Placinta cu mere (reteta bunicii mele)


Placinta cu mere – reteta clasica de placinta cu fructe de toamna

Placinta cu mere detaliu
Placinta cu mere, desert de toamna delicios cu fructe

Placinta cu mere este una dintre prajiturile (placinte) delicioase cu care ne rasfata bunica mea cand eram mici.

Imi amintesc si acum nerabdarea cu care asteptam sa gustam primul colt al placintei, abia scoasa din cuptor. Chiar daca pozele nu sunt foarte reusite, va garantez ca placinta este delicioasa.

Zilele trecute faceam un clasament al prajiturilor cu fructe pe care le iubesc cel mai mult. Placinta cu mere se afla pe acelasi loc cu placinta de dovleac, le iubesc pe amandoua la fel de mult.

Ieri am cumparat niste mere superbe, coapte si parfumate, numai bune pentru o placinta plina de aromele toamnei. Astazi, dupa ce am terminat treaba prin casa, mi-am pus sortul si m-am apucat de copt acesta minunatie.

Cate bucati au mai ramas dupa doar cateva ore dupa ce am scos-o din cuptor, mi-e rusine sa va spun. Cert e ca a avut mare succes, atat in familie cat si printre prietenii care nu cunosteau placinta cu mere romaneasca.

Placinta cu Mere – Ingrediente pentru aluat (tava de 30X32 cm)

  • 500 g faina
  • 200 g unt
  • 150 g zahar
  • 2 galbenusuri medii
  • 1 plic praf de copt
  • 200 g smantana
  • coaja rasa de la 1 portocala
  • 1 lingurita suc de portocala

Umplutura de mere pentru placinta – Ingrediente

  • 1,5 kg mere
  • 1 lingura varf scortisoara
  • 125-150 gr zahar
  • 50 g unt

Placinta cu mere – Mod de preparare 

  • Inglobam untul, la temperatura camerei, in faina, apoi adaugam restul ingredientelor, in urmatoarea ordine: galbenusurile usor batute cu furculita, zaharul, praful de copt, smantana, coaja rasa de portocala si sucul de portocala.
  • Framantam pana obtinem un aluat elastic. In cazul in care aluatul mai cere faina, mai adaugam 2-3 linguri si framanatam.
  • Impartim aluatul in doua parti egale. Invelim fiecare portie de aluat, in folie de plastic alimentara, si le bagam la frigider pentru o ora.
Placinta cu mere - preparare
  • Cat timp aluatul sta la frigider, dam merele prin razatoarea cu gauri mari, le stoarcem bine, le amestecam cu zaharul si scortisoara. Topim untul intr-o cratita incapatoare si adaugam merele rase.
  • Le calim pentru cca 10 minute, sau pana cand se inmoaie, apoi le lasam sa se raceasca.
Placinta cu mere - preparare mere calite
  • Dupa o ora, scoatem aluatul din frigider. Intindem fiecare portie de aluat, pe planul de lucru pudrat cu faina, intr-o foaie groasa de 6-7 mm grosime.
  • Asezam prima foaie in tava tapetata cu unt si faina si peste ea distribuim uniform umplutura rece de mere.
  • Acoperim umplutura cu a doua foaie pe care o intepam cu furculita din loc in loc. Coacem placinta cu mere in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 30-35 minute sau pana cand se rumeneste uniform. 
Placinta cu mere - coapta in tava
  • Scoatem placinta din cuptor si dupa ce se raceste putin, o pudram cu zahar vanilat. O taiem dupa ce s-a racit complet si o servim alaturi de un pahar cu lapte rece sau o ceasca de cafea.
Placinta cu mere - detaliu final
Pofta buna!
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Placinta cu mere
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 206 Review(s)

109 comentarii la “Placinta cu mere (reteta bunicii mele)

  1. marijecan spune:

    Am facut aseara placinta cu mere si mi-a iesit grozava.Mai sunt doar cateva bucati. Ma inscriu in fan club Laura A. M-am uitat si pe blog-urile tale favorite dar nici unul nu se compara cu al tau. As fi curioasa sa vad cum arata la tine o masa festiva atunci cand ai musafiri. Ne dai niste idei ? Aperitive , fel de baza ? ceva de rupt gura targului asa cum sunt rulourile pe care le-ai publicat ultima oara. Salutari si spor la treaba

  2. Laura spune:

    Draga Marijecan multumesc mult ca ai facut placinta si ca ti-a placut. Esti foarte draguta ca-ti place blogul meu dar toate blogurile din lista mea sunt absolut excelente: bine editate, pline de retete nemaipomenite si mai ales extrem de complexe ceea ce nu se poate spune inca despre blogul meu care nu a implinit nici un anisor macar.
    Cat despre mese festive, ai sa razi, dar am numai 4 la activ pentru ca de sarbatori in general suntem la parinti acasa si ne rasfata care mai de care cu feluri bine preparate, dar idei am destule si imediat ce le voi executa o sa le postez cu siguranta. Te pup draga mea sin inca o data iti multumesc!!

    • Ioneac spune:

      Bună, mulțumesc pentru rețetă! Am experimentat diverse rețete de aluat pentru plăcintă, dar nu mi-a iesit că aceasta, e delicioasă. Cea mai bună plăcintă cu mere pe care am facut-o până acum!
      Voi încerca și cu brânză dulce, dovleac, nucă.
      Te voi urmări de acum inainte cu mare interes și încredere, sigură că-mi vor ieși rețetele .
      Mulțumim pentru că exiști!!!

    • Caroline Smith spune:

      Hello everyone ..I’m going to try to make this Apple pie today I also remember being a child buying this delicious square apple pie from pastry shop in Romania ohh how I miss it …sweet sad memories …..

  3. carmen spune:

    Buna, de doua zile dau tarcoale pe langa blogul tau ca pisica pe langa farfuria cu lapte.Azi am avut mai mult timp, si am pregatit prajiturica cu lamaie si portocala.Usoara si f.parfumata.Merci

  4. Laura spune:

    Draga Carmen bine ai venit!! ma bucur tare mult ca ai incercat prajitura si ca ti-a placut. Este una dintre prajiturile mele preferate pentru ca e simpla si e tare racoroasa. te pup si te mai stept pe la mine!!

    • Constantin spune:

      Buna ziua Doamna Laura ;
      Sa stiti ça o sa incerc personal aceasta prajitura pent.ca eu iubesc prajiturile cu mere dar iubesc sio serves cu inghetata.
      Merci Laura pent.reteta

  5. Anonymous spune:

    o caruta de pupicei!excelenta placinta cu mere: usurica foc si pufoasa maxim!multumesc laura, iar ai facut familionu sa moara de placere:).pup, miha(tocmai din constanta, motiv pt care si pescarusul de la mine de pe horn iti trimite un pupicel fiindca si pe el l-a zapacit mirosul de mere si portocale!!!)

  6. Laura spune:

    Infiniti pupicei iti trimit si eu ca ai incercat-o si ca ti-a placut. Cand o fi vremea dovleacului sa incerci sa faci placinta asta cu dovleac in loc de mere!! Este absolut criminal de buna!!!
    Pupa tot familionul din partea mea si pescarusul pofticios!!

  7. Rux spune:

    Azi o repet a iesit minunata…am inlocuit portocala cu lamaie, caci nu am avut in casa…si a iesit la fel de buna…multumesc inca o data scumpa mea Laura!

  8. Laura spune:

    Te pup Rux draga si tare ma bucur ca iti place. Sa incerci cand apare dovleacul sa o faci cu dovleac ca iese o minunatie. Pupicei!!

  9. pescarus pupacios spune:

    sfat urmat si bine am facut!am avut un dovleac ffff parfumat din acela mai lunguiet si portocaliu asa ca i-am cantat prohodu'.ce l-a mai plans familionu cand s-o transformat in cea mai tare praji cu dovleac!cu un picut de cioco topita pe deasupra( nu de alta, dar eu cu dovleacul nu suntem cei mai buni pretini asa ca cico a fost chiar la locul potrivit)!am facut mai multe dar compu o fo bolnav, acu ma dezlantui. pup, miha

  10. Laura spune:

    Pescarusuleeeeeeeee ce dor mi-a fost de tine!! Tare ma bucur ca ai poposit la mine pe blogulet sa ma anunti ca ti-a fost pe plac placinta umpluta cu dovleac. Sa-ti fie de bine si te mai astept cu drag pe la mine!!

  11. Anonymous spune:

    As vrea sa fac si eu placinta cu mere, dar am o intrebare: aluatul este de ajuns pentru tava mare de la aragaz (zanussi)?

    Multumesc.
    Daniela

  12. Laura spune:

    Daniela draga mea eu intotdeauna am folosit o tava de 30X30 si am ramas si cu aluat dupa ce am intins foaia asa ca eu zic c ajunge. Te pup si abia astept sa-mi spui daca ti-a placut.

  13. Anonymous spune:

    Am facut pana la urma placinta de branza cu aceasta foaie.
    A fost suficient aluat pentru tava mare de la aragaz.
    A avut un gust deosebit!
    Multumesc.
    Daniela

  14. Laura spune:

    Iti multumesc Daniela draga ca ai incercat-o. Eu cu branza nu am facut-o pana acum dar sigur o voi incerca si eu.
    Te pup!!

  15. Viorica spune:

    Eu cred ca tot ce face Laura este f. bun si delicios.Dumnezeu sa-I binecuvinteze manutele si sa asteptam noile eii retete pline de farmec si maestrie.
    Te pupic Laura draga si numai bine iti doresc.
    Viorica

  16. kzarinne spune:

    draga laura, te rasfoiesc de ceva vreme, te felicit pentru retetele si pozele tale minunate!! aceasta este prima reteta pe care am incercat-o de la tine si totodata si prima mea placinta cu mere! este nemaipomenita!!! m-am indragostit de ea!! am facut doar o jumatate de portie, pentru ca am o tava mica, si s-a terminat in aceeasi zi! 🙂

    pe langa scortisoara am adaugat si cateva cuisoare,s-au integrat perfect!

    te pup!

  17. Anonymous spune:

    Draga Laura! nici nu stiu cu ce sa incep,intai sa-i multumesc lui D-ZEU ca existi.In al doilea rand pt.felul incare ne scrii aceste retete minunate.Si ma refer aici la faptul ca oricat de nestiutor ai fi in ale bucatariei tot reusesti sa le faci.Iti multumesc pt.rabdarea de care dai dovada pt, a scrie retetele cu lux de amanunte! Stii se intampla mai rar.I-ti sarut mainile alea scumpe,LAURA ADAMACHE! Daca esti casatorita,sotul tau trebuie sa fie un fericit ca are o astfel de FEMEIE langa el.Te sarut,si-ti multumesc din nou!

  18. Laura spune:

    Anonim, iti multumesc din toata inima pentru cuvintele tale minunate pe care nu stiu in ce masura le merit! Te pupic cu mare drag si te mai astept pe la mine!!

  19. Gloria spune:

    Buna! Revin cu o alta intrebare: smantana folosita aici este lichida, din aceea pentru gatit sau este smantana obisnuita, crema? Mersi!

  20. azoica spune:

    Laura am facut de 3 ori pana acum placinta,si de cate ori am facut-o nu aveam portocale in casa si o faceam fara,si mi-a placut…Daaaar azi am facut-o cu portocala si e cu tootuul alceva ….e suuuuperrr buna.COMPLIMENTI !!!!!!!

  21. Anonymous spune:

    "Retetele dvs.sunt toate nemaipomenit de gustoase,selecte si de incercat cel putin odata pe saptamana!succes in continuare si D-zeu sa va binecuvinteze!"

  22. Anonymous spune:

    Draga Laura,am o mare problema.Mie imi iese un aluat extrem de moale si lipicios,pe care nu-l pot modela.Cu ce gresec?Am pus ingredientele in ordinea in care le-ai pus si tu.Ai vreun secret?Te rog,ajuta-ma.Cu mult drag,Natalia

  23. Laura spune:

    Natalia scumpa mea, este posibil ca smantana folosita de tine sa fie mai subtirica decat a mea. Eu te sfatuiesc sa mai adaugi faina pana devine elastica si apoi sa lasi coca la frigider cam 1 ora.
    Pupicei cu mare drag!!

  24. agneta spune:

    Draga Laura,as vrea in primul rand sa-ti multumesc pt retetele minunate pe care le impartasesti cu noi,pt felul in care explici in parte fiecare detaliu al retetei astfel incat oricine sa poata intelege si apoi sa puna in practica bunatatile postate de tine in propria bucatarie.Noi(mai exact sotul meu,eu ii dau laptic la bebeu)acum pregatim placinta cu mere si de-abia astept sa o savuram.Multumesc inca o data,iti doresc multa sanatate si la cat mai multe postari!>:D<

    • Laura spune:

      Agneta draga mea, iti multumesc pentru cuvintele tale!!! Cum a iesit placintica?
      Pup cu drag si sa va fie de bine!!

  25. Anca Oprea spune:

    Draga Laura,
    Cred ca am facut placinta cu mere de cel putin 5 ori si mereu are succes, mai ales la copilul meu.
    Felicitari pt. ceea ce faci, pt. toata munca pe care o depui. Sunt sigura ca satisfactiile sunt pe masura, iar noi, cei care te urmarim, le vom intretine si te vom sustine si in continuare.
    Mult succes!

  26. Lara spune:

    Laura, am placinta cu mere la cuptor, trebuia sa-ti scriu macar cateva randuri. Miroase incredibil de frumos, deja nu mai pot de pofta : ) Aluatul a iesit foarte pufos si fin, iar portocala i-a dat un aer superb! Abia astept sa o scot si sa o incerc! De mult nu mi-a mai facut o simpla prajitura atata pofta : )) Multumesc pentru reteta!

  27. Mihaela spune:

    Draga Laura si eu am avut probleme cu aluatul…..doar cu margarina si faina incepea sa iasa moale,adaugand celelalte ingrdiente se muia din ce in ce mai tare asa ca nu am mai pus smantana si am mai adaugat faina sa lege……a iesit delicioasa,doar ca se lipea un pic de dinti…unde sa fi gresit?Asi vrea sa o refac pentru ca a iesit f.buna dar asi vrea sa stiu unde am gresit.Multumesc mult pentru toate retetele tale delicioase,pup

  28. Iren Niresteanu spune:

    Daca „servim”cu prajitura pe cineva,merge;dar daca ne-o servim noua,atunci o mancam(in niciun caz nu „servim”)!!!

    • Laura spune:

      Multumesc pentru lamurire, Iren.:) Fiind o persoana civilizata, eu intai ii servesc pe cei dragi si abia apoi mananc si eu.
      Deci, eu consider ca m-am exprimat corect.

  29. Cristina spune:

    Buna Laura. Daca nu am portocala nu iese aluatul? Din pacate am doar lamaie in casa 🙁
    Portocala este doar pt. aroma sau ajuta aluatul in alt fel?
    Multumesc.

  30. tot Laura :) spune:

    am facut si eu placinta cu mere, a iesit perfect, tin sa precizez ca a fost prima mea placinta cu mere si iti multumesc pentru reteta asta usoara si gustoasa. Intrebarea mea este ce se intampla daca nu pun smantana? Nu prea imi plac lactatele! Felicitari pentru minunatul site <3 🙂 :*

    • Laura spune:

      Draga mea, sa iti fie de bine! Ma bucur ca ti-a placut.
      Nu am incercat sa o fac fara smantana, dar consistenta ar avea de suferit daca o elimini.
      Multumesc pentru aprecieri! Te pup!

  31. Bety spune:

    Draga Laura,
    Am incercat si eu reteta si a iesit grozava. Eu am pus unt cu 82% grasime si cred ca din acest motiv am fost nevoita sa adaug ceva mai multa faina. Sotul mi-a spus ca a iesit mai buna decat la magazin, „belea” – asa s-a exprimat, iar fii-mea a luat si la scoala si contrar obiceiului pe care il avea (sa imparta cu colegii) a mancat-o singura… „Era prea buna” si-a motivat alegerea…
    Multumesc pentru reteta!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Raluca, ma bucur mult ca ti-a placut. In functie de gradul de absorbtie al fainii, este posibil sa avem nevoie sa mai adaugam cateva linguri pentru un aluat cu o consistenta perfecta.

  32. Dunca spune:

    Buna Laura , tot Laura ma numesc si eu imi place tot ce postezi ,tot e apetisant si cu aspect se vede ça pui suflet.. imi place si mie aceasta arta de altfel ,iar prajitura asta cu mère am sa ô fac chiar maine 🙂 .Multumesc pt postari e bine ça avem de unde sa ne inspiram :-*

  33. Ali spune:

    Bună , Laura! Placinta după rețeta ta de aluat mi-a ieșit perfect. Am mai făcut și după alte rețete plăcintă cu mere , dar aluatul ăsta e mai nisipos și știu și de ce. Și de aceea o sa îmi transcriu rețeta ta în caiețel. Acum cu același aluat vreau sa fac placinta cu branza dulce. Sper sa nu o dau în bara . Un mare Mersi și sărbători fericite iți doresc?

    • Laura Adamache spune:

      Draga Ali, ma bucur mult ca ti-a placut! Sigur iese si cu branza dulce, nu-ti face probleme.
      Sarbatori fericite iti doresc!

  34. Francesca spune:

    Buna Laura,
    Iese excelenta, in conditiile in care nu am niciun instinct culinar. Fiecare pas este bine punctat, desi la „daca aluatul mai cere faina” m am distrat ???

  35. Roxana Samoila spune:

    Buna,
    Deci Laura,este prima data cand scriu desii tot urmaresc si tot fac din retetele tale, sunt gramajele exacte si foarte corect totul. Esti minunata.
    Am ramas fan fidel, dar ascuns,anonim :)) al tau
    Acuma seara s-a racit si nu am rezistat tentatiei sa nu mananc, nici nu m-am putut oprii… de vis .. o simpla reteta de placinta cu mere.
    Iti multumesc frumos

    • Laura Adamache spune:

      Draga Roxana, ma bucura mult comentariul tau. Iti multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca ti-a placut placinta!
      Sa va fie de bine!

  36. Vivi spune:

    De cand il avem si pe bebe nu prea am mai facut dulce, dar astazi m-a inspirat reteta ta, Laura si o sa le fac alor mei placinta. Pupicei si salutari!

  37. flory spune:

    Mi-a iesit excelenta, insa nu am avut mere, ci gutui si a iesit super (acrisoara-dulce). Si nu am avut nici portocala, dar am pus lamaie.

  38. MATEI LOREDANA spune:

    Buna Laura ,te felicit pentru aceasta reteta minunata. Acum bineinteles ca asa cum suntem diferiti ca persoane asa sunt si gusturile noastre,dar aceasta reteta de aluat pentru placinta cu mere pur si simplu nu am cuvinte sa o descriu cat e de buna. ( tocmai am servit o felie) Vorbesc de aluat pentru ca umplutura eu o fac la fel cu scortisoara si zahar,nu am incercat alte variante pentru ca imi place asa,dar bineinteles scortisoara de calitate Bio(fairtrade India),in schimb retete de aluat am incercat ,uau,nici nu mai stiu cate,doar atat va spun ca am 43 de ani si fac patiserie de la 16 ani,dar fac nu gluma pentru ca ador patiseria.

    CEA MAI BUNA RETETA DE PLACINTA CU MERE.CEA MAI BUNA.

  39. Irina spune:

    Draga mea,

    O reteta extraordinara, cu un gust sublim, rafinat. Eu am pus o lamaie bio rasa si zeama, de asemenea si a dat un parfum rafinat aluatului.
    Laura, esti un izvor de inspiratie de mare calitate, te iubesc si iti trimit ganduri bune , om frumos si daruitor!

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea Irina, iti multumesc pentru cuvintele tale calde! Ma bucur mult ca ti-a placut placinta.
      Te imbratisez cu drag!

  40. Florentina spune:

    Buna seara, am facut aceasta reteta astazi si a iesit deliciosa!!!! Mama face in general strudel cu mere, foarte apreciat de familie, dupa ce am facut placita, fiica mea a spus ca strudelul mamei are un concurent de exceptie! Nu este prima reteta pe care o fac de pe blogul tau si pot sa spun ca tot ce am mai facut a iesi foarte bine. Sunt foarte incantata, imi place placita cu mere dar nu reuseam niciodata sa fac un aluat fraged si care sa se coaca in partea de jos. Cred ca aceasta reteta are formula perfecta. Multumim frumos pentru sfaturi!

  41. Ina spune:

    Buna ziua!
    Întâi de toate va mulțumesc pentru aceste rețete minunate😘
    As vrea sa știu dacă pot să înlocuiesc untul cu untura /osânză?
    Va mulțumesc 😘

  42. Olimpia spune:

    Hello.
    Ieri am facut placinta cu dovleac. Am folosit aluatul placintei cu mere. A iesit bestiala si s-a mancat toata. Si mama mea are aceeasi reteta de aluat, doar ca in loc de unt pune untura. Ce e un pic poate ciudat. Aluatul se lipeste foarte rau, si trebuie pusa foarte multa faina. Si se rupe foaia cand vreau sa o pun in tava. Asa ca ma intins aluatul direct in tava cu o lingura. Nu stiu care sa fie motivul. Va multumesc pentru reteta si o zi frumoasa. Salutari de la München.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Olimpia, ma bucur tare mult ca ti-a placut. Faina este de vina aici. Cat timp am locuit in Germania, in aproape toate retetele aveam nevoie de mai multa faina. Dar important este rezultatul.
      Te imbratisez cu drag.

  43. Andrada spune:

    Draga Laura, pana sa fac aceasta placinta, nu eram deloc fan placinta cu mere. Am cautat o reteta simpla pentru sotul meu, insa am sfarsit prin a manca mai mult decat el prima data cand am incercat-o. Intre timp, am facut-o de multe ori, acum si pitica noastra abia asteapta sa miroasa casa a mere si scortisoara. Multumim frumos pentru inspiratie!

  44. Andrei Dumitriu spune:

    Ati ajutat un amator in bucatarie sa gaseasca atata bucurie si satisfactie intr-o placinta cu mere. A iesit senzationala! Nu pot decat sa va multumesc tare mult ca ati impartasit cu noi o reteta ce nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa. Numai bine va doresc!

  45. Irina Cina spune:

    A iesit atit de bine incit te-am cautat pe facebook si am dat join la grup. Multumesc. Este prima placinta cu mere de care sunt foarte multumita cum a iesit.

  46. Andrada spune:

    Draga Laura,

    Fac placinta aceasta din 2015, nici nu m-am obosit de atunci sa caut alta reteta pentru ca este perfecta. Sotul si fetita mea o adora, la fel si prietenii nostri. Maine mergem in vizita, mi-au spus ca asta si-ar dori sa duc asa ca ma apuc acum de treaba 😊. Multumesc inca o data pentru reteta, presimt ca o las si mostenire 😊.

  47. Cyndie spune:

    Draga Laura,
    tu cum masori merele, fiindca am tot facut-o mai mult la intuitie: 1,5 kg de mere intregi? Sau curatate si rase?
    Multumesc anticipat de raspuns!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor