Paine Turceasca Pide


Painea turceasca pide este o paine foarte pufoasa si este ideala pentru sandwichuri.

Paine turceasca pide

Painea turceasca pide, seamana cu focaccia italiana ca aspect, numai ca spre deosebire de focaccia, painea pide are un miez mai pufos si o coaja mai moale. Este o paine care nu trebuie sa creasca mult  si, de obicei, se pudreaza cu seminte de susan negru si alb inainte de-a o baga la cuptor. Forma painii pide poate varia in functie de imaginatia fiecaruia. Eu am facut-o dreptunghiulara si in loc de susan am pus mac pe deasupra. O recomand tuturor pentru ca se face foarte rapid si e tare pufoasa.

Ingrediente – Paine turceasca Pide

Ingrediente maia

  • 60 gr faina
  • 120 gr apa
  • 3 lingurite drojdie uscata/15 gr drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita zahar

Ingrediente aluat

  • 420 gr faina
  • 1 lingurita sare
  • 4 linguri ulei masline
  • 250 ml apa
  • 1 ou pentru uns
  • mac sau susan

Mod de preparare maia

  • Amestecam faina cu apa usor calduta, drojdia si zaharul. Vom obtine ul aluat lichid cu o consistenta asemanatoare aluatului pentru clatite.
  • Acoperim maiaua si o lasam cca 30 de minute intr-un loc ferit de curenti de aer reci.
Paine turceasca pide

 Mod de preparare aluat

  • Adaugam peste maia faina, uleiul de masline, apa usor calduta si cand aluatul capata un pic de consistenta, adaugam si sarea.  Framantam cu mainile usor pudrate cu faina, pana cand obtinem un aluat omogen, un pic lipicios.
Paine turceasca pide
  • Il acoperim cu o carpa de bumbac si il lasam la dospit cca 45-60 de minute.
Paine turceasca pide
  • Acum avand in vedere ca aluatul are o consistenta moale si deci mai greu de manevrat va sfatuiesc sa il rasturnati direct pe hartia de copt pudrata cu faina si apoi sa-i dati forma dorita. Eu initial l-am rasturnat pe masa pudrata bine cu faina si dupa ce i-am dat forma, l-am mutat in tava.
  • Batem cu furculita un ou intreg  intr-un vas.
  • Ne inmuiem bine de tot mainile in ou si incepem sa modelam painea.
  • Imediat cum incepe sa ni se lipeasca aluatul de maini le inmuiem in ou si tot asa pana ajungeti sa ii dati forma dorita. Apoi cu muchia unui cutit, trasam un dreptunghi mai mic in aluat iar in centru trasam niste linii verticale si orizontale.
Paine turceasca pide
  • Presaram mac sau susan pe deasupra si o coacem in cuptorul preincalzit la 240°C pentru 8-10 minute.

Paine turceasca pide

Servim painea pide dupa ce s-a racit putin. Pofta buna!!

21 comentarii la “Paine Turceasca Pide

  1. mihaela spune:

    laura inca o reteta minunata de paine.abia astept sa o incerc.
    am trecut sa-ti spun ca am facut rotocolul polonez cu mac care a iesit mai mult decat pufos…un deliciu.cred ca nu am cautat bine de nu ti-am gasit reteta pe blog sa las comentariu la ea.o poza am pus pe culinar.

    week-end placut si te pup!

  2. Laura spune:

    Draga Mihaela multumesc ca iti place painea asta si chiar ti-o recomand pentru ca e tare buna si rapida.Am trecut in fuga pe culinar si am vazut rotocolul.SUPERB ti-a iesit!!Din poza pare mai pufos decat al meu.Felicitari!!Neaparat trebuie sa-mi setez si eu sidebar-ul astfel incat sa-mi apara toate titlurile retetelor ca sa fie mai usor de gasit,numai ca nu imi dau seama cum!!Cred ca am cautat o saptamana intreaga un widget dar nu am gasit si nu am indraznit sa deranjez pe nimeni sa intreb cum a facut…dar pana la urma sper sa-i dau de cap!!Pupici si tare multumesc de vizita!!

  3. Laura spune:

    Da Inisor e elastica si sa stii ca eu de 2 saptamani o tot fac.Am facut o fixatie pentru ea.Promit ca o sa-ti placa!!!Pupic!!
    Esti scumpa foc in noul avatar!!!

  4. Laura spune:

    Esti super bronzata si eu sunt super invidioasa pentru ca mie mi s-a cam dus bronzul de pe fata.Saptamana trecuta am fost la mare si m-am bronzat cu ochelarii de soare pe nas.Seara semanam cu Zoro,aveam o dunga alba si in rest eram neagra.Slava Domnului ca a doua zi nu se mai vedea!!!

  5. Carmen spune:

    Buna,
    Am revenit pe blogul tau, si am incercat reteta ta de paine turceasca.A fost un succes! Cred ca am sa o mai fac.Am o intrebare,din reteta reiese sa ingredientele se amesteca cu maiaua (deci doar se amesteca, nu se framanta?).Eu oricum nu am framantat-o…Merci.

  6. Laura spune:

    Draga Carmen bine te-am regasit!! Pentru inceput iti doresc sa ai un 2009 plin de realizari,sanatate si muuuulte bucurii!! Iti multumesc ca ai incercat painea si ca ti-a placut. Ingredientle se amesteca cu maiaua si nu se framanta datorita consistentei lipicioase care nu permite acest lucru, doar se amesteca cu ce iti este tie mai usor (o lingura de lemn sau cu mana usor infainata). Te pup!!

  7. Monalisa spune:

    draga Laura, sunt o incepatoare in ale bucatariei, sotul meu fiind turc, el nu mananca mancare romaneasca, ci numa`de a lor, pe care inca incerc sa o invat.Cu Pide m-ai dat gata, SUPER, exact ca originalul! Te pup,Mona

  8. Mira spune:

    Buna Laura, interesanta reteta si chiar o cautam.
    Locuiesc in Germania, si deseori mergem la cumparaturi la un supermarket turcesc, iar pana acasa o astfel de paine, e pe jumatate mancata:))).

    Ceea ce am observat la painea lor, e intepata cu furculita deasupra, tocmai pentru a nu se umfla. Azi fac painea, maine iti scriu cum a iesit:D.

  9. diana spune:

    Tocmai mi-am dat seama ca am facut painea asta de multe ori, de fiecare data in ture luuungi, de minim 4-5 zile la rand 🙂 si n-am zis niciodata multumesc. E o reteta foarte simpla si absolut dementiala. Multumesc 🙂

  10. cristina spune:

    draga laura, imi place grozav cum suna reteta asta.
    de altfel, tot blogul tau este o sursa excelenta de inspiratie, cu retete deosebite foarte bine explicate. nu ai cum sa dai gres!
    felicitari!
    daca imi permiti, as vrea sa iti sugerez ca idee, in loc de mac sau susan, sa pui zaatar, este un amestec de seminte de tot felul care sa gaseste in magazinele cu specific oriental, foarte aromat.
    toate cele bune,

  11. delma spune:

    doamne, cum arata! trebuie neaparat sa incerc. pe mine ma enerveaza ca painea, in general, trebuie sa stea atata la crescut 🙁

  12. Fatouma spune:

    As dori sa-ti multumesc pentru impartasirea cunostintelor culinare in ceea ce priveste painea turceasca. E exact „ca la mama acasa”asa cum se spune in Romania. Felicitari si mult succes in continuare in descoperirea cator mai multe bucate delicioase in emisfera simtului gustativ :).
    Imbratisari de peste hotare.

    Fatou.

  13. Ralu spune:

    Laura, draga mea, iti multumesc (si) pentru aceasta reteta minunata!!! Am facut azi painea, foarte buna, foarte pufoasa, cu siguranta o sa mai fac! Si o sa iti mai scriu :). Locuiesti inca in Italia? Eu sunt in Sardinia, daca vreodata ajungi pe-aici…Te imbratisez cu drag, seara buna si spor in tot ce faci!

    • Laura Adamache spune:

      Sa va fie de bine, draga mea! Ma bucur mult ca v-a placut. Da, locuiesc in Italia si sigur o sa-ti dau un semn cand voi ajunge in Sardinia. Te pupic cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor