Sosul dulce picant pentru paste era foarte des facut in bucataria mamei mele.
Cum in copilarie nu imi placeau foarte mult pastele, mami le combina cu diverse sosuri, in speranta ca le voi manca. Si le mancam de fiecare data cu cea mai mare placere. In combinatie cu acest sos dulce picant erau o nebunie. Din cate imi amintesc, era singurul sos care ma facea sa mananc pastele. Ieseau teribil de gustoase. Zilele trecute, mi-am amintit de el, si am sunat-o pe mami sa-i cer reteta. Dupa ce am terminat de notat, am intrat in bucatarie si am facut un minunat sos dulce picant pentru paste, exact ca cel din copilarie.
Ingrediente – Sos dulce picant pentru paste
- 2 ardei grasi rosii mari
- 6 morcovi medii
- 1 ceapa medie
- 300 gr suc rosii
- 1 cana cu apa calda
- 500 gr carne porc
- sare
- 5-6 boabe piper negru
- 1/2-1 lingurita piper negru macinat
- 3-4 boabe piper rosu (optional)
- 1 lingurita zahar
- 1 radacina mica telina
- cimbru
- boia iute
- 4 linguri de ulei de floarea soarelui
Mod de preparare
- Tocam, nu foarte marunt, ceapa, ardeii, telina si morcovii.
- Taiem carnea in bucatele potrivite.
- Punem la calit, in 2-3 linguri de ulei, bucatile de carne Iar dupa ce si-au schimbat culoarea, adaugam ceapa si amestecam bine.
- Le mai lasam la calit, pe foc mic, pana cand ceapa devine translucida apoi adaugam ardeii si morcovii si le lasam in continuare pe foc mic pana cand ultimele legume adaugate se inmoaie putin (cca 5-6 minute).
- Sucul de rosii se amesteca cu 1 cana cu apa calda, 2 linguri ulei floarea soarelui sau ulei de masline, cele 3 tipuri de piper, putina boia iute, 1 lingurita de zahar, sare si cimbru dupa gust. Adaugam sucul de rosii peste legume si carne, acoperim cratita cu un capac si il lasam sa fiarba pana cand carnea s-a patruns complet.
- Dupa ce carnea s-a patruns, stingem focul si lasam deliciosul sos dulce-picant, sa se raceasca cca 20 de minute apoi il bagam la robot si il tocam pana obtinem un sos relativ fin.
- Il putem folosi imediat sau il putem conserva intr-un borcan inchis ermetic,in frigider, acoperit cu 2-3 linguri de ulei.
- Pastele, combinate cu acest minunat sos dulce picant, sunt o nebunie!
Pofta buna!!!
:X:X..delicioase retetele..:X:X
Multumesc ca iti plac Anonim!!
Cu piept de pui nu merge facut?
Sigur ca merge Florin!! Iese mult mai dietetic si fin.
Laura draga ,retetele tale sunt extraordinare si f.gustoase .Te rog si eu ceva daca esti draguta trimite-mi si mie sau posteaza o reteta de inghetata cu vanilie sau fructe.
Mariana
Mariana draga mea iti multumesc ca iti plac retetele si iti promit ca foarte curand voi posta o reteta de inghetata de vanilie delicioasa!! Te pup!!
Laura, noce moscata inseamna nucsoara.
In Ungaria se foloseste des, spre exemplu la supa de carne (cu taetei/ galuste/ fidea).
Sosul este foarte apetisant, am sa-l probez.
Toate retetele tale sint foarte bune.
Monika draga mea, multumesc mult ca mi-ai adus aminte sa corectez. De mult vroaim sa corectez reteta dar am tot amanat si am uitat. Ar trebui sa rescriu toate postarile de la inceput dar nu prea am avut mult timp in ultima perioada.
Pupicei cu mare mare drag!!
Draga Laura,de astazi am sa ma inspir din retetele tale …azi am facut sosul de rosii in varianta cu piept de pui si a iesit un deliciu.Te felicit pentru toate minunatiile cu care le faci si iti multumesc pentru tot ce invat de la tine.
Ileana, draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut!
Pupicei cu mult drag!
minunat sos , felicitári.