Chiflele scotiene Baps, sunt ideale pentru sandwichuri delicioase si satioase.
Chiflele scotiene – Baps, sunt niste chifle mai plate, dar delicioase si perfect potrivite pentru sandwichuri. Gustul acestor chifle scotiene, seamana mult cu cel al painii coapte pe vatra. Puteti combina aluatul chiflelor cu verdeata si usturoi sau cu patratele mici de sunculita prajita.
Ingrediente – Chifle scotiene Baps
- 700 g faina
- 50 g unt
- 200 ml lapte caldut
- 250 ml apa calduta
- 20 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
- 2 lingurite cu sare
Mod de preparare
- Amestecam intr-un vas faina cu sarea dupa care adaugam untul la temperatura camerei, taiat in patratele si framantam pana obtinem un aluat sfaramicios.
- Facem o gaura, in centrul aluatului, in care turnam drojdia dizolvata in lapte caldut. Framantam si adaugam treptat treptat si apa calduta, ca la soare.
- Framantam aluatul chiflelor, pana cand devine elastic. Daca aluatul mai cere faina adaugati cate o lingura o data, daca mai cere apa adaugati initial o lingura.
- Lasam aluatul la crescut o ora intr-un loc ferit de curenti de aer rece.
- Dupa o ora, transferam aluatul pe planul de lucru pudrat cu faina si il impartim in 12 portii egale. Fiecare portie, o intindem CU MANA pana ajunge la 1-2 cm grosime, si le punem in tava de copt. Chiflele scotiene nu trebuie sa aiba marginile perfect regulate. Un aspect mai rustic le prinde mai bine.
- Le ungem suprafata cu putin lapte si le pudram din belsug cu faina.
- Le mai lasam jumatate de ora la crescut. Intre timp, incalzim cuptorul la 220°C.
- Inainte de a baga chiflele la cuptor, le apasam in centru cu degetul.
- Le mai pudram inca putin cu faina si le coacem in cuptorul preincalzit, pentru 15-20 minute.
- Chiflele scotiene baps, vor avea coaja crocanta si interiorul pufos. Sunt delicioase.
Pofta buna tuturor!
Inainte de a termina, vreau sa adaug si celelalte 2 versiuni:
1. Baps cu verdeata si usturoi
Se adauga 4 linguri pline de verdeata proaspata (patrunjel, coriandru, tarhon, rozmarin, timo, oregano ,etc…) si 2 catei de usturoi tocati marunt. Verdeta si usturoiul se adauga in aluat dupa ce am incorporat untul si inainte de a adauga lichidele.
2. Baps cu sunca
Se adauga in aluatul final 125 gr sunca prajita pana devine crocanta si taiata in mici cubulete, piper macinat proaspat si, daca dorim, coaja rasa de la o jumatate de portocala.
Uau! Eu sunt fan al retetelor de paine! Arata tareeee bine painicile tale! Presimt ca saptamana asta am sa le fac. Cred ca sunt foarte bune.
Multumesc Ina!!sunt suuuuper bune.Chiar au gust de paine coapta in vatra,cred ca din cauza fainii de deasupra.Am uitat sa spun ca se pot congela pentru o luna si cand vrei le scoti si le incalzesti.
Fara exagerari: SUNT DEMENTIALE!!!! Cred ca de la painea artizanala n-am mai mancat ceva la fel, poate chiar mai bun! Sunt super Laura! Mi-esti asa draga, ai atatea retete buuune 🙂 Ce sa le mai congelezi?! Nu mai ramane una! Te pup!
Draga Ina nici nu-ti imaginezi ce fericita sunt ca ti-au placut atat de mult.Multumesc din suflet pentru cuvintele tale.Esti o draguta!!Nici eu nu apuc sa le congelez ca se duc imediat.Si noua ne plac la nebunie si intr-adevar au gust deosebit.Te pup si sa va fie de bine!!
doamneeeee,am facut painicile astea si in desteptaciunea mea mi-am zis ca fac doar o jumate de portie(am infulecat-o cu fam mea cat ai clipi)…ei bine,acuma fug sa mai fac o portie de data asta sa pot sa ma mai si laud….
te pup si inca odata iti multumesc mult..
Draga mea Laura ma bucur ca ti-au placut painicile si vreau sa-ti spun ca sunt si favoritele noastre.au un gust deosebit si se fac si simplut foc.
P.S:ca sa te faci „vazuta”,in momentul in care trimiti un comentariu trebuie sa bifezi casuta „Nume/Adresa URL”.Url-ul e optional asa ca tu scrii doar numele si in loc de anonim o sa apara Laura.Te pup!!
Laura I want to thank you for my and family favorite buns – your baps! I made them every week, sometimes twice a week. :)))
Here you are
Have a nice day. Kisses, Maria
Chiar acum le-am pus la crescut Laura…sper sa iasa bune…ca ale tale…pupic dulce….multumesc….
Abia astept sa imi spui daca ti-au placut Rux draga!! Pup!!
Doamne Laura!!! Aceste painicute nu imi mai lipsesc din casa…sunt marca familiei multumita tie…e cea mai cea reteta de paine…stii ce am facut ieri?…am facut aluatul de baps si i-am dat forma de paine mare rustica, l-am pus sa creasca direct in tava de copt tapetata cu hartie, (deci nu am mai umblat la el, decat sa il ung cu lapte si faina sa presar deasupra) 1 ora si 20 de minute, dupa care am procedat in acelasi mod, am incins cuptorul la 220 si am lasat painica 15-16 minute, a iesit o minunatie, nu am cuvinte sa iti multumesc…pupici si imbratisari!
Vai cat ma bucur Rux scumpa ca v-au placut!!! Si ce idee buna sa le transformi in painica. Neaparat sa incerc si eu ca tine!! Pupicei dulci scumpa mea!!
Helo Mikkey! Sorry that I didn’t answer until now to your comment but I’ve just seen it!! I’m so glad that you liked this recipe and your baps looks fantastic!! Kisses!!
Mai nou fac painicutele cu faina neagra integrala…sunt la fel de bune…si sunt mai dietetice…e o reteta perfecta Laura!
Mai nou fac painicutele cu faina neagra integrala si sunt la fel de bune….insa mai dietetice…oricum e o reteta absolut perfecta Laura!!! Pupici muuulti!
Te pupic Rux scumpa si sa stii ca si eu le-am facut o data cu faina integrala si mi-au placut muuult de tot!! Pupicei!!
Minunate! Vreau sa le incerc cu verdeata si usturoi! Daca le fac cu drojdie uscata, amestestec faina cu drojdia la inceput,nu? Trebuie o faina foarte buna sau ies si cu o faina de mana a doua? Multumesc!
ionela draga mea daca le faci cu drojdie uscata amesteci faina cu drojdie exact cum ai spus tu. Ies si cu faina 00 dar cel mai bine ar fi sa folosesti in general la aluaturi o faina buna. Te pupic cu drag!
Draga Laura,
putin spus delicioase painicile astea.
Mi-au iesit perfect si s-au papat mai repede decat le-am facut.
De cand ti-am descoperit blogul am renuntat sa mai cumparam paine, prefer sa pregatesc eu retetele tale suuuuperrr.
Anonim tare ma bucur ca ai incercat painicile astea. Eu cred ca nu le-am mai facut de peste un an dar am sa le refac si eu cu siguranta pentru ca sunt delicioase. Te pupic cu drag!!
Le-am repetat, de data asta cu faina integrala.
Minunate, delicioase, nici nu stiu cum sa le mai laud!!
si simplu de facut…
Dany
Draga Laura, am mai incercat diferite retete de piine si nu prea mi-au crescut si am vrut sa te intreb daca amestec faina cu drojdia (eu am uscata)asa cum e si pe urma pun restul , sau pun drojdia in lapte , las sa creasca si pe urma o torm in mijlocul castronului cu faina si fac restul operatiilor.
Scuza-ma ca iti pun mai multe intrebari dar am experiente proaste cu facutul piinii ca nu imi creste si ramane crud in mijloc si poate e vreun amanunt care imi scapa de nu-mi iese. Eu am incercat retete la care lasam sa creasca drojdia , pe urma amestecam cu faina si sarea ,apoi framantam si lasam sa creasca aluatul 1-2 ore , pe urma il intindeam si il impachetam de 4 ori si pe urma iar la crescut si abia dupa aceea il puneam in cuptor , si tot nu prea crestea cum trebuia si ramanea crud in mijloc.
Pare ca asta e o reteta simpla in care le pui toate si lasi un pic la crescut si bagi la cuptor. O sa incerc si reteta ta ca ma bucur daca e asa de simpla si merge mai repede , poate de data asta o sa iasa. Eu vreau sa fac cu faina integrala , poate din motivul asta nici nu-mi crestea ca si cu faina alba.Sa speram ca o sa iasa.
Diana
P.S. O sa-ti spun daca mi-a iesit, chiar sint curioasa .
Diana draga mea daca folosesti drojdie uscata, o amesteci cu faina si apoi urmezi restul pasilor. Ma gandesc sa nu ai probleme cu cuptorul din moment ce toate painile iti ies crude la mijloc.
Daca folosesti numai faina integrala, nu o sa-ti creasca painica la fel de frumos ca cea facuta din faina alba. Incearca sa pui o parte faina alba si o parte integrala.
Te pupic cu drag si iti tin pumnii!!
Laura draga , e prima oara ca mi-a iesit painica , sint foarte bucuroasa ca a crescut foarte bine si s-a facut mare si frumoasa , eu am mai facut niste adaugiri la reteta , am pus in aluat 50 gr de tarate , seminte de in , dovleac si floarea soarelui si deasupra cand am uns-o cu lapte am pus din nou de toate si seminte de susan si am bagat-o la cuptor in forma de chec de teflon . S-a desprins foarte bine chiar daca nu am uns forma cu ulei .
Ce sa mai zic , e dementiala , data viitoare o sa incerc cu faina integrala , sper sa iasa la fel de bine .
Esti extraordinara si ai niste retete ….. supeeeerrrr , o sa incerc si painica rapida , sint sigura ca va iesi la fel de buna .
Mii de multumiri ptr retetele tale mortale …. Ma bucur enorm ca ti-am gasit blogul.
Diana
Uuuuuu, cat ma bucur ca ti-a iesiiiit!!! Te pupic cu mare draga Diana si felicitari pentru reusita!!
Draga Laura,
am facut si reteta asta de paine de pe blogul tau (dupa focaccia alla genovese). Au iesit painici superbe (o spun toti cei care le-au gustat, nu doar eu si sotul meu care framanta aluatul), usor crocante in exterior si pufoase in interior. Le-am facut si cu seminte (dovleac si floarea soarelui) si susan, iar acum am pus porumb din conserva si masline verzi taiate bucati mici. Aluatul propus de tine este deosebit, iese fin si aratos (chiar asa!).
Multumesc mult!!!
Miruna
Draga Laura, am o intrebare legata de temperatura de coacere, deoarece la capitolul asta am mai avut probleme. Cuptorul initial e la 220, dar coptul propriu zis la ce temperatura e?
Ma atrage reteta cu patrunjel si usturoi; se videau peste tot in Funchal in Madeira si erau o bunatate. Acum ca mi-am adus aminte de Funchal tare bine ar fi si niste Pastel de Belem, nu stiu daca le-ai incercat pana acum…
Dar inapoi la painicile noastre si la temperatura de coacere 🙂
Felicitari pentru site, pentru retetele minunate si multumesc anticipat pentru raspuns.
Draga mea, se coc tot la 220°C pentru 15-20 minute. Nu am mancat niciodata Pastel de Belem dar am auzit ca sunt o minune. Daca o sa am ocazia, sigur o sa le incerc.
Pup cu drag si multumesc mult pentru aprecieri!
Multumesc pentru raspuns Laura! Au iesit foarte gustoase chiflele. Acum fac mini focaccia cu ierburi aromatice. Ma bucur ca mai sunt si retete mini; fiind singura ma faresc de cantitatile mari.
Maine fac si pateul din ficat de pui, ca de cel din comert ma cam tem 🙂
Loredana, draga mea, sa-ti fie de bine! ma bucur mult ca ti-au placut.
Pup cu drag!
Merge folosita si faina Manitoba ? Am un kg si nu stiu la ce sa o folosesc,in ce combinatii…parca nu as irosi-o . Am inteles ca are un continut de gluten mai ridicat si ca s-ar preta la aluaturi de paine,dar mai bine intreb inainte o experta ! Thanks in advance !
Draga Lavinia, pentru aceasta reteta poti folosi 200 g faina manitoba si 500 g faina alba de grau. Cu drag! 🙂