Lasagne alla bolognese – reteta tipica regiunii Emilia-Romagna
Lasagne alla bolognese sunt tipice regiunii Emilia-Romagna. Sunt facute 100 % in casa si desi am stat 6 ore sa prepar foile, apoi ragù-ul si apoi sosul bechamel, nu regret nici o secunda pentru ca nu se compara gustul foilor de lasagne facute in casa cu cel al foilor cumparate, indiferent de marca.
A iesit nu divina ci teribil de divina, daca exista termenul asta de comparatie, si sunt extraordinar de fericita ca sotului meu i-au placut. Pot spune ca dintre toate retetele facute pana acum, reteta de lasagne alla bolognese va ramane mereu preferata mea.
Ingrediente – Lasagne alla bolognese
Foi lasagna
- 400 g faina
- 4 oua medii
- sare
Ragù alla bolognese
- 500 g carne tocata vitel
- 500 g carne tocata vita
- 100 g pancetta/bacon
- 2 cepe medii
- 2 morcovi
- 1 tulpina medie telina
- 2 linguri unt
- 150 g smantana
- sare
- piper
- 2 cani apa
- 200 g suc rosii
Sos beschamel:
- 50 g faina
- 50 g unt
- 1 l lapte
Mod de preparare foi lasagne
- Punem faina pe planul de lucru si facem o gropita in centru in care spargem cele 4 oua.
- Cu o furculita, spargem ouale si incepem sa amestecam aducand usor faina de pe margini peste oua.
- Cand aluatul s-a omogenizat partial, incepem si framantam cu mainile pana obtinem un aluat cu o cosnistenta dura, dar elastica.
- Impartim aluatul in 3 parti egale, aplatizam fiecare portie de aluat si le trecem prin masina de paste, incepand cu numarul 1 si terminand cu numarul 9.
- Taiem fiecare foaie de aluat in dreptunghiuri de cca 10 cm lungime si 5-6 cm latime.
- Mie mi-au iesit 48 de foi de lasagne, din care mi-au ramas vreo 12. Lasagna mea a avut 4 straturi de foi.
- Lasam foile sa se usuce, pe masa pudrata cu faina, pentru 30-40 minute.
Preparare ragù alla bolognese
- Tocam marunt ceapa, morcovii si telina, iar pancetta/bacon, o taiem in cubulete sau feliute inguste.
- Calim legumele 2-3 minute, in 2 linguri de unt, dupa care adaugam si pancetta.
- Cand pancetta/bacon devine translucida, adaugam carnea tocata.
- Dupa ce carnea si-a schimbat culoarea, adaugam sucul de rosii amestecat cu apa si lasam ragù-ul sa fiarba pe foc mic pentru cca 2 ore. Mai adaugam apa in cazul in care sosul scade prea mult.
- Cu 15 minute inainte de a stinge focul, adaugam smantana si amestecam bine.
- Lasam ragù-ul sa se raceasca bine.
Preparare sos bechamel
- Il preparam exact ca la reteta de piept de pui in sos bechamel. Topim untul, tragem cratita la o parte de pe foc, adaugam toata faina deodata si amestecam rapid.
- Trecem din nou cratita pe foc, adaugam treptat laptele si amestecam pana obtinem un sos bechamel dens. La lasagne sosul trebuie sa fie un pic mai grosut decat consistenta aluatuli de clatite. Condimentam cu sare si piper si lasam sa se raceasca.
Preparare lasagne alla bolognese
- Ungem o tava de 35X20 cu unt si formam 1 strat de foi de lasagna proaspete.
- Peste foi, formam un strat de sos ragù, adaugam 2-3 linguri de sos bechamel, il intindem bine si apoi adaugam si cateva linguri de parmezan ras.
- Acoperim cu alt strat de foi si continuam pana terminam foile. Pe ultimul strat punem ragù-ul ramas amestecat cu 2 linguri de sos bechamel si pudram abundent cu parmezan.
- Coacem lasagna alla bolognese in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 45-50 minute.
- O servim dupa ce s-a racit putin. Este delicioasa!
- Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Lasagne alla bolognese
Autor:
Laura Adamache
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
2 Review(s) Based on
Deci… eu nu prea sunt fan paste dar imi place mult lasagna. Din pacate nu am aparat pt paste 🙁 asa ca voi ramane la cele din comert si cu gandul la ale tale…
Minunata reteta, Laura!!! Mi-e o pofta!!! Imi place foarte mult, arata delicios!
Inisor sa stii ca mie nu mi-au placut niciodata pastele pana nu am inceput sa le fac in casa. Am incercat barilla, paste proaspete dar nu ma satisfaceau. Diferenta e enorma intre astea facute in casa si cele cumparate te rog sa ma crezi. incearca macar o data sa le faci in casa si o sa ramai surprinsa. Cat despre lasagne le poti face cu facaletul. Se intind ffff usor pentru ca aluatul nu este beton si ce satisfactie este mai mare decat sa stii ca ai facut un fel de mancare complex cum sunt lasagne-le cu mainile tale? Iti spun sincer ca mie-mi tremurau picioarele de oboseala pentru ca am stat 6 ore in picioare dar cand le-am gustat si cand i-am citit satisfactia pe chipul sotului meu m-am simtit extraordinar!!Dupa ce a mancat mi-a sarutat mainile si mi-a spus ca nici la restaurant nu a mancat lasagne mai bune!! Zau ca a meritat efortul. Te pupic dulce dulce!!
Iulia draga multumesc mult ca iti plac!! Hai repede la o portie ca mai sunt. Sunt excelente si sunt super multumita de cum au ieist. Pup pup!!
Draga Laura,iti urmaresc de mult blogul.Felicitari,ai talent ce mai!
Draga Roxana bine ai venit si-ti multumesc mult ca iti place blogul!!Te mai astept pe la mine oricand cu drag!
P.S: Ai un bebic superb draga Roxana!! Sa-ti traiasca si sa fie sanatos. Foarte frumosi sunteti amandoi in avatar!!
E delicioasa lasagna ta mi-a facut o pofta…eu sosul il fac aproximativ la fel dar lasagne nu am facut niciodata am cumparat din comert.
Sa stii ca masina am ,mi-am cumparat o data dar nu am folosit-o niciodata poate am sa incerc.
Spune-mi te rog ce dimensiuni are tava ta.Pupici
Nicol draga mea daca ai masina e chiar pacat sa nu incerci macar o data sa faci lasagne sau paste in casa. Eu nu eram fan paste pana nu am inceput sa le fac singura. Sunt extraordinare si foarte diferite fata de ce gasim in comert. Tava are 30X40. Te pupic draga mea!!
…m-a impresionat tare mult gestul sotului tau …Felicitari !!!
Draga mea Angela foarte des imi saruta mainile sotul meu. Sunt foarte norocoasa sa am un sot atat de romantic. Te pupic!!
draga Laura, de unde as putea procura o masina zephir din afara??ai idee? ce magazin din afara?
Te felicit pentru rabdarea de care dai dovada in bucatarie! Nu numai ca iti place sa gatesti dar chiar ai talent. As face si eu paste in casa (masina am), insa in Romania nu se gaseste faina din grano duro iar pastele nu ies la fel de bune – spun asta pentru ca am facut tagliatelle in casa si nu mi-a placut nici textura nici gustul lor, desi aveau oua. Materia prima conteaza foarte mult, daca ai tot ce iti trebuie si e de calitate, reusita e sigura – eh, si putina rabdare si indemanare ;). Claudia
e greu sa scrieti in retete denumirea ingredientului in limba romana? nu toata lumea care cauta o reteta stie sa foloseasca si dictionarul!! sa afle de exemplu ce este … pacentta!
Pancetta este o șuncă de porc, asemănătoare cu baconul, specifică bucătăriei italiene.
Excelent, savuram.
Yummmmmyyyy…Si eu fac mereu Lasagne de Paste si de Craciun,dupa reteta matusii prietenului meu,care e romagnola,si singurele diferente ar fi ca in aluat pun 4 oua,un pumn de spanac fiert si macinat,cat sa fie verzi foile,cum se obisnuieste in nord,si 500g faina.Iar ragù-ul e facut cu mix de carne de vita si porc,un pahar de vin,si are mai mult suc de rosii.Dureaza un pic,dar cum ai spus,la sfarsit ai o mare satisfactie…facem mereu bis 🙂 Bravo,Laura ! ur the best !
da draga mea bune retetele tale iti urmaresc blogul de mult dar,totusi santem in Romania si hai sa vb in romaneste nu in italiana sau alte limbi.Ce este pacentta de ex.?
Felicitari!Am cautat o reteta autentica pe net si am gasit-o aici!
asta-i buna anonim/o…pai daca laura e in italia, zi mersi ca nu scrie toate retetele in italiana. Si pt. a iti imbogati cunostintele, afla ca pancetta e un fel de bacon…zic un fel, pt ca eu am mancat si e putin diferita ca gust.
Buna Laura,
Felicitari pt reteta! Este f buna; am facut-o de doua ori si pot sa zic ca e cea mai buna reteta de lasagna incercata pana acum. Am o intrebare legata de sosul bechamel: la pieptul de pui cantitatile de unt si faina sunt aceleasi cu cele de la lasagna, cu toate ca se pune de doua ori mai putin lapte. La lasagna avem 1 l lapte, deci n-ar trebui 100 g unt si 100 g faina?
Multumesc,
Alina
Anonim, pancetta nu se poate traduce dar se poate inlocui cu bacon desi difera ca gust.
Alina draga mea ma bucur tare mult ca ti-a placut.
In functie de reteta, sosul bechamel poate fi mai dens sau mai subtire. In cazul lasagnei, avem nevoie de un sos mai subtire pentru ca foile il absorb partial in timpul coacerii si daca ar fi prea dens, am obtine o lasagna uscata. In cazul pietului de pui in sos bechamel, avem nevoie de o consistenta mai solida pentru ca sosul are rolul de a "lega" pieptul de pui si branzica. Daca l-am face mai moale, s-ar taia destul de uratel.
Te pupic!!
Sa incerci candva fara sa mai fierbi foile, e o munca in plus, migaloasa si de care te poti scuti fara nici un fel de probleme, functioneaza si cu foile cumparate, si cu cele facute in casa.
Diferenta este ca "asamlezi"lasagna cu ceva timp inainte de a o pune la cuptor, sazicem macar jumatate de ora, asa, foile se vor hidrata de la sosul din jur si va fi cu atat mai gustoasa rezultatul final 🙂
Bogdana draga mea, multumesc mult pentru sfat!!
Cu siguranta il voi pune in aplicare la urmatoarea tura de lasagna.
Pupic si o saptamana buna iti doresc!!
O reteta extraordinara am preparato si am mancat aceasta minunata lasagnia cu o deosebita placere si raspuns pentru Bogdana am pus foile nefierte si intradevar a fost o alegere buna si nici nu am mai pierdut timpul cu fiertul .
Buna Laura
am incercat si noi (eu si sotul meu-el este bucatarul) reteta ta , el a mai adaugat putin vin in sos si a pus si mozarella .Rezultatul a fost extraordinar am muncit 5 ore dar am fost 2 :)… aaa si ai uitat sa mentionezi si spalatul vaselor inca o ora:))
Super reteta ma bucur ca am gasit-o si cu siguranta o sa mai incerc din retetele postate de tine.
Raluca iubita, ai avut noroc ca te-a ajutat sotul!! Mie imi tremurau picioarele dupa ce le-am facut. Bine, pe langa oboseala fizica era si consumul nervos. Asa pateam mereu cand faceam pentru prima oara o reteta mai delicata. :))))
Pup cu drag si sa va fie de bine!!
Buna Laura!Am facut o pasiune din a citi bloguri culinare si de a ma inspira bineinteles din ele.Am intrat de multe ori si pe blogul tau pe care-l am printre favorite.Fac astazi a doua oara in viata mea lasagna.Prima mi-a iesit extraordinar de buna si apreciata de toti care au mancat asa cum a fost si a ta.Ce vreau sa-ti sugerez este sa faci sosul de carne cu o zi/seara inainte si il poti fierbe mult asa cum se spune de altfel ca sosul ragu e cu atat mai bun cu cat il fierbi mai mult(dar fara sare si condimente care se adauga dupa ce se termina fierberea).Pana a doua zi au timp aromele sa-si faca de cap prin sos si in afara de asta nu te vei mai simti atat de obosita.Pentru ca intr-adevar se munceste ceva la acest fel de mancare eu il incep de obicei sambata seara adica fac sosul de carne, iar cat fierbe el vreo 2-3-4 ore fac si alte activitati, pot sa ma uit si la un film chiar si sa mai mestec doar din cand in cand.A doua zi fac sosul alb si foile, si incep sa le imbin.Pana se trezesc ai mei e gata si lasagna si nu ma simt asa de obosita.Incearca si asa o data si n-ai sa regreti!
Raluca, draga mea, iti multumesc tare mult pentru sfaturi. Dupa acea prima experienta epuizanta, asa procedez si eu acum. Nu mai incerc sa o fac intr-o singura zi pentru ca este destul de migaloasa.
Pup cu drag!!
Laura, draga mea,
Iti scriu acum, dupa o minunata cina la care am savurat lasagne alla bolognese preparata cap-coada in bucataria proprie…Tot cam 6 ore mi-a luat si mie, cu intinsul foilor manual cu tot (obositoare operatiune:( ) si ma dor picioarele ingrozitor de tare, dar rezultatul a meritat 🙂 Cu totii au cerut si portia nr. 2 si nu mai conteneau cu aprecierile, iar pentru mine asta conteaza enorm. As sta si zece ore pentru a pregati ceva special familiei.
Esti o inspiratie pentru noi toate,
multumesc mult!
Laura, draga mea, m-ai facut sa-mi amintesc de prima mea lasagna. Doamne, cat de obosita am fost dupa ce am terminat-o!:))
Dar, vorba ta, satisfactia de pe chipul celor care o mananca, ne face sa uitam toata oboseala.
Te pupic cu drag si felicitari!!
Buna Laura,
Cam cate portii ies? Am musafiri si vreau sa ma asigur ca nu raman nemancati 🙂
Multumesc
Ana
Ana, ies 6-8 portii mari.
Te pup!
Bună Laura, am o curiozitate.. dacă fac sosul ragu în cantitate mai mare și apoi pun la borcan se păstrează? Evident, cu sterilizare și tot ce implică. Mulțumeeesc!
Draga Loredana, sigur ca da. Mie imi este mai usor sa il congelez. Umplu cateva tavite de gheata cu ragu si dupa ce ingheata perfect, le mut in pungi si le pastrez in congelator.
Cand am nevoie, le pun direct congelate in tigaie, adaug 1-2 linguri de apa si le las sa se dezghete la foc mic.