Tortul de mere si prune este unul dintre deserturile preferate ale copilariei mele
Alaturi de prajitura cu capsuni, tortul de mere si prune, pe care sunt absolut convinsa ca il stiti si voi si il faceti in mod frecvent, constituie dulciurile copilariei mele. Ambele retete sunt printre primele pe care am invatat sa le fac acum multi ani si cu care inca ma rasfata mama mea de cate ori ajung pe acasa. Azi mi s-a facut un dor nebun de casa si de parinti, asa ca am hotarat sa fac acest delicios tort de mere si prune. Blatul tortului cu mere este foarte pufos si foarte simplu de facut.
Daca nu va place in mod deosebit combinatia dintre mere si prune, le puteti inlocui cu alte fructe. Una dintre combinatiile delicioase este cea dintre piersici si mure, tortul rezultat fiind foarte parfumat si extrem de delicios.
Ingrediente – Tort de mere si prune
- 5 mere
- 10 prune
- gem (cirese, prune, etc)
- cca 25-30 g unt pentru forma
- 3-4 linguri zahar pentru tapetat (am folosit zahar brun)
Ingrediente pandispan pentru tort
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina
- 3 g praf de copt
- 1 varf cutit sare
Mod de preparare – Tort de mere si prune
- Curatam merele de coaja, le scobim centrul si le taiem in jumatati. La fel procedam si cu prunele.
- Tapetam o tava cu unt din belsug (mai lasam in tava cateva bucatele de unt) si apoi o tapetam cu zahar.
- In fiecare jumatate de mar, punem putin unt si cca 1 lingurita de gem. Le asezam in tava, cu partea taiata in sus, in forma de cerc iar in centrul cercului format de mere, asezam prunele.
- Introducem forma in cuptorul preincalzit la 180°C si le coacem cca 30 minute sau pana cand merele se inmoaie bine.
Mod de preparare pandispan
- In timp ce merele si prunele se afla in cuptor, ne ocupam de pandispan.
- Separam galbenusurile de albusuri. Mixam galbenusurile cu zaharul si un varf cutit sare pana cand isi tripleaza volumul si se deschid la culoare. Amestecam faina si praful de copt si o cernem. Incorporam faina, lingura cu lingura, amestecand de jos in sus, in amestecul de galbenusuri si zahar.
- Mixam albusurile pana cand nu mai cad de pe paleta mixerului si le incorporam cu grija, amestecand de jos in sus, in compozitia de galbenusuri si faina.
Mod de preparare tort cu mere si prune
- Dupa 30 de minute, scoatem forma din cuptor si adaugam peste fructe, aluatul de pandispan.
- Introducem tortul cu mere din nou in cuptor unde-l mai lasam cca 20-25 de minute sa se coaca complet.
- Cand pandispanul se desprinde de pe marginile formei, atunci tortul nostru este gata.
- Scoatem tortul cu mere si prune din cuptor, il lasam sa se odihneasca 2-3 minute, apoi il rasturnam pe un platou.
- Dupa ce s-a racit, decoram tortul cu frisca.
- Este delicios si foarte parfumat! Pofta buna!
Arata suuuper! Foarte apetisanta!
Parca ii simt si gustul!
Seamana intrucatva cu Rasturnica mea cu mere, dar incerc sa intuiesc
asocierea gustului merelor cu cea a prunelor si cu celelalte arome. Asa ca voi incerca si eu reteta ta!
Dana ma bucur ca iti place si te asigur ca merg de minune merele cu prunele la tortul asta.Imi place teribil de mult cum o cheama pe prajitura ta „rasturnica cu mere”asa ca de acum inainte,daca-mi permiti,sub numele asta voi prezenta tortul.Te pup!!
P.S:Daca o vrei si mai aromata o poti face pe cea cu piersici care e o nebunie.
Mii de multumiri pentru reteta, Laura; am incercat-o aseara si e delicioasa. Bineinteles ca a disparut jumatate imediat 🙂
Iar azi mi-am dat seama ca e chiar mai buna dupa ce sta cateva ore la rece.
Catalina
Catalina draga iti multumesc mult ca ai incercat tortul si ca ti-a placut. A doua zi e mult mai bun pentru ca intra toate aromele in aluat. Servit alaturi de putina frisca este divin!! Te pup!!
Laura, trebuie neaparat sa-ti multumesc pentru aceasta reteta – e simpla si absolut delicioasa! L-am facut si eu acum doua zile si a facut senzatie, pur si simplu! Si crede-ma, iubitul meu e FOARTE mofturos la prajituri! Multumesc, multumesc, esti o minunata! Si sa stii ca povestea ta m-a inspirat sa-mi fac propriul blog de retete veggie! Te imbratisez cu drag, A.
Foarte bun tortul, si reteta f usoara. Eu l-am facut doar cu mere si muulta dulceata de cirese amare facuta de mama mea. Foarte aromat, si asa este, a doua zi a fost si mai bun. Multumesc pentru retetele deosebite. Te pup, Corina
Aseara am preparat retea cu mici improvizatii…delicioasaa, azi vreau sa incerc cu gutui.
Prajitura se pastreaza la frigider sau la temperatura camerei ?
M.E, draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut. O zi o poti lasa in bucatarie (daca nu e cald in bucataria ta), dar daca vrei sa o mananci in 2-3 zile, pastreaz-o in frigider.
Pup cu drag!
Am incerca si varaianta cu gutui, dar cared ca canitatea de zahar trebuie triplata …sunt mai acrisoare, o sa raman la reteta initiala cu mere .)
M.E., In cazul gutuilor, trebuie un pic mai mult zahar pentru ca sunt, asa cum ai zis si tu, un pic mai acrute.
Pup dulce!!
Excelent gustul,usor de facut…dispare repede :))))..
.multumesc pentru reteta
Draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut!
Absolut delicios!
Rocsy, draga mea, ma bucur tare mult ca-ti place!
Pup!
Super idee! Multumesc! Chiar aveam cateva prune si mere care isi cautau… destinul 🙂 Acum sunt deja la cuptor. O mica intrebare, in ce moment punem faina? Merci, te pup!
Sabina, draga mea, multumesc ca mi-ai atras atentia asupra fainii! De curand am editat reteta si se pare ca am eliminat din greseala faina.
Acum am trecut-o in reteta.
Pup dulce si sper ca ti-a placut tortuletul.
Buna Laura,
am 22 de ani si datorita blogului tau ma aventurez in cele mai minunate calatorii culinare. Este a doua oara cand fac aceasta reteta, si este minunata, prin simplitatea si gustul sau. Nu ma aflu la prima incercare in ale gatitului, ci chiar imi face placere sa gatesc, iar blogul tau sta la baza inspiratiei mele.
Multmesc pentru minunatele retete!
Draga mea, multumesc pentru aprecieri!
Ma bucur tare mult ca ti-a placut acest tortulet.
Pup cu drag si te mai astept pe la mine!
Delicios!!!! Este a2a reteta de tort de o fac si sunt foarte multumita! Primul tort a fost „Padurea Neagra”. Aveam niste mere si mi-a venit ideea sa fac un tort de mere. Mi-a spus mama cum sa pregatesc merele, dar la pandispan nu era sigura. Am intrat pe site-ul tau si am citit reteta de pandispan, de la rubrica de incepatori, apoi m-am dus la bucatarie. Simteam ca imi lipseste ceva si am intrat inca o data pe site si spre bucuria mea am gasit aceasta reteta. La torturi nu ma uitasem pt ca traiam cu impresia ca nu ai tortul acesta. Probabil iesea reteta si cu pandispanul clasic, dar daca am gasit reteta exacta cu atat mai bine. Multumesc pt aceasta reteta delicioasa! Te pup dulce dulce!
Draga mea, ma bucur tare tare mult ca ti-a placut tortul. Este unul dintre torturile mele preferate pentru ca imi aminteste mereu de casa si copilarie.
Pup dulce!
Buna Laura!
vreau sa incerc acest tort dar cu piersici si mure. Fructele trebuie sa fie proaspete sau pot fi si din compot (ma refer la piersici)?
Multumesc 🙂
Draga Laura,
Am incercat si eu aceasta reteta, mai ales ca se pliaza foarte bine pe anotimp iar merele impreuna cu prunele si cu magiunul de prune se potrivesc de minune.
Eu am mai adaugat mac in compozitia pandispanului si dupa ce tortul s-a racit l-am insiropat (apa, zahar, zahar vanilat si putina esenta de rom) pentru ca nu suntem mari amatori de frisca… Pentru cine vrea sa incerce…a iesit delicios!!!
Multumim pentru reteta! 🙂
Cristina, foarte foarte buna ideea cu macul! O sa adaug si eu data viitoare!
Pup cu mare drag!
Multumesc! e prima mea prajitura ever! A iesit bine:)
Draga mea, felicitari! ma bucur mult ca ti-a reusit!
Cred ca e foarte delicios acest tort. Trebuie incercat. Oare se pot prune congelate?
Diana, da, se pot folosi prune congelate. Inainte de a le folosi, decongeleaza-le si scurge-le bine bine. Te pup!
Draga Laura,
Aluatul de pandispan se toarna peste fructele fierbinti si apoi totul inapoi in cuptor?
Am o varianta a acestei prajiturele si totdeauna am asteptat sa se raceasca merele prima oara… 🙂
Si inca o intrebare: lucrezi direct in forma de tort?
Multumesc mult,
Draga mea, eu torn aluatul peste merele fierbinti si bag imediat forma in cuptor.
Da, lucrez direct in forma de tort.
Te pup cu drag!
Buna Laura. Tortul arata minunat, e asa frumos colorat ca il mananc din priviri.. Vroiam sa stiu pt cantitatile prezentate ce dimensiuni ar trebui sa aibe forma? Multumesc
Buna Laura,
Cantitatile pt acest minunat tort sunt pt o forma de aprox ce dimensiuni?
Multumesc
Draga mea, forma a vut 24cm diametru.
Cu drag!
Buna draga Laura..tocmai ce m-am apucat de aceasta reteta…intrebarea mea este..Eu fac tortul intr-o forma dinaceea de se deschide este bine??..tortul trebuie insiropat??
Ramona, draga mea, este mult mai sigur sa folosesti o forma compacta. Cu o forma cu pereti detasabili, este posibil sa curga caramelul. Tortul nu trebuie insiropat. Te pup!
Super prajitura , mi-a iesit , doar ca la blat am inceput de la albusuri pe care le-am batut cu zaharul,am adaugat galbenusurile pe rand, apoi faina amestecata cu praful de copt . Daca se poate sa mai postezi retete pt incepatori .
Super delicios!
L.am facut de 3 ori deja si este foarte bun. S.a mancat imediat!!!!
Eu pun jumatate din cantitatea de zahar la toate retetele si sunt foarte bune! Multumim!
Am bagat si eu in cuptor acum merele umplute cu gem de prune si nuca si prune; e prima data cand incerc aceasta combinatie. De obicei faceam tortuletul cu mere felii groase si inainte sa pun pandispanul puneam dulceata de visine care lasa sirop, dadea culoare si savoare. Acum nu am avut mere multe asa ca hop am gasit reteta ta! Maine am musafiri sper sa le fie pe plac! Multumim ca impartaseti cu noi minunatiile tale. Pupici
Draga Isabela, sper ca v-a placut tortul.
Eu țin minte că mama facea zahăr ars, cu care tapeta forma, după care punea fructele tăiate felii (mere, pere, gutui) peste care se pune compoziția de pandispan. Când îl scotea din cuptor îl răsturna și îl decora cu frișcă. Aș vrea să știu dacă e aceeași rețetă ? Și dacă nu…. poți să mă ajuți cu cantitățile ?
Draga Gaby, este aceeasi reteta. Zaharu se topeste in timpul coacerii. Sigur, il poti orna cu frisca, este delicioasa combinatia.
Buna!
Vreau sa zic ca am dat peste blogul tau din greseala cand cautam sa fac un pandispan usor cu fructe de padure, apoi am descoperit usor usor din ce in ce mai multe retete interesante si usoare dupa ce ti-am studiat mai atent blogul. Sunt foarte fericita de faptul ca te-am descoperit :X :X :X
Imi aduc aminte cand imi facea bunica mea acel minunat tort de mere ,parfumat si foooarte gustos si brusc mi s-a facut din nou dor de acel gust. Reteta similiara se aseamana f mult cu a ta, doar ca ea adauga la mijlocul blatului un strat de budinca si mi-l insiropa cu sirop de trandafir, asa ca m-am apucat sa fac si eu ,am incercat reteta ta, doar ca in loc de prune am lasat doar merele, iar in mijlocul bucatilor de mere am adaugat dulceata de piersici cu caise. la mijlocul blatului am adaugat budinca de caramel,iar deasupra l-am acoperit cu crema de capsuni. Vreau sa zic ca a iesit excelent!!
Nu ma asteptam sa iasa asa pufos blatul, recunosc ca am avut mari emotii (mentionez ca sunt insarcinata in 25 de saptamani), dar a iesit totul super excelent. Ma inspiri foarte mult si abia astept sa incerc cat mai multe retete de ale tale! Esti minunata!!
Draga Angy, in primul rand iti doresc o sarcina usoara si un bebe sanatos!
Ma bucur din toata inima ca iti plac retetele mele. Tortul de mere si prune este preferatul meu, imi aduce aminte de copilarie.
Te imbratisez cu cel mai mare drag si abia astept sa imi spui ce retete ai mai incercat.
Buna seara!
Am facut acest tort azi si a iesit nemaipomenit de bun! Precizez ca nu am mai facut niciodata pandispan, dar cu aceasta reteta, a iesit extraordinar de pufos!
Multumesc!