aromat.
    Bravo pentru tot.

  25. Andreea spune:

    Buna Laura, am descoperit de curand retetele tale si sunt fascinata. Am o intrebare, ce fel de cuptor ai? Vreau sa stiu dc pot respeca temperatura sau nu. Eu am fan, si o intrebare poate aiurea, un pliculet de praf de copt=o lingurita? Unde sunt gasesc doar la borcanas. Multumesc

    Multumesc

  26. Ana Maria spune:

    Super, super gustos și pufos ! Nu ma așteptăm să iasă asa. Eu îmi imaginez checul cu foarte multe oua.
    Acesta cu dovleac cu un singur ou a ieșit excelent ☺

  27. Anamaria spune:

    Laura, compozitia checului este mai groasa? Am facut acum si abia am mixat..Am mai adaugat un pic de lapte acum sa vad ce iese..Dar sa stiu pe data viitoare

    Multumesc

  28. Ovidiu spune:

    Am facut si eu checul tau, dar consistenta nu seamana cu cea din pozele tale.
    La tine pare mai uscat miezul, ca un chec. Al meu e mai umed, mai lipicios, ceea ce nu prea voiam. Ce pot face sa-mi iasa ca al tau, uscat?

  29. Cerasela spune:

    Am facut acest chec, dar in tava, nu in forma de chec, fara corn flakes, iar in loc de lapte, am pus lapte de cocos. Prajitura a iesit foarte buna, frageda si frumos crescuta. Recomand tuturor celor care vor sa incerce. Se face repede si nu e deloc costisitoare. Multumesc Laura!

  30. Andrei Crivăț spune:

    Laura, iartă-mă de întrebările proaste (și sper că mai citești comentariile la această postare veche) 🙂

    Pentru ăștia foarte afoni în bucătărie,

    Il coacem in cuptorul preincalzit la 200°C si il lasam pana se inmoaie perfect. – cam cât timp înseamnă asta? aproximativ?

    250 g de piure de dovleac se obțin din ce cantitate de dovleac?

    mulțumesc tare mult pentru răspunsuri, dacă vin.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Andrei, scuza-mi raspunsul inarziat.
      Intr-un cuptor electric, cu functia traditioanala, caldura de jos si de sus, dureaza cca 30 de minute pana cand pulpa este perfect coapta.
      Nu pot sa iti dau o cantitate exacta, dar in jur de 600-700 g de dovleac crud sunt ok pentru 250 g de pulpa.
      Cu mult drag!

  31. Elena Popa spune:

    Arata grozav, cu o textură umedă dar foarte,foarte bun.
    Eu am pus și nuca,toată familia a fost încântată.
    Tocmai ce îmi rămăsese dovleac copt care nu era foarte dulce,și am zis sa fac ceva cu el🙉
    Cea mai bună alegere!😍

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor