Painea Bat Bot este deosebit de gustoasa si foarte simplu de facut
Paine la tigaie Bat Bot, reteta marocana de paine prajita. Paine simpla, rapida, coapta in tigaie, reteta de paine pufoasa. Cum se face painea prajita la tigaie. Paine Ramadan cu drojdie la tigaie.
Painea la tigaie Bat Bot se face atat de simplu, incat merita incercata macar o data. Este o reteta foarte simpla de paine, care ne poate scoate din incurcatura atunci cand constatam ca nu avem fir de paine in casa si pentru mesele principale ale zilei. Cristi, sotul meu, dupa ce a mancat prima data aceste minunate paini la tigaie, s-a indragostit de ele si mi-a spus ca ar schimba bucuros, oricand, o felie de paine clasica cu o astfel de painica rapida.
Painea la tigaie Bat Bot este o reteta marocana, gatita cu precadere in perioada Ramadanului. Este o paine perfecta pentru a fi savurata umpluta, gen sandvis, cu tot ce va doriti: mezeluri, branzeturi, legume. Nu exitati sa o incercati, are un gust special, asemanatoare painii coapte pe vatra.
Painile marocane se fac cu un mix de faina de grau dur si faina alba, deci daca vreti sa le faceti asa, folositi 125 g faina de grau dur + 125 g faina alba. Daca aluatul mai cere apa, mai adaugati 1-2 linguri, la fel procedam si in cazul in care este lipicios, adaugam 1-2 linguri de faina si framantam pana cand aluatul devine elastic.
Ingrediente – Paine la tigaie Bat Bot
- 250 g faina
- 6 g sare
- 5 g drojdie uscata/10 g drojdie proaspata
- 150 ml apa calduta
Mod de preparare – Paine la tigaie Bat Bot
- Dizolvam drojdia in 150 ml apa calduta. Punem intr-un vas faina, adaugam drojdia dizolvata in centrul fainii si incepem sa framantam.
- Dupa ce aluatul capata consistenta, adaugam sarea si framantam pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini.
- Acoperim vasul in care se afla aluatul cu folie de plastic sau cu un servet de bumbac. Lasam aluatul de paine la tigaie sa dospeasca 15 minute, apoi il impartim in 4 portii egale carora le vom da o forma rotunda.
- Pudram bucatile de aluat cu faina, le acoperim cu servetul de bumbac si le mai lasam sa dospeasca inca 10-15 minute.
- Le aplatizam, astfel incat sa aiba o grosime de cca 1-1,5 cm. Le acoperim din nou cu servetul de bumbac si le lasam la dospit 30 de minute.
Paine la tigaie – mod de coacere pas cu pas
- Punem o tigaie antiaderenta pe foc mediu, nu o ungem cu ulei. In momentul in care tigaia este incalzita, adaugam painicile in tigaie, si le coacem 4-5 minute pe fiecare parte.
Daca tigaia voastra este mica, prajiti painicile pe rand. Mie mi-au intrat cate doua deodata intr-o tigaie de 32 cm.
- Le scoatem pe un gratar si dupa ce s-au racit, le putem servi.
- Servim painea la tigaie simpla sau umpluta cu diferite mezeluri, branzeturi si legume. Sunt delicioase!
Astfel de paine marocana se facea si la noi, la tara, si se numesc turte, cu deosebirea ca se faceau pe plita sobei, cum era pe vremuri si chiar mai este si astazi, la tara. Eu le fac pe arargaz, intr-o tigaie groasa si ies excelente. Cand eram copil si, in perioada verii, stateam la tara, bunica facea turte in fiecare dimineata si le mancam cu dulceata de visine si lapte …
Mi-ai trezit nostalgii…
Sunt excelente Didona ai dreptate.Eu nu am avut norocul sa intalnesc la noi acasa tipul asta de paine dar tare ma bucur ca l-am descoperit acum pentru ca e taaaare bun!!Sa incerci daca ai ocazia cu faina de grau dur care da painicilor un gust deosebit.Te pup!!
sotul meu ar manca genul asta de paine in fiecare zi.cum a zis si didona,facea si bunica pe plita sobei,eram inebunita cand mergeam in vacante la ea sa mancam paine din asta cu carnati pusi in untura 🙂
ah, ce vremuri frumoase.
Tu draga mea, esti nemaipomenita!!! Da, si eu imi amintesc de painicile astea, bunica le zicea lipii. O intrebare am: faina de grau dur = faina integrala sau cu tarate? Te pup!
Wow Laura, cum arata painicile astea!! Bunica si mama fac ceva de genul asta (nush exact reteta – dar semana la aspect) dar in cuptor.
Draga Laura, ma bucur ca am intrat pe blogul tau. Chiar ma intrebam pe unde esti, daca eti ok, caci iti simteam lipsa pe culi. Felicitari pentru turtite, le-am bagat la index
(btw, am tiparit majoritatea retetelor de aluat puse de tine si le tin la indemana in bucatarie 😛 ).
Edith darga sunt bune rau de tot.Mie-mi pare rau ca nu am mancat asa ceva in tara desi daca stau sa-mi scormonesc amintirile parca am mancat o data in Oltenia paine la test.Nu-mi amintesc daca era aceeasi painica ca eram fff mica.Painea de care vorbesti este painea araba care este absolut dementiala.O sa postez reteta imediat dupa ce o s-o refac.Te pup si multumesc de vizita!!
Mihaela draga de carnati in untura imi amintesc si eu.Sunt o nebunie.Cand eram micuta mancam des asa ceva in Ardeal si tare mult imi mai placeau mai ales daca erau un pic afumati.Dar painica de-asta eu nu am avut norocul sa pap pana acum si sincer va invidiez pe toate care ati mancat asa ceva.Sunt tare bunute turtitele astea si f simplu de facut!!Te pup!!
Draga Inisor faina de grau dur aici se numeste semola rimacinata di grano duro si este speciala pentru paine si paste facute in casa.in sudul Italiei se face o paine extraordinara din semola care se numeste Pane di Altamura.Fata de faina alba este un pic mai granuloasa si are o culoare galbena asemanatoare sa zicem culorii malaiului.Di pacate nu se poate inlocui cu faina de tarate sau integrala.Te pupic dulce!!!
Iepuras dragalas si eu ma bucur enorm ca m-ai vizitat si intr-adevar nu am mai venit cu noutati pe culi pentru ca am avut o perioada taaaare agitata si nu prea am mai avut timp.Acum sunt bine si m-am mai linistit un pic dar nu de tot pentru ca asa cum mi se intampla de obicei cum scap de una dau de alta.Mai nou mi s-a ars laptopul meu nou nout HP pe care l-am primit acum 2 saptamani si desi e in garantie e o adevarata aventura sa-l schimb.Asta e..sper sa se rezolve!!Te pup si iti multumesc din toata inima ca iti plac retetele mele si te mai astept pe la mine.
Laura, asta e cu tehnologia. Anul trecut mi-au crapat doua laptopuri, a fost un cosmar pe care inca il mai resimt – am pierdut munca de cativa ani, dar asta e, trecem mai departe. Bine ca ti s-a intamplat totusi cand inca mai era in garantie! Eu nu am avut norocul asta (trecuse o luna de la data expirarii garantiei!)
Iepure imi pare rau ca ti s-a intamplat si tie si intr-adevar e ingrozitor de stresant mai ales cand pierzi si toat datele.Eu din fericire nu am pierdut mare lucru pentru ca am un hard disk extern si tot ce am important salvez imediat pe el.Pe mine m-a enervat faptul ca am zis sa nu iau un Acer sau Toshiba,am vrut HP sau Dell.Daca nici macar in HP nu mai poti avea incredere atunci in cine?Stiu ca se poate intampla chestia asta oricarui laptop dar m-am gandit ca daca aleg una dintre cele mai bune marci probabilitatea e mai mica.Totusi nu a fost asa..Acum prolema e destul de groasa ca am inteles ca dureaza cel putin 3 saptamani pana il schimba si ma enerveaza absolut cumplit.Sper sa se rezolve pana la urma.Oricum increderea in HP s-a us pe apa sambetei..
Sa spun? Sa nu spun? Mie mi s-a dus un Toshiba (al doilea nu are relevanta)…
Eu am 3 amici care au avut probleme cu Toshiba si din cauzaasta am zis sa-mi iau HP pentru ca pana acum nu am avut probleme cu Hp-ul vechi.Dar pana la urma marca nu e o garantie.Se poate intampla sa crape orice laptop chiar daca e HP,Dell,Sony Vaio..etc!!Sper sa nu ma mai confrunt niciodata cu o situatia ca asta si asta iti doresc si tie!!
Laura draga, astazi ti-am facut o declaratie de dragoste pe Culinar. M-am indragostit a nu stiu cata oara de retetele tale. De data asta, reteta cu pricina este painea marocana la tigaie.Am facut-o de 2 ori in 2 zile, iar ultima data am triplat cantitatea, caci la cate guri suntem, sa ne fie de ajuns. Gustul ei este unul autentic de paine coapta pe vatra. In fiecare zi la micul dejun vom avea pe masa aceasta painica. Saru`mana mult de reteta!
Pupici, Gabi :*
Draga mea Gabi am fost pe culinar si am vazut minunatiile tale de painici!!arata intr-adevar de nota 100++++++!!!Si eu te iubesc draga mea Gabita dar asta cred ca tu o stii deja.Eu sunt tare indragostita de torturile tale pe care abia astept sa le vad pe blogul tau.Te pupic dulce dulce si tare multumesc ca le-ai incercat!!pupa si gasca din partea mea!!
nu prea inteleg treaba asta cu felurile de faina. Faina asta din griu dur este o faina de tarate sau cum? Toate retetele tale sunt super…din atatea colturi ale lumii…minunat
Este tot o faina din grau numai ca faina de grau dur nu este atat de fina ca cea normala si are o culoare galbena. Se foloseste mult in sudul Italiei la produsele de panificatie dar si la unele dulciuri tipice sudului. Iti multumesc tare mult ca iti plac retetele mele!!
Nu mă omor cu făcutul pâinii în casă, cu sau fără maşină, pentru că mi se pare că ia o veşnicie şi mă plictisesc aşteptând. Dar pâinicile ăstea…. extraordinare!!!! Bune de tot, am şi văzut plita în faţă..mirosul..consistenţa…Excelente!
Plus că nu le-am lăsat o oră la crescut, copilu' tot cerea.. şi tot sunt super. Mulţumesc pentru reţetă
Diana draga mea ma bucur mult de tot ca le-ai incercat si ca v-au placut. Sa stii ca de multe ori nici eu nu lasam aluatul la crescut o ora si ieseau delicioase. Te pupic si sa va fie de bine!!
Laura, e prima data cand vad ca dizolvi drojdia uscata in apa, credeam ca aceasta se amesteca mereu cu faina. Ai scris bine,nu?
Ionela scumpa am scris bine. desi in majoritatea cazurilor drojdia uscata nu se dizolva in aceasta reteta se dizolva in apa. Pupicei cu mare drag scumpa!!
Buna, Laura!
De 2 saptamani caut la supermarket-uri si hipermarket-uri faina de grau dur si nu gasesc. Dupa ce am incercat zeci de retete de la tine, vreau sa fac aceste painici si sunt curioasa daca pot inlocui cu faina alba. Crezi ca merge? Te rog mult sa-mi raspunzi, am cumparat toate ingredientele si sa stiu daca merita sa risc.
Multumesc anticipat!
Te pup
Cristina, draga mea, daca nu gasesti faina de grau dur, foloseste linistita faina alba. Faina alba absoarbe mai putina apa decat cea de grau dur, deci o sa ai nevoie de cca 125 ml apa. In cazul in care aluatul mai cere faina si la aceasta cantitate de apa, mai adaugi cate 1 lingura de faina si framanti bine dupa fiecare lingura adaugata. Cand rezulta elastic si nu se mai lipeste de maini, nu mai adaugi faina.
Pup dulce si spor!
Vai Laura, iti multumesc mult pentru raspunsul prompt. Abia asteptam sa fac painicile astea, mai ales ca sora mea tine postul si vroiam sa-i fac o surpriza. In postul trecut i-am facut acea prajitura cu nuca de cocos si grisine cu chimen.
Multuesc inca o data! Te pup
Draga Laura,
cu inima stransa am facut aceste turtite …in mare parte pentru ca tot ce am incercat de pe site-ul tau mi-a iesit bine (si eu chiar sunt incepatoare in ale bucatariei) si pentru ca nu stiam sigur ce e faina pentru aluaturi dospite si nici nu aveam faina de grau dur. De regula dau google si tot caut prin magazine inainte de a face o reteta…dar in lipsa de timp si ingrediente am folosit faina de grau 480 si faina integrala (facuta la moara)…si chiar au iesit turtitele bunicii…Amintiri frumoase…cand priveam cu ochii mari cum facea bunica sa creasca gustoasele turtite pe plita:)
Am sa mai fac si o sa-i duc si bunicii, care face in curant 80 de ani, sa se minuneze de turtitele mele orasanence 🙂
Draga mea, ma bucur din toata inima ca ti-au placut!
Sper tare mult sa ii placa si bunicii tale!
Pupicei cu drag si multumesc ca le-ai incercat!
Buna Laura ,am nevoie de ajutorul tau,vreau sa fac painica asta dar nu gasesc faina pt aluaturi dospite ,ce ma sfauesti sa fac,cum sa o inlocuiesc?
multumesc pt ajutor
O zi frumoasa!
Ioana, draga mea, o poti inlocui cu faina normala. Ies la fel de bune.
Pup cu drag si spor la bucatarit!
Draga Laura, cate portii ies din reteta? Multumesc anticipat, Alex.
Alex, au iesit 4 bucati din cantitatile din reteta.
Cu drag!
Le-am incercat la tigae, au iesit forte bune. Se pot face si pe plita de soba?
Alina, cred ca da. Sunt convinsa ca vor iesi delicioase.