Zuppette-le sunt niste delicioase prajituri cu crema de vanilie
Aceste minunate zuppette italiene cu crema de vanilie, se numesc, in limba italiana, zuppette, veneziene, americane sau creme. Numele variaza in functie de zona, dar rezultatul este la fel de delicios de la nord la sud. In nordul Italiei se insiropeaza cu rom iar in centru-sud cu alchermes, maraschino si alte lichioruri tari si parfumate. Este o prajitura excelenta si mai deosebita pentru ca este compusa din pandispan si aluat foietat .
Ingrediente Zuppete – Prajitura cu Crema de vanilie (forma 30X35 cm)
- 6 oua
- 150 gr zahar
- 150 gr faina
Mod de preparare blat pandispan
- Batem ouale intregi cu zaharul cam 20 de minute (mixer sau robot) pana ce isi tripleaza volumul si se deschid la culoare,
- Cernem faina si o adaugam treptat peste crema de oua amestecand cu grija, de jos in sus,
- Coacem pandispanul la 180°C, cuptor preincalzit, pentru 30 minute.
- Dupa ce-l scoatem din cuptor, il lasam sa se racoreaca 2-3 minute in tava, apoi il rasturnam pe un gratar, unde-l lasam sa se raceasca.
Ingrediente Crema de Vanilie
- 4 galbenusuri
- 1/2 l lapte
- 30 gr faina
- 150 gr zahar
- vanilie (baton sau esenta)
- un strop sare
Mod de preparare crema de vanilie
- Punem laptele intr-o craticioara, adaugam batonul de vanilie taiat pe lungime si il incalzim foarte bine.
- Cand atinge punctul de fierbere, stingem focul. Frecam galbenusurile cu zaharul pana devin crema, adaugam faina si apoi treptat laptele caldut. Mixam bine si punem crema din nou pe foc mic
- Fierbem cam 10-12 minute pana se ingroasa apoi stingem focul si o lasam sa se raceasca.
In plus: 2 pachete de aluat foietat (500 gr)
- Luam fiecare foaie de aluat foietat, o intindem in tava tapetata cu hartie de copt (trebuie sa fie usor mai mare decat tava pentru ca in timpul coacerii se mai strange).O intepam din loc in loc cu o furculita si o stropim cu putin zahar tos.
- Coacem foile pe rand in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru cca 10 minute.
- Le lasam sa se raceasca pe un gratar.
Asamablare zuppette
- Imbracam tava in folie de plastic (cu care o sa invelim prajitura) si punem prima foaie de aluat foietat peste care punem jumatate din crema de vanilie,
- Taiem pandispanul felii si le punem peste crema,
- Insiropam foarte bine pandispanul dintr-un sirop facut din 100-150 gr apa in care puneti dupa dorinta zahar si ce aroma doriti: rom, vanilie, alchermes.
- Adugam crema ramasa si a doua foaie de aluat foietat,
- Infasuram prajitura cu folia alimentara, punem o greutate peste toata prajitura si o dam la rece cateva ore. Eu am asezat peste prajitura un fund de plastic si deasupra lui, un top de hartie A4.
- O putem servi dupa 3-4 ore sau , cel mai bine, a doua zi.
- Pofta buna!! Este delicioasa!!
Am facuto azi de dimineata si este delicioasa.Ar merge de minune la un picnic.Imi place foarte mult blogul tau.Tine-o tot asa.
Se pot folosi foi de cremes?
Multumesc.
Daniela
Ma bucur ca ai incercat-o Any si te rog sa ma scuzi ca raspund cu o intarziere atat de mare dar abia acum am gasit comentariul tau. Te pupic!!
Cu siguranta se pot folosi foi de cremes, Daniela.
Buna Laura.
Pffff…ce bine arata. Totala e.
Trebuie sa-mi fac timp sa o incerc.
Multumesc pentru retete…atat de diversificate. Pentru mine esti un mare ajutor.
Fely.
Buna,Laura!Vreau sa-ti spun ca am incercat aceasta prajitura si a iesit o minunatie.Iti multumesc pentru toate retetele postate pe site,sunt exceptionale!Pup.
Buna! Maine vreau sa incerc prajitura aceasta. Cred ca ai uitat sa mentionezi pasul in care pui faina in crema: o amesteci tot la galbensuri sau o pui la fiert in lapte? Multumesc
Si aceasta am testat-o ca arata tare bine. A iesit foarte buna si aspectuoasa. Tin sa precizez insa ca mie mi se pare mult prea putina crema totusi. La tine in poze pare ok, dar mie mi s-a parut ca a iesit prea putina, astfel ca am pus-o toata pe o foaie si am mai facut putina budinca de valinile pt cealalta foaie. Nu mi place sa fie cu multa crema…dar cea din reteta de abia ungeam/mazgaleam 2 foi 🙂 Tava ta ce dimensiune are?
Denisa draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut! Tipul acesta de prajitura se face in general cu putina crema dara daca doresti poti desigur sa maresti cantitatea.
Tava cred ca avea in jur de 24X20 cm.
Si..in mod sigur o voi mai face si cu alte ocazii 🙂
Buna, sunt Georgeta. Imi place tare mult ce faci si mai ales cum faci. Ma inspir adesea de pe blogul tau. Am o intrebare legata de aceasta reteta, de ce trebuie taiat pandispanul in fasii, nu se poate pune intreg? Ce rol are taiat? O sa incerc reteta cat de curand, pare un deliciu.
Georgeta, draga mea, pandispanul se taie ca sa se insiropeze mai bine. In Italia este o prajitura foarte populara si in cofetarii la fel il gasesti, cu pandispanul taiat in felii.
Te pup cu drag si astept sa-mi spui cum ti s-a parut!
Mi-am imaginat eu ca asta trebuie sa fie motivul, stii mie nu prea imi iese treaba asta cu insiropatul, ori e prea seaca prajitura ori e fleasca. Inca nu am incercat prajitura asta dar in schimb am incercat eclerele cu cafea si au iesit dementiale. Mersi mult si multa inspiratie incontinuare.
Senzationala prajitura si sincer nu ma asteptam sa fie asa de usor de facut…eu totusi am adaugat ceva la ea in final….am pus gem de capusuni pe ultima foaie si a iesit ff buna…multumesc ca existi ma inspiri foarte mult in bucatarie.
Buna,te rog sa-i spui cand o tai cum reactioneaza foitajul?
Aura, draga mea, foile se mai inmoaie de la stratul de crema de dedesubt. Oricum, iti recomand un cutit zimtat si sa nu apesi foarte tare foile in momentul in care le tai.
super prajitura acum am terminat-o de facut si arata exceptional….imi plac tare mult retetele tale…
acum am terminat-o de facut,a iesit exceptionala…esti experta in asta…imi plac f mult retetele tale
Buna,
Imi poti spune te rog, ce aragaz folosesti? 🙂 As vrea sa imi schimb aragazul vechi si am nevoie de unul care sa nu arda blatul pe fund. 🙂 Ms.
Ralu, eu am un cuptor pe curent, Electrolux.
Cu drag!