Retete culinare aluaturi dulci – Placinte umplute cu marmelada
Placinte umplute cu marmelada sunt ataat de gustoase! Sunt unele dintre dulciurile cele mai apreciate de catre sotul meu. Mie imi plac mai mult retetele de placinta cu o umplutura de branza si stafide sau, in versiune sarata, cele umplute cu varza calita, asa numitele varzari. Dar si in aceasta versiune sunt deosebit de delicioase si pufoase.
Cu acest aluat de placinte puteti pregati poale-n brau moldovenesti/branzoici al caror mod de preparare este foarte asemanator, cu exceptia umpluturii, cu reteta de placinte cu marmelada.
Si daca va place macul, pe care eu personal il ador, puteti sa folositi reteta umpluturii de mac de la cozonacul unguresc, pentru a umple aceste aceste placinte.
Ingrediente – Placinte umplute cu Marmelada (cca 20 bucati)
- 500 g faina
- 2 oua
- 200 ml lapte
- 20 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
- un varf cutit cu sare
- 50 g zahar
- 100 g unt moale
- marmelada/nutella/branza de vaci/mac/crema de vanilie
- 1 lingurita cu miere
- 1 plic zahar vanilat
- coaja lamaie/portocala
- cca 100 g unt topit (pt uns placintele)
Mod de preparare – Placinte umplute cu marmelada
- Incalzim 50 ml lapte si dizolvam in el drojdia si 1 lingurita cu miere.
- Punem faina intr-un vas, facem o gropita la mijloc si adaugam laptele, in care am adaugat drojdia si mierea, in centrul fainii.
- Lasam vasul acoperit 10-15 minute cat sa se umfle drojdia, dupa care adaugam ouale, zaharul, restul de lapte usor caldut, zaharul vanilat, coaja de portocala si sarea.
- Framantam pana cand aluatul incepe sa se omogenizeze.
- Adaugam acum untul moale rupt in bucatele si framantam pana la inglobarea lui in aluat.
- In functie de tipul de faina pe care-l folositi, aluatul mai poate cere faina. Adaugati cate o lingura de faina o data si framantati. Cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de mana, nu mai adaugm faina.
- Acoperim vasul in care se afla aluatul cu o carpa de bumbac/folie alimentara de plastic si il lasam la dospit pentru cca 1h 30m.
- Dupa ce si-a dublat volumul, intindem aluatul intr-o foaie groasa de 1 cm, pe care o taiem in patratele de 5-6 cm.
- In centrul fiecarui patratel punem cate 1 lingura de umplutura (eu am folosit marmelada de cirese).
- Strangem 2 cate 2 colturile patratelului si le punem pe toate intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Le lasam la crescut inca o ora, intr-un loc caldut ferit de curenti reci de aer.
- Dupa 1 ora, le ungem din belsug cu unt topit (cam 100 gr).
- Le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 20-25 minute.
- Servim placintele umplute cu marmelada calde, pudrate cu putin zahar vanilat.
Pofta buna!
Dupa impachetat seamana mult cu branzoicile.
Sa stii ca duminica fac ciabatta dar din pacate nu am aparat 🙁 Ai mei au plecat in concediu si l-am dat lor. Dar fac o poza cu mobilul si ti-o trimit 🙂 . Mai aveam in plan o delicatesa, o fac sapt. viitoare si apoi o refac cand vine ei ca sa o pot poza. As fi vrut sa-mi iau un aparat nou, am vazut un Canon 400 D pe la vreo 1000 de euro si am auzit ca e bun.
Tu cum te simti? Aici e in continuare foaaaarte frig – 9-10 grade sunt acum si la munte a nins. Sa ai un weekwnd frumos. Te pup!
Ce-as mai manca o branzoaica Ina!! Nu cred ca am mai mancat de 10 ani si stiu ca mi-au placut enorm.
Canon e una dintre cele mai bune marci asa ca te sfatuiesc sa ti-l iei. Dupa pret cred ca are 10-12 megapixeli asa ca e ffff bun. Al meu are doar 5 si trebuie sa mi-l schimb si eu ca e deja depasit desi il am de anul trecut.
Draga mea, ce sa-ti spun? Ma simt mai bine dar ma dor toate oasele si sunt foarte deprimata. Cred ca e din cauza vremii de afara, ca ploua si e frig si uart si nu am chef de absolut nimic…Ieri m-am apucat sa citesc Tragedia Veacurilor si imi place mult ca e scrisa gen poveste.Te pupic si uite acum premiul pe blog.
Pe mine ma dor ingrozitor genunchii. Acum ma apuc sa fac curat dar mi-e groaza ca ma vor durea f tare.
Branzoaicele de casa sunt f bune. Daca gasesc o reteta buna, ti-o trimit sa o faci. Doar branza sa gasesti.
Ma bucur daca iti place cartea, e una dintre cele mai traduse carti din lume. Dupa mijlocul ei incepi sa devii mai interesat deoarece vb despre sfarsit.
Cred ca-mi iau atunci Canon dar sa vad si ce lentile imi trebuie. Te pup!!!!!
Mai Inisor stai cuminte si nu face treaba daca te dor genunchii!!!si eu am probleme cu genunchiul drept si cand se schimba vremea ma doare de mor.
Stiu ca-s bune rau de tot dar nu stiu daca aici pot gasi ingredientele noastre ca sa iasa ca lumea. Daca gasesti o reteta te rog sa mi-o trimiti ca o bag la dosarel.
Neaparat sa-ti iei aparatul ca cred ca e suuuper.Uite o sa ma uit pe net dupa el.
Te pupic draga mea si stai cuminte da?
Eu am probleme la genunchiul drpet de 9 ani. Am tot fost la dr dar nu a gasit n’ica. Acu vad ca si celalalt face figuri. Cred si eu ca e de la vreme. Trebuie sa fac curat ca altfel cine face?! 🙂 Iti caut o reteta buna si ti-o trimit, da?
PUUUUUUUUUUUP!
Deci amandoua avem probleme la acelasi genunchi. Alta coincidenta!!!
Hai fugi la curatenie dar sa te misti cu atentie da? Te puuuuuup si eu si astept reteta cand o gasesti!!
Am trimis-o deja 🙂 Uita-te pe mail! Pusi!
Laura si Ina, si eu am avut probleme cu genuchiul, si medicii m-au speriat de moarte ca nu se poate face nimik, ca doar sa amelioreze durerile si mi-a trecut dupa o impachetari zilnice cu foi de varza alba si am renuntat si la medicamentele lor. Acum nu mai am nicio problema si medicii cica nu inteleg cum de m-am vindecat! Asa ca faceti ca mine si sa-mi spuneti peste o saptamana cum va simtiti!
Dana multumesc muuuuult de tot de sfat!! Neaparat o sa fac impachetari cu varza ca stiu ca varza e miraculoasa. Maica-mea in urma cu ceva ani si-a rupt mana, si dupa ce si-a scos ghipsul avea mana umflata. Imi amintesc ca eram langa Deva (comuna Zam) si o batranica a invatat-o sa faca aceste impachetari. Dupa 1 saptamana avea mana complet desumflata. Multumesc din suflet ca mi-ai reamintit pentru ca ma supara tare rau ghenunchiul cand se schimba vremea. Te pup!!!
Da Dana, mersi. Si bunica mea facea impachetari cu varza la picioare – era diabetica si avea tromboza. O ajuta mult. Mersi ca mi-ai amintit! Te pup!
Vai ce demult nam mai facut brinzoaice!!!!!!!!!!mi se par fantastice!Se pare din pacate ca vre-o 3 sapt.din pacate voi fi mai libera si atunci voi face cite ceva din astea faine!Dar trebuie sa fac curatenie generala de toamna in toata casa si…voi fi praf da nu ma las!am citit cai fost racita?tia mai trecut?insanatosire!te pup!veizi ca acu te caut des!
Laura, esti minunata, o alta reteta de nota 10+, delicioasa!!!!!!! Felicitari!!! Cu asa o gospodina ca tine si cu asa retete minunate cred ca ar cam trebui sa-ti deschizi o patiserie, ai avea un succes foarte mare…cine stie poate pe viitor… Super, te pup si mai vin in vizita..!!!
Ce priceputa esti la prajituri!
Am citit si comentariile si, daca-mi permiteti sa intervin si eu, cred ca la genunchi este un inceput de artroza. Este foarte important ca articulatiile sa fie hranite – sa primeasca minerale, iar circulatia sanguina sa fie buna. Eu ma simt, in ultima vreme, foarte bine, dupa ce am intervenit in forta cu doze mai mari de produse naturiste (combinatie de plante, vitamine, calciu din stridii).
Cat despre branzoaice, iti recomand si reteta de pe blocul meum, cea de „placinte poale-n brau”, care mi-au iesit foarte bune.
Diana ce blog ai? Scuze ca intervin dar nu mai pot de durere la genunchi deja :-((( Chiar ca la asta nu m-am gandit desi e poate cel mai probabil sa ai dreptate. Dar am fost la doctori si au zis ca nu e nimic… Trebuie sa ma documentez! Cat despre Laura – e cea mai tare la aluaturi! Asteptam si retete de mancare 🙂
Draga Mariana eu ma bucur mult ca vei fi mai libera pentru ca asa ne vedem si noi mai des, plus ca in perioada asta sunt atatea treburi de facut prin casa care necesita timp incat orice zi libera este binevenita. Am fost putin racita dar acum sunt bine Slava Domnului. Te pupic si te mai astept pe la mine!!
Iulia draga esti o draguta si-ti multumesc muuult pentru cuvintele frumoasse!! Ne deschidem impreuna o patiserie ca si tu esti extrem de talentata si ai numai retete de nota 10++++ la tine pe site. Te pup draga Iulia si o sa merg la tine pe site sa vad ce bunataturi ai mai facut pentru ca eu in ultima perioada am fost un picut mai lenesa!!
Draga Diana multumesc ca iti plac prajiturile mele si exact cum scrie si Inisor mai jos o sa mai vin si cu retete de mancare pentru ca sunt destul de putine retete din capitolul asta.
S-ar putea f bine sa fie si un inceput de artroza pentru ca eu am fost o fumatoare inraita si dupa cum se stie fumatul distruge cam tot organismul, numai ca eu pe la 16 ani cand faceam teren alaturi de parintii mei (care sunt geologi)am cazut intr-o prapastie mica, cu tot cu un pom micut de care am incercat sa ma tin dar se pare ca nu era bine infipt in pamant, si am cazut pe genunchi. Am fost la doctor si mi-a spus ca nu am decat o intindere si ca, il citez: „pana ma fac mare imi trece!!! „. Acum am inceput sa fac foarte mult sport si il fac regulat si pot spune ca pe langa o alimentatie sanatoasa, exact cum ai spus tu, sportul e cel mai bun medicament pentru organism.
Multumesc tare tare mult pentru sfaturi si o sa merg la tine sa vad reteta de branzoaice ca tare mult imi plac. Te pup si multumesc muuult de vizita!!
Inisor nu ti-a trecut genunchiul?? Eu eram convinsa ca esti ok acum si ca ti-a trecut demult. In tot ce a scris Diana a avut dreptate asa ca eu te sfatuiesc daca te tin durerile astea atat de mult si sunt atat de intense sa mai mergi la un doctor.
Neaparat o sa vin si cu retete de mancare foarte curand. Te pupic si ai grija de tine!
laura am facut azi reteta si a iesit mai mult decat delicioasa.le-am umplut cu o crema gata facuta de mac care e favoritul nostru.
a mancat si fluturasul una intreaga iti dai seama ce mult i-au placut.
te pup si iti dorim o saptamana minunata!
mami si matei
Mihaela draga daca i-au placut fluturasului sunt super incantata.Multumesc tare mult ca le-ai incercat si un pupic maaaaaare mare pentru Matei. Si voua va doresc o saptamana excelenta!!Te pup.
Laura draga mea,
Am reusit nu numais a fac acesta reteta minunata ,ci si e deja papata.
David a fost la o colega de clasa, pentru a se juca impreuna si dupa ca 2 ore cind m-am dus sa.l aduc acasa Le-am dus si fetelor ca sint 2 surori o parte din aceste „TASCUTE”- le zic asa ca atre mi-e greu sa retin numele in lb. slovena.
A dous zi cind m-am intilnit cu mama lor cu care merg uneori Joggen, mi-a multumit tare mult si mi-a spus ca au fost minunate.Asa ca, s-ar putea ca aceatsa reteta sa mai faseasca un Fan(hi,hi)
Te pup dulce si iti multumesc inca odata!
Cu prietenie
Laura S.
Scuza/-ti pentru toate greselile facute si care le voi mai face!
Din inertie tiparesc tot aiurea.
Uneori imi aduc aminte si ma corectez,dar de cele mai multe ori uit si se duuuuuuuuuc….
Draga mea Laura ma bucur fff mult cand aud ca retetele mele sunt si pe placul copiilor si ca isi gasesc noi fani! Si mie imi este cumplit de greu sa le zic pe numele lor original asa ca le zic „Patratele”!!!
Si eu fac greseli muuuuulte multe din cauza vitezei cu care tastez asa ca stai linistita draga mea Laura!!
Te pup cu drag!!
Laura.A
Prajiturile arata grozav. Insa ar trebui neaparat sa va faceti radiografii la genunchi sa va asigurati ca nu a artroza. Si nu este vorba de varsta, adica eu am 19 ani si am fost diagnosticata cu artroza la genunchi, si totul a portnit de la niste dureri de genunchi …
Multumesc anonim ca iti plac! Am fost la doctor dar din fericire nu este artroza. tare rau imi pare sa aud ca tu suferi de artroza penru ca stiu ca sunt niste dureri destul de urate. Eu am avut un mic accident cand eram mai tanara si de atunci ma mai doare cand se schimba vremea. Uite chiar ma gandeam ca de cand sunt in Germania nu m-a mai durut absolut deloc!! Ma gandesc ca e clima care este mult mai uscata decat cea din Italia. Multumesc pentru sfatul tau si ai grja de tine!!
BRAVO!MANCARURILE TALE ARATA GROZAV!
Iti multumesc mult Anonim ca iti plac!!
vreau sa le fac astazi,arata tare bine,nici nu ma gandesc ca nu o sa iasa….
As avea o rugaminte la tine,pt ca esti experta in aluaturi,m-as bucura foarte mult daca ai posta o retea de Baigli. As vrea sa fac,m-am uitat la n…… retete si am vazut n……. variante,dar nu m-au incurajat sa ma pun sa le fac. Daca tu ai posta o astfel de reteta as incerca-o cu toata increderea si m-as bucura foarte mult.Cred ca nu numai eu.
Multumesc. Te-am pupat!
le-am facut si au iesit :))…foarte bune si pufoase. Le-am umplut cu gem de caise si dulceata de prune,iar ca dimensiuni eu le-am facut ceva mai mari…bune,bune
Denisa draga mea cat ma bucur ca le-ai incercat si ca ti-au placut. Am o reteta asemanatoare retetei de baigli numai ca eu am numit-o rotocol polonez ca sa fie mai simplu de gasit:
Te pupic cu mare drag Denisa!!
cate pachetele ies ?
Ramona, draga mea, ies 20 de pachetele. Pup cu drag!
Arata f. bine. Si-mi inchipui ca sunt si f. bune. Iti multumesc pentru reteta.
Florentina, draga mea, ma bucur mult ca-ti plac!!
Pupicei cu drag!!
Am folosit aluatul la o rulada cu branza. Este intr-adevar pufos.
Draga Anisoara, ma bucur tare mult ca ti-a placut aluatul!
Pup si sa-ti fie de bine!
Laura, excelente!Poate razi, dar impachetatul n-a fost atat de frumos ca la tine(desi mi se parea fff simplu:))) ), dar nah…data viitoare!Sunt cu ochii pe tine,desi..scuze, nu ti-am mai scris de ceva timp.Imbratisari dragi, pe curand!
Care este cantitatea totala de unt ? Inteleg ca 100 g unt sunt pentru uns,dar pentru aluat?
Draga Mikaela, multumesc mult ca mi-ai atras atentia.
Folosim 100 g unt moale pt aluat si inca 100 g unt topit pentru uns placintele.
Te pup si multumesc!