Tiramisu cu iaurt si mascarpone, o reteta lejera si delicioasa, fara oua crude!
Tiramisu, acest minunat desert italian, nu cred ca are nevoie de introducere pentru ca il cunoastem cu totii extrem de bine. Astazi nu o sa va propun reteta clasica de tiramisu, ci un tiramisu mai dietetic, cu iaurt si mascarpone, dar la fel de gustos ca cel original.
Ingrediente baza – Tiramisu cu iaurt si mascarpone
- 400 gr piscoturi savoiardi
- 250 gr piscoturi pavesini/savoiardi
- 200 gr cafea proaspata
Ingrediente crema de vanilie
- 500 ml lapte
- 160 gr zahar pudra
- 80 gr amidon porumb
- 1 pastaie vanilie/esenta de vanilie
- 4 galbenusuri
- 250 gr mascarpone
- 300 gr iaurt de vanilie (sau orice alt iaurt cu o consistenta solida)
- cacao
Mod de preparare crema de vanilie
- Mixam zaharul cu cele 4 galbenusuri pana se deschid la culoare si isi dubleaza volumul, adaugam vanilia, amidonul, si treptat treptat laptele rece.
- Punem crema pe foc mic si amestecam pana se ingroasa.
- O luam de pe foc si punem pe suprafata cremei fierbinti folie de plastic alimentara ca sa nu se formeze crusta. Lasam crema sa se raceasca complet.
- Dupa ce crema s-a racit, adaugam 250 gr mascarpone pe care-l incorporam cu grija in crema, amestecand de jos in sus.
- Adaugam apoi iaurtul, amestecand cu grija. Bagam crema in frigider pana la asamblarea tiramisu-ului.
- Pregatim 200 ml de cafea si o lasam si pe ea sa se raceasca complet.
Asamblare tiramisu
- Ungem fundul unei tavi de cca 28X25 cm si peretii acesteia cu 1-2 linguri de crema de vanilie.
- Asezam pe fundul tavii un strat de piscoturi savoiardi, inmuiate fff putin in cafea, iar marginile tavii le tapetam cu piscoturi pavesini (un tip de piscoturi mai subtiri) inumuiate discret in cafea.
- Adaugam un strat de crema, iar apoi alt rand de savoiardi trecuti prin cafea. Terminam cu un strat de crema peste care pudram din abundenta cacao.
- Pliem piscoturile pavesini de pe margini, peste suprafata tiramisu-ului si il bagam la frigider pentru 6 ore sau pana a doua zi.
- Aceste tiramisu cu iaurt si mascarpone este delicios, iar iaurtul ii da o prospetime nemaipomenita.
Buna Laura! Arata fff bine tiramisu! Si imi place aceasta crema. Cu siguranta e mai buna decat cea obisnuita, cu oul „crud”, care nu se pune deloc la foc.
Multumesc mult Ina ca-ti place tiramisu-ul meu!Mie imi place de o mie de ori mai mult cu crema pasticcera decat cu oua crude.Te asigur ca o sa-ti placa.Daca nu vrei sa folosesti iaurt,poti pune 500 gr mascarpone pe care-l amesteci cu crema.
Buna, Laura.
Se pare ca m-am abonat la retetele tale, care sunt minunate.
Am incercat azi crema ta de tiramisu combinata cu piure de capsuni si a iesit foarte foarte buna.
Abia astept ziua de maine sa-l servesc la masa de hramul familiei mele.
Iti multumesc mult pentru reteta.
Asta e una dintre cele mai inedite retete de tiramisu pe care le-am citit vreodata.Singura problema pe care o vad este legata de acest iaurt de zahar trestie .Ce echivalent as putea gasi in Romania?Iar biscuitii pavesini cum sunt comparativ cu savoiardi? Multumesc anticipat pentru raspuns si pentru ca ne incanti de fiecare data cu ceva nou, delicios, si excelent pozat!
Buna Laura am observat ceva in reteta ta. Tu nu pui in crema sau in cafea nici un fel de "bauturica" gen rom, lichior, coniac ? Te intreb pentru ca stiu ca tocmai aceste ingrediente dau o aroma deosebita si specifica tiramisului. Si ti as face o sugestie desigur daca imi permiti. incearca odata sa adaugi pe deasupra in loc de cacao, ness! e muul mai bun. te pup un an nou plin de sanatate si bucurii! Ana
Draga Laura,
Am „executat” astazi aceasta reteta de tiramisu si nu pot sa spun decat: UN DELICIU !!!
Am de gand sa incerc si celelalte retete de tiramisu, dar de aceasta ne-am indragostit cu totii.
Eu am pus numai mascarpone-500 grame si in cafea am pus putin rom.
Mersi pentru retete, de fiecare data sunt curioasa sa vad ce mai faci.
Iti doresc multa sanatate si putere de munca.
Monica, scumpa mea, sa va fie de bine!! Tare ma bucur ca ti-a placut!
Pup dulce!!
buna, am si eu o intrebare. unde ai reusit sa gasesti pavesinii, la ce magazin ?
Excelent ! Eu faceam crema cu iaurt si puneam gelatina. Reteta transmisa de tine este mult mai sanatoasa si mai fina. O voi face in curand si sunt convinsa ca aprecierea baietilor mei, ajunge la tine, suflet minunat. Multumesc mult si sa fii iubita !!!
Anita mea draga, pup cu drag!
Ma bucur mult ca-ti place reteta!
Multumesc din inima pt reteta! Este cel mai bun tiramisu mancat vre-o data si cel mai simplu. Extraordinar de apetisant si delicios. Va pup cu drag pentru reteta :*
Sa iti fie de bine, draga mea!
Pup cu drag!
Draga Laura, te rog frumos ajuta-ma intr-o problema care probabil va starni cateva zambete pe blog: pt mine 4 galbenusuri + 8 linguri de zahar NU = love! nu imi (mai iese); chestia asta face parte dintr-o reteta de tiramisu, care, culmea, mi-a iesit superb de cateva ori (mai putine decat „orile” in care nu mi-a iesit); adica, uneori mi-a iesit o spuma matasoasa, dar de cele mai multe ori imi iese ceva cu consistenta cimentului, sau hai sa spun a plastilinei, care se freaca foarte greu si cu mana si cu mixerul; si se intareste, zaharul ramane in stare cristalina, si mie imi plange sufletul; de cateva ori am zis hai sa pun un pic de mascarpone, ca poate mai inmoaie situatia, dar a iesit o flescaiala de nu pot sa iti explic! foarte buna la gust, ca eu sunt cam ecologista si n-am aruncat chestia, am mancat-o cu lingura si cu suspine; te rog frumos, daca stii, spune-mi unde gresesc, ce nu fac bine? am incercat urmatoarele combinatii: oua reci, oua calde, zahar pus cu picatura, zahar pus tot deodata, in diferite combinatii; plus ca am amestecat cu lingura de lemn si/sau metal, si mixerul la diferite viteze; azi tocmai am ratat din nou o tura de tiramisu, desi am inceput bine: pe la lingurita a-5 de zahar galbenusurile erau inca pufoase, matasaoase, cursive, ca sa zic asa; apoi dezastru si ciment! am zis gata, apelez la specialist! draga Laura, ai legatura!
cu multumiri, Carmen
Draga mea, daca iti iese prea densa compozitia galbunus+zahar, inseamna ca folosesti galbenusuri destul de mici. Iti recomand sa folosesti 4 galbenusuri mari sau 5 medii. Sigur nu o sa mai ai probleme.
Te pup cu drag si iti tin pumnii!